Hangossa vuodesta 2007 alkaen toiminut, yksi Suomen kuuluisimmista kalaravintoloista palvelee nykyisin myös Helsingissä.

På Kroken -ravintolat tunnetaan siitä, että tuotteet ja palvelu ovat huippuluokkaa. Ruokien korkean laadun takeena on tuoreus. Raaka-aineen matka vedestä asiakkaan lautaselle on mahdollisimman lyhyt, suoraan kalastajalta keittiöön ja sieltä pöytään.

Ainutlaatuinen ravintoloitsija

Ravintoloitsija-keittiömestari Magnus Ekström on poikkeuksellinen mies. Yli 30 vuotta ammattikalastajana toiminut Ekström herää kesäaamuisin kolmelta, lähtee kalastamaan ja on takaisin maissa jo kuuden aikoihin. Sen jälkeen saalis prosessoidaan. Osa menee savukalaksi, ja osa, esimerkiksi siika, paistokalaksi.

”Hyvin harvassa ravintolassa kalastetaan nykyään itse, enkä ainakaan tiedä, että minun kaltaisiani keittiömestareita olisi muita”, konkari kertoo.

På Kroken käyttää toki muitakin kalastajia toiminnassaan, joten kaikki raaka-ainehankinta ei lepää Ekströmin harteilla.

”Meillä on kymmenkunta kalastajaa, joilta ostamme ympäri vuoden. Ja esimerkiksi äyriäiset sekä hummerit tulevat meille Maarianhaminan kautta.”

Magnus Ekström on toiminut yli 30 vuotta ammattikalastajana.

Tuotteiden hankinta Ahvenanmaalta on sekin nopea prosessi, joka toteutetaan huutokaupalla.

”Teen maanantaina hankintalistan ja määrään hintakatot. Sen perusteella meklari hoitaa meille hankinnat tiistain huutokaupassa, ja toimitus on meillä jo keskiviikkona aamupäivällä kylmäkuljetuksena.”

På Kroken Helsingin pääsali on valoisan aistikas.
På Kroken Helsingin pääsali on valoisan aistikas.

Magnus Ekström käy päivällä nukkumassa muutaman tunnin, jotta jaksaa työskennellä ravintolassa sulkemisaikaan asti.

Tunnelmallinen pienempi sali På Kroken Helsingissä.

”Päiväunet ovat ehdoton edellytys sille, että jaksan. Vaikka kesäisin pärjään noin seitsemän tunnin kokonaisunimäärällä vuorokautta kohden, niin ilman päiväunia saisin varmaankin burn outin. Mutta tämä järjestely sopii minulle mainiosti, sillä viihdyn ammatissani erittäin hyvin, ja rakastan työtäni yli kaiken.”

Keittiön yläpuolella vartioi täytetty yli 20-kilon merilohi.

Sitoutunut henkilökunta on elinehto

Toimivan ravintolakonseptin peruskivi on ammattitaitoinen ja hyvin yhdessä työskentelevä henkilökunta.

”Minulla on ilo työskennellä todellisten ammattilaisten kanssa. Teemme kaiken itse sillejä myöten, ja se on mahdollista vain niin, että henkilökunta on sitoutunutta ja viihtyy työssään. Team work on kaiken perusta”, Ekström sanoo.
Muutkin kuin Ekström aloittavat aikaisin aamulla På Krokenissa työt.

På Kroken Helsingin ravintolapäällikkö Charlotte Therman.

”Ensimmäinen kokki tulee töihin kuudelta, ja alkaa valmistella esimerkiksi salaatteja. Helpompaa olisi toki ostaa valmiita tuotteita tukusta, mutta se on sitten ihan erilainen juttu. Itse tekemällä tarjontamme on takuulla huippulaatuista.”

Pakastaminen kiellettyä

Pakastetuotteiden käyttäminen ei olisi edes mahdollista På Kroken -ravintoloissa.

”Se, että teemme kaiken itse tarkoittaa, että me emme saa pakastaa mitään. Meillä ei ole lupaa siihen”, Ekström painottaa.
Lihaakin on listalla muun muassa pippuripihvin muodossa.
”Hiljattain eräs 90-vuotias asiakkaamme totesi, että on se kumma, kun pitää tulla kalaravintolaan saadakseen kunnon pihvin. Se palaute lämmitti kovasti mieltä”, Ekström nauraa.

Toast skagen.

Isoisä aloitti 94 vuotta sitten

Magnus Ekströmin isoisä aloitti kalojen myynnin vuonna 1925 kauppaamalla Troolarisatamassa savustamiaan ja suolaamiaan saaliita. Pojanpoika Magnus avasi ensimmäisen kalakauppansa Helsingin Hakaniemen kauppahalliin 1987.

Magnus Ekström tunnetaan savustusmestarina ja savukalaa löytyy saaristolaispöydästä aina.
Saaristolaispöydästä poimittua.

Vuonna 2004 toiminta laajeni Hangossa, jossa avattiin kalapuoti ja saaristolaiskahvila. Neljä vuotta myöhemmin avattiin På Kroken Hanko, ja joulukuussa 2018 avasi ovensa På Kroken Helsinki legendaarisen ravintola Salven entisissä tiloissa.

Fish’n’Chips a´la På Kroken.

Lisätietoa www.ekstromseafood.fi

Teksti MIKKO SUURSALMI
Kuvat ANTTI ZETTERBERG & PÅ KROKENIN ARKISTO

Edellinen
Seuraava