Sivu 1/1

Kelaonginnasta

Lähetetty: 10:33:56 16.04.2021
Kirjoittaja mursu
Millainen vapa olisi mielestänne paikallaan vähän kookkaamman ahvenen, säyneen tms. kelaongintaa varten? Kalastus tapahtuisi varmaan sekä rannalta että veneestä, kohot kantavuudeltaan siinä 3-10(-15) grammaa. Onkipaikat lähinnä seisovassa vedessä. Olisiko jotain erityistä huomiotavaa heittokalastukseen nähden vavan suhteen vai onko sillä paljonkaan väliä millainen keppi on käytössä? Juurikaan kokemusta tuosta lajista ei ole.

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 10:47:23 17.04.2021
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Normaalit välineet riittää tähän.
https://kalastus.com/keskustelu/kaikkea ... elaonginta

Ankeriastakin eräs tyyppi 0,13-0,15 mm laadukkaalla punotulla ja 0,40 mm fluorocarbon tain monofiilitapsina. Kelana oli taisi olla 2000 avokela ja vapana ihan jigaukseen ja heittokalastukseen tarvittava vapa, oisko pituus 6-7 jalkaa. Painot olivat yleensä 10-20 g.
Vapaan pitää kiinnittää sen verran huomiota, että pystyy linkoamaan nuo kohot, ettei ole aivan mikään Ul-rimpula.
Punottujen paksuuksia voi ohentaa ja käytettävien tapsien

Muistaakseni tutut käytti hyrräkeloja ankeriaaalle etc, kun niissä sai jarrun laitettua niin löyhälle, että kalat eivät tunteneet minkäänlaista vastusta siiman päässä. Käsittääkseni joissain avokelamalleissa on tämä ominaisuus ns. "baitrunner-jarru", sitten on erikseen ns. baitrunner-keloja.
https://kalastus.com/keskustelu/kaikkea ... nner-kelat

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 10:31:37 22.04.2021
Kirjoittaja mursu
Keveän pohjaonginnan kokeiluun varmaan nuo herkkäkärkiset jigionget jo käyvätkin, lähinnä liukukoholla onginta kuitenkin kiinnostaa. Mitä vähän ulkomaan artikkeleita katsellut niin käyttävät mielellään aika pitkiä vapoja, jotka tuovat paitsi kantamaa noita kohoja heitellessä ja kontrollia pitkään siimaan niin kiristävät myös siiman nopeammin koho-onginnassa silloin kun kala tarttuu. Waggler -koholla vavan kärjen/siiman voi pitää tuulella kokonaan veden alla ja pitkän vavan vivulla saa tuntuman kalaan nopeasti. Avoimella rannalla pituus varmaan on lähinnä etu, mutta veneessä tai pusikossa vähän lyhyempi vapa olisi tietysti helpompi käsitellä. Ehkä kuitenkin sellainen 11-13 -jalkainen pitää tuohon tarkoitukseen hommata mikä eroaa hieman perusvirvelivehkeistä ja tuo erilaisen vaihtoehdon. Varsinkin kun kaikki omat heittovavat ovat lyhyenpuoleisia. Kelaa nyt ei ehkä tarvitse edes uutta, vaikka voisihan tuon baitrunnerin...

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 17:49:52 02.05.2021
Kirjoittaja wobbler
Katoppa esim. gofish.fi sieltä löytyy kattavasti gearia ja kysymällä neuvoja.

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 17:13:45 03.05.2021
Kirjoittaja jyriwaida
Kurre myy edullista kelaonkivapaa 39e.Se löytyy heittovapojen listasta ja on wagglereille suunniteltu,vaikka sivulla sitä kuvaillaan pohjaonkivapana.

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 13:05:53 17.05.2021
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Kelaongintaa pitkällä vavalla ja herkillä välineillä:
https://www.youtube.com/watch?v=R17KeIDKhF0

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 21:51:57 25.05.2021
Kirjoittaja mursu
Kiitos vinkeistä, tuli tilattua edullinen 13-jalkanen match -vapa, erilaisia kohoja ja kokeeksi vielä halpa Laguna kun omat (paremmat) avokelat on aika pieniä ja tuo kohojen vinttaus ja pitkä vapa ehkä kaipaa vähän isompaa kelaa. Ostelee sitten hienompia jos ongintakärpänen puraisee. Melko monia kalastuksen lajeja tullut kokeiltua mutta onginta on jäänyt aika lailla tasolle punavalkoinen-koho-ja-vapa-korttelihuutokaupasta. Ei ole onginta loppujen lopuksi Suomessa mikään iso laji kun katsoo miten Keski-Euroopassa ja saarilla ongitaan. Toki Suomessakin omat osaajansa. Hirveesti on netissä materiaalia tuohonkin. Ongintaan ehkä liittyy tuollainen tietty leppoisuus ja mahdolllisuus erilaisiin saaliskaloihin, ainakin jos ei ota turhan tosissaan. SItä alkaa hiljalleen arvostaa.

Re: Kelaonginnasta

Lähetetty: 20:35:09 27.05.2021
Kirjoittaja Holkkipolvi
Onginta on hieno laji.Paskoilla vermeillä ei tuu ku äitiä ikävä.Ite olen alusta asti satsannu vermeisiin.Ei jää ongelle lähtö siitä kii et viduddaa kannatella jotai painavaa retkua oli sit kyse pelkällä vavalla kalastamisesta tai kelan kans.

Kannattaa hommata mäskiä kun lähet säyne ogelle ja syötiks ehottomasti kovia maisseja et pysyy heittäessä kii.Etit vaan hyvän säyne mestan ja kun saat niitä kilosia vaikka 5 yhellä reissulla nii oot mennyttä miestä :D

Rasvatyyni vesi ja koho lipuu pikkuhiljaa veden alle.Vapa mutkalla ja iso säyne kii. Kala ylös ja reilu kilon pötky haavissa.Uus heitto heti iso säyne taas kii ja sitä rataa...
P.s kannattaa hankkia ehottomasti ongintaan kuuluva haavi se helpottaa huomattavasti isojen ylös saantia.2-3 metriä on jees.