Kalareissurapsaa

Alueen säännöt
Kalapaikkoja, reissuraportteja ja kuvia kalareissuilta ympäri maailmaa. Kalastusmuoto vapaa...
Lasten pönöt - Lasten kanssa kalaan! - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Tasuriman
Viestit: 47
Liittynyt: 19:46:57 13.11.2008

Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Tasuriman » 14:41:27 09.01.2018

Talven ja vuoden ensimmäinen pilkkireissu nyt takana.

Vanha possulampi piti käydä kopasemassa. Kirkasvetinen kaksoislampi vanhan korpikuusikon sylissä oli sitten muuttunut.
Metsäkone ryskyi aukeaksi hakatun ympäristön viimeisten kuusien kimpussa. Lohduton näky ei ollut ainoa tunnelman pilaaja. Kaivokirkas vesi oli vaihtnut ruskeasävyiseksi, eikä possuahvenista merkkiäkään. Tai joku merkki sentään, sillä välivedessä jyrähti joku painavampi kesken tasurin vedon. Ilmeisesti ulkopuolinen tartunta, joka tovin rypistelyn jälkeen päättyi irtautumiseen.

Sen verta verran vi..harmitti, että piti vielä vaihtaa vesistöltä toiselle. Vanha tuttu latvajärvi sentään oli vielä säilyttänyt ympäristönsä ennallaan ja vesikin yhtä kirkasta, kuin ennenkin. Ja saalistakin tuli. Puolensataa reikää viistoistasenttiseen jäähän ja yksi satagrammanen raitapaita. Paistille pääsy olisi siis vaatinut noin kolmensadan avannon kairaamista ja niillä pilkkimistä. Tilastoon nojaten myönsin tappioni ja lähdin kahveen keittoon. :mitaviddua:

Avatar
kirppu
Viestit: 3054
Liittynyt: 09:01:56 14.10.2006
Paikkakunta: Pielavesi
Viesti:

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja kirppu » 07:01:19 17.01.2018

Hyvä kirjoitus Tasurimanilla.
-ahven on paras kala-

[email protected]

Lurvelhattan
Viestit: 22
Liittynyt: 12:06:19 14.03.2017

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Lurvelhattan » 17:07:53 17.01.2018

Komppaan Kirppua. Isojen saaliiden lisäksi on mukavaa lukea myös fiiliksistä ja vastoinkäymisistäkin. Toi Tasurimanin rapsa on kaikessa karuudessaan hyvin todenmukainen.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8142
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 16:38:55 29.01.2018

Sunnuntai-aamuna klo oli laitettu klo 7.00 soimaan. Taas lähti myöhäsytytyksellä liikkeelle, selkäään rupes juilimaan aamusta, olin kiukkunen kuin ampiainen. Meni pitkään ennenkuin kamat kasaan. Pilkkivehkeet oli levällään kuin hujasen paska, sain sitten kamppeet kasaan ja klo 10.00 lähdin pihasta vetämään ahkio, reppu, kaira yhdistelmää lähivesille. Menin ensin aivan lähelle ja jallitin noin 100 ja 70 g ahvenet tasurilla ja sitten silppua. Jäin kuitenkin siihen matalaan jallittamaan sinttiahvenia, olisko mennyt noin tunnin, porasin jokusen reijän.. Menin sitten jututtamaan pilkkimiestä 150 metrin päähän, miten on purrut. Pari isompaa ahventa ja muutama särki. Porasin yhden reijän, vettä noin 4 metriä ja totesin, että lähdenpä tästä tuonne puolen kilometrin päähän, jossa oli 4-5 ukkoa ongella. Kävelin siihen ukoista joku 100 metriä, katsoin maamerkit, että tästä paikasta on tullut joskus hyviä ahvenia, Porasin siihen, ja jään alla oli vettä noin 2 m.(jäätä noin 20 cm).
Iskin 1 koon sinisen ässän 0,18 mm siimalla ja lenkkisolmulla varustettuna. Rupesi paukuttamaan siniseen ässään ahven. Tein välistä sillä tavalla, että otin tasurin ylös ja pudotin vapaalla pudotuksella, niin muutaman kerran kun pudotin, niin helvetti eihän tässä pitänyt pohjaa tullut vastaan. Oli ottanut tasurin lennosta suuhun. Sain aktivoitua näillä pudotuksilla ahvenen ottamaan, ahvenet paukuttivat tiukkaan, pienetkin ottivat tasurin kunnolla suuhun. Välistä paukutti silpun ja mutnikka-ahvenen 50-100 g(pullea ahven) noita 100-300 gramman ahvenia. Muutaman isomman pudotin. Kun ei ottanut välillä liikkeeseen, niin värisytin ässää paikallaan, niin otti tuli. Nostin parvea noin 50-60 cm ylöspäin pohjasta ja mukavasti ahventa tuli, samasta reijästä noin 80 ahventa. Välistä tuli tuonne lapa-ja saha, kylkilihaksiin kunnnon kramppeja ja oli oli välillä aika tukala, kun nyt on otti päällä, niin ei lähdetä pois.

Tein uuden reikiä muutaman ja kalaa ei samalla tavalla tullut, tuli niitä jotain parikymmentä, mutta ei enää varsinaista syöntirypästä ollut siinä, kun syönti rupes hiljenemään, lähdin sitten jututtamaan 100 metrin päähän, niin yksi olikin tuttu. Siinäkin kohdassa oli ruvennut paukuttamaan isompi ahven, ja ässä oli hälläkin sininen, niin silpun,pullean ahvenen lisäksi tuli niitä 100-300 g ahvenia.
Kello oli noin puoli kaksi. Menin sitten takaisin ja porailin reikiä ja muutama kymmenen ahventa. Reilu klo 15 lähdin sitten kottiin, olisi voinut aikaisemmin lähteä, rupes olemaan käsissä kylmä, parit hanskat joutui vaihtamaan, kun kastui märäksi, eikä verenkierto ole enää paras mahdollinen, Alkoi olemaan lapa ja sahalihas, epäkäslihaksen alaosat etc. niin turvoksissa olemisen tunne ja helvetinmoinen lihaskireys rupesi juilimaan, olisi voinut lähtee siinä klo 14 maissa pois, eikä kärvistellä tuntia pidempään. Pannukarkeatkin sylki 80-100 mm salakkaa suustaan ja semmoinen 40 gramman ahvenen suusta vetäisin 50 mm sulaneen salakan, kun pyrstö näkyi suusta. Joten eilen oli ns. iskupäivä. Aivan helvetin hyvä oli kävellä, kun 30 mm lumikerros oli ottanut jäähän kiinni kuin tikku paskaan.
Reilu 6 kg tuli ahventa tasurilla ja pääasiassa sinisellä ässällä. Kokeilin isompaankin tasuria, mutta tämä 1 koon sininen ässä oli ykköskone. Pitänee vaan tarjota myös rohkeasti isompaa tasuria tuommosta 40-80 mm vaikka salakan väristä tai sinistä väriä.
Siivosin ahvenet nylkemällä reilu 3 kg ja loput annoin naapurillle. Illalla oli paikat tukossa, ja napin joutui yöksi ottamaan ja kunnolla jomo iceä selkään. Tänään on huomannut, että jotain on tullut tehtyäkin. Jos tiistaina ja keskiviikkona paikat aukeaisi tunnin selkäjumpassa.

Kerran näinkin päin, että tulee jotain muutakin kuin pelkästään kokemusta, syöntipiikki oli mukava ylläri. Katellaan ensi viikonloppua, mikä on äijän kunto, onko lähtijäksi.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4192
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti,Paikkarin torppa

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Fuso » 20:03:29 29.01.2018

Hyvä rapsa Silvalla, ja reissu, :juu:
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.

Avatar
Tasuriman
Viestit: 47
Liittynyt: 19:46:57 13.11.2008

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Tasuriman » 11:36:33 01.02.2018

Jep. :mrgreen:

Mukava lukea tuollaisista reissuista. Silva on tavoittanut ihan asiallisen syöntiparven ja siitä sellaisesta on kyllä mukava lypsää ahventa tasurilla.
Tasurimiehet ovat näemmä siirtymässä mittavaimpien kalujen käyttöön, mutta näyttää se pienikin sopivassa kohdassa toimivan. Ja eikö se vanha kansanviisauskin mainitse, että: "Ei se suuri koko, vaan miten sitä käyttää."

Hyvin ja elävästi laadittua reissuraporttia da Silvalta. Toivotaan lisää näitä kokemuksia Sostakovitsille. :lol:

Avatar
Tasuriman
Viestit: 47
Liittynyt: 19:46:57 13.11.2008

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja Tasuriman » 14:21:01 11.02.2018

Uusia elämyksiä pilkkivesiltä: :wink:

Jäätilanteen kohennuttua pääsin sitten isommille vesille jo tuossa tammikuun puolivälin jälkeen.
Eipä siinä reissut alkuun antoisimmiksi käyneet. Piti sitten käydä pohtimaan, mikä oli mennyt vikaan, olinko muuttanut toimintaani väärään suuntaan.
Tutustuessani sitten vaihtoehtoihin, törmäsin juttuun kuhan pilkkimisestä ja innostuin heti. "Vertikaali", se tuntui olevan se kaivattu uudistus, joka itseltäni kokemusmaailmasta puuttui. Puodista tarvittava varustus ja vinkkehjä netistä hakemaan, niitähän löytyi. nokkapysty

Parasta kuhanpilkkiaikaa vaikutti olevan hämärän hetket aamuin ja illoin. Siis jäälle silloin.
Kuhajutuissahan varoteltiin lähemästä kalalle perinteisen nelituumaisen kanssa, joten siinä vielä lisäkimmoketta kalamiehelle. Omissa haaveissanihan oli ollutkin hankkia kuusituumainen akkukaira, joskin vielä se sai haaveeksi jäädä. Olenhan ennenkin nelituumaista pystynyt suurentamaan tarvittaessa, ja paksumpaan jäähän.

Kyllähän se vähän jäällä tallatessa mielessä ennakkoon kaiversi, jos se iso sattuisi, niin kuinkahan siinä...? :mitaviddua:
Verkkopyyntiä harrastava naapuri on jo vuosikymmenen ajan pidellyt kuhaverkkoja samalla saimaan selkävedellä, ja kuhaa on noussut joka talvi kymmenittäin ja suurimmat yli seitenkilosia. Sinne hyville kuhavesille uusin varustein minäkin.
Kuhapilkintäohjeen mukaan juuri ennen iltahämärää ja pohjapakan rinteen ylle reikiä kairaamaan.
Siinä se aika kului hämärtyvässä illassa reikää vaihtaen, ja samalla eri syvyyksiä koluten. Penkan rinne ylti vajaan kolmenmetrin mitasta aina yhdeksään. Vertikaali teki hommaansa tunnollisesti huolimatta siitä, ettei se herättänyt mielenkiintoa vellamonvaltakunnan asukkaissa. Nykyjä kyllä tuli illanmittaan varmaan lukemattomia, mutta kaikki siiman väärästä päästä. Touh

Jännää hommaa tuo vertikaali, suosittelen kaikille, jotka eivät vielä ole kokeilleet.
Kyllä minä sillä vielä kalan otan, jollei vielä tänä talvena, niin sitten jonakin muuna. Pitänee varmaan se isompi kaira hankkia

erkkari
Äid-inkielen-opetja
Viestit: 1899
Liittynyt: 14:32:08 01.03.2011
Paikkakunta: Kotka

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja erkkari » 22:09:32 11.02.2018

Tasuriman kirjoitti:Uusia elämyksiä pilkkivesiltä: :wink:

Jäätilanteen kohennuttua pääsin sitten isommille vesille jo tuossa tammikuun puolivälin jälkeen.
Eipä siinä reissut alkuun antoisimmiksi käyneet. Piti sitten käydä pohtimaan, mikä oli mennyt vikaan, olinko muuttanut toimintaani väärään suuntaan.
Tutustuessani sitten vaihtoehtoihin, törmäsin juttuun kuhan pilkkimisestä ja innostuin heti. "Vertikaali", se tuntui olevan se kaivattu uudistus, joka itseltäni kokemusmaailmasta puuttui. Puodista tarvittava varustus ja vinkkehjä netistä hakemaan, niitähän löytyi. nokkapysty

Parasta kuhanpilkkiaikaa vaikutti olevan hämärän hetket aamuin ja illoin. Siis jäälle silloin.
Kuhajutuissahan varoteltiin lähemästä kalalle perinteisen nelituumaisen kanssa, joten siinä vielä lisäkimmoketta kalamiehelle. Omissa haaveissanihan oli ollutkin hankkia kuusituumainen akkukaira, joskin vielä se sai haaveeksi jäädä. Olenhan ennenkin nelituumaista pystynyt suurentamaan tarvittaessa, ja paksumpaan jäähän.

Kyllähän se vähän jäällä tallatessa mielessä ennakkoon kaiversi, jos se iso sattuisi, niin kuinkahan siinä...? :mitaviddua:
Verkkopyyntiä harrastava naapuri on jo vuosikymmenen ajan pidellyt kuhaverkkoja samalla saimaan selkävedellä, ja kuhaa on noussut joka talvi kymmenittäin ja suurimmat yli seitenkilosia. Sinne hyville kuhavesille uusin varustein minäkin.
Kuhapilkintäohjeen mukaan juuri ennen iltahämärää ja pohjapakan rinteen ylle reikiä kairaamaan.
Siinä se aika kului hämärtyvässä illassa reikää vaihtaen, ja samalla eri syvyyksiä koluten. Penkan rinne ylti vajaan kolmenmetrin mitasta aina yhdeksään. Vertikaali teki hommaansa tunnollisesti huolimatta siitä, ettei se herättänyt mielenkiintoa vellamonvaltakunnan asukkaissa. Nykyjä kyllä tuli illanmittaan varmaan lukemattomia, mutta kaikki siiman väärästä päästä. Touh

Jännää hommaa tuo vertikaali, suosittelen kaikille, jotka eivät vielä ole kokeilleet.
Kyllä minä sillä vielä kalan otan, jollei vielä tänä talvena, niin sitten jonakin muuna. Pitänee varmaan se isompi kaira hankkia
Jonkuu jutun luin että tos hommassa kaikuluotain jeesii paljon.
Kalaa voi olla alla mut innostuu huonost kiinni ottamaan.
Oisko ollu erä-lehdes :mitaviddua:

siikasähläri
Viestit: 26
Liittynyt: 17:42:55 06.12.2013

Re: Kalareissurapsaa

Viesti Kirjoittaja siikasähläri » 06:37:56 24.04.2018

Kevään ensimmäinen kuha avovesiltä tuli toissapäivänä veneestä pilkkimällä.Painoa naaraskuhalla 1,6 kg.Kaiussa näkyi kaloja ja muutama nousu haarapyrstöjigille,mutta muita kaloja en saanut tarttumaan.Eilen jigailtiin kaverin kanssa mutta tuuli haittasi harrastusta,lainavehkeissä oli liian paksut siimat ja kalastus tunnotonta.Omissa jigivehkeissä siimaa liian vähän heittelyyn kun jäi lähtiessä tarkemmin katsomatta,klassinen moka.Näytti tuo saatu kuha syöneen pikkukalaa.Heti kun ehtii täytyy käydä uudestaan yrittämässä kunhan kelit kohdillaan.Paikkana Kivijärven Saarensalmi.Tuolla tullut käytyä jo monena vuonna avaamassa kesäkalastus.

Vastaa Viestiin