Fluorocarbon siimat

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta yleisestä kalastukseen liittyvästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Kalastus-uutisia - Etusivu uusiks!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 15:43:51 09.11.2020

Fluorocarbonin/fluorihiilisiimojen käyttö pilkkisiimana, oletteko kokeilleet, miten pelittää. Onhan noita myytävänä esim. 50 metrin rullissa climax fluorocarbonia, hinta siinä 5 euron tietämissä.
Alista tai kiinankaupoista saa melkoiseen huokeaan hintaan esim. jack fish, super tiagra merkkiä, 100 metriä noin 2,5-3 € rulla kotiintoimitettuna. Super tiagra on käsittääkseni suosittu perhokalastajien keskuudessa materiaalina. Käsittääkseni on aluperin tämä japanilainen super tiagra fluorocarbon siima tehtiin Venäjän markkinoita varten, nyt sitä näköjään saa Suomeenkin toimitettuna.

Tietysti 2.5-3 euron hintaan saatavaa "fluorocarbonia ei voi verrata näihin kalliimman hintaluokan fluorocarboniin, jossa hinta on 30 metriä euroa/30-40 euroa Jos nämä halvemmat pinnoitetut fluorobarbonit on monoon verrattuna hankauskestävyydeltään samaa luokkaa kuin monofiilit tai jopa parempia, muistittomampia kuin monofiilisiimat, niin niitä kannattaisi varmaan kokeilla esimerkiksi pilkkikäytössäkin. Näitä kalliiiman hintaluokan fluorocarboneita on esimerkiksi Scientific Anglers Absolute Fluorocarbon Shock Tippet, jonka hinta on 30-40 euroa riippuen paksuudesta, rullassa 30 metriä. Puolet halvempi on esimerkiksi Scientific Anglers Absolute Fluorocarbon Trout Tippet, jonka hinta on reilu 15 euroa euroa 30 metrin rullassa. Guideline egor 50 metrin rullassa maksaa noin 20 euroa, nämä Suomen hintoja,

Nämä kiinan ns. fluorocarbon siimat ovat varmaan tavallaan monofiilejä, joihin on lisätty fluorocarbon pinnoite, tarkoituksena on lisätä hankauskestävyyttä. Ovat varmaan aika lähellä P-line CX-siimaa, näin luulisin. Aidot fluorocarbon siimat ovat sitten kokonaan ns. fluorocarbonia ja soveltuvat kovaa hankausta sisältävään käyttöön ja vetolujuudet ovat kovia. Platil ghost on myös tietääkseni fluorocarbon pinnoitettu siima. Kiinan halpis fluorocarbon siimat ovat pinnoitettuja, joten sen takia ovat halpoja. Toki alistakin löytyy kalliiman hintaluokan f fluorocarboneita kuten Mavllos, 50 metrin rulla maksaa 6-14 dollaria riippuen paksuudesta ja monia muita merkkejä.
https://www.rialinna.fi/tuotteet/p-line ... siima-270m


Kuhan ja ahvenen jigauksessa välttää halvemman hintaluokan pinnoitetut fluorocarbon siimat kuitusiiman jatkeena, miksei myös hauen jigauksessa isoissa paksuuksissa esim. 0,55-0.80 mm paksuuksissa ns. puruperukkeena.
Jos pilkkisiimoissa rupeaa käyttämään, niin pilkkivavan puolalle pitää varata perinteisesti vähintään 20 metriä siimaa, jos tulee tuulisolmuja tai harakanpesiä, niin siimaa voi lyhentää. Laadukkaat monofilit vielä puolustaa todellakin paikkaansa pilkkisiiimoissa ja uistelukäytössä, olisko näistä jack fishistä ja super tiagrasta etc. muista halvemman hinta luokan fluorocarbon tai fluorihiiliyhdiste-siimoista haastajaksi. Jos noisssa ns. halpis fluorocarbonissa on myös ominaisuutena, että fluorocarbonin "taitekerroin" on lähempänä veden taitekerrointa kuin tavallinen kirkas monofiili, niin olisi varmaan plussaa, jos olisi hitusen näkymättömämpi kuin tavallinen monofili vedessä.
Fluorocarbon siimat ovat myös monofiilia raskaampia, uppoaa nopeammin, joten tämäkin pitää huomioida kalastustavassa. Ja oikeanlaiset solmut, noiden fluorojen solmittavuudessa on eroja.
https://www.perhokalastajat.net/keskust ... 4&start=15
[/u]

Jostain syystä heitti koko tekstiin alleviivauksen, en saa sitä poistettua.
Viimeksi muokannut Sostakovits da Silva, 15:24:48 11.11.2020. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

mursu
Viestit: 53
Liittynyt: 09:29:40 26.04.2017

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja mursu » 14:08:27 10.11.2020

Kyllä nuo pilkissäkin varmasti toimii jos kirkas siima käy. Enempi nähnyt noita fluoroja pilkkihommissa juuri tasureiden tapsina mutta voisi sopivassa paksuudessa toimia pääsiimanakin sikäli että fluorot ovat yleensä jäykempiä kuin nailonit eivätkä ehkä nappaa niin helposti tuulisolmulle jäällä. Muistia on kyllä keskimäärin enemmän kuin nailonissa mutta se riippuu ja vähän siiman laadusta ja merkistä ja ohuemmassa ja notkeammassa siimassa ei ehkä ole ongelma. Muuten sillä ei ehkä ole niin paljon väliä kumpaa siimaa on pilkissä. Syvässä vedessä voi olla hyvä että fluoro on yleensä tunnokkaampaa. Toisaalta matalassa se nailonin jousto voi olla jopa etu. Näkyvyysasia on vähän niin ja näin. Fluoroja ei oikein saa värillisinä koska väriaineen lisääminen siimamateriaaliin ei toimi. Ja pilkissä värillinen siima on usein jäällä aika mukava juttu. Ehkä omasta mielestä pilkissä (varsinkin tasapainossa) voisi olla hyvä värillinen mono mahdollisesti fluorotapsilla joka kestää kulutusta hiukan paremmin ja on näkymätön kalalle. Kyllähän Suomestakin ihan toimivia fluorocarboneja saa n. 10 senttiä / metri vaikkapa Trilene XL fluoro. Siimoissa on jonkin verran eroja, noissa perukesiimoiksi suunnatuissa juuri pinnan kovuus ja hankauskesto on parempi, mutta ovat sitten yleensä jäykempiä. Pehmeämpiä versioita on sitten pääsiimoiksi myös heittokalastukseen. Ja tokihan kiinalaiset kauppaavat kaikkea vielä halvemmalla. Ei pilkkiin nyt niin valtavasti toisaalta siimaa kulu ellei sitten onkiarsenaali ole ihan valtava. Oikeastaan fluorocarbonit ovat myös monofiileja (monofiili = mono filament = yksisäikeinen) kuten perinteiset nailon-monofiilitkin erotuksena useammista kuiduista punotuille tai liimatuille kuitusiimoille.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 20:23:38 10.11.2020

Jack fishiä saa punaisena ja kirkkaana. Tilasin kirkkaana rullat tuli kahdessa viikossa perille. 0,26, 0286, 0,37, 0,405, 046 mm. 0,405 tuli vahingossa tuplana (oma virhe) ja 0, 331 mm on tulossa. Rullassa on 100 metriä.
Fluorocarbon ja monofiilin yhdistäminen on kysymysmerkki, kun kuulemma fluorocarbon on siimana leikkaavampi liitossolmua tehdessä monofiiliin ja kiristysvaiheeessa leikkaa pehmeämpää monofiilia. Tuossa voisi olla parempi pieni tynnyrileikari, esim. kuusamo pääsiimana värillinen monofiili ja kulutustapsinä suurinpiirtein samanpaksuista fluoroa kirkkaana.
Pitää testata esim. kuitusiiman jatkeena ja sitten tekee päätöksen ohuempien siimojen tilaamisest esim. pilkkikäyttöön, joko Jack fishiä punaisena ja kirkkaana, voisi kokeilla myös tuota kirkasta super tiagraa/super viagraa. Paksuudet voisi olla, 0,18, 0,20, 0,22 mm

Trilene Xl-fluoron hinta on kilpailukykyinen, 10 euroa 100 metriä halvimmillaan Suomessa,samoin kuin Platil Ghost Fluorocarbon siimaa, reilu 10 euroa ja puolassa 200 metriä, esim. 0,40 mm paksuudessa. Jonnekin hukkasin tuon Platilin rullan, sitä olisi ollut vielä jäljellä reilusti. 5 euron löytö alekorista motonetissa viitisen vuotta sitten. Jos nämä kiinan fluorocarbonit ovat laadullisesti yhtä hyviä kuin esim. platil ghost fluorocarbon, niin on kannattava ostos.

Käytän edelleen fluoron rinnalla vielä monotapsia kuitusiiman jatkeena paksuuksissa esim, 0,25, 0,30, 0,35 ja 0,40 mm. Monosiiman käyttö tapsina, siinä on myös leijuttava ominaisuus verrattuna fluoroon. Fluoro on raskaampaa ja monofiili kevyempää, joten jigipään putoamisnopeus hidastuu hieman monofiilitapsia käyttäessä. Tapsin pituudet ovat olleet siinä noin 80- cm-150 cm
Liitteet
DSCN0130 (2).JPG
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 14:44:07 14.11.2020

Kokeilin kuitusiiman yhdistämistä kiinan "fluorocarboniin", pari metriä meni hukkaan 0,286 mm kiinan fluoroa solmuharjoitteluun alberton kanssa, tosin onnistuneitakin solmuja katkoin poikki ja solmin uudestaan testimielessä. Jack fish on pinnaltaan liukas ja omiin näppeihin hitusen kovempi kuin mono. Nämä varmaan näitä monofiilipohjaisia siimoja, joihin on päälle vedetty fluorocarbon pinnoite, kuten esim. mainittu Platil Ghost, joka on varsin kilpailukykyinen "fluorocarbon" 0,40 mm 200 metriä on reilu 10 euroa ja mursun mainitsema Trilene Xl-fluoro.
Käytin liitossolmuna Albertoa, 7 kierroksella jotkut tekee jopa 10 kierroksella, kuitusiimana 0,10 mm tuf.

Allbright solmua olen kokeillut, voisi ruveta enemmän sitä käyttämään.

Näihin kapeikkoihin, missä minä yleensä jigaan, niin sinne on jäänyt varmaan muutama sata jigippäätä+ lukot, jigipyrstöt,, kymmenen vuoden aikana varmaan muutaman sadan euron edestä tavaraa. Joten noissa kapeikossa kannnattaa käyttää halpaa tavaraa jigipäissä ja välttää tämmöiset halpis fluorocarbonit kuitusiiman jatkeena tapsina. Kun joutuu väkisin vetämään pohjasta, niin yleensä menee sitten tapsikin mukana.

Monotapsina mulla on ollut trilene maxx ja toinen käyttämäni mono on gamma.
Liitteet
IMGP0334.JPG
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 17:14:46 14.11.2020

Ihan hyvälle vaikutti kuitusiiman jatkeena, kun kävin testaamassa noin 45 min laiturilla, kerkesi siinä jokusen heiton heitellä yksi 40 gramman ahven naksahti. 5 ja 10 gramman mustadin micro-jigipää ja 5-8 cm jigipyrstöt. Testailut jatkuu.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 13:13:57 15.11.2020

0,15 mm patriot vihreä ja 0,37 mm kiinan fluorocarbon alberto-solmulla 7 kierroksella.
0,10 mm tuf keltainen ja 0,286 mm kiinan fluorocarbon samalla solmulla.

Jasun kuitusiimasakset, muuten hyvät, 15 euroa on kohtuullinen hinta, leikkaavat terät saisivat olla ohuemmat, jolloin saisi katkottua vielä tarkemmin hännät pois liitettävistä siimoista.
Liitteet
IMGP0338.JPG
IMGP0339.JPG
IMGP0340.JPG
IMGP0336.JPG
IMGP0335.JPG
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 21:44:24 15.11.2020

Kerkesin Kirstulansalmessa tunnin viskomassa ja testailemassa, kahdessa avokelassa oli 0,10 mm tuffia ja 0,286 mm ja 0,26 mm kiinan fluorocarbon tapsit. Ei ollut tosiaankaan mikään ihanteellinen keli, 6 m/s sekunnissa puhalsi etelästä. Etelä ja pohjoistuulella kirstulansalmi on ränni, jossa tulee vilponen olo, kun tuuli pääsee kunnolla puhaltaa. Melkoisen pussille siima joutui, sitten heittelin kirstulansalmen nurkkauksesta vastatuuleen, otin löysät pois, niin sitten pystyi jigaamaan OK:sti ja seuraamaan siimaa hyvin, milloin tuloo pohjakontakti. Jigipäänä oli mustadin Micro jigipää 10 grammaa. Sivutuulessakin heitin melkein vastarannalle, jäi arviolta noin 7 metriä vastarannasta. Vastarannalle on 52 metriä, mikä on nettikartan etäisyysmittarilla mitattuna. Penessä tuulessa olisi heittänyt kevyesti vastarannalle hoivakoti ilonpisaran maille. Näiden mustadin microjigi-päiden muoto on semmoinen, että lentää, on tuommonen terävä pää. Kokeilin sitten myötätuuleen, niin mutuntumalla reilusti yli 60 metriä lensi. Jäi pohjaakin muutamaan otteeseen jigipää, niin vavan pingotus luokille ja räpsäytys-tekniikalla irti. Kirstulansalmeenkin on itsellä jäänyt toistasataa jigipäätä pohjaan ja niitä on siellä varmasti tuhansittain. Kyllä nämä kiinan fluorocarbonit olivat varmaan hyvä ostos näiden ensikokeilujen jälkeen. Kuitusiima ja tapsi tulee jouhevasti avokelalta vaparenkaiden läpi tuommosen noin metrinkin tapsin kanssa kuitusiima, eikä räpsähdä liitos-solmu vaparenkaisiin.
https://www.vastavalo.net/ilmakuva-ilma ... 14632.html
https://mapio.net/pic/p-75167703/
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 09:08:09 18.11.2020

0,286 mm kiinan fluorocarbon siima meni nopsasti poikki hampailla, oikeaan fluorocarbon perukemateriaaliin en tätä suosittele. Noita siimoja on katkottu hampailla vuosikymmeniä paksujakin paksuuksia, hammaslääkäri mainitsi jo noin 20 vuotta sitten, että ei kannattaisi siimoja enää hampailla katkoa. Kymmeniä tuhansia kertoja , kun on tehnyt, niin huomaa hammaskalustosta. Avaahan jotkut kaljapullon korkitkit hampaillaan. Ohuet siimat tulee vieläkin hampailla katkottua, pitäisi vaan koko ajan olla leikkuri tai sakset käsillä.

Nämä monet ns. fluorocarbon siimat ovat ns. fluorihiilipäällysteisiä, fluorihiili on tiheämpää kuin nailon, kuten trilene Xl-, platil ghost. Niinkuin on mainittu, niin nämä oikeat fluorocarbon siimat ovat huomattavasti kalliimpia ja materiaaliltaan miltei kokonaan fluorihiiliyhdistettä, näin olen asian käsittänyt. Noihin fluorihiilellä päällystettyihin siimoihin pystytään lisäämään väriainetta, kuten punainen jack fish, ei pitäisi vaikutttaa vetolujuuteen. Yleensä näille "fluorisoiduille" siimoille kuten kirkkaankeltainen Stroft annetaan hieman kirkkaisiin siimoihin heikompi vetolujuus, kuten esimerkiksi Stroft GTM kirkas verrattuna, tämä fluorisoinnin lisäys ilmeisesti heikentää siiman vetolujuutta.
Pilkillä valkealla hangella värillinen siima näkyy paremmin, jos on näön kanssa ongelmia ja on tottunut seuraamaan siimasta tapahtumia jään alla, niin silloin kirkas siima ei ole paras valinta. Fluorihiilipäällysteiset siimojen etu voi olla pilkillä perinteiseen monofiiliin, ovat ominaispainoltaan painavempia kuin mono, nylonsiimat, joten ohuissa paksuuksissa esimerkiksi mormyskoinnissa, kevyillä pilkeillä, pienillä tasapainoilla tai jigipilkinnässä pienillä jigipäillä (1-3 grammaa), niin siimassa pieni painon lisäys voi olla eduksi. Artikkelissa mainittu Daiwa Justron on halpaa siimaa, ja halvaksi siimaksi varsin mainiota tavara omien kokemusten mukaan, plussaa pakkauksessa on vetolujuus/halkaisija taulukko pakkauksen kyljessä, jotka pitävät varsin hyvin paikkaansa.

Tässä on erinomaisen hyvä artikkeli, siimanpakkauksen lukuopas:
https://eralehti.fi/wp-content/uploads/ ... 727934.pdf
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

KaitsuH
Viestit: 162
Liittynyt: 08:32:06 25.07.2011

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja KaitsuH » 12:08:36 18.11.2020

Sostakovits da Silva kirjoitti:
09:08:09 18.11.2020
0,286 mm kiinan fluorocarbon siima meni nopsasti poikki hampailla, oikeaan fluorocarbon perukemateriaaliin en tätä suosittele. Noita siimoja on katkottu hampailla vuosikymmeniä paksujakin paksuuksia, hammaslääkäri mainitsi jo noin 20 vuotta sitten, että ei kannattaisi siimoja enää hampailla katkoa. Kymmeniä tuhansia kertoja , kun on tehnyt, niin huomaa hammaskalustosta. Avaahan jotkut kaljapullon korkitkit hampaillaan. Ohuet siimat tulee vieläkin hampailla katkottua, pitäisi vaan koko ajan olla leikkuri tai sakset käsillä.

Nämä monet ns. fluorocarbon siimat ovat ns. fluorihiilipäällysteisiä, fluorihiili on tiheämpää kuin nailon, kuten trilene Xl-, platil ghost. Niinkuin on mainittu, niin nämä oikeat fluorocarbon siimat ovat huomattavasti kalliimpia ja materiaaliltaan miltei kokonaan fluorihiiliyhdistettä, näin olen asian käsittänyt. Noihin fluorihiilellä päällystettyihin siimoihin pystytään lisäämään väriainetta, kuten punainen jack fish, ei pitäisi vaikutttaa vetolujuuteen. Yleensä näille "fluorisoiduille" siimoille kuten kirkkaankeltainen Stroft annetaan hieman kirkkaisiin siimoihin heikompi vetolujuus, kuten esimerkiksi Stroft GTM kirkas verrattuna, tämä fluorisoinnin lisäys ilmeisesti heikentää siiman vetolujuutta.
Pilkillä valkealla hangella värillinen siima näkyy paremmin, jos on näön kanssa ongelmia ja on tottunut seuraamaan siimasta tapahtumia jään alla, niin silloin kirkas siima ei ole paras valinta. Fluorihiilipäällysteiset siimojen etu voi olla pilkillä perinteiseen monofiiliin, ovat ominaispainoltaan painavempia kuin mono, nylonsiimat, joten ohuissa paksuuksissa esimerkiksi mormyskoinnissa, kevyillä pilkeillä, pienillä tasapainoilla tai jigipilkinnässä pienillä jigipäillä (1-3 grammaa), niin siimassa pieni painon lisäys voi olla eduksi. Artikkelissa mainittu Daiwa Justron on halpaa siimaa, ja halvaksi siimaksi varsin mainiota tavara omien kokemusten mukaan, plussaa pakkauksessa on vetolujuus/halkaisija taulukko pakkauksen kyljessä, jotka pitävät varsin hyvin paikkaansa.

Tässä on erinomaisen hyvä artikkeli, siimanpakkauksen lukuopas:
https://eralehti.fi/wp-content/uploads/ ... 727934.pdf
Hauskasti sama juttu! Yli 30 vuotta sitten YTHS:n hammaslääkäri tokaisi minulle: "Taidat olla perhokalastaja?" Silloin ei valmisperukkeita käytetty, vaan sidottiin ja pureskeltiin perukkeet useasta pätkästä. Joo, 0,30 alkaa olla fluorossa raja, paksummat katkon puukolla. Toissa viikonloppuna laitoin 0,40 perusmonoa hyrrälle, se meni hampailla poikki hyvin kevyesti. Kaljapulloja olen aukonut hampain kyllä teini-iästä tähän päivään asti, ja muutenkin käyttänyt hampaita monipuolisesti, kun kynsienpureskelijalla ei oo kynsistä apua mihinkään.

Pilkkisiimana arvelluttaa vain fluoron jäykkyys. On vieläkin karuja muistoja siitä kovasta ja jäykästä Volcanylin mustasta siimasta pilkkisiimana.

mursu
Viestit: 53
Liittynyt: 09:29:40 26.04.2017

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja mursu » 13:26:37 18.11.2020

Nuo mainitut Trilene XL 100% fluorocarbon ja käsittääkseni myös Platil Ghost on ainakin markkinoinnin mukaan ihan täyttä fluorocarbonia (PVDF). Tosiaan värillinen siima voi olla sisältä eri ainettakin. Ainakin Yo-Zuri Hybrid on sellainen siima missä on erikseen nailonia sisällä lisäämässä taipuisuutta, mutta silloin siiman paino ja näkyvyysominaisuus periaatteessa heikentyvät. Puhtaaseen fluorocarboniinkin voi kyllä lisätä väriä mutta se heikentää kemiallista rakennetta ja siksi sitä ei yleensä tehdä. Jotkut siimat käyttävät kahta ja ilmeisesti jopa kolmea eri PVDF resiiniä joista pehmeämpi tuo taipuisuutta ytimeen ja kovempi kestävyyttä pintaan. Yksinkertaisempi siima on sitten vain läpeensä ominaisuuksiltaan samaa fluorocarbonia, joka sekin voi olla kemiallisilta ominaisuuksiltaan eri tyyppistä riippuen mitä ominaisuutta painotetaan. Lisäksi ymmärtääkseni materiaalin pintakerrosta voi muokata vielä valmistusprosessin aikana muuttaakseen sen ominaisuuksia.

Moni noista siimoista on pintakovuuden vuoksi hampaille vielä rankempaa kuin nailonsiima joten kannattaa tosiaan käyttää leikkuria. Itsekin tykkään myös käyttää Alberto -solmua kuidun ja fluoro/nailonmonofiilin yhdistämiseen eikä se ole toistaiseksi pettänyt kuin pohjasta repiessä. Tuohon on olemassa asiantuntijoiden mukaan parempikin solmu eli FG-solmu, mutta se on mielestäni aika lailla hankalampi tehdä. Se on kuitenkin parhaimmillaan vielä virtaviivaisempi muodoltaan. Saattaa olla myös vahvempi ja luotettavampi solmu, onnistuessaan..

Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8127
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva » 20:49:55 18.11.2020

Itsellä oli muutaman vuoden käytössä tämä Platil Ghost 0,40 mm, onnistuin jonnekin kesällä hävittämään rullan, siinä olisi ollut reilusti vielä matskua. Platil Ghost oli notkeaa ja hyvä tapsisiiimaksi kuitusiiman jatkeena. Se on varmaan sitten oikeata fluorocarbonia, niinkuin trilenekin. Näitä PVDF-materiaalia on varmaan erilaisia, joilla saadaan kovuutta ja notkeutta etc. ominaisuuksia siimaan, niinkuin mursu mainitsi.
Siimasopan lyhyt oppimäärä: alkaen sivulta 56-
https://issuu.com/krookmedia/docs/kalastus_2_20

Allbright solmu voisi olla Alberton rinnalla toinen käytettävä solmu ja kolmas on tupla-uni.

https://www.youtube.com/watch?v=IK5YWDHfgtA
https://www.youtube.com/watch?v=JDhCTe-noqA
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.

Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4171
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti,Paikkarin torppa

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Fuso » 11:38:37 20.11.2020

Kokemusta on sekä tupla-unista että allbrigtista, joka on minulla nykyisin käytössä. Pitää kokeilla tuota albertoa, näyttäisi hyvin samantapaiselta kuin albright
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.

Avatar
Braven
Viestit: 824
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja Braven » 06:37:04 21.11.2020

Nuo perukkeiksi tarkoitetut ja itse heittosiimaksi tarkoitetut fluorot on ihan täysin erilaista kamaa. Toinen on jäykkää ja kovaa. Toinen joustavaa ja pehmeää. Sama siima ei sovellu molempiin hommiin. Suomesta ei pahemmin nuita heittosiimoja ole saatavilla vähäisen kysynnän ja hankalan saatavuuden takia.

KaitsuH
Viestit: 162
Liittynyt: 08:32:06 25.07.2011

Re: Fluorocarbon siimat

Viesti Kirjoittaja KaitsuH » 12:11:45 21.11.2020

Fuso kirjoitti:
11:38:37 20.11.2020
Kokemusta on sekä tupla-unista että allbrigtista, joka on minulla nykyisin käytössä. Pitää kokeilla tuota albertoa, näyttäisi hyvin samantapaiselta kuin albright
Minä kokeilin jonkin aikaa noita Albrighteja ja jotain surrisolmuakin, joka tehtiin videon opein polven päällä? Joskus kesti, joskus meni poikki lähes itsestään. Ehkä hyviä solmuja, mun minun solmimiseni laadulla eivät toimineet. Palasin tuplauneihin.

Vastaa Viestiin