Tee ite makkaras!

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Emppai » 12:14:48 06.03.2007

Makkaran tekeminen on helkutin helppoa, mutta hiukkasen hidasta. Tai oikeastaan aika nopeetakin, jos on muutama apukäsi saatavilla. Makkaran valmistukseen tarvitaan lihamylly(tai hyvä lihatiski), makkaratykki(kuvaa tulee myöhemmin), mausteita, lihaa, suolia, ja grilli tai liesi.

Makkaran teko alkaa massan valmistuksella. Eli liha jauhetaan muutamaan kertaan myllyllä. Lihaksi käy kaikki mahdollinen, mutta esim. hirvenlihan sekaan kannattaa laittaa läskisempää lihaa mukaan, muuten tulee kuiva jööti. Tämän jälkeen lihan sekaan laitetaan reilusti mausteita. Juuri niitä mausteita mistä itse pitää, ei ole mitään tiettyä maustetta mitä pitää käyttää, paitsi suola ja sitä meneekin aika reilusti. Sekaan voi laittaa myös jauhoja, sipulia, yms jos tahtoo, vähän niinku pitsan kanssa, mistä itse pitää.... Massa vaivataan käsillä mahdollisimman tasaiseksi ja sitten pestään suolet. Suolen "avaaminen" on hiukan hankalaa, mutta hyvä konsti on puhaltaa suoleen reilusti ilmaa ja sen jälkeen laittaa se hanan alle, niin että vettä menee reilusti suolen läpi. Tämän jälkeen suoli vedetään tykin etuosan päälle, ja suolen toinen pää solmitaan naurulla kiinni. Nyt tarvitaan niitä apukäsiä... Eli mun käyttämä versio makkaratykistä on tehty silikoniruutasta, eli puristus on tarkkaa hommaa. Pursota massaa tasaisesti suolen sisälle. Kaverin on tässä vaiheessa tökittävä suoleen nuppineulalla reikiä, ettei sisään jää ilmaan joka helposti pamahtaa kypsentäessä. Suolen tuloa tykin päästä on helppo jarruttaa peukalolla jolla myös säädellään makkaran käyryys. Eli jos puristaa toiselta puolelta tiukemmin, niin makkara taipuu puristuspuolelle. Kun pötköä on tullut noin 15-25 cm on aika vapauttaa ruutta puristuksesta ja tehdä makkaran päähän narusta solmu. Ja ei kun uutta samaan suoleen... Jatka kunnes suolet tai massa loppuu. Kypsennä grillissä, uunissa, kattilassa tai vaikka pakosarjan päällä jos haluat. Kuvia tulee viimeistään huomenna. Ne hiukan selkiyttää tätä ehkä hiukan sekavahkoa minuutissa tehtyä ohjetta. Voisin myös ottaa ton kaverin tykin mukaan johonkin valtaukseen ja voitas tehä jöötiä kimpassa..

Avatar
aaAAaa
Viestit: 6209
Liittynyt: 10:42:50 17.10.2005
Paikkakunta: Weikkolan Wapaavaltio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja aaAAaa » 12:40:46 06.03.2007

Odotan vesi kielellä lisätietoja... :P
Voisin myös ottaa ton kaverin tykin mukaan johonkin valtaukseen ja voitas tehä jöötiä kimpassa
Tämän kun irroittaa asiayhteydestä saa legendaarisen lausahduksen... :lol:
Kalastusta ilman sukkiksia jo vuosikymmenien ajan.

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Viesti Kirjoittaja Emppai » 20:03:41 06.03.2007

Kuvia viime kesältä. Ois jo kesä ja pääsis mökille...
Liitteet
makkuritykki 2.JPG
Tykitys
makkuritykki 2.JPG (28.97 KiB) Katsottu 23029 kertaa
Makkaratykki 1.JPG
Tykki
Makkaratykki 1.JPG (32.25 KiB) Katsottu 23035 kertaa
Suolen puhallus.JPG
Naapurin likka pesee suolta.
Suolen puhallus.JPG (36.43 KiB) Katsottu 23026 kertaa

Avatar
Teuge
Irstas baarimikko
Viestit: 1192
Liittynyt: 15:43:05 14.12.2005
Paikkakunta: VAHTO
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Teuge » 16:34:31 10.03.2007

Hienoihin ja kaliisiin yleiskoneisiin on saatavana tollanen makkarapursotin. Älkää kysykö mihin ja mistä.
Aion elää kunnes kuolen.

Avatar
kape
Viestit: 50
Liittynyt: 12:26:54 08.10.2006
Paikkakunta: oulunlääni

Viesti Kirjoittaja kape » 08:59:46 14.03.2007

joo..lihaa suoleen. :roll:

Avatar
Lohi_Ari
Viestit: 1138
Liittynyt: 09:30:00 28.12.2006
Paikkakunta: Lapveden ranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lohi_Ari » 11:33:43 14.03.2007

Vai muka itte! Ja naapurin likka pistetty suolihommiin!
Green Highlander.

><(((((°> "My wife told me that if I go fishing again she'll leave me.
God, I'm going to miss her!" <°)))))><

Avatar
pkartio
Gizan P. Yramidi
Viestit: 596
Liittynyt: 17:10:14 01.02.2006
Paikkakunta: Kangasniemi

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja pkartio » 08:48:28 28.01.2010

Nostellaanpa ylös
Pakkanen on täynnä erilaisia lihoja, pitäisi saada ne jatkokäsiteltyä ja tarvitsisin lisää ohjeita.
Haukkivesku elvisteli jossakin viestiketjussa kotitekoisella kestomakkaralla, ohjeita kehiin äijät.
Strumffia strumffaava strumffi...

Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Stickan » 19:44:29 28.01.2010

Saisko sen naapurinlikan suolihuuhteluista lisää kuvia?
Myös valkaistut naapurinlikkojen persreikien kuvat kelpaa.

Avatar
pkartio
Gizan P. Yramidi
Viestit: 596
Liittynyt: 17:10:14 01.02.2006
Paikkakunta: Kangasniemi

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja pkartio » 08:09:08 29.01.2010

Jos laitatte ne Sticanin vetyperoksidipadarikuvat toiselle palstalle ja tähän ihan vaan tarinaa makkarasta... pervot Touh :soo soo: :lol:
taisi tulla laitettua elämäni toiset? hymiöt
:übergeek: ja yhä vaan tulee.
Strumffia strumffaava strumffi...

Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Stickan » 21:21:58 29.01.2010

Höh, suolenmutkahan se on valkaistukkin. :lol:

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4335
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Mokia » 21:06:34 31.01.2010

Tuli ostettua vaimolle joululahjaksi Kenwoodin Major -yleiskone ja täytyy myöntää, että hieman oli oma lehmäkin ojassa. Tuohon kun saa noita lihamylly ja makkaranteko osia lisävarusteina. Täytyis vissiin joskus kokeilla. Mukavan näköistä puuhaa.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Paul M
Viestit: 13
Liittynyt: 10:34:43 13.07.2010

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Paul M » 20:28:57 17.07.2010

Ei tarvita mitään tykkejä. Viime aikoina on pursottimena toiminut 3 litran muovipussi (strong), jonka nurkasta leikkaan sentin pois. Nurkan läpi työnnän ruusujen mukana tulevan muoviputkilon, josta olen pätkäissyt pohjan pois. Kumilenkillä olen varmistanut, että putkilo pysyy muovipussin nurkassa. Varovaisella pursotuksella syntyy aivan mukavasti makkaraa.

Paras kypsennys tuntuu tulevan 100...105 asteessa leivinpaperin päällä ja vettä pellillä. Kun on hyvät suolet on pistely yhdentekevää. Kuplien kohdalle olen joskus pienen reiän tehnyt, mutta parempi on yrittää saada kuplat pois massavaiheessa. Ei ole mahdoton juttu kun täyttää vain puolen metrin pätkiä.

Narua ei tarvita. Solmut riittävät.

Savun aromin voi lisätä kun makkarat ovat jo jääkaappikylmiä. Eli kylmänä savuun 10 minuutiksi. Siihen sitten tiivistyy tervaa pintaa aivan sopivasti.

Puolet lihasta kannattaa jauhaa mukaan siankylkeä tai niin rasvaista kuin ylipäätään löytyy possua. Ja kyllä voi tehdä karkeimmalla matriisilla koko homman ja kerran jauhaen. Täyslihamakkaroita ovat ulkomaisetkin eikä niissä ole jauhettu tahnaksi kaikkea kuten kotoisissa grillimakkaroissa.

Avatar
pkartio
Gizan P. Yramidi
Viestit: 596
Liittynyt: 17:10:14 01.02.2006
Paikkakunta: Kangasniemi

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja pkartio » 16:22:29 23.10.2010

mistä te hommaatte tuon suolen, häh, mitä?
Strumffia strumffaava strumffi...

Avatar
Kastehelmi
Viestit: 160
Liittynyt: 08:46:49 25.05.2010
Paikkakunta: Luoto
Viesti:

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Kastehelmi » 21:06:09 02.12.2010

Minäkin haluan suolta,vaikka tuo makkaratehdas on aivan tontissa kiinni.
Sieltä en saanut kun kysyin,kaupat eivät täällä myy.
facebookissa hopanluontomatkailu
http://www.hopanluontomatkailu.fi

Työ haittaa harrastuksia, siksi teen tätä työnä

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Emppai » 21:13:58 02.12.2010

Kauppojen lihatiskeiltä olen saanut, jos ei ole valmiina niin tilaavat.

Avatar
Möykky
SÄRKI-LOVER
Viestit: 1517
Liittynyt: 21:54:09 20.02.2006
Paikkakunta: Joen varrella

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Möykky » 23:19:55 20.06.2011

Tätä vois vähän herätellä tätä topikkia.. :) Kellään hyviä makkarareseptejä?? :roll: Ite kävin täs tänään ostamas 5m suolta ja jos kerkeis ennen jussia jonkinmoisen satsin pyöräyttää ja kattoo et tuleeks siitä mitään.. :roll: Huomenna jos hakis vähän lihaa ja oheistarvikkeita....

Ajattelin alkuun lähtee parilla eri maulla. Jos jotain ihan peruskäppyrää ja sitten omaan makuun vähän sopivampaa eli chilimakkaraa koittais vääntää....

Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku » 04:09:58 21.06.2011

Peruslerssiä:

Itse tehtyä makkaraa.

3 sipulia
8 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
4 ruokalusikallista suolaa
4 ruokalusikallista paprikaa
3 ruokalusikallista juustokuminaa
2 ruokalusikallista maustepippuria
3 ruokalusikallista chiliä
1 ruokalusikallinen rosmariinia
1 kg possun selkää
200 g laardii eli fläsää

Läskit, lihat, sipulit, chilit lihamyllyn läpi kertaalleen ja mausteet joukkoon. Aja vielä pari kolmekertaa lihamyllyn läpi. Lisää hieman vettä ja hyvää vinegretteä ja sotke vielä käsin kokotaikina kivaksi massaksi. Aja massa suoleen. Laita makkarat kiehuvaan veteen joka on maustettu ainakin suolalla ja mustapippurilla. Keittele n. 40 minsaa ja jäähdytä kylmällä vedellä. Nyt sitten ois valmista kotitekoista ja varmasti lisäaineetonta makkaraa valmiina. Kokonaishinta tälle tuli alle n. 2 euroa + mausteet.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."

Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku » 04:57:04 21.06.2011

Pittee poijiilta kysästä tuon kylmäsavu "kuiva" makkaran ohjeistus....kunhan muistais.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."

Avatar
Möykky
SÄRKI-LOVER
Viestit: 1517
Liittynyt: 21:54:09 20.02.2006
Paikkakunta: Joen varrella

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja Möykky » 09:17:27 21.06.2011

Hienoa! Kiitokset reseptistä. Tosta sain ainakin ite hyvää infoa, miten käsitellä makkaraa sit ku sen on sinne suoleen saanu runnottua. Toinen tapa lienee uunissa pellillä ja uunissa mukana toinen pelti jossa vesihaude... :roll: Tossa yks ohje mihin ite törmäsin. Aika samankaltainen ku toi haukkiveskun...

Chorizo-makkara:

900g lihaa (sikaa & nautaa)
3 isoa sipulia
400g rasvaista possun kylkeä kuutioituna
3 chilipalkoa
1 valkosipulin kynnet
3 tl chilijauhetta
5 tl paprikajauhetta
2 tl korianteria
4 rkl suolaa
3 rkl punaviinietikkaa
1,5dl punaviiniä

Jauha sipulit, valkosipulit sekä muut lihat paitsi kuutioitu kylki. Sekoita massa tasaiseksi mausteiden kera.

Edit. Kauankos tota suolta muuten tulee liottaa kylmässä vedessä ennen sen pesua ja käyttöä?? Ostin siis lihakuapasta suolattua suolta...

pikeBoy
Viestit: 895
Liittynyt: 20:02:24 03.05.2010

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja pikeBoy » 20:03:07 13.08.2011

Minkälaisia myllyjä te käytätte, siis ruismoottori- vai sähkökäyttösiä?
Halpa hinta ois eduks, et sais äiskän maksumiäheks :D

Tekis mieli ostaa tommonen veivi, ni vois haukiki rueta maistumaan :roll:

MikeTonic
Viestit: 707
Liittynyt: 15:40:06 17.06.2006

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja MikeTonic » 12:42:32 14.03.2012

Onko lisää hyviä reseptejä ja neuvoja uusavuttomille ja kokemattomille makkaran suoleen puskijoille?

MikeTonic
Viestit: 707
Liittynyt: 15:40:06 17.06.2006

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja MikeTonic » 13:10:42 03.04.2012

Nyt on tilattu makkarantäyttösuppilot yleiskoneeseen... Kevväämmällä tehdään kesän kyrsät ja vinkkejä otetaan edelleen vastaan.

MikeTonic
Viestit: 707
Liittynyt: 15:40:06 17.06.2006

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja MikeTonic » 13:52:23 05.02.2013

Nyt tuli tehtyä muutama satsi makkaraa (vihdoin), mutta seuraaviin asioihin kaipaan parannusta:

Koepala maistui paistettuna ennen suoleen laittamista taivaalliselta. Suoleen laittamisen, keittämisen ja paistamisen jälkeen makkara maistui aivan toisenlaiselta kuin mitä koepala antoi ymmärtää. Miten saada koepalan ja lopullisen makkaran maun samalle tasolle?

Toisekseen luonnonsuolta on vaikea saada rapeaksi - vaan se on hieman elastinen, vaikka sitä pidempäänkin yrittäisi paistaa. Miten siis saada luonnonsuoleen tehty makkara rapeaksi pinnaltaan?

Olisiko vinkkejä?

javu
Johnny
Viestit: 15
Liittynyt: 12:12:33 09.08.2007

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja javu » 10:15:41 28.02.2013

Tuolta löytyy makkarajuttua myös:

http://vastahanka.fi/kotimakkara/

ja samasta blogista myös kuivalihoja ym. sapuskatarinointia.

Avatar
pääevä
Viestit: 2494
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Tee ite makkaras!

Viesti Kirjoittaja pääevä » 19:48:41 05.05.2013

Onkos makkaramestareilla kokemusta, jos makkarat pakkaa raakana vakuumiin pakettiin ja sitten keittää kattilassa. +80 asteessa ?

Vastaa Viestiin