Tee ite makkaras!
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Tee ite makkaras!
Makkaran tekeminen on helkutin helppoa, mutta hiukkasen hidasta. Tai oikeastaan aika nopeetakin, jos on muutama apukäsi saatavilla. Makkaran valmistukseen tarvitaan lihamylly(tai hyvä lihatiski), makkaratykki(kuvaa tulee myöhemmin), mausteita, lihaa, suolia, ja grilli tai liesi.
Makkaran teko alkaa massan valmistuksella. Eli liha jauhetaan muutamaan kertaan myllyllä. Lihaksi käy kaikki mahdollinen, mutta esim. hirvenlihan sekaan kannattaa laittaa läskisempää lihaa mukaan, muuten tulee kuiva jööti. Tämän jälkeen lihan sekaan laitetaan reilusti mausteita. Juuri niitä mausteita mistä itse pitää, ei ole mitään tiettyä maustetta mitä pitää käyttää, paitsi suola ja sitä meneekin aika reilusti. Sekaan voi laittaa myös jauhoja, sipulia, yms jos tahtoo, vähän niinku pitsan kanssa, mistä itse pitää.... Massa vaivataan käsillä mahdollisimman tasaiseksi ja sitten pestään suolet. Suolen "avaaminen" on hiukan hankalaa, mutta hyvä konsti on puhaltaa suoleen reilusti ilmaa ja sen jälkeen laittaa se hanan alle, niin että vettä menee reilusti suolen läpi. Tämän jälkeen suoli vedetään tykin etuosan päälle, ja suolen toinen pää solmitaan naurulla kiinni. Nyt tarvitaan niitä apukäsiä... Eli mun käyttämä versio makkaratykistä on tehty silikoniruutasta, eli puristus on tarkkaa hommaa. Pursota massaa tasaisesti suolen sisälle. Kaverin on tässä vaiheessa tökittävä suoleen nuppineulalla reikiä, ettei sisään jää ilmaan joka helposti pamahtaa kypsentäessä. Suolen tuloa tykin päästä on helppo jarruttaa peukalolla jolla myös säädellään makkaran käyryys. Eli jos puristaa toiselta puolelta tiukemmin, niin makkara taipuu puristuspuolelle. Kun pötköä on tullut noin 15-25 cm on aika vapauttaa ruutta puristuksesta ja tehdä makkaran päähän narusta solmu. Ja ei kun uutta samaan suoleen... Jatka kunnes suolet tai massa loppuu. Kypsennä grillissä, uunissa, kattilassa tai vaikka pakosarjan päällä jos haluat. Kuvia tulee viimeistään huomenna. Ne hiukan selkiyttää tätä ehkä hiukan sekavahkoa minuutissa tehtyä ohjetta. Voisin myös ottaa ton kaverin tykin mukaan johonkin valtaukseen ja voitas tehä jöötiä kimpassa..
Makkaran teko alkaa massan valmistuksella. Eli liha jauhetaan muutamaan kertaan myllyllä. Lihaksi käy kaikki mahdollinen, mutta esim. hirvenlihan sekaan kannattaa laittaa läskisempää lihaa mukaan, muuten tulee kuiva jööti. Tämän jälkeen lihan sekaan laitetaan reilusti mausteita. Juuri niitä mausteita mistä itse pitää, ei ole mitään tiettyä maustetta mitä pitää käyttää, paitsi suola ja sitä meneekin aika reilusti. Sekaan voi laittaa myös jauhoja, sipulia, yms jos tahtoo, vähän niinku pitsan kanssa, mistä itse pitää.... Massa vaivataan käsillä mahdollisimman tasaiseksi ja sitten pestään suolet. Suolen "avaaminen" on hiukan hankalaa, mutta hyvä konsti on puhaltaa suoleen reilusti ilmaa ja sen jälkeen laittaa se hanan alle, niin että vettä menee reilusti suolen läpi. Tämän jälkeen suoli vedetään tykin etuosan päälle, ja suolen toinen pää solmitaan naurulla kiinni. Nyt tarvitaan niitä apukäsiä... Eli mun käyttämä versio makkaratykistä on tehty silikoniruutasta, eli puristus on tarkkaa hommaa. Pursota massaa tasaisesti suolen sisälle. Kaverin on tässä vaiheessa tökittävä suoleen nuppineulalla reikiä, ettei sisään jää ilmaan joka helposti pamahtaa kypsentäessä. Suolen tuloa tykin päästä on helppo jarruttaa peukalolla jolla myös säädellään makkaran käyryys. Eli jos puristaa toiselta puolelta tiukemmin, niin makkara taipuu puristuspuolelle. Kun pötköä on tullut noin 15-25 cm on aika vapauttaa ruutta puristuksesta ja tehdä makkaran päähän narusta solmu. Ja ei kun uutta samaan suoleen... Jatka kunnes suolet tai massa loppuu. Kypsennä grillissä, uunissa, kattilassa tai vaikka pakosarjan päällä jos haluat. Kuvia tulee viimeistään huomenna. Ne hiukan selkiyttää tätä ehkä hiukan sekavahkoa minuutissa tehtyä ohjetta. Voisin myös ottaa ton kaverin tykin mukaan johonkin valtaukseen ja voitas tehä jöötiä kimpassa..
Re: Tee ite makkaras!
Nostellaanpa ylös
Pakkanen on täynnä erilaisia lihoja, pitäisi saada ne jatkokäsiteltyä ja tarvitsisin lisää ohjeita.
Haukkivesku elvisteli jossakin viestiketjussa kotitekoisella kestomakkaralla, ohjeita kehiin äijät.
Pakkanen on täynnä erilaisia lihoja, pitäisi saada ne jatkokäsiteltyä ja tarvitsisin lisää ohjeita.
Haukkivesku elvisteli jossakin viestiketjussa kotitekoisella kestomakkaralla, ohjeita kehiin äijät.
Strumffia strumffaava strumffi...
Re: Tee ite makkaras!
Saisko sen naapurinlikan suolihuuhteluista lisää kuvia?
Myös valkaistut naapurinlikkojen persreikien kuvat kelpaa.
Myös valkaistut naapurinlikkojen persreikien kuvat kelpaa.
Re: Tee ite makkaras!
Jos laitatte ne Sticanin vetyperoksidipadarikuvat toiselle palstalle ja tähän ihan vaan tarinaa makkarasta... pervot
taisi tulla laitettua elämäni toiset? hymiöt
ja yhä vaan tulee.
taisi tulla laitettua elämäni toiset? hymiöt
ja yhä vaan tulee.
Strumffia strumffaava strumffi...
Re: Tee ite makkaras!
Tuli ostettua vaimolle joululahjaksi Kenwoodin Major -yleiskone ja täytyy myöntää, että hieman oli oma lehmäkin ojassa. Tuohon kun saa noita lihamylly ja makkaranteko osia lisävarusteina. Täytyis vissiin joskus kokeilla. Mukavan näköistä puuhaa.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Re: Tee ite makkaras!
Ei tarvita mitään tykkejä. Viime aikoina on pursottimena toiminut 3 litran muovipussi (strong), jonka nurkasta leikkaan sentin pois. Nurkan läpi työnnän ruusujen mukana tulevan muoviputkilon, josta olen pätkäissyt pohjan pois. Kumilenkillä olen varmistanut, että putkilo pysyy muovipussin nurkassa. Varovaisella pursotuksella syntyy aivan mukavasti makkaraa.
Paras kypsennys tuntuu tulevan 100...105 asteessa leivinpaperin päällä ja vettä pellillä. Kun on hyvät suolet on pistely yhdentekevää. Kuplien kohdalle olen joskus pienen reiän tehnyt, mutta parempi on yrittää saada kuplat pois massavaiheessa. Ei ole mahdoton juttu kun täyttää vain puolen metrin pätkiä.
Narua ei tarvita. Solmut riittävät.
Savun aromin voi lisätä kun makkarat ovat jo jääkaappikylmiä. Eli kylmänä savuun 10 minuutiksi. Siihen sitten tiivistyy tervaa pintaa aivan sopivasti.
Puolet lihasta kannattaa jauhaa mukaan siankylkeä tai niin rasvaista kuin ylipäätään löytyy possua. Ja kyllä voi tehdä karkeimmalla matriisilla koko homman ja kerran jauhaen. Täyslihamakkaroita ovat ulkomaisetkin eikä niissä ole jauhettu tahnaksi kaikkea kuten kotoisissa grillimakkaroissa.
Paras kypsennys tuntuu tulevan 100...105 asteessa leivinpaperin päällä ja vettä pellillä. Kun on hyvät suolet on pistely yhdentekevää. Kuplien kohdalle olen joskus pienen reiän tehnyt, mutta parempi on yrittää saada kuplat pois massavaiheessa. Ei ole mahdoton juttu kun täyttää vain puolen metrin pätkiä.
Narua ei tarvita. Solmut riittävät.
Savun aromin voi lisätä kun makkarat ovat jo jääkaappikylmiä. Eli kylmänä savuun 10 minuutiksi. Siihen sitten tiivistyy tervaa pintaa aivan sopivasti.
Puolet lihasta kannattaa jauhaa mukaan siankylkeä tai niin rasvaista kuin ylipäätään löytyy possua. Ja kyllä voi tehdä karkeimmalla matriisilla koko homman ja kerran jauhaen. Täyslihamakkaroita ovat ulkomaisetkin eikä niissä ole jauhettu tahnaksi kaikkea kuten kotoisissa grillimakkaroissa.
- Kastehelmi
- Viestit: 160
- Liittynyt: 08:46:49 25.05.2010
- Paikkakunta: Luoto
- Viesti:
Re: Tee ite makkaras!
Minäkin haluan suolta,vaikka tuo makkaratehdas on aivan tontissa kiinni.
Sieltä en saanut kun kysyin,kaupat eivät täällä myy.
Sieltä en saanut kun kysyin,kaupat eivät täällä myy.
facebookissa hopanluontomatkailu
http://www.hopanluontomatkailu.fi
Työ haittaa harrastuksia, siksi teen tätä työnä
http://www.hopanluontomatkailu.fi
Työ haittaa harrastuksia, siksi teen tätä työnä
Re: Tee ite makkaras!
Kauppojen lihatiskeiltä olen saanut, jos ei ole valmiina niin tilaavat.
Re: Tee ite makkaras!
Tätä vois vähän herätellä tätä topikkia.. Kellään hyviä makkarareseptejä?? Ite kävin täs tänään ostamas 5m suolta ja jos kerkeis ennen jussia jonkinmoisen satsin pyöräyttää ja kattoo et tuleeks siitä mitään.. Huomenna jos hakis vähän lihaa ja oheistarvikkeita....
Ajattelin alkuun lähtee parilla eri maulla. Jos jotain ihan peruskäppyrää ja sitten omaan makuun vähän sopivampaa eli chilimakkaraa koittais vääntää....
Ajattelin alkuun lähtee parilla eri maulla. Jos jotain ihan peruskäppyrää ja sitten omaan makuun vähän sopivampaa eli chilimakkaraa koittais vääntää....
- Haukkivesku
- Viikonloppusavolainen
- Viestit: 4968
- Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
- Paikkakunta: hellsinki
- Viesti:
Re: Tee ite makkaras!
Peruslerssiä:
Itse tehtyä makkaraa.
3 sipulia
8 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
4 ruokalusikallista suolaa
4 ruokalusikallista paprikaa
3 ruokalusikallista juustokuminaa
2 ruokalusikallista maustepippuria
3 ruokalusikallista chiliä
1 ruokalusikallinen rosmariinia
1 kg possun selkää
200 g laardii eli fläsää
Läskit, lihat, sipulit, chilit lihamyllyn läpi kertaalleen ja mausteet joukkoon. Aja vielä pari kolmekertaa lihamyllyn läpi. Lisää hieman vettä ja hyvää vinegretteä ja sotke vielä käsin kokotaikina kivaksi massaksi. Aja massa suoleen. Laita makkarat kiehuvaan veteen joka on maustettu ainakin suolalla ja mustapippurilla. Keittele n. 40 minsaa ja jäähdytä kylmällä vedellä. Nyt sitten ois valmista kotitekoista ja varmasti lisäaineetonta makkaraa valmiina. Kokonaishinta tälle tuli alle n. 2 euroa + mausteet.
Itse tehtyä makkaraa.
3 sipulia
8 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
4 ruokalusikallista suolaa
4 ruokalusikallista paprikaa
3 ruokalusikallista juustokuminaa
2 ruokalusikallista maustepippuria
3 ruokalusikallista chiliä
1 ruokalusikallinen rosmariinia
1 kg possun selkää
200 g laardii eli fläsää
Läskit, lihat, sipulit, chilit lihamyllyn läpi kertaalleen ja mausteet joukkoon. Aja vielä pari kolmekertaa lihamyllyn läpi. Lisää hieman vettä ja hyvää vinegretteä ja sotke vielä käsin kokotaikina kivaksi massaksi. Aja massa suoleen. Laita makkarat kiehuvaan veteen joka on maustettu ainakin suolalla ja mustapippurilla. Keittele n. 40 minsaa ja jäähdytä kylmällä vedellä. Nyt sitten ois valmista kotitekoista ja varmasti lisäaineetonta makkaraa valmiina. Kokonaishinta tälle tuli alle n. 2 euroa + mausteet.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
- Haukkivesku
- Viikonloppusavolainen
- Viestit: 4968
- Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
- Paikkakunta: hellsinki
- Viesti:
Re: Tee ite makkaras!
Pittee poijiilta kysästä tuon kylmäsavu "kuiva" makkaran ohjeistus....kunhan muistais.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Re: Tee ite makkaras!
Hienoa! Kiitokset reseptistä. Tosta sain ainakin ite hyvää infoa, miten käsitellä makkaraa sit ku sen on sinne suoleen saanu runnottua. Toinen tapa lienee uunissa pellillä ja uunissa mukana toinen pelti jossa vesihaude... Tossa yks ohje mihin ite törmäsin. Aika samankaltainen ku toi haukkiveskun...
Chorizo-makkara:
900g lihaa (sikaa & nautaa)
3 isoa sipulia
400g rasvaista possun kylkeä kuutioituna
3 chilipalkoa
1 valkosipulin kynnet
3 tl chilijauhetta
5 tl paprikajauhetta
2 tl korianteria
4 rkl suolaa
3 rkl punaviinietikkaa
1,5dl punaviiniä
Jauha sipulit, valkosipulit sekä muut lihat paitsi kuutioitu kylki. Sekoita massa tasaiseksi mausteiden kera.
Edit. Kauankos tota suolta muuten tulee liottaa kylmässä vedessä ennen sen pesua ja käyttöä?? Ostin siis lihakuapasta suolattua suolta...
Chorizo-makkara:
900g lihaa (sikaa & nautaa)
3 isoa sipulia
400g rasvaista possun kylkeä kuutioituna
3 chilipalkoa
1 valkosipulin kynnet
3 tl chilijauhetta
5 tl paprikajauhetta
2 tl korianteria
4 rkl suolaa
3 rkl punaviinietikkaa
1,5dl punaviiniä
Jauha sipulit, valkosipulit sekä muut lihat paitsi kuutioitu kylki. Sekoita massa tasaiseksi mausteiden kera.
Edit. Kauankos tota suolta muuten tulee liottaa kylmässä vedessä ennen sen pesua ja käyttöä?? Ostin siis lihakuapasta suolattua suolta...
Re: Tee ite makkaras!
Minkälaisia myllyjä te käytätte, siis ruismoottori- vai sähkökäyttösiä?
Halpa hinta ois eduks, et sais äiskän maksumiäheks
Tekis mieli ostaa tommonen veivi, ni vois haukiki rueta maistumaan
Halpa hinta ois eduks, et sais äiskän maksumiäheks
Tekis mieli ostaa tommonen veivi, ni vois haukiki rueta maistumaan
Re: Tee ite makkaras!
Onko lisää hyviä reseptejä ja neuvoja uusavuttomille ja kokemattomille makkaran suoleen puskijoille?
Re: Tee ite makkaras!
Nyt on tilattu makkarantäyttösuppilot yleiskoneeseen... Kevväämmällä tehdään kesän kyrsät ja vinkkejä otetaan edelleen vastaan.
Re: Tee ite makkaras!
Nyt tuli tehtyä muutama satsi makkaraa (vihdoin), mutta seuraaviin asioihin kaipaan parannusta:
Koepala maistui paistettuna ennen suoleen laittamista taivaalliselta. Suoleen laittamisen, keittämisen ja paistamisen jälkeen makkara maistui aivan toisenlaiselta kuin mitä koepala antoi ymmärtää. Miten saada koepalan ja lopullisen makkaran maun samalle tasolle?
Toisekseen luonnonsuolta on vaikea saada rapeaksi - vaan se on hieman elastinen, vaikka sitä pidempäänkin yrittäisi paistaa. Miten siis saada luonnonsuoleen tehty makkara rapeaksi pinnaltaan?
Olisiko vinkkejä?
Koepala maistui paistettuna ennen suoleen laittamista taivaalliselta. Suoleen laittamisen, keittämisen ja paistamisen jälkeen makkara maistui aivan toisenlaiselta kuin mitä koepala antoi ymmärtää. Miten saada koepalan ja lopullisen makkaran maun samalle tasolle?
Toisekseen luonnonsuolta on vaikea saada rapeaksi - vaan se on hieman elastinen, vaikka sitä pidempäänkin yrittäisi paistaa. Miten siis saada luonnonsuoleen tehty makkara rapeaksi pinnaltaan?
Olisiko vinkkejä?
Re: Tee ite makkaras!
Tuolta löytyy makkarajuttua myös:
http://vastahanka.fi/kotimakkara/
ja samasta blogista myös kuivalihoja ym. sapuskatarinointia.
http://vastahanka.fi/kotimakkara/
ja samasta blogista myös kuivalihoja ym. sapuskatarinointia.
Re: Tee ite makkaras!
Onkos makkaramestareilla kokemusta, jos makkarat pakkaa raakana vakuumiin pakettiin ja sitten keittää kattilassa. +80 asteessa ?