Chili tahnaa

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Stiqu:
Jos se oli The Sourcea niin osta pois.
Mä olen kerran kaverillani maistanu, voi vittu mitä kamaa.
Tipan maistoin ja en toista kertaa sitä tee.

Tykkään tulisesta mut toi oli jotain tuskan ja housuun paskaamisen väliltä.

Hyvä jekku kavereille jotka pullistelee tulisella ruoallaan....: röpesin
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Mikey
Herr Doktor
Viestit: 7038
Liittynyt: 13:19:15 22.04.2005
Paikkakunta: Privat område. Mene pois.

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Mikey »

The Source lienee tosiaan kohtalaisen ilkeää tavaraa. Juuri vedän uunivoileipiä joiden lisukkeena on Blair's Ultra Death Sauce with Jersey Fury, Limited editionia, (20% normiultraa väkevämpää eli abaut 1000000 Scovillea) ja voin sanoa että vaikka toleranssia kyllä löytyy niin tämä tavara rokkaa. Mm. huulista meni äsken tunto. Ei paha fiilis ollenkaan. :)

Blairsin "Blair's 16 Million Reserve" voisi olla myös aika vaarallista kastiketta, nimi kertoo Scovillejen määrän. Kuulemma maailman vahvin kastike. Kemiallisesti valmistettua, puhdasta Capsaicinia, en maistaisi.

tuolta lisätietoa: http://www.chez-williams.com/Hot%20Sauce/hothome.htm
Jag fiskar. Pappa betalar. Samma på finska.
Avatar
Kesis
Guy Fawkes, sokea kerjäläinen
Viestit: 1791
Liittynyt: 19:49:34 26.06.2006
Paikkakunta: trUku

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Kesis »

Mikey kirjoitti:... Blair's Ultra Death Sauce with Jersey Fury, Limited editionia, (20% normiultraa väkevämpää eli abaut 1000000 Scovillea) ja voin sanoa että vaikka toleranssia kyllä löytyy niin tämä tavara rokkaa. Mm. huulista meni äsken tunto. Ei paha fiilis ollenkaan. :)
On tosiaan aika vahvaa :)
Jos et halua kokeilla itse ainetta voit simuloida saman tunteen ottamalla punaisen kekäleen suuhun. Kekäleen kuumotus tosin katoaa nopeammin :lol:
I wish I had ghosts...
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Mokia »

Mielestäni melko mielenkiintoisia nuo kemiallisesti valmistetut tuotteet ja niiden JÄRKIkäyttö. Eli onko sitä. Eihän tuollaisissa ole edes mitään aromia, vaan aivan tajuton itsekidutuksen määrä. Tulisuus on jees ja jopa todella kova sellainen (itsellä raja menee jossakin habaneron yläpuolen huitteilla), mutta kun se ajaa kaiken maun ja aromin edelle, voi homman järkevyyden mielestäni kyseenalaistaa... No, harrastuksensa kullakin. :roll:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Mikey
Herr Doktor
Viestit: 7038
Liittynyt: 13:19:15 22.04.2005
Paikkakunta: Privat område. Mene pois.

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Mikey »

Ei ole eka kerta kun järjenjuoksuani ehdollistetaan tai kun minua kutsutaan tajuttomaksi itsekiduttajaksi. Aina se tosin jaksaa lämmittää mieltä yhtä paljon. Kiitos!
Jag fiskar. Pappa betalar. Samma på finska.
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Mokia »

:twisted:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Tulipa tutustuttua paikalliseen ruokakulttuuriin Mauritiuksella. Ravintoloissa ei näitä paikallisia herkkuja ole tarjolla. Chili kuuluu paikallisten jokapäiväiseen ruokapöytään. Normaaliruoka on sen verran tujua tavaraa tottumattoman suussa, että tahtoo hiki virrata syödessä.
Pääsin tutustumaan myös muutamaan chililajiin suoraan niiden kasvupaikalla.
Oman kokemuksen mukaan, mitä pienempi, niin sen tulisempi.
Keräsin pussillisen tuliaisiksi omaan ruokapöytään, jotka valmistin paikallisen reseptien mukaan. Käytin lajiketta jossa on n. 30 mm n. mittaiset palot. (en tiedä lajikkeiden nimiä) Tämä ei ole aivan tulisin, mutta chilin himo lähtee tälläkin.

Säilöminen kokonaisena:
Vihreät (punaisiakin voi laittaa sekaan) chilipalot puhdistetaan ja laitetaan tiiviiseen lasipulloon/purkkiin. (0,5 - 0,7 L) Sekaan muutama valkosipulin kynsi kokonaisena. Pari-kolme teelusikallista suolaa. Oliiviöljyä n. 1/2 dl.
Pullo laitetaan auringonpaisteeseen lämpöiseen paikkaan viikoksi - kahdeksi. Pulloa ravistellaan päivittäin.
"Kypsyessään" chilien väri muuttuu oliiviksi. Säilyvät hyvin jääkaapissa.

Chilisose valmistuu aivan samoista aineista, mutta kaikki aineet isketään tehosekoittajaan ja jauhetaan aivan hienoksi. Oliiviöljyä lisätään sen verran että sose on jäykähköä. Purkkiin vielä loraus oliiviöljyä pinnalle.
Eväs on heti käyttövalmista ja säilyy myös hyvin jääkaappilämpötilassa.
Tavara on sen verran äkäistä, että 1/2 teelusikallista 3 litran keittokattilaan on monen mielestä aivan liikaa.

Paikalliset käyttää paljon chiliä raakana ruonlaitossa.
Raakana näitä vihreitä palkoja voi laittaa vaikka pari kolme salaatin sekaan ohuiksi siivuiksi leikattuna. Punaisina ovat hiukan tulisempia.
Myös kaikkeen muuhunkin ruoanlaittoon käy chilit myös raakana.

Sen verran tein kokeiluja, että miten kasvatus onnistuu. Laitoin parista punaisesta palosta siemenet multaan. Nyt on muutama kymmenen chiliä taimella. Tämä laji ei kasva kun muutaman kymmenen senttiä korkeaksi pensaaksi, joten muutan taimen aion kasvatella sisällä ja loput laitan ulos ja katson ehtivätkö suomen kesässä kasvaa satoa tuottaviksi.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Avatar
sursill
Pirkan pilaaja
Viestit: 1990
Liittynyt: 15:24:19 23.03.2006
Paikkakunta: Loviisa

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja sursill »

Tuli ilmoitus s-postiin, että chilejä löytyy taas kaupoista.

Kuva


Fatalii Gourmet tuorechilit nyt saatavilla suomen parhaiten varustetuista kaupoista.
Tällä viikolla (vko 22) Fatalii Gourmet tuorechilejä löytyy K-marketeista (Myös Citymarketit) Ja ensi viikosta alkaen S-kaupoista (myös Prismat).
Omaan kauppaasi saat Fatalii Gourmet tuorechilejä pyytämällä niitä kauppiaaltasi joka saa ne omasta tutusta tukustaan.

Herkullisia ja raikkaita hetkiä ruuanlaiton parissa toivottaa Fatalii Gourmetin porukka!

Täältä lisää tietoa.

Jos tämä on väärässä paikassa, niin modet voivat siirtää sopivampaan paikkaan.
Avatar
jukkar
Jolly Roger
Viestit: 354
Liittynyt: 15:26:06 27.04.2005
Paikkakunta: Kuopio

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja jukkar »

Nuo tuore chilit on kyllä jumalaisen makuisia verrattuna kaikenmaailman etikkamössöihin. Hienoa että suomesta on myös tulossa tavaraa. Olikohan noi hollannista paikallisessa prismassa olleet. Kotimaista kyllä supporteerataan jos on tarjolla

-jukka
"Tunnetko yltäkylläisyyttä vahvan aterian jälkeen?
Pimeneekö silmissäsi, kun nukut?
Silloin sinussa on hyvin vakava Heicunceicun-tauti."
- Hessu Hopo
Avatar
Jiibee
Viestit: 676
Liittynyt: 09:54:29 14.08.2007
Paikkakunta: Päijänteen ja Keurusselän välissä.

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Jiibee »

Onko joku jo maistanut tätä uutta satoa cristalleja? Onkohan noissa maku muuttunut/jalostus jatkunut kun näkyvät olevan huomattavasti isompia kun viimesyksyiset.
Aina välillä hetken vaikuttaa siltä että asiat sujuisivat mutta kyllä se aina sitten nopeasti helpottaa.

omnis festinatio ex parte diaboli est
Avatar
Tyrä
Raksiteline
Viestit: 4555
Liittynyt: 07:11:01 28.05.2005
Paikkakunta: Maameri
Viesti:

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Tyrä »

Tämän kauden ensimmäinen itse kasvatettu habanero (Red Savina) puoliksi syöty. Hiki valuu ja suu hornan liekeissä. Jäätelöllä sammuteltu kitapaloa, mutta edelleen harkitsen itseni tyrmäämistä tuskan lopettamiseksi. Ihanaa tavaraa kerta kaikkiaan :-)
Nuorten kalakerho etsii lahjoituksina käyttökelpoista tai korjauskelpoista kalastustavaraa. Yksäriä minulle, niin kerron lisää.
Avatar
Jiibee
Viestit: 676
Liittynyt: 09:54:29 14.08.2007
Paikkakunta: Päijänteen ja Keurusselän välissä.

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Jiibee »

4 viimevuonna alulle pantua chiliä ollu nyt ulkona siitä asti kun kelit ekan kerran lämpeni. Sinänsä ihme että päsrjäsivät suht pimeellä vintillä ~14 lämmössä koko talven.
Noilla on siis ikää kohta 1,5 v siitä kun itivät, ensimmäistäkään kukkaa ei ole vielä näkynyt vaikka StarFishillä alkaa mittaa olla toista metriä. Vartta ja lehteä kyllä pukkaa koko ajan lisää. Jos mehiläisiä saa houkuteltua kukilla niin pelaiskohan toi myös toisinpäin.
Aina välillä hetken vaikuttaa siltä että asiat sujuisivat mutta kyllä se aina sitten nopeasti helpottaa.

omnis festinatio ex parte diaboli est
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Pistämpähän chilin kasvatus kysymystä tänne!

Kukkii mulla nii perkuleesti nuo puskat.
Kukinnan jälkeen kukat pienen varren kanssa tipahtaa pois, miksi?
Onko se normaalia vai ei?

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
JuhaL
Viestit: 195
Liittynyt: 12:22:29 01.05.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja JuhaL »

sampukka kirjoitti: Kukkii mulla nii perkuleesti nuo puskat.
Kukinnan jälkeen kukat pienen varren kanssa tipahtaa pois, miksi?
Onko se normaalia vai ei?
Aika normaalia on. Voi johtua liiasta lannoittamisesta tai liian ravinteikkaasta (typpipitoisesta) mullasta. Toinen vaihtoehto on, etteivät kukat pölyty. Kokeile ravistella kasvia kerran päivässä kunnolla varmistaaksesi pölytyksen, äläkä lannoita.
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Nyt o pölytelty, vettä annettu hiukan vähemmän ja siirretty ne hiukan valoisammalle paikalle kuin alunperin.
2 uutta chiliä pukkaa maailmaan!
Millohan pääsee syämään.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

tämmönen pisti silmään ja voitto Suameen:
Tampereella pidetyissä chilinsyönnin MM-kisoissa on tehty epävirallinen maailmanennätys. Ari Hirvonen söi yhdeltä seisomalta peräti 82 grammaa Naga Morich -chiliä. Hän pisteli chilejä kymmenen kappaletta.

Edellinen ennätys oli "vain" vähän yli 50 grammaa.

Kisaan osallistui kaksikymmentä kilpailijaa. Suurin osa makasi kisan jälkeen pitkin pituuttaan oksentaen ja itkien. Kahdestakymmenestä kilpailuun ilmoittautuneesta osallistujasta puolet makasi kanveesissa seitsemän kisaminuutin jälkeen.

Viime vuoden voittaja Riku Heikkilä ei kyennyt syömään kuin yhden chilin. Hän sanoi, että kunto meni lauantaiseen Death Burgeriin.

- Polte alkaa kahdessa minuutissa. Viiden minuutin jälkeen on pahin olo, kuvail Riku Heikkilä.

Suomen ensimmäiset chilifestarit on pidetty viikonloppuna Tampereella Naga 2010 -nimellä.

Nimensä festivaali on saanut maailman tulisimmasta chililajikkeesta, naga morichista. Kyseinen chili on niin tulista, että sitä käsiteltäessä on syytä välttää kasvoihin - ja varsinkaan silmiin koskemista. Festivaalialueella chilistä jaettiin maistiaisia, kumihanskat kädessä.

Chilin syömisen maailmanennätyksiin on syytä kuitenkin suhtautua varauksella. Koska chili on luonnontuote, samakin lajike voi olla polttavuudeltaan hyvin eritasoinen.

Ari Hirvosen saavutus sitä paitsi kalpenee intialaisen kollegan suorituksen rinnalla. STT raportoi vuonna 2009 intialaisesta nuoresta naisesta, Anandita Dutta Tamulysta, joka uutisen mukaan oli syönyt peräti 51 bhut jolokia -lajikkeen chiliä parissa minuutissa. Englanninkielisen Wikipedian mukaan kyseessä on sama laji kuin naga morich.

Hänen väitetään myös hieroneen chilin siemeniä silmiinsä. Jos hän on tähän kyennyt, neiti on ilmeisesti luonnonoikku, johon chilin polttava aine, kapsaisiini ei vaikuta.
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3524
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko »

Toi Ruutan postaama juttu oli aika jäätävä suoritus. Olin katsomassa ja kipasin hakemassa kisan jälkeen noita ylimääräisiä Nagoja kun niitä kerta rutkasti jäi yli. Pakkohan se oli maistaa... Pumpulipuikon päästä ehkä noin puolet, siinä oli annoksen koko. Oi saatana, että poltteli :D Ja tää yks hullu veti noita reilut kymmenkunta... :shock: No, kai niillä on reeniä takana miedommista. Hyvä tapahtuma, parit Poppamiehen soosit lähti matkaan.
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja abboreman »

Jep, just tässä yritän tasata hengitystä nagan jäljiltä. Piti varmistaa et onko raaka naga tulista..
lähetin maistiaisia palstalaisille ja piti katsoa onko oikeasti tulisia Touh
Hyvin potkii joo.


En voi uskoa jonkun syövän noita :twisted:
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja abboreman »

kasvatusohjeet

Jos joku vaikka innostuisi kasvattelemaan itselleen mausteet :)
Froste
Pissapoika
Viestit: 2310
Liittynyt: 18:42:12 15.05.2008
Paikkakunta: Bergen, Hordaland

Re: Chili tahnaa

Viesti Kirjoittaja Froste »

Nostellaas syövereistä.. Tänään kävin hakemassa kaverilta chilikauppa.fi-tilaukseni ja sieltä löytyi kaksi pussia noita legendaarisia mustia Habanero Death Rain sipsejä, ne on jo aiemmin koettu ja aivan sairaan hyviä!

Lisäksi jo plakkarissa olevaan Blair's-tarjontaan tuli täydennystä, nyt löytyy hyllystä isot pullot jo loppuun kulutetusta After Deathista (hyvää ja 50 000 scovillea) ja Jalopeno Deathista (mietoa mutta erittäin hyvän makuista), Sudden Deathia (105 000 sc) on vielä 1,5 pientä putelia jäljellä jo valmiiksi.

Uutena tulokkaana tuli Blair'sin peruskastikkeista tulisin, Ultra Death (ilmeisesti Jersey Deathista hieman muokattu versio ja supertulinen, 800 000 sc) ja lisäksi chiliruokiin hyvin sopiva mutta tuleton "Nestesavu" (hikkorisavun makuista pitäisi olla).

Näillä pärjännee jo pitkään, ainakin tuon Ultra Deathin pitäisi olla semmoista tavaraa jonka kanssa pitää olla todella varovainen, vaikka eipä nuo Sudden tai After Deathitkaan mitään iisimpiä tavaroita ole..

Tein heti ensimmäiseksi itselleni pullollisen superketsuppia laittamalla normaaliin Heinz-pulloon teelusikallisen nestesavua ja Ultra Deathia, kokemuksia tästä voin jakaa myöhemmin :twisted:

Tässä vielä linkkiä jos kiinnostaa:

http://chilikauppa.fi/product_info.php?products_id=153

http://chilikauppa.fi/product_info.php?products_id=106

http://chilikauppa.fi/product_info.php? ... cts_id=280

http://chilikauppa.fi/product_info.php?products_id=138
Vastaa Viestiin