Perkaatko kalan ennen fileointia?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt

Perkaatko kalat ennen fileointia?

No en.
29
26%
Jep.
76
69%
JIM
5
5%
 
Ääniä yhteensä: 110

Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7221
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Emppai » 17:46:00 16.12.2008

Tuli tosta toisesta keskustelusta mieleen kysästä tämmöstä. Itse siis perkaan kalan ennen kuin vedän fileiksi. Mites sinä?

kanuuna
Ulla Taalasmaa
Viestit: 345
Liittynyt: 15:35:26 05.02.2006
Paikkakunta: Tammela

Viesti Kirjoittaja kanuuna » 17:52:55 16.12.2008

Kyllä vain, vatsa auki ja paskat pihalle ennen filerointia. Aikoinaan olen opetellut tekemään asian tuolla tavalla, sen suurempaa perustelua ei löydy.

Toisaalta esim. kuhanuistelun lomassa on helppo puhdistaa ruokakalojen vatsa ja samalla heittää kidukset mäkeen. Tämän jälkeen kalan huuhtelu laidan yli samoin kuin perkuujätteet takaisin järveen. Kuitenkin itse filerointi tehdään vasta kotosalla, kunnon pöydällä eikä kalalaatikon pohjalla veneessä.
Kovasti!

Avatar
wishky
Kaappi-Insinööri
Viestit: 3924
Liittynyt: 06:58:37 06.03.2006
Paikkakunta: koti toistaiseksi

Viesti Kirjoittaja wishky » 19:04:55 16.12.2008

Muista kaloista paitsi turskista tulee sisälmykset otettua pois ennen fileointia.
Turskista ei oteta vatsalihoja, joten ei sisälmykset levii ympäriinsä ku fileoi.
Etiopiassa kaikki muu on paskaa paitsi kusi...

Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15190
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Royal Trude » 21:45:19 16.12.2008

kai mulla on sen sappirakon puhkeemispelko niin syvällä, että perkaaminen on ihan ittestäänselvää...
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa

Avatar
ahex
Viestit: 197
Liittynyt: 18:25:36 09.07.2006
Paikkakunta: Joutseno

Viesti Kirjoittaja ahex » 22:54:44 16.12.2008

perkaus tietysti ennen. juuri sappirakon puhkeaminen, sekä hygienia. suolissa ja sisuskaluissa on kuitenkin paljon paskaa ja pöpöjä, niin miksi turhaan lisätä niiden määrää kalassa.

Samaten joskus kuhan ja haukien avaus vesillä ja fileointi kotona.

Yleensä fisut koitetaan pitää mahd pitkään eläväna sumppulaatikossa.

Onko kukaan muuten kokeillut noita paristoilmastimia, että onko niistä mitään etua? kylmä vesi nyt ainakin auttaa, eli kylmäkalle heitetty sumppualtaaseen, niin elelevät pidempään.
Viskiä tutuille ja tuskia vi*uille. Kumpaakaan en harrasta

Mikey
Herr Doktor
Viestit: 7040
Liittynyt: 13:19:15 22.04.2005
Paikkakunta: Privat område. Mene pois.

Viesti Kirjoittaja Mikey » 23:16:49 16.12.2008

Riippuu kalalajista ja fieloitavasta määrästä. Hauesta, taimenesta yms "isosta" kalasta poistan sisälmykset ennen fileiksi pistämistä. Mutta kun tuon kotiin muovikassillisen ahvenia niin filetti soi ilman että vatsaa tyhjennetään ensin (kalan vatsaa siis :) ). Kun on +/-10kg ahventa niin siinä säästää jo kummatsi aikaa...
Jag fiskar. Pappa betalar. Samma på finska.

Avatar
Möykky
SÄRKI-LOVER
Viestit: 1517
Liittynyt: 21:54:09 20.02.2006
Paikkakunta: Joen varrella

Viesti Kirjoittaja Möykky » 23:29:41 16.12.2008

Peesaan Mikeytä. Ahvenet ja alle kilon kuhat voi huoletta vetää suolineen. Paljon nopeempaa eikä haittaa ollenkaan lopputuloksessa. Muita kaloja availen vähän ennen veistoa... :roll:

Avatar
ma^ko
Überbesserwisser
Viestit: 4622
Liittynyt: 19:25:25 21.04.2005
Paikkakunta: Tsadin Maalaiskunta, Härmäland.
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ma^ko » 01:13:39 17.12.2008

Haukea en tyhjää, ahvent en yleensä fileoi, kuhan kans riippuu koost ja mielialast yleensä en tyhjää jos fileoin(harvemmin), tantun yleensä tyhjään.
><(((((°> <°)))))>< Lähes kaiken mitä insinööri on ryssinyt, ihminen voi korjata. ><(((((°> <°)))))><

Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja silli » 08:19:10 17.12.2008

Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.

Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4171
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti,Paikkarin torppa

Viesti Kirjoittaja Fuso » 08:46:29 17.12.2008

Kuha,ahven, ja hauki fileiksi perkaamattomina,se on tyylini.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.

Avatar
Tatuu
"Larvanto"
Viestit: 1413
Liittynyt: 10:37:08 14.05.2005
Paikkakunta: Espoo/Kotka

Viesti Kirjoittaja Tatuu » 16:29:34 17.12.2008

Kirjot lähes ainoita, jotka otan ruokapöytään. Perkaus joella, fileointi himassa. Järjestyksen jokainen päätelköön itse...
Team Don't Push The River Member #1

"Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan.", Matti Nykänen.

Avatar
psy1
Vähän ihastunut
Viestit: 2070
Liittynyt: 09:32:46 21.03.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja psy1 » 20:57:14 17.12.2008

Muutamaan vuoteen en o perannu ensin. Joku joskun junnuna opetti että kala ensin tyhjäks, mutta nyt oon viisastunut ja pääsen helpommalla :)

Maha vaan auki ja fileiks. Fileisiin jäänyt törky sit filetillä ja peukalolla nevadaan...

Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Viesti Kirjoittaja ArtoL » 21:22:38 17.12.2008

silli kirjoitti:Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.
Samalla tyylillä mennään, olipa kyseessa ahven tai joku muu isompi kalalaji.
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4335
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia » 22:54:36 17.12.2008

Yleensä aukaisen ja suolenmutkat pihalle kalasta ja vasta sen jälkeen fileointi. Isommat ahvenet (pienempiähän ei oteta 8) ) useasti nyljen avaamalla selkäpuolelta, päästä kiinni ja raitapaidalta haalari pois, jolloin suolet lähtee nahkoineen ja jäljelle jää pelkkä liha ruotoineen, josta sitten vetäisen fileet.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15190
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Royal Trude » 10:04:14 02.09.2011

niin sitä miäli muuttuu.... Mää en enää oo pitkään aikaan välittäny perkeistä, suaraan vileeks vaan.

Tässä on hyvä video, kattokaa mallia. Kuha fileeks. Ei sisällä vempulointia.
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa

Avatar
kokki1
Viestit: 988
Liittynyt: 08:30:28 06.10.2009
Paikkakunta: Veikkola

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja kokki1 » 08:12:52 03.09.2011

Samoilla linjoilla Fuson kanssa eli kuha, ahven ja hauki fileoidaan suolineen päivineen ja jalommat suolistetaan ennen puukolla tökkimistä.

Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja DC » 10:23:26 03.09.2011

Ahven ja pieni (alle 1 kg)kuha pyöreenä pydälle enne fileiks vetämistä.
Hauki ja isommat kuhat mateet ym. isommat kalat : maha auki ja suolet sivuun ja fileet irti.
Siis ei sen kummemmin suolisteta. Pään mukaan jää kituset, suolet ja sappirakko.

Joskus kun tahtoo ottaa mädit talteen, ahven, kiiski, siika, norssi niin nätisti mahanahka auki ja aarteet talteen.
Myös "pikkukalojen" maksat kannattaa ottaa pannulle, ja kokea hieno makuelämys.
Sailloin pitää olla tarkkana sappirakon kanssa.

- eero -

Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4335
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Mokia » 08:41:15 05.09.2011

DC kirjoitti:Myös "pikkukalojen" maksat kannattaa ottaa pannulle, ja kokea hieno makuelämys.
Sailloin pitää olla tarkkana sappirakon kanssa.
Siinähän sen makuelämyksen vasta saa, kun sappirakon viiltää auki ja marinoi sillä fileet. :wink:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!

Avatar
sursill
Pirkan pilaaja
Viestit: 1983
Liittynyt: 15:24:19 23.03.2006
Paikkakunta: Loviisa
Viesti:

Re:

Viesti Kirjoittaja sursill » 09:55:18 05.09.2011

ArtoL kirjoitti:
silli kirjoitti:Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.
Samalla tyylillä mennään, olipa kyseessa ahven tai joku muu isompi kalalaji.
Samalla tyylillä mennään isojen sekä pienten kanssa. Rintaevien jälkeen vatsa auki ja suolet sivuun hiukkasen, sitten fileen irroitukseen.

mattivaan
Viestit: 366
Liittynyt: 00:59:39 12.11.2006
Paikkakunta: E-Pohjanmaa/järviseutu

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja mattivaan » 22:20:57 07.09.2011

Tuli ruksi väärään kohtaan :roll: Olen ymmärtänyt ,että perkaamisella tarkoitetaan suomustamista ja suolistaminen erikseen. Yleensä suolistan ne vähät joita satun saamaan järvellä ja fileksi keitiössä.

Avatar
munapata
Viherpillu
Viestit: 2851
Liittynyt: 14:07:37 16.12.2006
Paikkakunta: Lappenranta

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja munapata » 23:08:14 07.09.2011

Perkaan lohet ja taimenet välittömästi verestyksen jälkeen veneessä, kala pakasteletkuun ja kylmään. Filerointi vasta rannassa. Ahvenet menee pyöreinä ja hauki verestetään jo veneen ulkopuolella.

-munapata
Parempi tunti kalassa kun viikko kännissä

Avatar
Core
Viestit: 237
Liittynyt: 09:44:20 21.09.2010
Paikkakunta: Turku

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Core » 19:37:02 08.09.2011

Eniten tulee kalastettua kuhaa, ahventa ja siikaa ja kaikki menee fileiksi suolistamatta. Mahdollisimman edestä pään takaa viilto terävällä filetillä evien takapuolelle ja syntyneestä viillosta yhdellä huitaisulla file irti. Toista puolta vedettäessä suolet yms tavara tukee jäljellä olevaa filettä, jolloin sen leikkaaminen helpottuu ja saa paremmin selkälihat fileeseen. Helppoo ja nopeeta kun mikä ja kaikki ylimääräinen jää yhteen läjään.

Suosittelen ainakin kokeilemaan, myöskin itse aluksi vierastin ajatusta kun on aikanaan toisin opetettu. Nyt ei kyllä ole paluuta entiseen "ylimääräiseen" työhön :) !

Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Stickan » 22:16:18 10.09.2011

Aina kaikki auki ja rojut ulos. Sitten vasta fileiksi.

Avatar
Jamo81
Matkanjohtaja
Viestit: 1448
Liittynyt: 19:09:17 02.04.2009
Paikkakunta: Kokkola

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Jamo81 » 06:44:16 14.09.2011

Rojut ulos ensin, sitten fileiksi. Ahven täälläkin poikkeus.

Jamo
Työ haittaa harrastusta!Vai oliko se toisinpäin??

Avatar
Parkkeri
Viestit: 375
Liittynyt: 20:21:21 15.06.2010
Paikkakunta: "Fishriver"

Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?

Viesti Kirjoittaja Parkkeri » 13:55:01 21.09.2011

Affen rojut sisällä muut tyhjänä...
Hemputa minkä hemputat mutta viimenen tippa tulee aina housuun....

Vastaa Viestiin