Kalaa savustamaan?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

Toku kirjoitti: Itsellä myös tuo kataja ei kuulu savustukseen , muutama sokeripala ja omenapuuta tikkuina ja pientä tulta pöntössä.
Kova tuli pilaa koko homman.

Näin on, mutta edelleekin pidän tulen pöntön ulkopuolella :wink: :D
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Avatar
Toku
Kauneussalongin yksisilmäinen kummitus
Viestit: 2566
Liittynyt: 13:31:48 26.04.2005
Paikkakunta: Riisimäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Toku »

:lol: juu niin miekin.
Yksi iso pelastaa päivän!
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja DC »

Savustan aina, kun mahdollista kalat nahkapintaisina.
Mielestäni kuoreton lihapinta maustuu liikaa savulle, käytti sitten mitä purua tai ms.
Loimutus on erikseen.

- eero -
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7405
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

DC kirjoitti:Savustan aina, kun mahdollista kalat nahkapintaisina.
Mielestäni kuoreton lihapinta maustuu liikaa savulle, käytti sitten mitä purua tai ms.
Loimutus on erikseen.

- eero -
Olen samaa mieltä Eeron kanssa.
ja pienillä tulilla. Tiistaina savustin 6 kirjolohta (omia onkimia) Mielestäni onnistui taas hyvin.
Appiukko kehuu aina miten hyvää. Lisäksi minä olen sen paras vävy (ja ainoa).
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Mokia »

Kalassa pitää olla kaikki paitsi sisälmykset paikallaan savustuksessa. Ilman päätä ja pyrstöä hommassa ei ole päätä eikä häntää...
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7405
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

Mokia kirjoitti:Kalassa pitää olla kaikki paitsi sisälmykset paikallaan savustuksessa. Ilman päätä ja pyrstöä hommassa ei ole päätä eikä häntää...
Näin se menee. Kalan pitää näyttää kalalta myös ruokapöydässä! :bigboss:
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja DC »

Juurikin näin :D
Kuten Mokia ja Jäpäkyörä kertoivat.

Ja kun oppii syömään siitä kalan päästä poskilihat ja myös osaa imaista muutkin mehut, niin :shock:

- eero -
roimari
Viestit: 102
Liittynyt: 11:20:25 13.10.2005
Paikkakunta: Jokivarsi
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja roimari »

Tässäpä kummisetäni vinkki tuohon jäähtyneen savukalan nahan irroittamiseen.

Eli eli. Sanotaanko että minuutti enintään pari mikrossa. Kalan nahka lämpiää ja alkaa irtomaan helposti. Sitten vaan leipää savu ahventa, voita ja maitoa. :D Voi perkule, tuli näläkä :D

Koko kalaa ei siis lämmitetä vain se nahka.
Ei elämästä selviä hangessa
JHammer
Viestit: 331
Liittynyt: 15:57:39 08.03.2009

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja JHammer »

Tulipa eilen savustettua kesän ekat affenet. Ja hyvää oli
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja abboreman »

Mokia kirjoitti:Kalassa pitää olla kaikki paitsi sisälmykset paikallaan savustuksessa. Ilman päätä ja pyrstöä hommassa ei ole päätä eikä häntää...

Kidukset otan pois lisäksi, mutta pään jätän paikoilleen.
Niittis83
Viestit: 308
Liittynyt: 21:40:52 15.07.2006
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Niittis83 »

Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa. :wink:
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7405
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

Niittis83 kirjoitti:Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa. :wink:
Savusta kokonaisena.
Saat paljon parenpaa.
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
okuma
Viestit: 815
Liittynyt: 23:15:36 04.01.2010

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja okuma »

Jäpäkyörä kirjoitti:
Niittis83 kirjoitti:Koemielessä ahvenfileitä savustelin alumiinifolion päällä, pari tuntia kevyessä suolassa olivat aluksi. 15 minsaa pöntössä ja sitten pääs herkuttelemaan. Pari filettä enää jäljellä, sen verran maukasta oli ruisleivän kanssa. :wink:
Savusta kokonaisena.
Saat paljon parenpaa.
Joo, savuun kokonaisena ja ilman suolaa. Savusta suoraan suolaliuokseen n.10% 15min. kyllä maistuu!
Je Vois Tout!
Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Tom : P »

On se prkl herkkää hommaa toi muikun savuttaminen autsz N.viis kertaa oon yrittäny ja AINA on menny yli :mulko: Seuraavalla kerralla pidän niitä pöndessä 5 sekuntia enkä juopottele ees sen jälkeen..
Einari se ei narise..
Ipe
Uimamaisteri
Viestit: 1244
Liittynyt: 22:42:26 11.04.2007
Paikkakunta: Tervola
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Ipe »

Eilen kuhan savustamista. Yksi n. kiloinen kuha nahka päällä, mutta pään jouduin jättämään pois, kun ei mahtunut pyrstöön. Erittäin hyvää muuten, mutta oli hieman liian kuumalla tulella ja nahkaan kuivu hieman lihaa kiinni. Jos vielä onnistun kuhan nappaamaan niin häkäpönttöön laitan.
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja DC »

Vai ei pää mahtunut pyrstöön? :roll:

sori, oli pakko :wink:
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Ahvenet kokonaisina.
Kuha fileinä.
Hauen minä paistan.
Siika kokonaisena.
Lohi medaljonkeina.

Pienillä tulilla pitempään...
Leppälastua ja sokeria..
Hifistellen sitten konjakissa kasteltua leppälastua, ei purua.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Avatar
joppe
Uimaopettaja
Viestit: 1787
Liittynyt: 20:51:00 07.11.2005

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja joppe »

ukko savusti eilen pari kuhaa. hirveät tulet ja 35min oli kala pöntössä. yön yli suola . tiukka paketti missä noin tunnin vielä vetäyty. oli todella hyvää.
Ipe
Uimamaisteri
Viestit: 1244
Liittynyt: 22:42:26 11.04.2007
Paikkakunta: Tervola
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Ipe »

Joskus ajatukset näköjään menee eri tavalla mitä sormet kirjoittaa... :lol:

Viittaus aikaisempaan kirjoitukseeni.
Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1174
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja lapamato »

Onko kalamiehet kokeilleet näitä weberin savustuslastuja ?

http://www.webergrill.fi/Tuotteet/Tarvikkeet.aspx

Vaihtoehdoissa löytyy..
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"
JSP
Viestit: 72
Liittynyt: 12:07:50 01.05.2013

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja JSP »

MS_ kirjoitti:Ahven on helpoin suolata savustuksen jälkeen. Sillä aikaa kun kyrmyniskat savustuu, kiehautat karkeita merisuoloja (ruokasuola on oikeasti huonoa) 160 g litraan vettä, eli tuolla suhteella sen verran mitä tarvitset suolausastiaan kaloja peittämään. Savustuksen jälkeen kalat suolausastiaan, ja kuuma suolaliemi päälle. Kalat alle 150g, vartti riittää, alle 300 g, 25 minsaa, alle 500 g, 40 minsaa ja isommat kannattakin suolata jo etukäteen. Suolauksen jälkeen valutus ja samana iltana takit pois päältä ja lihat ruodoista niin onnistuu. Kylmänä sitten on jo todella vaikeata.

Eikö tuolla ohjeella tule jo suolakalaa? :shock:

Ahven on helppo savustaa. Kuivaa kalat ja laita pönttöön. Puruja tai palikoita sopivasti ja muutama sokeri. Tavallisilla ahvenilla savustusaika n.20m, riippuu lämmöstä. Liian pitkään jos pitää niin lihat ei enää irtoa vaan syöminen menee nysväämiseksi. Heti kun kalat on otettu pöntöstä, nykäise selkäevä ja takanaolevat evät pois. (Lähtee helposti kun kala on kypsä). Laita kalat n.8-10 minuutiksi 10% merisuolaliemeen. Nosta kalat kuivumaan johonkin ja syö sitten kun haluat.
tojander
Viestit: 247
Liittynyt: 14:19:16 20.10.2010

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja tojander »

Mökille pitäis tehdä uusi savu-uuni märäntyneen RST-harvian tilalle. Mielessä on muurata tiilistä kun jäi pari letkaa piipusta yli. Tarkoitus on tehdä savustin jossa käytetään leppäpurua tulipesän päällä eikä polteta leppäklapia vaan muuta puuta. Mutta kysymys kuuluukin voiko koko komeuden muurata vai pitääkö tehdä tuliosa ja piippu tiilestä ja savustinosa laudasta? Mietin että jos muuraa kokonaan niin savustinosiosta voi tulla liian kylmä. Onko kokemuksia/mielipäihteitä.
Satunnaiskalastaja
Viestit: 486
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja »

Mulla nyt sattumoisin raksuttaa niin hitaasti etten tarkkaanottaen ymmärtänyt aikomaasi rakennetta. Tulipesän ja pöntön väliin kuitenkin varmaan metallia, muuten ei lämpö siirry. Piipun tyypillä ei liene oleellista merkitystä. Itse kyllä laittaisin pöntön yläosan puusta, varmaan toimivampi lämmön ja kosteuden suhteen.
Jos se pönttö on tiiltä niin luulisi että kylmillä aloittaessa kosteus tiivistyy kylmille seinille ja valuu pohjalle, ja tiilet imevät alkuun paljon lämpöä. Lämmönnousu on tällöin hidasta, mikä sinänsä voi olla hyväkin ominaisuus, mutta kosteudenpoisto ei toimi, puu hengittäisi paremmin. Helteillä sitten toisen pöntöllisen savustamisessa voi olla vaikeaa pitää lämpöä riittävän alhaisena kun tiilet ovat valmiiksi kuumia.
Avatar
fiskarJanne
Viestit: 29
Liittynyt: 05:37:25 18.09.2013

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja fiskarJanne »

Itse on tullut suolattua kaikki kalat savustamisen jälkeen paitsi lohifileet jotka olen graavannut edellisenä iltana, saapi enemmän nestettä pois.
Vastaa Viestiin