Kalaa savustamaan?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
perza
da´ keittiöpönö
Viestit: 4716
Liittynyt: 10:03:55 16.05.2005
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja perza »

Tartteis hyvät ohjeet esim. 200-500g ahventen savustamiseen. Lähinnä nyt suolaukseen eli miten on paras toteuttaa.
Muistan lukeneeni jostain suolavedessä liottamisesta, mutta muuta en muistakkaan.
Tullut senverran vähän savustettua että suolaus ei oikein ikinä onnistu vaan tulee joko liian vähän tai liian paljon suolaa.

Pitääkö/miten suolata ennen vai jälkeen savustuksen? Karkeata merisuolaa vai perus ruokasuolaa.
Myös kuhaa ois mukava savustella, kirjolohista puhumattakaan, kun vaan sais tuon suolauksen kohilleen.

Jos savustus aihe oli niin siirtäkää sinne.

Niin huomenna pitäs yrittää ahvenia savustella muutama kilo.
Vuosivaappu 2015 nyt saatavilla!

Vuosivaappu 2015
Kimmo.R
Viestit: 14
Liittynyt: 18:30:04 23.02.2010
Paikkakunta: Maailmalla

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Kimmo.R »

Henk koht suolaillu ruokasuolalla, ja edellisenä iltana. Hieronut suolan kalan sisälle kunnolla, mutta maltillisesti. Isoille (700g+) suolaa myös selkään nahkapuolelle Toisaalta en pidä kovin suolaisesta savukalasta, vaan mielummin voittavana makuna se savu. Määristä en osaa sanoa valitettavasti, silmätuntumalla mennään. Tätä tapaa käyttänyt jokimakkaroille. Pienemmät kalat voi luultavasti suolata vaikka tunti pari ennen savustusta. Jos haluaa lisää väriä kaloille niin pari sokeripalaa savustupöntön pohjalle. Jos savustat pussissa niin leikkaa lopuksi pussin "kansi" ja anna olla grillilla/nuotiolla/uunissa vielä hetki, jotta kosteus pääsee poistumaan ja kaloista ei tule niin vetisiä.

Toivottavasti tästä nyt oli edes jotain apua :roll:
><(({°>
Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1174
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja lapamato »

http://wikikko.info/wiki/Kalojen_k%C3%A ... uolaaminen

Kääri åbot savustuksen jälkeen vetäytymään sanomalehtikääröön vartiksi.
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"
Avatar
silakka
Viestit: 200
Liittynyt: 11:28:36 22.04.2006

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja silakka »

Itse olen suolannut ahvenet karkealla meri suolalla sisältä ja päältä, mielummin yön yli.
Kirjolohta olen joskus uittanut 20 % suolavedessä myöskin yön yli, mutta kalasta tulee ehkä heiman vetisen makuinen, tiedä sitten. Makuasia.Kunhan muistaa kuivata kalan pinnan huolellisesti niin saa kauniin rusketuksen pintaan.
Regenerointi kannattaa aina....Öljyn
Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Stickan »

Meikäläinen täräyttää karkeata merisuolaa kalan sisään ja pinnalle.
Annan pari kolme timmaa suolautua, jonka jälkeen lyön ne häkäpönttöön.
Savustuksen jälkeen annan kalojen hetken aikaa "vetäytyä". Tämä vaihe on
mielestäni se vaikein, koska kuolaneritys on jo niin voimakasta. Ensi viikon-
loppuna meidän pihassa savustuu onkituoreet siiat.
Avatar
Padre
D.I.Y. Lobotomia
Viestit: 420
Liittynyt: 07:31:29 11.04.2006
Paikkakunta: tRauma

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Padre »

Hm, lainataanpas topiikkia antaen samalla vinkin hieman erilaiseen tapaan sauhuttaa appurat. Meitillä on vajaat pari kautta seuraavalla mallilla ahvenat savustettu ja paluuta vanhaan ei ole näkösällä.

Savuaffen on maultaan tietenkin aivan kalaruokien aatelia, mutta sen syöminen on enemmän ja vähemmän nysväämistä. Mitä isommat fisut, sen helpompi raapia einettä irti, mutta samalla kun yksilökoko kasvaa, alkaa se savustuksessa kait erään ydinjutun eli savun maun läpitunkeutuminen hankaloitua.

Ratkaisu on silpoa aapot nahattomiksi ja ruodottomiksi fileiksi aivan kuin paistoon valmistettaessa. Suolaa maun mukaan fileiden joukkoon ja minimissään parin tunnin siesta kalojen maatessa kylmässä. Muotoillaan joko alufoliosta vuoka/vuokia tahi käytetään valmiita mikäli on muistettu ostaa. Vuokiin rasvasilaus kiinnipaistumisen estämiseksi, fileet vuoalle, voivat olla pari päällekkäinkin jos tekee tiukkaa, kalojen päälle vielä muutama nökäre oikeaa voita. Pöntön lämmitys on jo aloitettu ja kun padassa lämpö tuossa 60 asteen hujakoilla (savustuspöntössähän pitää olla mittari, eikö?) nakataan vuoat sisään. Lämmitystä jatketaan miedosti ja kalat viivähtävät pöntössä noin 10-12 minuuttia, lämpö nousee tuolla välillä jonnekin 80-90 asteen huminoille. Fisut ulos pöntöstä ja tarjoiluun; tai hiljaisuudessa omaan suuhun.

Tällä mallilla tosiaan jonkin aikaa jo pelattu ja tyytyväisyys on vielä ollut ruokailijoiden keskuudessa täydet sata prosenttia. Tuo vuoka ja siinä oleva rasva estävät kalojen kuivumisen ja kun savustetaan pelkkiä fileitä on savunmaku läpitunkeutunut koko appeeseen täydellä teholla. Kaiken lisäksi näitä pystyy syömään juurikin niin vikkelästi kuin nielu vetää. Suosittelen ainakin kokeilemaan. Tuon lämpötila/aika -suhteen kanssa kannattaa olla tarkkana eikä ainakaan torkahtaa savustustapahtuman aikana ettei tarvitse syödä suussa ratisevaa savukalaa.
Terve mies ei tanssi.
Avatar
MS_
Viestit: 256
Liittynyt: 19:39:48 10.11.2005
Paikkakunta: Ivalo

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja MS_ »

Ahven on helpoin suolata savustuksen jälkeen. Sillä aikaa kun kyrmyniskat savustuu, kiehautat karkeita merisuoloja (ruokasuola on oikeasti huonoa) 160 g litraan vettä, eli tuolla suhteella sen verran mitä tarvitset suolausastiaan kaloja peittämään. Savustuksen jälkeen kalat suolausastiaan, ja kuuma suolaliemi päälle. Kalat alle 150g, vartti riittää, alle 300 g, 25 minsaa, alle 500 g, 40 minsaa ja isommat kannattakin suolata jo etukäteen. Suolauksen jälkeen valutus ja samana iltana takit pois päältä ja lihat ruodoista niin onnistuu. Kylmänä sitten on jo todella vaikeata.
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Muija laittoi aamulla karkeisiin suoliin ? suoloihin ? appurat , tai eikö kuggaan osaa
muija laittoi ahventen päälle ja alle ? karkeeta merisuolaa , ja sisään tietysti .
Iltapäivällä kun tultiin pilkiltä laitoin kalat häkäpönttöön ja tunnin päästä olivat tuon näköisiä ? :mrgreen:
Kuva
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Mokia »

Ei noita kannata syödä. Ihan pilaantuneilta näyttävät! Syö mieluummin HK:n sinistä. :twisted:
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja DC »

Olen leikannut tuoreesta ahvenesta kurkun auki ja rinta ja vatsaevät myös pois "alustoineen" eli viilto niskasta evien taakse mahaan. Siis ne luut jotka on siinä kaulassa, lähtee myös. Saksilla peräreijän etupuolelta reipas katkasu suolelle ja sitten Kidusten mukana vedetään sisäkalut ja suoli pois.
Ahvenen vatsarasvat ja mäti jäävät sisälle ja vatsa ehjänä estää kuivumisen.
Suolaus miten itse tahtoo, mutta onnistuu myös siten, että kalat selälleen ja "kaulaaukosta" suolaa sisään ja samoin peräviiltoon.. miksei ulkopintaankin.
Savustus ritilällä kalat selällään. (Estää mehukkuuden valumasta pöntön pohjalle)

Ymmärsiköhän kukaan. Laitan kuvaa, kunhan on jotain savustettavaa löytynyt jostain.

- eero -
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja silli »

MS:n tapaan mennään täällä. Suolaa veteen niin paljon että riittää ja suoraan pöntöstä kalat liuokseen 15 minuuttia. Kalat ylös ja syömään vielä kun on lämmintä. Lämpimään kalaan suola imeytyy nopeasti ja melko tasaisestikin. Lämpimästä kalasta turha kosteuskin haihtuu nopeasti joten mitään märkiä kalat ei suolaliemessä uittamisesta huolimatta ole.
Ne on ilosia ne alle kiloset.
Avatar
perza
da´ keittiöpönö
Viestit: 4716
Liittynyt: 10:03:55 16.05.2005
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja perza »

Kiitokset hyvistä vinkeistä!
Pitää kokeilla tuota suolaliemessä liottamista seuraavankerran. Kunhan nyt sais eka niitä ahvenia jostain. Viime kertasetkin meni pannulle.
Vuosivaappu 2015 nyt saatavilla!

Vuosivaappu 2015
Avatar
Holmes
Asfalttiviidakon Vaeltava Aave
Viestit: 2205
Liittynyt: 19:32:43 10.11.2006
Paikkakunta: Hellsingfors

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Holmes »

paljon on tullut savustettua ja syötyä eri savukaloja. Nyt huomasin, että en ikinä ole savustanut/syönyt savuahventa. Täytyy paikata toi aukko sivistyksessä! Pannulle noi harvat affenet vaan pukkaa menemään. Ei voi olla savunakaan pahaa..
pikesman
Viestit: 125
Liittynyt: 15:32:41 08.02.2006
Paikkakunta: loviisa

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja pikesman »

Tuli korkattua eilen savupönttö, mikä on tehty rosterimuuripadasta.
Kaksi ritilätasoa pitää sisällään+ savupurulevyn pohjalla.
Alimman tason ankerias suli ja hiiltyi taivaan tuuliin, ynnä ankeriaan seurana olleet pari kuhaa kärsivät myös aikomusta suuremmista savuvahingoista. Ylimmän tason kuhat sen sijaan olivat suht säädyllisessä syöntikunnossa.
Näyttää olevan niin, että ko. pöntöllä selviää tosi pienellä polttopuukulutuksella, eli pienet kynsitulet alla saavat jo aikaan tarvittavan lämmön.
Eiköhän seuraavalla kerralla jo vähän paremmin tuo luonnistune :mrgreen:
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja DC »

Jeps ...

Joka pöntöllä omat kujeet. Rosteri on tosi herkkä isolle tulelle. :cry:

Kokemusta on.

- eero -
Kyllä vintillä leipää olis... muttaku lapset söi portaat!
harrisiika
Koirakätilö Hento Valkoinen
Viestit: 365
Liittynyt: 18:42:03 27.03.2009
Viesti:

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja harrisiika »

..
Viimeksi muokannut harrisiika, 22:33:49 29.03.2011. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7406
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä »

Olen nyt pari kertaa savustanut muikkuja tuollaisella rosterilootalla.
Sormen paksuisia lepänoksia tulipesään, ja noin 10min, niin hyvä tulee.
Siis pieni tuli ja vähän leppälastuja, ettei tule väkeviä.
On ne hyviä nuo mätimuikut. :bigboss:
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen
Avatar
pääevä
Viestit: 2492
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja pääevä »

Savustukseen ja näin joulun alla suosittelen lukaisemaan Matti Särömaan kirjan, kalansavustuksen salat.
Siitä suurin piirtein käy ilmi koko ajatus.
Suolauksia on monenlaisia ja eri kokoisille kaloille, pahin virhe tuntuu olevan tuo liian lämpimässä pitäminen, eli ei yli 90 astetta saisi mennä, pienessä peltilaatikossa helposti kala kiehahtaa kypsäksi.

Perus kiloiselle kalalle, nyrkisääntö:

Vuorokausi 10 - 15% suolaliuos, jonka jälkeen pikainen huuhtelu ja hyvä kalan kuivaus.
Sitten noin 30 - 45min kalan kuivausta, että kala on aivan kuiva pinnaltaan kauttaaltaan.
Sitten kypsytysvaihe, hitaasti lämpöjen nostaminen sinne 90 asteeseen. (85 - 90)
Kypsytysvaihe suurinpiirtein 45 - 60min.

Sitten aloitetaan savustus, runsaasti kalaan savua kuivasta ja kuorettomasta harmaa lepästä noin 30 - 45 min.

Tämä on vanha ohje joka perustuu savustuksen alkuvarhaiseen tarpeeseen kuivattaa kalaa ja saada siihen säilyvyyttä lisää, mutta on aika maukasta.

Siinä kirjassa lisää ja Hyvää Joulua !
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja abboreman »

Miksi tehdä helppo asia vaikeaksi. Iso ölppätynnyri poltetaan puhtaaksi. Tehdään ritilät ja kansi, jossa tuuletusreikä.

Kalat suolataan karkealla merisuolalla edellisenä iltana ja aamupäivästä aloitetaan sit savustaminen. Pyyhitään ja ravistellaan ylimääräiset nesteet ja suolat, ladotaan kalat ritilöille ja muistetaan laittaa ne isoimmat alimmalle.
Pohjalle reilusti savustuspuruja, 2 sokeripalaa, nippu katajanoksia. Tulille ja heti kunnon hönkä päälle!
Kesällä sellanen puolisen tuntia riittää, talvella villoitetulla pöntöllä alta tunti.
Kun rintaevä lähtee irti kevyesti, on kala kypsä!

Ei ole vielä koskaan tullut moitteita keneltäkään ja näitä on syötetty niin juopoille kuin suomen herroillekin nokkapysty Kun on kalastajan pojaksi syntynyt, on niksit ja neuvot vuosikymmeniä sitten jo todettu toimiviksi.
Toi savustuskirja on sit ihan yhtä skeidaa, aikanaan hankin sen ja sitten lahjoitin eteenpäin ongelmia aiheuttamaan. Siinä mene kuin pää sekaisin lukiessa.


Terveisin,
kalastaja kolmannessa polvessa.
Avatar
pääevä
Viestit: 2492
Liittynyt: 19:14:13 04.01.2009

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja pääevä »

Kyllähän jokainen tekee tyylillään ja sitä yhtä oikeata on varmasti vaikea etsiä.
Hyvähän se olisi kuitenkin pitää ne perinteetkin kunniassa joilla on tehty jo vuosisatoja, mutta tuo nyt oli vain yksi ajatus.

Jos nykypojilla on kiire sen savustuksen kanssa, niin jokin puupalikka uunin pohjalle ja nupit kaakkoon, mitä siinä erillisiä virityksiä edes tekemään. :D
Avatar
abboreman
Viestit: 2758
Liittynyt: 16:45:03 21.04.2006

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja abboreman »

Kyse ei ole hätähoususta, jaksaahan moni tehdä kylmäsavuakin ja "valvoa" yön sitä varten :wink:
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Mikään ei ole niin pahaa kuin huonosti savustettu kala.
Mä kuivaan aina kalan huolella ennen savustusta, siis pyyhin paperilla todella kuivaksi. Savupöntössä poltan aluksi puita/tai pistä sähkösavustimen päälle ilman puruja. Kun pönttö on kuuma niin pohjalle kalan koosta riippuen 4-6 sokeripalaa ja annan niiden olla hetken. Kala sisään ja saa olla sokerihuurussa n. 10min. Pari kourallista puruja pohjalle. Valmista olosuhteista ja kalan koosta riippuen n 30-45 minuutissa. Kala pois ja nahka varovasti irti ja merisuolaa kalalle ja nahka varovasti siihen päälle. Sama siis molemmin puolin ja sisälle kanssa suolaa. Sitten kala pakettiin paperia säästämättä. Saa olla paperissa kunnes suola on sulanut, eli noin 30 min.

Katajaa voi laittaa pienen oksan jos siltä tuntuu, mutta ei sen väliksi.
Toi sokeri tekee kalan pinnalle kalvon joka estää kalaa kuivumasta. Luulin syöneeni todella hyviä savukaloja kunnes opin tämän reseptin Munapadalta ja nyt ei ole paluuta vanhaan.
Kalan suolaaaminen etukäteen kuivattaa kalaa joten se ei sovi minun makuun.
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

Emppai:iin resepti (vai onko tämä nyt Munapadan?) ei tunnusta yhään huonolta. Ainoa mitä saattaisin muuttaa, olísi tuo savupöntössä poltettava puu (jos ei ole se rannikolla käytettävä "pönttö" vai mikä se nyt virallisesti on nimeltään? Kyllä te sen tiedätte...). Itse polttaisin puut savupöntön ulkopuolella (alla) :wink: :lol: Leppälastut vaihtaisin omenapuun oksasta sahattuihin kiekkoihin. Omenapuu mielstäni voittaa lepän 10-0, mutta maku asia tuokin on. Kiekot vain antavat savua pikkuhiljaa ja tasaisesti kärähtämättä hetkessä karrelle.

Kohta voisin laittaa kuvaa ja resptiä omasta tämän vuoden joulupöydän herkusta, kunhan vain puran kamerasta kuvat...
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

Vielä sen verta tuosta katajan oksasta, se ei kuulu meikäläisen savustukseen. Ei sitten ollenkaan, jos katajaa täytyy pöntöön tunkea niin korkeintaan yksi pieni latva oksasta. Sillä jos millä, saa sen kitkerän maun ja kalan pinnan mustaksi (ainakin omakohtaisilla kokemuksilla).

Tällä kertaa tein tämän joulupöydän kunkun, seuraavalla systeemillä: File oma pyytämästä +3kg taimenesta nokkapysty. Keskiviikko iltana laitoin kalan pintaan korkillisen konjakkia ja ripauksen karkeaa merisuolaa. Tämän jälkeen käärin sen voipaperiin, folioon ym. kääreisisiin ja laitoin jääkaappiin tekeytymään. Torstaina illansuussa kaivoin fileen huoneen lämpöön. Kuivasin fileen, sivelin öljyllä ja jätin kalan lämpenemään huoneen lämpöiseksi. Tällä välin kävin virittelemässä tulet savustuspaikalle, putsasin savupönön, sahasin kiekkoja omenapuun oksasta ym. tarpeellista. Pöntön pohjalle 4 palaa sokeria ja kiekot, kala ritilälle ja ei muuta kuin pönttö tulille. Varovasti ja tulta/ tilannetta tarkkaillen savustelin fileen. Kalan ollessa sopivan kypsää, pakkasin sen folio, voipaperi, pyyhe kääreisiin tekeytymään muutamaksi tunniksi... Äsken joutui pienen palan tuosta ylänurkasta maistamaan ja olen daivaassa . Kyllä huomenna kelpaa nautiskella 8) Kinkut taitaa jäädä paitsioon, vaikka työnantaja sitä lähes pakottaakin syömään...

Onnistuin sitten ottamaan fileestä mahdollisimman huonon kuvan, mutta eiköhän tuosta jotain selvää saane :oops:
Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Avatar
Toku
Kauneussalongin yksisilmäinen kummitus
Viestit: 2566
Liittynyt: 13:31:48 26.04.2005
Paikkakunta: Riisimäki

Re: Kalaa savustamaan?

Viesti Kirjoittaja Toku »

Hyvältä näyttää ja varmaan maistuu tuo Arton file :p
Itsellä myös tuo kataja ei kuulu savustukseen , muutama sokeripala ja omenapuuta tikkuina ja pientä tulta pöntössä.
Kova tuli pilaa koko homman.
Yksi iso pelastaa päivän!
Vastaa Viestiin