Sivu 1/1

"Vieläkö on villejä järvitaimenia?"

Lähetetty: 10:10:29 20.05.2008
Kirjoittaja Jussijii
"Kuteneiden järvivaeltajien lukumäärä on mitätön seurantakohteiden lisääntymis- ja poikastuotantopinta-alaan nähden. Lukumäärä on myös itsessään niin pieni, että vaeltavan taimenen voidaan arvioida olevan katoamassa. Villi järvitaimen ei käytännössä enää lisäänny seurantakohteissa, ja tuskin muuallakaan Päijänteen vesistöalueella."

Ei hyvin mene villillä vaeltavalla järvitaimenella. Kutevien vaeltajien määrä on todella pieni. Koko raportti löytyy täältä.

"Vaeltavan järvitaimenen kannat ovat eteläisessä Suomessa erittäin uhanalaiset, ja ne saattavat hyvinkin kadota lähivuosikymmeninä nykyisellä järvikalastuspaineella."

....Ja taas katoaa yksi geeniperimä suomesta.

Lähetetty: 14:00:46 20.05.2008
Kirjoittaja Nilsuilija
Valitettavan totta tuntuu olevan että luontaiset jalokalakannat taantuvat entisestään ja tulevat kuolemaan nykyisellä kalastuspaineella/ ja luontaisten lisääntymis alueiden tuhoutumisella sukupuuttoon. Nykyiselläkään hyvin suppealla geeniperimällä ei kovin pitkälle pötkitä. Paska juttu, mutta valitettavan totta. Vaikka kalaa istutetaankin moniin paikkoihin, ne eivät korvaa luonnonkantaa ja ovatkin vain lähinnä ihmisten itsehuijausta, jolla uskotellaan, että kyllä tämä tästä :? .

Vaikka en uskokkaan valittetavasti, että luonnonkantoja saadaan pitkällä aikavälillä pelastettua, niin yksi autava (ei todellakaan ainoa) ratkaisu olisi vähentää kalastuspainetta jalokaloihin, joiden kalastus on kuitenkin aika trendikästä nykyään. Perinteiset jokamiehen kalalajit, ahven ja hauki, sekä kuha kunniaan. Eikä erilaisten särkikalojenkaan kalastus ole ollenkaan pöllömpää hommaa ja pahoin rehevöityneissä vesissä särkikalojen kalastus olisi vain eduksi.

Lähetetty: 20:03:39 20.05.2008
Kirjoittaja vlasek
Täysrauhotus muutamaks vuodeks ja sen jälkee tarkkaillaan mikä tilanne.
Vaikka tuota aina puolustellaan, notta ei jokikalastuksella kantoja tuhota, ni ei sekään ainakaa niille vähäsille hyvää tee?

Pelkillä istutuksilla ei kauhian pitkälle pötkitä. Suomalainen kalastuspolitiikka ja kulttuuri kun tuon viälä hiffaisi. itse kannatan myös tuota särkikaloihin siirtymistä. tuli joskus kävästyä lapissa tonkapurolla, missä hyvä kanta ja kyllä musta tuntu, että paljon hankalampi noita särkiä on matosella narrata ku tamuleita. :shock: :twisted: :lol:

Mutjoo. taimen on huomattavasti arvokkaampi vedessä. Ainahan sitä voi aatella, notta jos mä nyt yhen otan, ni ei tuo haitanne, muttaku tuhat vapaveikkoa tekee tuon saman samalla lutakolla, ni.....

Lähetetty: 21:11:11 20.05.2008
Kirjoittaja Royal Trude
Rasvaevällisten täysrauhotus jokaseen jokeen ja lutakkoon (ei kaikkiin - Lapissa jne tiätty voiraan kalastaa normi-alamitoilla).

TE-keskuksilla luulis olevan eressään aikamoiset säätämisen ajat... niilä on kuiteski vastuu kalastusalueiden käytöistä.

Järvissä tiätty tua verkotus o se uhka... mitähän pitäs tehrä että sen sais lopetettua? Jos ei kaikilta ni vaikkapa kaikilta niiltä, joilla ei siähen o oikeesti mitään tarvetta... :?

Lähetetty: 18:25:22 21.05.2008
Kirjoittaja Lohi_Ari
Eipä pelkkä rauhoituskaan pitkälle auta, käsittääkseni lohikalojen kutupaikat taitavat olla hieman vähissä.

Lähetetty: 19:39:19 21.05.2008
Kirjoittaja ArtoL
Onneksi edes kotikylän koskilla on tekeillä jotain tämänkin asian eteen. Kolme isompaa ja kaksi pienempää koskea on täydellisen remonti alla. Kiveä koskeen ja kutusoraikkoa reilusti lisää. Toivottavasti onnistuu ja rupeaa edes jollain tapaa toimimaan, jokainen luonnossa syntynyt kala on varmasti todella arvokkas. Hienolta tuntuu katsella, kun kerrankin tässäkin kylässä tehdään jotain oikeasti hyödyllistä ja arvokasta työtä...

Lähetetty: 10:19:12 22.05.2008
Kirjoittaja vlasek
"Eipä pelkkä rauhoituskaan pitkälle auta, käsittääkseni lohikalojen kutupaikat taitavat olla hieman vähissä."

Tossa on mun mielestä se tärkein syy minkä takia taimo ja lohi tulis tietyissä paikoissa jättää toistaseks kokonaan rauhaan niin merellä, järvellä ku joeassaki. Erittäin typerä istutuspolitiikka ei vaa tee tuota mahdolliseks.

Paljo mukavempaaha se ois sitte myöhemmin kalastella kunnostetulla joella, jossa paljon luonnonkalaa......

Välill' miettiny sellasta, että kuinka paljon nuo istutukset häiritsee luonnonkiertoa. esim joki jossa turpaa ja taimoa, jotka käsittääkseni kilpailevat keskenään. Jokeen läntätään istukkaita mahtollisesti jopa enempi ku jokeen kuuluisi luontaisesti. Mikä vaikutus tällä turpakantaan, jota kaiketi harvemmin istutetaan, ja jonka luonnonkutu tod näk on myös häiriintynyt joen valjastamisen johdosta?

Jostain lukenu myös. että esim 80-luvulla päästiin istutusten ansiosta jopa suurempaan lohisaaliiseen kuin normaalissa kierrossa. Mikä vaikutus tällä silakka ja kilohailikantaan, jotka kuitenkin pyörivät luonnonkierron mukaan?

Lähetetty: 14:52:09 25.05.2008
Kirjoittaja mylläri
Ei tässä tapauksessa oikein voi sanoa että lisääntymispaikat olisivat pilalla. Tuossa Päijänteen taimenen seurantakohteina on esimerkiksi Rutajoki, Muuramenjoki sekä Arvajanreitti. Kaikissa näissä taimen kyllä lisääntyy tasaisen varmasti, ja poikastiheydet ovat paikoitellen ihan hyviäkin. Kaikissa näissä kohteissa rasvaevällinen taimen on käytännössä täysin turvassa kalastukselta.
Mutta se järvikalastus.
Kun se taimen lähtee sinne vaellukselle, niin eipä oikeen takaisin ole asiaa. Merkintätutkimuksilla on todettu että esim. Rutajoesta lähtee kyllä vaellukselle jonkin verran kaloja, mutta takaisin niitä ei tule.
Isojen, järvivaelluksen tehneiden kalojen kutupesiä ei ole löytynyt viime vuosina oikein mistään Keski-Suomesta!
Tässä tilanteessa on aika selvää missä se suurin vika on. Järvellä kalastetaan taimenta liikaa, aivan liian harva kala pystyy kasvamaan järvessä lisääntymiskokoon asti. Ihan aluksi rasvaevällinen taimen pitäisi rauhoittaa järvessäkin, ja ainakin tahallinen taimenen verkkokalastus lopettaa. Uskaltaisin väittää että joki/koskikalastuksen rajoittamisella ei ole enää lisäapua saatavissa tähän kuvioon ainakaan Keski-Suomessa.
Onhan se aika selvä asia, että vaelluskäyttäytyminen harvinaistuu, jos joessa kala on täysin turvassa, mutta vaellukselle lähtö johtaa varmaan kuolemaan ennen sukukypsyyttä.

Lähetetty: 16:41:18 25.05.2008
Kirjoittaja Mattiko
Royal Trude kirjoitti:
TE-keskuksilla luulis olevan eressään aikamoiset säätämisen ajat... niilä on kuiteski vastuu kalastusalueiden käytöistä.
Eipä te-keskus pysty juuri mihinkään ilman lakimuutoksia. Ne on osakaskunnat, jotka päättävät vesialueidensa pelisäännöistä. Tietysti laki asettaa raamit toiminnalle.

Tinca on Päijänteen tilanteessa asian ytimessä ja varmaan tietää hyvin mistä puhuu. Saimaalla on verkkokalastuksen lisäksi voimalarakentamisella pilattu valtavasti lisääntymis- ja poikasalueita ja siihen päälle vielä kova kalastuspaine. Ei pelkästään verkot vaan myös uistelu näyttelee merkittävää osaa taimenten harventajana.

Saimaa nyt on tosin pääasiassa iso istuta ja ongi-allas, koska velvoitekalathan on sinne pyydettäväksi laitettu. Siinä sivussa valitettavasti kärsii muutamat harvat paikat, joissa järvitaimen yrittää sinnitellä. Esimerkiksi Arton kotivedet. Paras tilanne Saimaan vesistöalueella lienee Partakoskella, jossa vielä mennään luonnonlisääntymisen varassa. Vaan eipä sieltäkään ruuhkaksi asti poikasia löydy.. Eikä se salakalastus auta asiaa yhtään :evil:

Homma ei muutu miksikään, jos ei vetovastuuta jaeta uusiksi. Lakimuutoksilla pitäisi hoitaa homma siihen malliin, että vesistöjä hoidettaisiin kokonaisuuksina ja pyrittäisiin oikeasti lain velvoittamaan mahdollisimman suureen pysyvään tuottoon, eikä siten, että jokainen osakaskunta hääräilee omiaan pahimmillaan mistään mitään ymmärtämättä tai vittuilleessaan päin persettä. Tuosta viimeksi mainitusta on ihan omakohtaista kokemusta :voeprkl: