Sivu 1/5

Lohivaapun valintaopas Tornionjoelle...

Lähetetty: 14:30:54 15.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Kai tämä aihe tämän otsikon alle kuuluu...

Tuossa iltaisin erilaisia kalastusalan julkaisuja selaillessa, ja väylälle soutelemaan kaivatessa tuli mieleeni...

Tenon kalastuksesta ja k.o. jokeen uistinten valitsemisesta eri keli-, valaistus-, kuun asento-, suomen jääkiekkojoukkueen mm sijoituksen yms. olosuhteiden perusteella kyllä on kirjoitettu jos minkälaista opusta muunmuassa Bogdanoffin ja Jormanaisen toimesta, mutta miksi, oi miksi kukaan ei ole ottanut asiakseen kirjoittaa kirjaa, tai edes pientä opasvihkosta vaapun valinnasta Tornionjoelle. Kuitenkin taitaa olla niin, että nykyään k.o. virralla kulkee enemmän "turisteja" kalassa, kuin tenolla, ja se vähä "tieto" mikä on saatavilla on suurinpiirtein "vaapussa pitää olla aivan holtiton uinti ja haku, ja väreistä tarvitsee punamustan, mustakuparin ja ronkaisen, satoi sitten räntää tahi on 35 asteen helle..."

Meinaan vain, että joka tapauksessa jokainen kuitenkin valitsee vaappunsa joen rannassa etiäisten, kumminkaimanserkun hiusten värin, tai jonkun muun yhtä tieteellisen seikan perusteella MUTTA talvisaikaan noita uistimen valinnan vaikeuteen syventäviä opuksia on ihan kiva selata pahimpaan poltteluun.

Vai olenko ainut, joka kaipaisi jotain lukemista juuri tornionjoen kalastuksesta pimeisiin talvi-iltoihin, kun uistimetkin on muutaman kerran järjestelty niin, että niitä ei enää enemmän sekaisin saa, ja matikkakausi on ohi eikä iltaisin tunnu olevan mitään kalastukseen liittyvää puuhaa...

Lähetetty: 20:16:42 16.04.2009
Kirjoittaja PePe
Joo eipä paljoa ole olemassa kirjoitettua tietoa vaappujen valinnoista ja sen perusteista väylälle. Vaikka väylällä on monia omia niksejä uintiin ja väreihin niin tuntuu, et kyllä yleismaailman teoksien teoriat soveltuu väylällekkin. Noin niinku suuntaa antavasti. Kaiveleppa jostain urheilu&kalastus lehden numero 2/97, jos et ole vielä siihen tutustunut. Lehdessä mielestäni yks parhaista artikkeleista koskien värejä ja niiden valintoja. Siinä kirjoituksessa ei ole ainoastaan selitetty, et silloin ja silloin pitää olla sellaista ja sellaista väriä tai uintia vaan myös perusteita valinnoille.

Tähän topicciin vois alkaa keräämään ns."faktatietoa", mitä jokaisella soutajalla on roppakaupalla. :D Eli omia mutuja ja sen tuomia onnistumisia kehiin.

Lähetetty: 08:16:12 17.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Oliko tuo urheilukalastuslehden numero se, jossa Tuiskusen(?) artikkelissa Niemivaara valoitti värivalintoja? Kyllä se on jossain mulla hajasijoitettuna ja luettuna sen sata kertaa vuosien varrella. Harmittavasti olen myös onnistunut hajasijoittamaan, olisiko -95 vuoden erälehden, jossa oli artikkeli "Kalarikkain mutta lohiköyhin". Muistaakseni se oli juuri tuo artikkeli (tai oikeammin monen sivun juttu) väylältä, kun joku vanha soutaja raotti omaa viehepakkiaan, ja siinä oli esitelty kyllä alkukauden, keskikauden ja loppukauden valintoja säätyypeittäin hänen näkemystensä mukaan. Valitettavasti vain juurikin tuo läpyskä on mennyt hukkapiiloon jonnekin, otti varmaan nokkiinsa rajusta selailusta...

Yleismailmalliset teoriat varmaan toimii yleismailmallisesti, mutta esim se jo legendaariseksi muodostunut punamusta toimii väylällä jo ihan alkukaudesta, ja ainakin suurimmassa osassa alan kirjallisuutta sitä suositellaan heinäkuulla, ja ehkä vielä tummalle kelille / yölle. Samoin väritykseltään niin sanottu "wäylän pilkku" (anteeksi nyt, mutta muutakaan värinimeä en tuolle tiedä, vaikka k.o. väri löytyy nykyään monelta muultakin valmistajalta), esim lohivaapun uudessa valintaoppaassa lukee (muistaakseni) heinäkuun yölle jotain siihen suuntaan että "yöllä, joka pohjoisessa on pelkkä hämärä..." tms. Mutta Väylällä pilkku toimii, ainakin omien vähäisten kokemusten (siis tartuttamiskokemusten, soututunteja on k.o. joella kyllä ihan riittämiin...) ja myös kokeneiden soutajien kokemusten (elleivät he sitten hui jaa) perusteella keskikesällä aurinkoisella ja puolipilvisellä kelillä...

ENITEN minua kuitenkin harmittaa juuri se, että hyvin vähän on luettavaa kyseisestä aiheesta, edes netissä (siis vaappujen / uistinten valinnasta väylälle), kyllähän J/B:kin oppaittensa esipuheessa mainitsee "se, olemmeko oikeassa jää lopullisen tuomarin, eli lohen päätettäväksi", mutta tuollaisen / -sten opusten viihdearvo juuri silloin, kun alkaa poltot olemaan kohdillaan, on huomattava.

Ja nyt, ettei kukaan ymmärtäisi väärin, en millään tavalla kritisoi myöskään noiden oppaiden / alan muun kirjallisuuden tietotaitoa, vaikka käytänkin sanoja "viihde" ja tuolla alussa "kuun asento" jne. Ne on VARMASTI kirjoitettu monien vuosien kokemuksella ja niissä esitetyt valinnat toimineet ainakin teosten kirjoittajilla, mutta minulle ne ovat enemmänkin, miten sen sanoisi, viihdykettä joiden avulla voi ajatuksissaan matkustaa keräämään rakkoja kämmeniin silloin, kun oikeasti ei vielä pääse. Hmmh, johtuukohan mun henkilökohtainen huono tärppiprosentti juuri tuosta :twisted:

Lähetetty: 09:48:59 17.04.2009
Kirjoittaja PePe
Juuri sitä lehteä tarkoitin, jossa Niemivaara opastaa värivalintoja. Ja allekirjoittaneen hankintalistalle tulee ilmeisesti vuoden -95 evälehdet :D

Kyllä on minunkin kokemukset orkkis pilkku-väristä sellaiset, et kun aurinko paistaa pilvien lomasta ja ei tule ns. suoraa valoa, niin väri on toimiva. Mietitään teoriaa, jos vaappuun maalaa enempi tumman kylkivärin, ehkä kupari/antiikkikulta seos ja vielä kuultovärillä, jollain ruskealla ohuesti päälle, niin tulos on kohtuullisen tummakylkinen vaappu. Selkäväri sitten lähes mustaksi. Tällaisen pilkkuvärin oletan kyllä toimivan täysin pilvisellä säällä, "hämärässä". Sitten jos kylkiväriä lähdetään tekemään vaalean metallihohtoiseksi ja selkävärikin ruskeaan, niin pitäis teorioiden mukaan toimia kirkkalla kelillä. Teoriana siis vallitseva sää/valaistus ja joen luontaiset sävyt. Itse henk.koht uskon siihen, et kun vaappu "häipyy" veteen ja on mahdollisimman lähellä vallitsevia joen värejä niin silloin pitäis vaapun toimia värin puolesta. Tämä on ihan perussettiä, mut kirjoitellaan nyt, jos joku ei ole asiaa aatellut. Tässä vaiheessa painotan, et itsellänikään ei ole saaduista kaloista ihan hirveästi kokemusta, mut sen verran on, et aina on löytynyt vaapusta, jolla kala on saatu, niin joku yhdistävä väritekijä vallitsevaan säähän. Ja niitä tunteja mitä olen käyttänyt uittoaltaan ääressä ja väriasioita miettiessäni, niin niitä ei kykene edes laskemaan. Luonteeseeni kuuluu se, et mietin hurjasti tekijöitä, mitkä laukaisevat lohen iskureaktion. Ja kuten Lopez varmaan tietää, niin näitä asioita pohtiessa alkaa joelle tekemään hieman enempi mieli :lol: Ja vielä jos sattuis tosiaan olemaan kirjoitettua tietoa väylälle, niin pulssi nousis entisestään.

Lähetetty: 10:32:18 17.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Mietitään teoriaa, jos vaappuun maalaa enempi tumman kylkivärin, ehkä kupari/antiikkikulta seos ja vielä kuultovärillä, jollain ruskealla ohuesti päälle, niin tulos on kohtuullisen tummakylkinen vaappu. Selkäväri sitten lähes mustaksi. Tällaisen pilkkuvärin oletan kyllä toimivan täysin pilvisellä säällä, "hämärässä"."
Kun otetaan pilkut pois, niin tuloksenahan on "lähes" Ronkaisen väri, joka kuulemani mukaan toimii just tummalla kelillä :)

"Itse henk.koht uskon siihen, et kun vaappu "häipyy" veteen ja on mahdollisimman lähellä vallitsevia joen värejä niin silloin pitäis vaapun toimia värin puolesta. "
Tämähän on se TOINEN puoli "totuudesta" (lainausmerkeissä, koska se lohi on kuitenkin se ainoa, joka "tietää" Totuuden. Vaan ei kerro...). Mutta mikä selittää sitten esim. punamustan toimimisen? Onko siinä sitten kyse siitä kontrastista? Alkukaudella nousukalallekin? :) Entäs väylän yleensäottaen tummemmat värit alkukaudellekin? Humuksesta ja ruskehtavasta vedestä? Juuri näiden asioiden takia kaipaisi sellaista pulssinnostattajaa kirjallisessa muodossa :)

Lähetetty: 19:33:27 17.04.2009
Kirjoittaja ameba
Lopez puhut aika paljon punamustasta, onko sinulla itsellä ollut tapahtumia kyseiseen väriin? Itse en kyllä "normi" pumua laita kovin herkästi siiman päähän, koska kyseistä väriä on tullut liotettua liian monta tuntia ja turhaan. Punamusta kyllä on toimiva väriyhdistelmä, kunhan siihen lisää jotain extraa.. :D

Lähetetty: 20:55:21 17.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Rehellisesti puhuen ainoastaan tärppejä, eivätkä nekään välttämätä lohien. Johtuu ehkä osaltaan siitä, että itse en henk. koht. edes uita koko väriä kovin paljon, mutta TOISAALTA! Syö kakkaa, 100 000 000 kärpästä ei voi olla väärässä, ELI tuskin kaikki väylän "legendaariset" soutajat (tai ne harvat siis, jotka tiedän) valehtelevat, tornionjoella kun ei ole samanlaista kulttuuria kuin tenolla (kukin voi työssään mieetiä mitä tarkoitan...). Eli tuo pumu on yhtä huhupuheitten satoa, kuin tuo ronkainen, mitä minuun itseeni tulee, kummallakaan en itse henkilökohtaisesti ole saanut tapahtumia...

Lähetetty: 21:06:10 17.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Ainiin, ja vielä (ei pitäisi kirjoitella parin oluen jälkeen) tuo "syö kakkaa" ei ollut tarkoitettu ameballe VAAN se on sanonta, joka kertoo tyyliin "näin on aina tehty" tms.

IHAN vain varmennukseksi, vaikka tällä palstalla onkin fiksumpaa porukkaa, kuin tuolla sisarpalstalla, mutta sen pienenkin väärinkäsitysmahdollisuuden eliminoimiseksi...

Lähetetty: 22:59:15 17.04.2009
Kirjoittaja Liba
Itsellä on tuosta PuMusta vain yksittäistapaus kerrottavana viime vuosilta, mutta viime kesänä väri osoitti toimivuutensa. Eno, joka vannoo kyseisen värin nimeen, pohti juhannusta edeltävällä viikolla, jotta jokohan ois PuMun aika. Vaappu laskettiin vetoon ja noin puolen tunnin jälkeen tuloksena oli 6,7kg kala. Toisaalta samana päivänä saatiin toinen kala vaapulla jossa oli sinivihreä selkä ja ahvenraidat hopeisen kyljen päällä. :o Mitä tuosta siis oikein voi päätellä..? :wink:

Lähetetty: 07:05:43 18.04.2009
Kirjoittaja Emppai
Mun pakki on täyttynyt ens kesää varten todella kirkkailla väreillä, ja jostain syystä niitä tulee vielä jokunen hankittua. Kovasti tuntuu väritrendi muuttuvan juurikin kirkkaisiin väreihin, ja viime kesänä niiden toimivuus tuli todettua ihan itsekkin. Keli ku keli, niin firetiger on siiman päässä :lol:

Lähetetty: 10:10:14 18.04.2009
Kirjoittaja Timppa_78
Moro.
Noista väreistä voisin sanoa omasta kokemuksesta, että ainakin alkukaudesta kun taimenta on pyydetty, niin punamusta on toiminut siinä kuin ambulanssikin, uinnin saaminen kohdalleen ja soudun sijoittaminen oikeaan kohtaa virtaa veden korkeudesta riippuen on tuonut parhaan tuloksen, ainakin omalla kohdalla. Lohien osalta, kun nousuparvet alkaa nousta, on miltei sama millainen kapula on pyynnissä, edellyttäen tietenkin että ne ovat suurinpiirtein em. touhuun tarkoitteuja. Uinnit ja värit saavat mielestäni merkittävämmän roolin kun kesä alkaa edetä ja olosuhteet ehkä "hankaloitua". Mutta ehkä sellaisia pääpiirteisiä linjoja kannattaa noudatella ja varsinkin jos useammalla vavalla soutelee niin kokeilla erilaisia uinteja ja värejä.

Lähetetty: 11:43:49 18.04.2009
Kirjoittaja ameba
Jos emppai uitat tuota firetigeriä aina, niin oletko sillä kalaakin saanut? :shock: Jotenkin tuntuu itsestä et se on liian räikeä lohelle ja itsellä ei kyllä tule räikeitä maalailtua ollenkaan, vai pitäisiköhän sitä joitakin ärsyjä tekasta.. :D ja Lopezille sen verran etten tuota ajatellutkaan et se olisi minulle ollut :D

Lähetetty: 14:32:47 18.04.2009
Kirjoittaja PePe
Tännehän alkaa kertymään asiallista juttua, joten lisään lusikkaa soppaan. Muistini lokeroita kaivellessani tuli pumusta mieleen, et hyviä tärppejä siihen väriin on tullut, mut muistaakseni yhtään kalaa ei ylös asti. Eikä kyllä ole nykyvuosina tullut soudettua ollenkaan pumua. Tais olla ensimmäisiä omavalmisteisia pumuja kyseinen tapaus johon tällejä tuli. No sen verran oli eroa normi pumuun, et hileiden tilalla oli himmeät hopeiset raidat. Moni pitkän linjan soutajahan sanoo, et osa vaapuista vaan on sellaisia, et niihin kyllä tulee paljon tärppejä, mut ylös asti kaloja harvoin. Tällöin vaapussa on jokin pieni asia pielessä. Uinnin "puutteellisuuteen" en usko, koska lohi on tavallaan "hyväksynyt" vaapun, koska ylipäätänsä tärppi tulee. Kait se johtuu siitä olosuhteisiin väärästä selkäväristä. Mene ja tiedä. Perus pumussa, joka nyt ilmeisesti on se väylä-vaapun pumu, niin siinähän ei ole varsinaista selkäväriä maalattu. Jos nyt oikeen aletaan spekuloimaan ja teorioita miettimään, niin äkkiseltään tuntuu, et pumulla saa kaloja pilvisellä säällä, kun valo-olosuhteet on punaiseen sävyyn sopivat. Sitten jos oikeen kirkas auringonpaiste ja vielä matala vesi niin pumusta saattais tulla paremminkin "tärppi"-vaappu. Tämä nyt on puhdasta mutua, mut tässä se lohenkalastuksen suola piilee. Koskaan ei voi olla mistään ihan varma, ei läheskään varma. Joka tapauksessa pumulla on lohta saatu ja tullaan paljon saamaan, mut allekirjoittaneen luottoväreihin se ei kuulu. Tässä vaan se juttu, et pumu on käsitteenä niin laaja, et tarkoitan puheessani ihan sitä peruspumua. Pumu on myös sellainen, et maalataan hyvin tummalla punaisella kyljet, mustat himmeät raidat, lähes musta selkä ja posket ja sitten keltaiset "kidus"-raidat. Tämäkin on käsitteenä väriltään pumu ja mun mielestä hiton toimiva väri versus orkkispumu. Kevyttä lauantai jossittelua :D

Olen Timppa_78 kanssa samoilla linjoilla, et todelliset haasteet tulee hankalissa olosuhteissa, myöhemmin kesällä. Yhtään en kuitenkaan väheksy alkukauden karkeloita, mut kyllä se totuus taitaa olla, et nousussa oleva kala ei ole niin ranttu vaapuista, mitä suuhunsa ottaa. Sitä sanontaa, et "lohi kyllä ottaa, kun kohdalle sattuu", niin en kuitenkaan allekirjoita missään tapauksessa. Näin asia ei vaan voi olla.

Tarkoittaako Emppai firetigerinä sellaista lähestulkoon fl.väreillä maalattua? Ameba, se "ruska" on kyllä firetigerin väreissä, mut himmeää sellaista.

Lopez, oletko varma tuosta evälehden artikkelista, et se on vuoden -95 lehdestä? Ja artikkelin otsikko "kalarikkain, mutta lohiköyhin"?? Pitäs meinaan yrittää ostaa kyseinen lehti

:lol:

Lähetetty: 15:08:55 18.04.2009
Kirjoittaja moj67
Älkäätte hyvät miehet pumua moittiko :shock:
Kyllä se viime kesänä kelpasi kokokauden alla pari esimerkkiä uinteineen ja keliolosuhteineen. Toimi nuo vaaput kelillä kuin kelillä, mutta kyllä painoittaisin enemmän kuitenkin tuota uintia. Tosin noihinkin vaappuihin saa niin monenlaisen uinnin :roll:
Allaolevista vaapuista esim.
Muuras, hakkaava, reilu hakuinen, pieni kyljen väläytys
Poppeli, tärisevä runko potku, pieni terävä haku
Wäylä, pienehkö runko potku, kohtalainen terävä haku, reiluhko kyljen näyttö

Rannassa vaappuja uittamalla, kokeilemalla eri virityksiä säästää usein huomattavasti tyhjän soutuaikaa :wink:

Lähetetty: 15:18:45 18.04.2009
Kirjoittaja Timppa_78
Vielä tosta pumu:sta, olen saanut sellaisella vaapulla jossa otsa ja puoli päätä on mustaa heti jäiden lähdön jälkeen hyviä tuloksia, myös punainen mustilla raidoilla on toiminut, mutta myös muissa väreissä on tapahtumia ollu samoilla souturupeamilla, syyksi arvelen oikeaa aikaa ja oikeaa paikkaa. Yhtään ko. väriä väheksymättä väittäisin että normi hile pun. olisi voinut ajaa saman asian, ei vain sattunut oleen pelissä silloin.

Jos jollain on vienyt kala viime kesänä pumu: Wäylän Korpikosken yläpuolella, niin löysin kesäkuun puolivälin paikkeilla rannasta sellaisen, joka oli aika heikossa kunnossa. Perä revennyt ja taka koukku jossain missä lie ja aika pahoin naarmuilla. Olisi mukava kuulla kuin on käynyt.

Eräs tuttu kalamies kertoi soutaneensa samaa paikkaa vuorotellen kaverinsa kans, samoilla vehkeillä vuorotellen eräänä yönä. Toisella oli 2 lohta kiinni ja 1 sai ylös, kaverillaan ei mitään tapahtumia. Eli soututapa ja se, että miten vaaput virittää uimaan vaikuttaa oleellisesti tapahtumien määrään.

Lähetetty: 19:12:50 18.04.2009
Kirjoittaja PePe
Halleluujaa, pumulla saatu kaloja :lol:
Ei vaites, kyllähän pumu on toimiva väri. Niinku äärettömän moni muukin väri.

moj67 kirjoitti:Rannassa vaappuja uittamalla, kokeilemalla eri virityksiä säästää usein huomattavasti tyhjän soutuaikaa :wink:
Pitää pommin varmasti paikkaansa. Ja muutenki perehtyminen vaappujen "sielunelämään" lisää ainakin harrastuksen syvyyttä :D

Lähetetty: 19:29:06 18.04.2009
Kirjoittaja Niilo92
Kerrankin saatiin oikeaa keskustelu tännekkin :juu: Omasta mielestä se uinti on määräävä sitten kelin mukaan valitsee vaaput, kirkkaalla kelillä kirkasta ja tummalla tummaa. :roll: Mikäs on moj67 ens kaudella lampsuvannon väri? :lol:

Lähetetty: 19:36:45 18.04.2009
Kirjoittaja Jonex
Muistaakseni tuo lohijuttu Erässä oli vuonna -94 ja joku kevätnumero. Kirjoittajana oli Tero Ronkainen.

Lähetetty: 19:41:07 18.04.2009
Kirjoittaja PePe
Jonex, löytyykä sulta kyseinen lehti? Taitaapa olla sun lehti se urkka&kalastus 2/97 :oops:

Lähetetty: 19:46:54 18.04.2009
Kirjoittaja Jonex
Paremmassa käytössä se on sulla :wink:. Saat etuperintönä tuon UK.n. Valitettavasti olen tuhonnut Eräarkiston hiljattain.

Lähetetty: 21:51:32 18.04.2009
Kirjoittaja hopeatukka
Urheilukalastus lehdessä no. 4/96 on ainakin tuo Joukon juttu.
Taitavat kiertää lehdestä lehteen vuosien saatossa.

Lähetetty: 09:14:29 19.04.2009
Kirjoittaja Lopez
Lopez, oletko varma tuosta evälehden artikkelista, et se on vuoden -95 lehdestä? Ja artikkelin otsikko "kalarikkain, mutta lohiköyhin"??
Otsikko on palanut aivojeni muistiosiin aika lähtemättömästi, mutta vuosiluvusta en ole ihan varma. Voi olla tuo kevät -94, jota Jonex ehdotteli. Otsikko oli kuitenkin tuo "kalarikkain, mutta lohiköyhin" :)

Lähetetty: 14:54:05 19.04.2009
Kirjoittaja Emppai
Ihan suoraa firetiger kopiota mulla ei viime kesänä ollut, mutta kirkkaat vaaput (Black Eye, Kalossi) toimivat hyvin. Sen verran hurjia juttuja ton firetigerin toimivuudesta olen kuullut, että nyt niitä on jo useita. :lol:
Conolonin kanssa rupattelin tossa joku aika sitten ja ukko kertoili kovia juttuja viime kesältä miten Autiosaari oli toiminut todella hyvin, autiosaarihan ei ole kovin kirkas, eli ei liity noihin edellisiin juttuihin, mutta viime kesänä se oli antanut selkeästi isompaa kalaa kuin muut värit? Miksi joku väri toimii paremmin "ison kalan värinä"??
Pitääkin pyytää, josko itse Maestro Niemivaara suostuisi kirjoittamaan tänne pienoisen jutun vaapun valinnasta.

Lähetetty: 15:41:36 19.04.2009
Kirjoittaja Liba
Autiosaari, tai sen muunnos, antoi viime kesän isoimman kalan. Paikka oli tosin Teno, mutta silti. Tuosta innostuneena on autiosaarta ja saman tyylisiä värityksiä tullut tilailtua useampia. :D

Lähetetty: 15:44:21 19.04.2009
Kirjoittaja Liba
Emppai kirjoitti:Pitääkin pyytää, josko itse Maestro Niemivaara suostuisi kirjoittamaan tänne pienoisen jutun vaapun valinnasta.
Tuolle olisi varmasti suurtakin kiinnostusta!