Makuupusseista

Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3525
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko » 22:12:44 07.04.2015

Mokia kirjoitti:Makuupussin hankinta ois edessä ja olenkin katsellut Mil-Tec 3D Hollowfiber tai vastaavasti Mil-Tec Modulaarista makuupussia. Käyttö ois harvakseltaan lähinnä syksyisin mettäreissuilla laavussa. Kovissa pakkasissa ei juurikaan käyttöä. Noissa Mil-Tec:n pusseissa ilmeisesti hinta-laatu melko hyvin kohdillaan. Käyttö kun on sen verran satunnaista, en laita pussiin miljuunia kiinni, vaan kohtuu rahalla pitäisi saada toimiva pussukka.
Onkohan palstalaisilla näistä kokemuksia tahi mielipiteitä?
Mulla ei ehkä riitä luotto Mil-Tecin laatuun, ja tuo hinta on vain vähän liian hyvää ollakseen totta? Ehkä tuokin menisi, ainakin edullisesti pääsisi, mutta itse ottaisin noin satasen budjetilla jomman kumman näistä:

Robens Appalachian 1900, 119€ (tai kympin halvemman 1500-version, joka on jonkin verran köykäisempi)
http://www.matkavaruste.fi/product_details.php?p=23571

Marmot Trestles 30, 100€
http://www.scandinavianoutdoorstore.com ... es-30-reg/


Itsellä harkinnassa tuo linkattu Robens, tai sitten jo jonkin verran kalliimpi (170€) Marmot uutuus - Electrum 30
http://www.scandinavianoutdoorstore.com ... 0-regular/

Käyttölämpötilat kevään ja syksyn koleammat kelit, noin -10C... +5C. Nykypussilla kun pärjää noin nollaan, mutta on siis lähinnä käytössä +5C...+15C öissä, eikä välttämättä ihan varsinaiselle talvipussille ole tarvetta, niin tuollaiseen välimaastoon voisi edullisenpuoleisen pussin ostaa. Tuo Electrum menee jo ehkä inan kalliin puolelle, mutta olisi kyllä spekseiltään aika passeli. Robensilla (1900) varmaan pärjäisi sitten jo kylmemmälläkin mutta on toki kokoakin sitten enempi.
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/

Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1772
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Kuulapää » 06:47:56 13.04.2015

Noista nimenomaisista malleista en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta kunpahan nyt horisen sen verran, et ite olen Marmotin Sawtoothin omistaja. Kevyehkö untuvapussi, jossa vähän arvelin et voiko tosiaan olla niin lämmin kuin sanotaan, koska hinta oli kuitenkin aika maltillinen. Useemmat kovat pakkasyöt (-25) siinä laavumajoitukessa nukuin, ja ei tullut vilu. Jos noissa Aavikkosammakon linkkaamissa Marmotin pusseissa on yhtään samaa hinta/laatu-suhdetta kuin vaikka Sawtoothissa, niin ei niissä kyllä silloin raha mene hukkaan.

Henkkoht suosittelisin tuota pykälän lämpimämpää mallia, ihan vaan siitä syystä, että entäs sitten _kun_ ennusteet heittävät useammalla asteella, niin se on hyvä et pussi antaa edes jonkun verran myöten myös sieltä kylmemmästä päästä. Vaikka noiden kahden välillä ero ei niin merkittävä ole paperilla, niin pakkasessa voi käytännön etu olla hyvinkin suuri, mikäli pelivaraa löytyy jonkun verran. Toki, ei talvipussia kesähommiin, mutta näissä kevät/syksy jutuissa ei miusta pieni lisävara kyllä tee pahaa.

Oma paatos juontaa juurensa siitä, kun olin vanhan untuvapussin kanssa liikenteessä sumarireissulla, ja sen säkin rajat menee siellä jossain -7c luokassa. Katoin ennusteista etukäteen, että pakkaset huitelee jossain -5 ja -10 välissä, joten funtsin et kyllä sitä voi vanhalla pussilla vielä mennä, laitetaan vaan vähän lisää aluskertaa päälle. Kolmesta yöstä eka meni hyvin, pakkaset ehkä -5 kun taivas pilvessä ja lunta satoi. Tokan päivän iltapäivällä taivas aukesi täysin pilvettömäksi ja tuuli kääntyi pohjoiselle. Alkuillasta hanki narisi jalkojen alla, ja ilma siis ihan haisi pakkaselle. No, eikun illalla säkkiin, ja aamuyöllä heräsin sitten tärinään. Ja siis, tärinään, enkä mihinkään hytinään. Kömmin pussista ylös, vedin fleecen päälle ja yritin jatkaa unta, mut eihän siitä tullut mitään. Pakko oli tehdä tulet ja sulatella ittensä siinä, ja sitten yrittää jatkaa unta. Kun pakkasrajoilla oli pyyhditty hanuria pussin kohdalla, niin tokihan sieltä löytyi kaikki kosteus tiivistyneenä sisäpintaan. Liiterillä käydessäni pussi jäi auki, ja no, sehän jäätyi, eli se oli ihan kun ois alumiinifolioon ittensä käärinyt. Aamulla heräsin kuitenkin, eli ei henki mennyt, ja päivä kalasteltiin. Seuraava yö oli ihan samanlainen, mutta sittenpä sitä pääsi kotiin. Ilmatieteenlaitoksen havaintohistoriaa katsoin niiltä menneiltä päiviltä, ja se ilmoitti et lähimmässä "kaupungissa" oli pakkasta ollut molempina kylminä öinä -21/22c. Sen saa miettiä, et mitä se sitten oli 35km maaston puolella, jokivarressa.

Mitä tästä sitten opimme niin sen, että ennusteet ovat vain suuntaa antavia, ja nimenomaan keväällä sekä syksyllä ne osaa heittää pahastikin. En ois ikinä lähtenyt, jos oisin tiennyt et tuollasia -25c pakkasia on odotettavissa, koska alusta on kesämallia ja pussi tehty ihan pienelle pikkupakkaselle. Sen perään kun lähdin Marmottia ostamaan, niin sitä totesin et mieluummin vähän raskaampi kuin kevyempi pussi, koska entäs jos. Seuraavana keväänä tämä "entäs jos" realisoitui, kun pakkaset menivät samanlaisiksi kuin vuotta aiemmin. Merkittävin ero oli vaan siinä, että nyt nukuttiin pussissa kuin pienet porsaat konsanaan - antaa männikön paukkua vaan. Ja toki, jos ois kunnon makuualusta, niin sekin pelastaisi jo paljon siltä mahdollisesti vähän heikomman pussin puutteilta. Oma makuualusta on edelleen _huono_ joten uusi pitäisi joskus saada.
- Ranger Smith -

asdfdsad
Viestit: 15
Liittynyt: 03:01:39 21.04.2015

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja asdfdsad » 03:14:02 21.04.2015

Aika paljolti riippuu tuo pussin hankinta siitä, haluaako ihan oikeeta kolmen vuodenajanpussukkaa vai täysin puhdasta kesäsäkkiä. Ite ainakin sen verran ruskeeta rasvaa tirissy kehoon, että talvipussia käytän todella harvoin. Avotulimajotteella nukuttaessa on riittänyt, ei tosin aina mahottoman mukavaa ole ollut, pari thermarestin solumuovia alle, haglöfssin joku mikä olikaan 3-s kuitu ja siinä fleece + puuvilla sisäpussit. Painoa pusseille sisäpusseineen 2480g, kylmin yö tais olla -21. Itse suosittelisin kuitupussia, koska nykyset kuitupussit on aika tasoissa untuvan kanssa lämpöarvoissa ja kuitu ei kerää kosteutta niin herkällä, ite tykkään ainakin kuivattaa osaa tavaroista, sukat mm., pussin sisällä, ja kuitu on toki halvempi. Satasen kuitupussi on imo ihan riittävän hyvä myös tunturiin, esim. Haglöfssin pussit, ei kerää kosteutta niinku untuva, pidemmällä reissulla tulee huomaamaan kuinka lämpöarvo heikkenee huomattavasti untuvapussilla jos et jaksa kuivatella auringossa, tuvalla tai jossain untuvapussia. Ja kondensio , myös nostaa sen untuvan painoa aika huomattavasti. Talvipusseista sen verran, että on itelläkin joku vanha 3.5kg kuitujättisäkki olemassa, ja tunturissantalvella on käytettykin. Talvella aina liikkuu sukset jalassa kusellekin, ahkio perässä tietty, ettei sillä pussin painolla oo niin väliä. jos joskus vuoristoon lähen niin sitten ottaisin sen uuntuvaisen talvipussukan.

Tom : P
Viestit: 442
Liittynyt: 10:10:12 29.08.2010
Paikkakunta: pusinessity

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Tom : P » 21:30:13 23.04.2015

Äsken hain ärrältä ton Trestles 30,tosin 10 senttii pidempänä..
Mul on aina ollu rempula-pusseja ja harvoin oon palellu,eniten ehkä jossain juhannusfestareilla 15:n markan Anttila-pussilla koleana aamuyönä,darrassa.
2 kertaa oon nukkunu Haltin -10 max pussissa 24:n pakkasasteen "lämmössä" enkä o palellu joten en odota hytisevinäni myöskään kahen viikon päästä rautupilkillä P-Norjassakaan eikö kuggaan osaa
Einari se ei narise..

Gulf
Viestit: 32
Liittynyt: 14:21:07 26.05.2007

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Gulf » 22:35:12 26.06.2015

Tuli tässä semmoinen älli, että Finnmarkin keikalle pitäisi nopealla aikataululla saada uusi pussi ja varmaan alustakin. Ei huvittaisi enään yhtään yötä palella halpisp*skoissa. Käyttöä ei juuri muuten ole kuin jokakesäinen pohjoisen reissu, joten ihan maltaita ei viitsisi maksaa, ehkä jotain 200-300€ . Pussi saisi olla tekokuitua, koska kuivatteluun ei välttämättä ole mahdollisuutta. Mitään ultalightia ei tarvitse olla, mutta toki kaikki lisägrammat hartioilla painavat.

Ketjussa jo ihan kelpo ehdotuksia onkin, mutta jos jollakulla olisi heittää joku ehdoton pussi+alusta- kombo niin kiitollisena otan infoa vastaan!

eakin
Viestit: 261
Liittynyt: 16:43:24 04.03.2010
Paikkakunta: Kuopio

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja eakin » 08:32:45 29.06.2015

Itse ostin Robens appalachian 1100 makuupussin ja Robensin 3,8cm paksun alustan, hintaa yhteensä n. 160€. Vaikuttaa ainakin pirun hyvältä, mutta kokemuksia tosipaikasta ei vielä ole. Pussi painoi kaikkine kilkkeineen todellisuudessa 1300g ja luvataan limitiksi 0-astetta. Ainakin Outnoth.fi toimitti viereiseen Valintataloon ilman postikuluja.

Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3525
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko » 09:27:42 29.06.2015

Mun kombo löytyy tuolta: http://www.kalamies.com/kalastus-blogit ... 4-majoitus

En usko, että tuota pussia enää tehdään mutta patja on kyllä ollut todella mainio. Jos tuolla 200-300€ täytyy saada sekä alusta, että pussi, niin vähän mennään varmaan sinne 300€ tienoille. Tai rippuu paljonko sitten haluaa panostaa.

Tuo mun Expedin alusta näyttää maksavan ~140€ joten se on vähän kalliinpuoleinen. Toinen kehuttu valmistaja, Thermarest, näyttää tarjoavan enemmän edullisempiakin patjoja, ainakin ScandinavianOutdoorStoresta katsottuna. Alustassa kannattaa kiinnittää huomiota tuohon R-arvoon, joka kertoo eristävyydestä. Alustalla on kuitenkin erittäin suuri vaikutus lämpimyyteen. Hyväkin makuupussi (ja lopulta siis tietty käyttäjä) kärsii kylmästä alustasta. Tuossa omassa patjassa on todella kova R-arvo, ja sen puolesta näyttää loppujen lopuksi jopa aika huokealta ominaisuuksiinsa nähden.

Pusseista mun mielestä edelleen Marmot näyttää ainakin speksien puolesta aika hyvältä noin hinta-lämpimyys-paino-suhteeltaan - kokemusta ei Marmotista kylläkään ole. Jos alustan jälkeen vielä jää se parisataa euroa pussiin, niin varmasti löytyy joku sopiva. 1,45 kilon Trestles 30 näyttää satasen hintaan melko edulliselta kuitupussilta.
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/

Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3525
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko » 10:37:37 15.09.2015

Tuota 3-vuodenajan makuupussia edelleen tässä kuumeisesti metsästänyt. Tuo Kuulapäänkin mainostama Marmotin Sawtooth on ollut koko ajan mielessä, mutta hieman turhan kalliina olen katsonut myös muita vaihtoehtoja. Tässä taannoin sen olisin jo tilannut alennuksesta, mutta eipä ollut Scandinavian Outdoorstoressa enää regular-mallia jäljellä. Nyt ainakin Pirkanmaalla Prismoissa on ke-su -15% päivät, ja kävin eilen Kalevan Prisman loistavalla retkeilyosastolla tutkimassa lähinnä Vauden pusseja, joihin jo kevään OutdoorErä-messuilla tutustuin. Olin jo melkein varma, että jonkun mallin käynkin myöhemmin hakemassa, kunnes eilisiltana päätin kuitenkin tilata lisäalennuksesta Marmotin Sawtoothin Long-versiona tuolta Scandinavian OutdoorStoresta.

Regularhan olisi mulle just passeli lukujen mukaan, yläpituutena siinä on 183cm kun olen itse 181-182cm. Long-malli on max. 198cm nukkujalle. Kuitenkin nykyinen Jack Wolfskinin pussi on suht tiivis muistaakseni 185cm ylämitalla, ja lisätila voisi olla ihan jees. Huonoahan tuossa lisätilassa on se, että ylimääräisen tilan lämmittämiseen ei välttämättä lämpö riitä, ja tällöin pussissa tuleekin viileämpi. Toisaalta edelleen ajatellen tuota nykyistä pussia, ottaisin mieluusti hieman lisätilaa. Lisäksi tilavampaan Sawtoothiin voi varmaan livahtaa toisen pussin kanssa, ja näin tuosta saa jo kunnon talviyhdistelmän. Tuleeko sille sitten koskaan tarvetta, ja onko pussi lisätilansa vuoksi turhan kylmä, se jää nähtäväksi.

Jaa-a, juuri nyt tätä kirjoittaessa varastoon on tullut tuota Regular-versiota? Vaikea uskoa sattumaan kun alennuskoodi meni umpeen tänä aamuna klo 09.00 ja nyt klo 11 jälkeen tuota pussia onkin taas varastossa...?(!) No sitä kuitenkin nyt löytyy varastosta, joten jos tuo Long-versio tuntuu "koemakuulla" liian suurelta niin pitänee tehdä vaihto, mikä tosin maksaa 40€ ekstraa.
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/

lore
Viestit: 699
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja lore » 13:31:05 28.09.2015

Jyväskylässä Seppälän prismassa on muuton takia makuupusseja halvalla. Mielenkiintoisimmasta päästä oli Thermarest Antares. Kolmen vuodenajan untuvapussi. 890 grammaa. fp750+ untuvaa.
ovh. 379€ -50%. Pari kappaletta oli jäljellä.
Vaikka on kevyt pussi niin tuolla pärjää vaikka lapin syysvaelluksella.

lis: Ajattelin sitten käydä ostamassa tuon pussin vaikka en sitä nyt välttämättä tarvitsekkaan, mutta varastoon kun halvalla saa.
Jäi ostamatta, selkäpuolella ei ole untuvaa, sinne laitetaan neoair alusta remeleillä kiinni. Muutenkin laatu oli kökköä verrattuna Western Mountaineeringin laatuun, vaikka hinta on samaa tasoa. Oli karmee pettymys. Hyvä että tuli tutkittua kaupassa, olisin saanut kotona sydärin.

eakin
Viestit: 261
Liittynyt: 16:43:24 04.03.2010
Paikkakunta: Kuopio

Re: Makuupusseista

Viesti Kirjoittaja eakin » 23:55:37 21.02.2016

Tuli katseltua kesän reissusta haaveillessa taas huvikseen Robensin sivuja. Itse ostin viimekesäksi tuon Appalachian 1100 ja Ruotsin tunturissa sateessa yöllä noin 0-astetta ja tarkeni nukkua erinomaisesti kun pari kaveria valvoi kylmyyden takia. Nyt katselin noita sivuja http://www.robens.de/Products/Sleepingbags ja tilalle tulleet uudet mallit, joissa ominaisuudet lupaavat vielä parempaa. Carpathian 1000, paino noin kilon ja miesten comfort -4-astetta, hinta 130€. Ei kuulosta pahalta, tosin Suomesta en kyllä löytänyt googlella.

Vastaa Viestiin