Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
Surnu-Pekka
Viestit: 78
Liittynyt: 22:01:39 31.10.2011

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja Surnu-Pekka » 02:52:20 22.10.2017

Veneen pitää olla mahdollisimman kevyt jotta nopee soutaa siikojen/taimenien perään!! itellä menee hyvin kun iso kasa akkuja peräs tasapainottamassa!! MIes polvillaan keulas atraimen/ harppuunan kanssa niin aika vekkuli soutaa etupainon vuoksi!!!

airoihin ruiskaus vaseliinia ei natise!! Puhe haittaa yhtää mitään kolaukset ja natinat kyllä!! selkähän väsyy kovaa kun tunti tolkulla polvillaan keulassa!! Tietenkin isot pehmusteet polvien alla ja soutajalla perseen alla!!!

Ja iso saavi johon aina lyödä tuo kalan ja halko mukana jolla soutaja kopauttaa irti kalan ja samalla tainuttaa ja kurkku auki heti pysyy hyvänä!! otsalamput molemmilla todella tärkeät!!

Tässä vaan vinkkejä jolla tästä hienoimmasta kalastus muodosta mailmassa saa mahdollisimman hyvin sujuvaa!! Tietenkin pitää olla hyvä soutaja ja soutajallakin menee hermot jos kyrpä lyöjä ei osu mihinkään!!! ja viila tietenkin mukana terotukseen!!!

ittellä veden alle menevä valo on kiinni veneessä keulassa kohtuu ohuella lattaraudalla jossa neliöprofiili rosteri putki päässä johon porattu reikiä 5cm välein jonka sisään menee pitempi pienempi neliö profiili jolla säätää syvyyttä ja lukitaan 1-2 sokalla tai rautalangalla!!

merellä näkee hyvin tyynellä siian vielä 4-5m mutta veden taitto virhe noin syvälle haittaa vitusti lyömistä!! Noita laser patentteja koitin ja toimivatkin todella hyvin harppuunassa ja atraimessa mutta parin lyönnin jälkeen tärähti sen verran että kohistus vituilleen!! Eli tosiaan sellanen 2-3 kolmi piste laser tai 2-3 kpl halpoja punasia/vihreitä lasereitä riviin 1-2cm välein vie ton veden taitto virheen pois!! Itsellä 25mm alumiini putki 4m+ atrain ja vartena jossa kiinni ja 1.5m jatkopala lisänä jos näkyvyys hyvä niin saa löytyä syvemmälle!!

Tuo kolme piste laaserin kiinnitykseen käy vaikka aseisiin käytettävä alumiini picantty kisko johon lasereiden ulkohalkaisijan mitat löytyy aliexpress ja ebay valmiina kuus kolo ruuveilla! Sitten vain hiilikuitu tai alumiini putkeen kiinni!! Työn alla itsellä ja pysyy varmasti paikallaan!!! Kannattaa laittaa heti siihen mihin atraimen varsi loppuu ja laserithan näyttää hieman eteen piikeistä eli kun lyöt selkään niin osuu niskaan!!

Mitähän muuta sitä vielä tulis mieleen innokkaille pelle pelottomille????

Ledi nauhoilla ei tee mitää!! ja jokainen tietää kiinan ledien todelliset arvot poikkee pirusti oikeesta!! Mutta jos ostat kiinasta jonku todella tehokkaan ledin niin on se paljon tehokkaampi kuin esim auton halogeni 100/90w h4!! Mutta se valon kulma on tärkee!! spotissa eli sillä jolla etitään kalaa kauempaa pitää olla pieni kulma ja veden alla mahdollisimman tehokas jolla about 90-150 astetta johtuen tehosta pienempi kulma isompi teho!! Tietenkin jos on käyttää paljon tehoa eli monta akkua! Tai sitten paras olisi tuollainen iso teslan kehittämä koteihin tarkoitettu power bank jolla pystyy omakotitalon sähköjä pyörittää!!

Ja jos oikeen haluais super hyvän niin pika kiinnikkeillä keulaan irrotettavat tue jolloin polvillaan oleva voisi pehmennettyyn tukeen nojata selällään tuulastuksen aikana! Nimittäin selkä väsyy aika lailla ja polvet kipeytyy ilman kunnollisia pehmusteita ja niilläkin!!

"turha neuvo" Ruoka termokseen valmiiksi lämmintä ruokaa ja valmiita leipiä muovi astiaan ja hedelmiä, niin ei huku aikaa tuulastukselta ja tietenkin oma tekemään tyrni/mustikka/puolukka mehua ruskeella sokerilla!! onhan se harvoin riittävän hyvät kelit! Kahvia niille jotka juo!! Aika kova huume kylläkin!!

JA TÄRKEIN NEUVO PIIPPU JOSSA VANILJAN MAKUISTA PIIPPU TUPAKKIA ÄRRÄLTÄ 15e PAKETTI, MUTTA ON HYVÄÄ!!!

Sitten kalasakset soutajalle lähelle kun lyöjä tuo kalan astian päälle niin kalikalla irti atraimesta jolloin kala taintuu/kuolee samalla ja näppärä soutajan verestää kala samalla!!

Ja ei muutakun rantaa sieltä mereltä/järveltä 8-15 km päästä ja tyhjätä vene ja raahata tavarat autoon ja perata kalat rannassa ja kiinnittää vene ja atrain auton katolle mustekaloilla ja riisua suurin osa vaatteista pois ennen pitkää ajoa ja SITTEN ajella ojien pohjia pitkin ja havahtua kun tuki renkaita lentelee tielle taakse tai liinaat löystyny niin että vene kopauttelee auton takalasia!! kotona toteat etten pariin päivään jaksa lähteä uuteen reissuun!!

Ja kalathan esim ahvenet ja siiat on helpompi fileoida perattuna päivän jääkaapin olon jälkeen kun heti paikan päällä!! Syksymmällä hyvä kun ei lämpötilojen takia tarvitse olla huolissaan kalan säilymisestä!!

Ja vielä jotain äärimmäisen sairasta pitää keksiä teille kyrville!!!

Yksi äly laturi ja yks normaali noin monelle akulle ja jos varaa on niin tietenkin älylatureita molemmat!! Yhellä lataa liian hitaasti jos hyviä kelejä tiedossa parin päivän päästä!!

Ettikää ite kalapaikkanne!! Välillä löytyny meritaimenia ja isoja siis todella isoja siikoja ihan uskomattomista paikoista!! Yleensä kauas kaikista mökeistä, mutta 3-5 reissuna ihan 20cm vedessä mökkejen rannassa näkynyt taimenia ja isot siiat ja taimenet ui usein aika pinnalla vaikka vettä olisi 3m!!! usein ei aina johtuen vesistöstä!!

Perus tuulastajalle eti halpa haku valo jossa kohtuu kapee (hyvä 30 astetta about johtuen valo tehosta) keila (olis hyvä testata) johon suositellaan 50w polttimoa. Pura se kaikki ylimääränen pois ja laita 100/130w tilalle ja kato että johdotukset hyvät nuo tehot tuo sen verran lämpökuormaa että johdot sulaa jos ei tarpeeksi kylmä tai oikeen liitetty hakuvalo tai oikein viedyt piuhat!! Itsella 130w ja hellan umpio käsi valona täydellinen kulma ja kaikki purettu niin että mahdollisimman kevyt!!!

Atraimen varsinkin pitempään vinkkejä!!! Kauankun olet keulassa niin kädet väsyy ja atrainta haluaa lepuuttaa keulan laitaa vasten jolloin usein väsyksissä kolahtaa hieman!!! päällystä keula "lasikuitu" jollain pehmeella materiiaalilla (johon ei atraimen piikit tartu) helppo ja nopee homma niin säästyt monilta 2kg siikojen karkuutuksilta!!!

Sitten vielä tuosta veden alaisais valosta hyvä tehdä jostain kohtuu taipuvasta materiaalista, koska jossain vaiheessa kolajaa kiviin, niin silloin on hyvä että on hieman joustoa!!! Jokainen tehkööt tavallaan, mutta rosteri/haponkestävä on varma!! Jos ei jousta niin se tärähdys efekti jolloin vene vapautuu kivestä voi olla liian kova lampulle, niin silloin liitokset ym voivat tärähdyksestä ottaa osumaa jolloin alkaa veneessä keskellä yötä uusien kytkentöjen tekeminen!!

JOs tilaatte kiinasta ledejä niin mahdollisimman lähelle halogenin värin taajuutta jos en väärin muista niin about 300 kelviniä ja en tiedä vaikka lupaisivat 3000 kelviniä onko se kumminkaan sitä??? Kiinan tuotteissa kaikki vaihtelee!!

Ja kannattaa kattoa 12v teholla olevia niin saa valmiiksi akuista ja saahan noita muuntimia 230v- 12v mutta aika riski kunnon tälliin ja kalliita nuo muuntimet ja pitää eristää vedestä!! Mutta ainakin piristäis kun kunnolla tärähtäis olis seuraavan siian kohdalla kunnolla hereillä!!!

Ja vielä esin tuo 6500 kelviniä tehokaskin, niin sillä ei veden päältä näe lähellekkään niin hyvin kuin halogenin valon taajudella!! Vielä en ole koittanut tuota "Super tehokasta" kiinan lediä veden alla helpottaako asiaa!!! mutta parin päivän päästä kyllä!!

Kaikkia mahdollisia eri valo systeemejä olen koittanut ja rahallisesti järkevin on: Joku kapeella valokeilalla oleva hakuvalo halogen min 100w ja jos haluaa ja on akku tehoa niin kytkee h4 ei tieliikenne käyttöön olevat pitkät ja lyhyet päälle ja noin 90 asteen heijastin sille veden alle!! Itsellä oli aikoinaan ihan perus uun muotonen 1mm levyä taitettuna uun muotoon ja se päällystetty foliolla joka oli silikonilla kiinni heijastimessa huippu hyvä edelleenkin mutta rakastan lajia ja haluan kehittää uusia systeemejä!!!

JA VITUT OIKEEN KIRJOTUKSESTA JOS JOTAKIN HAITTAA!!!

Ja jos laitatte tuon h4 100w veden alle niin suihkauttakaa vaseliinia liittimiin kestää kauemmin ruostumatta!! Vaikka eipä nuo paljon maksa muutenkaan!! Ja kutiste sukka joka lämmitetään tiiviiksi liitoksiin sopii hyvin!!

Vielä jotain teille kyrville pitäisi kirjoittaa!!!

taimen ja siika ovat aina liikkeessä yöllä!!! Harvoin taimen paikallaan!! Varsinkin juuri ennen jäiden tuloa ulkomerellä jos kalan näkee niin yleensä taimen tai siika! vaikea erottaa pikaisesti!! Liikkeestä erottaa ja todella vaikea päästä lyömä etäisyydelle!!

Kuulemma jotkun tuulastaa taimenta 8m tuulilla merellä :) :)!!! max 2-3m ja katsoa paljonko tuullut päivällä koska jälki aallokko tulee vaikka olisi 1m/sec johtuen tietenkin onko saaria/kareja ym suojana!!! kovillakin tuulilla tuulastukseen (5m sek) on mahdollista kunhan kattoo metsät, saaret ym muut jotka blokkaa tuulen!!!

Vielä tekis mieli avautua jostakin teille kyrville!!!

rinnankytkentä akkujen kanssa, mutta vain kovimmille tuulastajille ja alla oikeet ohjeet ja maksaa omasta mielestä vähän liikaa tarvikkeet!! Ei haittaa nostella akkuja takaa eteen ainakun lyöjältä loppuu valo teho! Mutta alla oikeen kytkentä:

http://www.reuk.co.uk/wordpress/storage ... ies-for-ba...

Vielä teille kyrvän syylille:

Varapoltinta, ruuvareita taltta risti, liittimiä, hauen leukoja, pihtejä, johtoja, lenkkejä, räikkä eri päitä mitä voit tarvita, jakari, nippusiteitä rosteri,,, ym!!

Vieläkö olis jotain: Niin joo jos teidän paskat veneen hajoaa, niin ittellä lasikuitu valmis pakkaus ja kumisaappaisiin uutta paikkaus ainetta!! Älkää käyttäkö pyörän paikkoja saappaisiin!!!

Kartasta syviä uomia jotka tulee rantaa!! Nämä neuvot ovat turhia usein sellaisissa paikoissa näkynyt siikoja ja taimenia joihin ei yksikään karttoja tuijottava ihminen olisi koskaan mennyt! Eli paikka tieto ja kokemus ovat tärkeimpiä ja jos sulla on joku kyrvän syylä kaveri kysy siltä!!!!

en sano rakkolevä ja hiekka pohja ym muuta paskaa koska muualtakin näkyy, riippuu varmasti monesta eri asiasta!! Mutta täys kuulla on kalat arempia kun pilvisellä se on huomattu moneen kertaan!!!

pohjoinen tuulen suunta paskin helposti, muttta on silloinkin löydetty kalaa ja saatu!! Ei kannata tuulastusta miettien kattoa tuulia!! Vaan sillonku pääsee!!

Surnu-Pekka
Viestit: 78
Liittynyt: 22:01:39 31.10.2011

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja Surnu-Pekka » 03:05:55 22.10.2017

Valitettavasti vaikka hyvä valo olikin niin perus kiina paskaa ja yksi vastus irtosi ja palaa vain puolet valosta! Eli juottamaan pitää ruveta, muttei ole kolvia, no pian on!!

Ja kaikki heijastimet otin pois koska liian pistemäinen valo ja uusi heijastin tekeillään! tämä siis veden alle kädessä vielä kädes halogen 130w !! Jossain hauki foorumilla oli että vihree väri uppois parhaiten veteen, mutten usko no lasereis vihree mutta on vain tähtäystä varten atraimen kylkeen!! Joka suurimman osan eteen valosta ja osan sivuille!! Nyt tulee 10,20,30,50,100w ledejä ja ajurit niille kaikkia kolme kappaletta! Pitää ens keväälle väsätä noista veden pitävät systeemit!! Jäähdytyksen kaa ongelmia tiivistetyssä tilassa oli jo ton 180w kaa tai sit kun juotan uudestaan kii niin voi olla että toimii kauanki hyvin!! Koitan ihan pelkästää veden alle noita pelkkiä ledejä kaunko kestää kun eivät maksa juuri mitään uusia sitä mukaa ku posahtelee ja ajurit kauempana tiiviis kotelos!! Noille yksittäis ledeillehän on nopee tehä kotelo! Tohon 180 led bar meni 9 tuntia ja ei tullut sellainen kun halusin, nyt vesivanerista kaikki muut paitsi itse lasi ja lasin teen karkaistusta lasista kiinnitystä en vielä ole miettynyt vesi vanereihin, mutta pienin murheista!!EI noilla muuta kun ajattelin veneen keulan noin 180 astetta noilla ledeillä että soutajallakin mukavaa kun näkee! Niskathan kipeytyy pakostakin kun soutaja kääntää päätä 180 astetta että voi ohjata lyöjälle hyvin!! Ehkä 2 kpl molemmille sivuille sopivasti suuntaan alas päin voisi olla sopiva!! katsoo nyt mitkä noista parhaita 10-50w!! Sata wattinen vaan testimielessä! Kun on veden alla 180w ja kädes 130w niin ei kauheesti pofortti riitä enää hirveille watti määrille vaikka akkuja riittääki!! Uskon että ilman ajureitakin nuo ledit toimii hyvin kun pysyy veden alla kokoajan hyvä jäähdytys!! Mutta testataan!! Voipi olla että ruostuu, mutta aivan sama!!

Surnu-Pekka
Viestit: 78
Liittynyt: 22:01:39 31.10.2011

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja Surnu-Pekka » 03:15:12 22.10.2017

saakos tänne kuvia laitettua, muutakun jonkun toisen palvelun kautta linkkaamalla ja miten se tapahtuu että näkisi tekstin seassa kuvia???? Kiitos jos joku viitsii neuvoa!!

Surnu-Pekka
Viestit: 78
Liittynyt: 22:01:39 31.10.2011

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja Surnu-Pekka » 03:37:14 22.10.2017

maximi koko 100k mitenhän tänne saisi edes parin kolmen megan kuvia??? Mieluusti enemmän???

Avatar
Jäpäkyörä
Vanhempi savolainen hauen pamputtaja
Viestit: 7103
Liittynyt: 16:06:19 22.04.2005
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja Jäpäkyörä » 07:38:50 22.10.2017

Surnu-Pekka kirjoitti:maximi koko 100k mitenhän tänne saisi edes parin kolmen megan kuvia??? Mieluusti enemmän???
Pienennä ne kuvat Paintilla (löytyy apuohjelmista), säädä kameran asetukset pienemmiksi jne...
On sev verta töitä, että haju housussa pyssyy.
Kielj-kiärylöitä/Unto Eskelinen

yyri
Viestit: 61
Liittynyt: 17:45:03 07.04.2007
Paikkakunta: Äänekoski

Re: Tuulastusviritykset: valot, atraimet, veneet etc.

Viesti Kirjoittaja yyri » 18:12:05 16.11.2017

Surnu-Pekka kirjoitti:maximi koko 100k mitenhän tänne saisi edes parin kolmen megan kuvia??? Mieluusti enemmän???
Lataat kuvat vaikka imgur.com palveluun ja heität tänne img tagien avulla, saa parempilaatuisia kuvia kun tuon liitteen sallima mikroskooppinen koko.

Vastaa Viestiin