Tervehdys arvon palstalaiset,
Kirjauduin tänne kun tarvitsisin teidän apua. Pääsen työni puolesta tekemään asiakkaani modernille mökille kalan käsittelyyn ja valmistukseen tarkoitettua kesäkeittiötä. Mökki sijaitsee keskisuomessa, järven rannalla.
Moderni tarkoittaa, että kaikki tulee toimimaan sähköllä tai kaasulla. Kesäkeittöön tulee myös vesi. Tarkoituksenani olisi löytää uusimmat kalan käsittely- ja valmistustavat.
Rakennus tulee olemaan pulpettikattoinen hirsirakennus, jonka etuseinässä lasiliukuovet. On näin myös lukittavissa. Koko vielä auki. Mitään tehdasrakennusta ei kuitenkaan olla rakentamassa, vaan pyritään pitämään niin pienenä kuin mahdollista. Rakennus tulee yksityiseen venerantaan, joka on erillään muista rakennuksista.
Mitä tiedän asiakkaani kalastuksesta?
-kesäisin uistelee ja jigikalastaa kuhaa
-saa joskus verkoilla siikaa
-talvella pilkkii ahventa
-käy myös hirvi- ja peurametsällä
-tulee valmistamaan/käsittelemään myös muualta pyydettyä tai ostettua kalaa. Ilmeisesti lohta/taimenta.
Mitä ehtoja hän on antanut?
-jäämurskakone
-bradley smoker savustin (pitää onnistua niin kylmä- kuin lämminsavustus)
-pieni jääkaappi ja pakastin
-iso pöytä kalankäsittelyyn
-vesipiste
Päärakennuksen yhteydessä on erikseen ruuan valmistukseen kaasugrilli ja kaasulla toimiva muurikkapannu. Tämän tyylistä kalanvalmistusta ei siis tarvita. Myöskään kalastusvälineiden säilytystiloja tähän rakennukseen ei tarvita.
Nyt siis kuulisin teidän ehdotuksia, mitä pitäisi ehdottamasti olla, mitä minun tulisi välttää.
Itselleni mieleen tulleita kysymyksiä?
-Toimiiko kivi- tai rosteritaso? Tarvitseeko erikseen "leikkuulaudat"?
-Vakuumikone olisi varmaan oltava? Minkälainen?
-Minkälainen allas? Tarvitseeko useamman?
-Mitenkä järjestän jätteiden/perkeiden/roskien käsittelyn?
-Minkälainen valaistus?
-Mitenkä puhdistus on helpoiten järjestettävissä? Ajatuksena olisi, että pöytätasot saisi letkulla pestyä.
-Onko muita valmistustapoja kuin savustus, jotka sopisivat? (Ei grillaus)
Eli nyt ajatusriihi käyntiin palstalaisten kesken, kertokaa mitä itse haluaisitte/tekisitte?
Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
-
- Viestit: 486
- Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009
Re: Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Perkuupöytä saa tosiaan olla tilava. Fileointiveitset eivät tykkää kivi- tai metallipinnasta, ja pakkasella kalat jäätyväy pintaan kiinnit. Itse laittaisin kovaa puuta, ja siten että pinta on tavittaessa uusittavissa. Perkkeiden keruu pyyhkäisemällä pöydän reunalta jäteastiaan. Sillä kohdalla ei saa olla koholla olevaa reunalistaa. Eikä myös siinä etureunalla, jossa nahistus tehdään. Jos perkkeet menevät kompostoriin, niin liiat nesteet on jotenkin eroteltava, ja pesunesteet harmaavesisuotimeen. Ikkunalasta kuuluu pesuvarustukseen.
Re: Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Itse ottaisin perkuu/fileointi hommiin kivitason, reilusti tilaa ja reilusti leikkuualustoja puisia ja muovisia ja niille seinälle säilytys/kuivatustilaa. Perkeille joku upotus josta ne voi tiputtaa biojätepussiin. Vielä kun työtilan lattia olisi ritilää josta viemäröinti minne sit meneekin. Vesipisteisiin ainakin liiketunnistinhana ja piiiitkä suihkuletku.
If jesus had a gun, he would still be alive today.
Re: Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Kalan perkuu on karua ja sotkusta puhaa ja jättäisin turhat hifistelyt siitä pois. Jos itselleni tekisin niin eriyttäisin sen perkuun siitä valmistuspuolesta. Tukeva puupintainen perkuupöytä suht avoimessa ulkotilassa esim katto pällä mutta ei seiniä. Jos perkuutiloja liikaa umpioi niin sitten tulee vastaan kosteus ongelmat, hajuhaitat ja ilmankierto. Osittainen suojaaminen taas kesällä tuo itikat haitaksi. Avoimessa katetussa tilassa voi sitten vettä käytää reilummin ja puhdistus onnistuu nopeasti painepesurilla.
Keittiöön vakumikoneen lisäksi lihamylly.Kunollinen komposti perkuutähteille, samaan voi yhdistää myös tarvittaessa puuceen.
Keittiöön vakumikoneen lisäksi lihamylly.Kunollinen komposti perkuutähteille, samaan voi yhdistää myös tarvittaessa puuceen.
Re: Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Alottelin jo syksyllä vastaavan hökötyksen teon perustuksista ja nyt keväällä viimeistelen tuota. Vedet vedetään järvestä vesiautomaatilla, sähköt tulee jossain vaiheessa. Laitoin valokatteen ja seinät 10sm auki yläpäästä että höyryt häviää. Lattiassa on raot kuten terassilla joten sen voi vaikka huuhdella vedellä. Pöytätaso ja kivitaso lavuaarilla, tilaan mahtuu grilli ja sähkösavustin (katselin Motonetin lootaa, onko kellään kokemuksia?). Huuva tietysti olisi myös toimiva, mutta päädyin muuten hengittävään.
Tuohon pöydän päälle mulla on 15mm kirkas muovilevy, ettei veitset tylsy. Helppo viedä ulos ja pestä.
Nuo kököt kaiteet on tilapäiset, siihen tulee paksu naru ja kukkatelineet parrujen päihin-
Kalat meinasin pääasiassa perata ulkopuolella, viimeistely ja kokkaus sisällä, perkeet tuohon kompostoriin ja loppukompostointi tuossa takana.
Ikkunoihin liukulasit ja oveksi "saluunan" heiluriovet, tulee vähän sääsuojaa. Ristittiin lasten kanssa tuo "HÅKANS BAR" :iksi
Niin ja rahaa on palanut n. 1000,- + tänään hain uuden grillin 300,- ja se savupömpeli 250,-? n. 2000 terassiruuvia ja urakalla tehtynä liki yksin viikon työt
Tuohon pöydän päälle mulla on 15mm kirkas muovilevy, ettei veitset tylsy. Helppo viedä ulos ja pestä.
Nuo kököt kaiteet on tilapäiset, siihen tulee paksu naru ja kukkatelineet parrujen päihin-
Kalat meinasin pääasiassa perata ulkopuolella, viimeistely ja kokkaus sisällä, perkeet tuohon kompostoriin ja loppukompostointi tuossa takana.
Ikkunoihin liukulasit ja oveksi "saluunan" heiluriovet, tulee vähän sääsuojaa. Ristittiin lasten kanssa tuo "HÅKANS BAR" :iksi
Niin ja rahaa on palanut n. 1000,- + tänään hain uuden grillin 300,- ja se savupömpeli 250,-? n. 2000 terassiruuvia ja urakalla tehtynä liki yksin viikon työt
- Liitteet
-
- Håkans Bar 1.jpg (65.39 KiB) Katsottu 3291 kertaa
-
- Håkans Bar 2.jpg (58 KiB) Katsottu 3291 kertaa
-
- 2kompostori.jpg (95.19 KiB) Katsottu 3291 kertaa
Je Vois Tout!
Re: Kalankäsittely "kesäkeittiö"
Tere
Edellisissä kommenteissa on paljon hyviä pointteja. Tuo kalojen ulkona perkaaminen on myös hyvä ajatus. Noiden lattialautojen välistä pääsee mökin alle aina putoamaan jotain mikä aiheuttaa hajuhaittoja. Jos enempi meinaat kaloja perkailla niin suosittelen kyllä viemään perkeet jätehuollon roskikseen. Ei kerkeä kompostoitua ja lämpö saa koko seutukunnan haisemaan mädälle. Haju tietysti houkuttelee kärpäset ja muut metsänelukat.
Käsittelypöydästä.. tee siitä riittävän suuri ja tarpeeksi korkea..standardi tiskipöytäkorkeudet yleensä aivan liian matalia. Pöydän voi varustaa pienellä 2sentin reunuksella niin pysyy tavarat pöydällä .. siinä kohtaa missä seisot ei tietenkään reunusta tarvita. Leikkuualusta valkoista elintarvikemuovia ja mielellään reilunkokoinen. Nämä 50cm pitkät 20cm leveät on sopivia kurkun viipalointiin. Viereen iso ja korkea roskis johon voit lastata roippeet ja limat . Roskikseen jätesäkki valmiiksi ennenkun aloitta perkauksen ja käsittelyn. Tässä muutama vinkki.
Edellisissä kommenteissa on paljon hyviä pointteja. Tuo kalojen ulkona perkaaminen on myös hyvä ajatus. Noiden lattialautojen välistä pääsee mökin alle aina putoamaan jotain mikä aiheuttaa hajuhaittoja. Jos enempi meinaat kaloja perkailla niin suosittelen kyllä viemään perkeet jätehuollon roskikseen. Ei kerkeä kompostoitua ja lämpö saa koko seutukunnan haisemaan mädälle. Haju tietysti houkuttelee kärpäset ja muut metsänelukat.
Käsittelypöydästä.. tee siitä riittävän suuri ja tarpeeksi korkea..standardi tiskipöytäkorkeudet yleensä aivan liian matalia. Pöydän voi varustaa pienellä 2sentin reunuksella niin pysyy tavarat pöydällä .. siinä kohtaa missä seisot ei tietenkään reunusta tarvita. Leikkuualusta valkoista elintarvikemuovia ja mielellään reilunkokoinen. Nämä 50cm pitkät 20cm leveät on sopivia kurkun viipalointiin. Viereen iso ja korkea roskis johon voit lastata roippeet ja limat . Roskikseen jätesäkki valmiiksi ennenkun aloitta perkauksen ja käsittelyn. Tässä muutama vinkki.