Päivitetään hieman tätä topicia.
Nyt olen ehtinyt käymään kajakin kanssa 15 uudessa paikassa, joissa en ole ennen käynyt. Kilometrejä on kertynyt plotterin trippimittariin n.150 ja ennen sitä n. 100 (osa sports tracerilla mitattu), eli yhteensä noin 250 kilometriä. Kaikki ovat "kalastuskilometrejä".
Kuhaa pyytämässä aamuyöstä (kuvassa Adventure)
Yllä olevan tekstin jälkeen olen tehnyt muutamia muutoksia. Isoimmat muutokset ovat HDS 5 yhdistelmälaite ja siirrettävä ankkuripiste kajakin kyljessä. Keulaluukun alle hommasin Hobien oman "ämpärin" se tekee keulaluukun alla olevasta säilytystilasta helposti käytettävän. Muutamia vapatelineitä, soveltuvampi viehelaukku (hakusessa joku vielä parempi, ideoita??) ja isompi peräsin. Laahusankkuri ja ankkuri.
Uusi setup. Luotaimen anturi kuvasta poiketen rungon sisällä.
HDS 5 yhdistelmälaite + Navionics gold tuntuu hyvältä valinnalta. HDS 5:ssa on vähän omaan makuun turhia kikkailuita mm. mittaristot, joissa on polttoainetasoa jne.. Tosi hyödyllisiä juttuja mun käytössä. Lisäksi häiritsee hieman etten saa nopeutta ja kelloa digitaalisina numeroina kaikuluotainikkunaan (käyttäjävirhe?). Nopeuden näkee karttaikkunasta, mutta ei kelloa.. Navionics goldissa ei taas ole läheskään kaikkia järviä, joten hyvin usein jaetulla näytöllä kartasta ei ole mitään hyötyä. Käytettävyys siinä on kuitenkin helppo ja ei ole rakettitiedettä. Virtalähteeksi laitoin TapsaL:n suositteleman Cmbat wp26-12 akun, eli 12v26Ah/20HR. Siinä riittää virtaa noin 20 tunniksi. Näytön valoa himmentämällä varmaan pidempäänkin. Näytön laitoin Railblazan lyhyen jatkovarteen kiinni. Siinä yksi nivel liikkuu ja näytön voi siirtää helposti pois tieltä työntämällä. Näyttö on myös niin lähellä, että nappuloihin ylettää helposti. Kunnon kaikuluotain on kyllä aika korvaamaton!!
Näyttö liikkuu sivuttain ja sen saa siirrettyä tarvittaessa pois edestä.
Itse kajakkiin olen tosi tyytyväinen. Poljettavuus on vaan ihan päälikkö keksintö. Kädet vapaana, hallittavuus ja matkakin taittuu mukavasti. Siirtymät menee kevyesti 6-7 km/h nopeudella, kun kajakissa on kaikki kalakamat yms. tarvikkeet mukana (ja mullahan sitä riittää, aina). Kerran aamuyöllä rantautuessa huomasin, että mela oli jäänyt auton takaluukkuun.. Runko on sopivan kevyt kuljetettavaksi katolla (26kg) ja Hobien omat pohjan läpi tulevat kuljetusrenkaiden kanssa loppumatka menee helposti vetämällä vaikka vähän pahemmassakin maastossa. Kuljetusrenkaat toimivat myös hyvänä ranturina tarpeen vaatiessa.
Se on todella helppo käsitellä ja pitää suunnan tuulessakin helposti. Jos vaikka Revoa verrataan tollaiseen normaaliin soudari - Mix Buster kokoisiin veneisiin, niin tuulessa ja aallokossa uistelu on varmasti helpompaa ja suuntavakaampaa. Märempää ehkä juu.. Olen käyttänyt uistellessa kolmea vapaa ja välillä tuplia. Ei ongelmaa, vaikka plaanareita ei ole ollutkaan. Siimoina on kuitenkin hyvä pitää monofiilit, koska ne eivät sotkeudu niin helposti kuin kuidut.
Yksi kajakin parhaita ominaisuuksia on looginen ja helppo regaaminen. Hobie kajakeissa on peräsin ja polkimilla toimivat evät, eli ne toimivat myös kölinä.
Myötätuuleen regatessa isompi peräsin on todella hyvä. Regaan kajakilla hieman kylki edellä ja pidän etäisyyden kalastettavaan alueeseen sopivana kevyesti polkemalla. Keulan "pidon" saa katoamaan työntämällä toisen polkimen pohjaan, jolloin evät menevät runkoa vasten ja kölipinta katoaa. Silloin kajakin keula kääntyy tuulen suuntaan. Perämiseen ei välttämättä tarvitse koskea ollenkaan.
Laahusankkuri on myös aika kovassa käytössä. Regaaminen sen kanssa tapahtuu pitkälti samoin kuin yllä kerrottuna. Ankkuripistettä siirtämällä kajakin saa kulkemaan halutussa asennossa.
Vastatuuleen regaaminen tapahtuu kevyesti polkemalla, silloin joutuu välillä ohjaamaan peräsimellä.
Ankkurista ei ole kokemuksia, sen käyttämiselle ei ole vielä toistaiseksi ollut tarvetta.
Laahusankkuri lähdössä veteen.
9.6kg spinnerbaitilla. Vie kajakkia ihan mukavasti.
