Mettäkalasoppa n:o 1

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

Ongitaan kala. Siis soppakala. Hauki ei ole tässä yhteydessä(kään) soppakala. Rautu on parasta. Tammukkakin käy. Kuha ja ahven ja sillinnäköset on vielä testaamatta, mutta kaipa nekin käy. Yksi tai monta.

Pestään ja tarvittaessa paloitellaan varastetut tai maksetut soppaperunat.

Pestään ja paloitellaan varastetut tai maksetut porkkanat, palsternakat, purjosipulit, lantut, naurikset, ja piparjuuret. Jotakin noista kannattaa laittaa harkitusti. (mulla nää on mukana aina kuivattuina, siitä otsikon nimitys)

Sipuli, iso, siitä tehdään tsilppua. Oikein pientä tsilppua. Purjosipulia ei välttämättä kannata laittaa jos laittaa paljon tavallista sipulia. Tai emmää ainaskaa laittais.

Suomustetaan (paitsi tammukkakalaa nyt ei tartte suomustaa tiätty) se soppakala. Erotetaan suolistaan se soppakala. Paloitellaan se soppakala. Revitään evät huitsinhittoon siltä soppakalalta. Jne.

Keitetään pottuja sevverta että alkavat olemaan liki kypsiä, jossaivvälissä on hyvä heittää sekaan ne muut kasvikset. Melki loppuvaiheessa heitetään sekaan sipulimössö ja kalanpalat. Jotkut tykkää heittää sipulimössön sekaan jo aikasessa vaiheessa, siittä vaan, oma on soppanne.

Annetaan muhia tarpeeksi muttei liian kauan. Loppuviimeksi heitetään sekaan Koskenlaskija sinihomesulatejuustoa, mieluiten koko paketti. Ja annetaan sen sulaa sinne.

Kualataan ja syärään. Tietysti valkoviinin kanssa, kalojen muistoksi.

Jumankauta että ommeinaan HYVÄÄ!
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Avatar
Wstrand
Don Jouni
Viestit: 1867
Liittynyt: 19:14:18 21.04.2005
Paikkakunta: Willmanstrand
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Wstrand »

Meinasin laittaa samantyylisen ohjeen, mutta onneksi OSAAN käyttää tuota Haku toimintoa :wink:

Tuo Ruutankin mainitsema Koskenlaskija on todella sairaan hyvää ja
kaiken lisäksi helppo tapa tehdä maistuva kalakeitto. Ei tarvitse vahtia
palaako maito pohjaan tai yli ja kaiken lisäksi se jumalainen maku...

Itse käytän useimmiten tuossa Kanttarelli Koskenlaskijaa.

PS: niin ja noita kasviksia/juureksia sitten oman maun mukaan...
You’ll Never Walk Alone - Liverpool FC
Champions League: 1977 1978 1981 1984 2005 UEFA Cup 1973 1976 2001
League Champions 1901 1906 1922 1923 1947 1964 1966 1973 1976 1977 1979 1980 1982 1983 1984 1986 1988 1990
Avatar
wishky
Kaappi-Insinööri
Viestit: 3920
Liittynyt: 06:58:37 06.03.2006
Paikkakunta: koti toistaiseksi

Viesti Kirjoittaja wishky »

Harrilla(Harjus) toimii kans. :wink:
Etiopiassa kaikki muu on paskaa paitsi kusi...
käenkukku
käenkoukku
Viestit: 498
Liittynyt: 11:39:40 10.01.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja käenkukku »

Tulipa hyvää soppaa :D
Kun aamulla kuuntelet käenkukkua niin illalla saat rauhassa nukkua.
haulikko
Muotiguru
Viestit: 427
Liittynyt: 17:38:37 06.06.2006
Paikkakunta: lihakylä

Viesti Kirjoittaja haulikko »

Oliko kuivaa soppaa??
Avatar
Mattiko
Viestit: 193
Liittynyt: 22:27:34 19.02.2007

Viesti Kirjoittaja Mattiko »

Ääh tää mikään mettäkalasoppa ole, vaan hienopierujen pyhäsoppaa. Soppakalasta ei oteta kuin suomut, kituset ja paskat pihalle. Evät, ruoto ja kuuppa sinne soppaan sekaan makuja antamaan.

Mutta ei tuo varmasti pahaa ole :wink: Nimi vaan hämäs mulko
käenkukku
käenkoukku
Viestit: 498
Liittynyt: 11:39:40 10.01.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja käenkukku »

Mattiko kirjoitti:Ääh tää mikään mettäkalasoppa ole, vaan hienopierujen pyhäsoppaa. Soppakalasta ei oteta kuin suomut, kituset ja paskat pihalle. Evät, ruoto ja kuuppa sinne soppaan sekaan makuja antamaan.

Mutta ei tuo varmasti pahaa ole :wink: Nimi vaan hämäs mulko
Evät, ruoto ja kuuppa kuuluu tietenkin liemeen makuja antamaan. :?
Kun aamulla kuuntelet käenkukkua niin illalla saat rauhassa nukkua.
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

juuh, normaalisti ruato ja eväkset menee soppakattilaan mutta reissun päällä sinne ei mahru ylimäärästä. Ja swiduddaa se ruatojen sylkeminen. Trangiaan ei oikeesti mahru ylimääräsiä päitä. Mutta jos mahtuis ni ne menis sinne soppaan mukaan.

Pjoooh....
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Avatar
Mattiko
Viestit: 193
Liittynyt: 22:27:34 19.02.2007

Viesti Kirjoittaja Mattiko »

Royal Trude kirjoitti:juuh, normaalisti ruato ja eväkset menee soppakattilaan mutta reissun päällä sinne ei mahru ylimäärästä. Ja swiduddaa se ruatojen sylkeminen. Trangiaan ei oikeesti mahru ylimääräsiä päitä. Mutta jos mahtuis ni ne menis sinne soppaan mukaan.
No kunhan mölisin.

Mie yleensä kenttäoloissa väsäilen keitot ruodosta evineen ja päineen. Fileet graaviin. Saaliit on niin vähäset ja kaikkea pitää päästä maistamaan :wink: Voishan tietty tehä lihoista keittoa ja graavata ruodon järsittäväksi..
Sgt
Viestit: 15
Liittynyt: 11:43:23 05.03.2008

Viesti Kirjoittaja Sgt »

Melkolailla monimutkanen ohje mettäkalasopalle, että pitäs aivan repullinen olla jos jonkilaista yrttiä ja juuresta mukana, eihän tuosa maistu muu ko kesäkeitto nuitten juuresten takia. Kesäkeitot (jos joku pystyy syömään) ja kalakeitot erikseen

Oma filosofiani ruuanlaitossa on että yksinkertainen on kaunista. Hyvät raaka-aineet pystyy pilaamaan vain liiallisella säätämisellä ja maustamisella. PUHTAAT MAUT KUNNIAAN. Oma kalakeittoresepti on yksinkertaisuudessaan ja toimivuudessaan mykistävä.

Kalaa (punalihasta tai siikaa, matikkakin toimii), vettä, perunoita, sipuli, kermaa, valkopippuria, suolaa ja tilliä(mielellään tuoretta hakattuna). Ai että mitenkä hyää!! Jos riittävän suurta kalaa tarjolla (lohi) keitetään ensin ruovot peruunoitten ja sipulin kans, niin kauon että net ei hajoa ja saa heitettyä kattilasta vithun,(toki voi erikseenkin keittää liemen) paloitellut fileet kannattaa lisätä vasta ko perunat on kypsät, samoin ko kerma ja hakattu tilli, kiehautetaan ja annetaan seistä hetki. Vettä kannattaa keittoon laittaa mahdollisimman vähän, eli vain sen verran että perunat peittyy, muuten maitoa ja kermaa..

(Menee vahvasti ohi mettäkalakeitosta, mutta oma perversioni on leikata lautaselle ohuita suikaleita suolalohta, tulee mukavan kalaisa maku, kun suikaleet ehtii vai vähän kypsyä pinnasta, myös kylmäsavulohi sopii käytettäväksi samalla tavalla)
Trawltech
Viestit: 42
Liittynyt: 23:36:16 04.06.2011

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja Trawltech »

Ei ole kesäkeitto. On hyvä keitto.
juhamj
Viestit: 1497
Liittynyt: 21:34:08 25.06.2008
Paikkakunta: Koikkari

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja juhamj »

Kala mukaan vasta kun kaikki valmista. Sit kun "pulp,pulp" tulee pintaan niin kohti naamaa. Kala ei tarvi kauempaa, näin äiti opetti... Koskenlaskijan testaan.

Kirkkaaseen liemeen kannattaa kokeilla kanttarellia
Arvaa vittu mitä? PATASYDÄN!
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

Juu, kalaa ei tartte keittää kauaa. Koskenlaskija sinihomejuusto vissiin lopetettu, valmistaminen, mutta viherpippuri-versio toimii myös. Paprikaversiokin on testattu, ja kukapa estää kokeilemasta maustamatonta lisättynä Aura sinihomejuuston palasilla. Joskus, tais olla Harrijoella tai Rostoenolla, ei kaupassa ollut sinihome-Koskenlaskijaa, mutta Auraa oli. Se vaan ei sulanut siihen tapaan kuin ois pitäny ja juoksettui. Syy saattaa olla retkikeittimen tehottomuudessa, mutta ei kokissa....

Tohon kalan keittoon lisäämiseen, retkioloissa kannattaa siivuttaa, silputa sulatejuusto nopeasti sulavaan kokoon jotta kaloja ei tartte keittää muusiksi sulatejuuston sulamisen aikana.
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
käenkukku
käenkoukku
Viestit: 498
Liittynyt: 11:39:40 10.01.2006
Paikkakunta: Tampere

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja käenkukku »

Tässä helppo resepti:

- pari senttiä vettä kattilan pohjalle
- hyppysellinen merisuolaa
- kalaa mitä on tullut pyydettyä eli omia kaloja
- voita reilu nökäre

Kun soppa alkaa kiehua, lämmöt pois ja syömään ruisleivän ja oluen kera.
Kun aamulla kuuntelet käenkukkua niin illalla saat rauhassa nukkua.
Avatar
kapakala
Papanapa
Viestit: 2475
Liittynyt: 14:15:11 11.01.2007
Paikkakunta: lappeenranta

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja kapakala »

Käenkukulla on aika lähellä perinteisen rantakalan reseptori. Junnu kun olin niin ukki teki suurin pirtein tälleen...



Perinteinen rantakala


1 kg muikkuja

400 g voita

2 sipulia

maustepippuria

suolaa

Perkaa muikut ja huuhtele niin, että suomut irtoavat. Jos ne menevät pataan kalan mukana, liemi sakkautuu ja suomut kasautuvat pohjalle. Sulata voi padan pohjalla, lado muikut ja renkaiksi leikatut sipulit kerroksittain pataan.

Lisää 3-8 maustepippuria. Keitä hiljalleen hymyillen noin tunti. Kaloja ei saa välillä nostella padassa etteivät ne rikkoonnu. Tarjoa lisäkkeenä tummaa ruisleipää.
Jos Jumala on olemassa, minä olen kusessa.
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Mettäkalasoppa n:o 1

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Nahkataimen mainittu!
"Jävla skogsfinnar, flytta tillbaka till mongoliet
Vastaa Viestiin