MMM vauhdissa taas

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
jämpti_on
Viestit: 406
Liittynyt: 15:45:09 06.10.2010

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja jämpti_on »

https://www.facebook.com/uhanalaisetkalat

Jasper Pääkkönen päätti laittaa tuollaisen sivun pystyyn, mitä löytää juttuja uhanalaisiin kaloihin liittyen. Esittely alla:

Laitan tuoreen sivuston esittelyn vielä tähän seinällekin:

Uhanalaiset kalat suojeltava.

Katoavat kalakantamme ovat vailla lainsuojaa tai suojelua.
Tutkimuksen mukaan 90% suomalaisista haluaa, että uhanalaiset luonnonkalakantamme suojellaan lain nojalla. Asia on nyt Maa- ja metsätalousministeriön vastuulla.

Suomen Maa- ja metsätalousministeriö vastaa kaikkien uhanalaisten kalojemme suojelusta. Lähes kaikki arvokkaimmat kalakantamme luokitellaan uhanalaiseksi tai äärimmäisen uhanalaiseksi:

Järvilohi: äärimmäisen uhanalainen
Meritaimen: äärimmäisen uhanalainen
Saimaannieriä: äärimmäisen uhanalainen
Meriharjus: äärimmäisen uhanalainen
Ankerias: erittäin uhanalainen
Vaellussiika: erittäin uhanalainen
Järvitaimen: erittäin uhanalainen
Itämeren lohi: vaarantunut

Maaliskuussa 2013 ilmestyneen tutkimuksen mukaan n. 90% yli 18v suomalaisista haluaisi rauhoittaa uhanalaiset kalat kalastukselta. Kuinka suuri tämän luvun tulisi olla, että Maa- ja metsätalousministeri Koskinen muuttaa kalapolitiikkaansa?

Kalakannat on saatava kestävälle tasolle tiukoilla kalastusrajoituksilla ja muilla suojelutoimenpiteillä, kuten vesivoimarakentamisen aiheuttamien haittojen vähentämisellä kalatierakentamisen kautta.

Kalakantojen elvyttyä kestävälle tasolle on aika tarkastella, mikä on kansantaloudellisesti järkevin tapa järjestää kalastus, eli mitkä ovat eri kalastusmuotojen todelliset taloudelliset vaikutukset. Tämän tulisi olla kalatalouspolitiikan peruslähtökohta.

Kyse ei ole ammattikalastajien ja vapaa-ajankalastajien riitelystä. Uhanalaisten kalojen suojelemiseksi tarvittavat rajoitukset koskevat kaikkein eniten vapaa-ajankalastajia. Sääntöjen tulee olla samat kaikille.

Perustin tämän sivun, jotta kaikki kalakantojen tilasta kiinnostuneet löytävät aihetta käsittelevää tietoa ja artikkeleja, ja voivat halutessaan osoittaa tukensa kalakantojen suojelulle "tykkäämällä" sivustosta.

Jasper
jämpti_on
Viestit: 406
Liittynyt: 15:45:09 06.10.2010

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja jämpti_on »

P.S.. Niinistön ja/tai koskisen ja/tai A-studion sivuille kommentointi 1-2h ohjelmasta ei varmasti estä moista toteutumasta.. pitää vain olla aktiivinen että toimittajat ottaa kopin!
Avatar
eshoo
Viestit: 259
Liittynyt: 23:20:15 03.01.2009

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja eshoo »

Juha Köresaar
Viestit: 2015
Liittynyt: 13:08:33 10.11.2012

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Juha Köresaar »

jämpti_on
Viestit: 406
Liittynyt: 15:45:09 06.10.2010

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja jämpti_on »

http://wwwb.mmm.fi/tiedotteet/vanhat/ka ... 10kals.htm

"Rion yleissopimuksen ja EY:n periaatteiden mukaisesti kaikkien kalalajien ja -kantojen pitäisi suojeluasioissa olla samanarvoisessa asemassa kuin muidenkin eliöiden."

"Talouskalojen uhanalaisiin kantoihin ehdotetaan sovellettavaksi samaa lainsäädäntöä kuin muihinkin uhanalaisiin lajeihin ja kantoihin. Lisäksi ehdotetaan uhanalaisten kalojen ja kantojen suojelusuunnitelmien pikaista laatimista."

jen jne...

Tekstissä onkin äärettömän paljon hyviä asioita ja nämä on ollut maa- ja metsätalousministeriöllä tiedossa jo pitkää.
Voisikin kysyä, että miksi mitään ei ole tehty vaikka on tiedetty. Kalastus asioiden tai ainakin uhanalaisten (jopa talouskalojen) siirto ympäristöministeriöön olisi kyllä täysin perusteltua MMM:n toiminnan takia.
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

Koskinen ja Selin juttusilla

Kuva
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Avatar
eshoo
Viestit: 259
Liittynyt: 23:20:15 03.01.2009

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja eshoo »

Niinpä!

Jasperille iso peukku!
Avatar
munapata
Viherpillu
Viestit: 2851
Liittynyt: 14:07:37 16.12.2006
Paikkakunta: Lappenranta

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja munapata »

Vähitellen alkaa näyttää siltä, miltä olisi pitänyt näyttää jo vuosia sitten. Liian pitkään ovat vapaa-ajan kalastajat pitäneet turpansa kiinni. JOS nuo mmm:n muutokset alamittoihin oikeasti toteutuvat, asettaa se myös kalastuksen valvonnan aivan uusien haasteitten eteen. Lailla ei ole mitään virkaa, ellei sen kylkiäisenä kehitetä myös riittävän tehokasta valvontaa. Tuo saaliin tarkastamisoikeus niin ammatti, kuin vapaa-ajan kalastajienkin paateista on mielestäni askel oikeaan suuntaan. Siihen kun lisätään riittävän rankat sanktiot kalastuslain rikkomuksesta, alkaa homma toimia. Nieriän voisi mielestäni kokonaan rauhoittaa ja tuo järvilohen 60 cm:n alamitta on kohdillaan. Myös järvitaimenen 55-60 cm:n alamitan toivoisin muutosten yhteydessä toteutuvan. Tuo rasvaevällisten vapautus hieman arveluttaa :? Tätä perustelen sillä, etten ole kahden vuoden aikana, jotka olen vapautettujen järvilohien ja taimenten merkkaustiimissä työskennellyt tavannut kuin kolme rasvaeväleikattua kalaa. Jos vapauttamieni kalojen määrä lähentelee sataakolmeakymmentä kappaletta, niin melko harvassa tulevat olemaan ne ruokapöytään päätyvät yksilöt. Tämä ruotsista revitty malli vaatisi luontaista lisääntymistä ja istutetun kannan rasvaeväleikkausta. Suuntaus näyttäisi kuitenkin olevan se, ettei luontaista lisääntymistä ole vuosiin näköpiirissä ja rasvaeväleikkattujen istutuksen suhteen ollaan osakaskuntien armoilla, joten hiukan pyydä ja päästä meiningiltähän tuo tulevaisuus vaikuttaa. Kusipäisyyden huippu on naukua puuttuvista emokaloista ja samalla syytää vähäisistä istukasmääristä iso osa vesistöihin, joihin ne eivät koskaan ole luontaisesti kuuluneet. Mikäli nuo lisättäisiin saimaan nykyisiin istukasmääriin, ei osakaskuntien tarvitsisi valittaa että lohta olisi istutettu, jos olisi jostain saatu. Perkeleesti on vielä hienosäätöön varaa, ennenkuin aletään mölistä täysrauhoituksista. Nuo mainitsemani alamitat ovat olleet käytössä eteläisellä saimaalla tapahtuvassa vetouistelussa jo ennenkuin elykeskuksesta oli kuultukkaan, joten tuskin kenelläkään on aihetta yksin vetouistelijoita syyttää puuttuvista emokaloista. Muutamia vuosia sitten suuri osa poikasista tuhoutui jo kasvatusvaiheessa. Ellen väärin ole ymmärtänyt, niin nuo ikäluokathan eivät kaiketi runsaslukuisina kudulle nouse eikö kuggaan osaa

-munapata
Parempi tunti kalassa kun viikko kännissä
Juha Köresaar
Viestit: 2015
Liittynyt: 13:08:33 10.11.2012

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Juha Köresaar »

Kalastuksenvalvontaan on tosiaan kiinnitettävä huomiota ja lisättävä painetta, jotta valvojien oikeuksia laajennetaan ja sanktioita kovennetaan tuntuvasti. Yhdistyksemme tulee tiedottamaan kalastusalueita ja osakaskuntia, jotta nämä istuttaisivat järvialueelle ainoastaan rasvaeväleikattuja yksilöitä. Myös kalanviljelylaitoksilla on tärkeä rooli eväleikkausten suhteen. Mikäli asia ei mene muulla tavalla jakeluun, on rasvaevällisten järvilohien, taimenten ja nieriöiden istuttaminen järvialueelle mielestäni kiellettävä.
okuma
Viestit: 815
Liittynyt: 23:15:36 04.01.2010

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja okuma »

Kävin tuossa aamuyöstä suorittamassa vastavuoroista rajakauppaa eli tankkaamassa Svetogorskissa. Kuinka ollakaan kävi simmuun bensiksen tiskillä oheinen opas, otsikot suomeksi mutta kaikki teksti venättäksi? Opuksessa kartat kutujoista ja kalapaikoista mutta tekstistä ei ota pirukaan selvää.
Onko tämä hyvä asia tiedottaa vai huono asia kertoa "tammukkajoet" ja kalapaikat tavaritsille?
Onko kukaan nähnyt tätä opusta suomeksi, mitä siinä todella kerrotaan?

Julkaisija on kaakkois-suomen ELY
Liitteet
lataus.jpg
lataus.jpg (9.07 KiB) Katsottu 4675 kertaa
lataus1.jpg
lataus1.jpg (6.32 KiB) Katsottu 4675 kertaa
lataus2.jpg
lataus2.jpg (6.77 KiB) Katsottu 4675 kertaa
Je Vois Tout!
Avatar
kapakala
Papanapa
Viestit: 2475
Liittynyt: 14:15:11 11.01.2007
Paikkakunta: lappeenranta

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja kapakala »

Muistaakseni jokunen vuosi taaksepäin ostin simpeleen tepikseltä luvat hiitolanjoelle ja antoivat tollaisen mukaan suomeksi tekstitettynä. Tai jostain se tuli, auton tuhkakupissa pyöri pari vuotta mukana..voi olla vieläkin :D
Jos Jumala on olemassa, minä olen kusessa.
okuma
Viestit: 815
Liittynyt: 23:15:36 04.01.2010

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja okuma »

Nämä oli ihan iskemättömässä paketissa, taisin olla ensimmäinen kun otti? Eikä niitä ole aiemmin ollut, kerran viikossa kun käyn tankilla.
Je Vois Tout!
Avatar
pike
J. Edgar Hoover
Viestit: 5110
Liittynyt: 18:58:45 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja pike »

Ei paljon ylimielisemmäksi voi ministeri Koskisen asenne enää muuttua. Aluksi kansalaisilla on liikaa vapaa-aikaa ja seuraavaksi toivotaan keskustelun siirtyvän muihiin asioihin.

Helvetti kun joku tutkivamedia oikeasti innostuisi aiheesta ja kaivaisi kaikki kytkökset esiin mmm:sta, kalankasvattajista, ammattikalastajista jne...

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/473699 ... a+asioista
Juha Köresaar
Viestit: 2015
Liittynyt: 13:08:33 10.11.2012

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Juha Köresaar »

Niinistö kritisoi Suomen kalastuspolitiikkaa ja haluaa mm. nostaa alamittoja:

http://mtv3.mobi/uutiset/uutiset/kotima ... 04/1738235
Coregonus
Viestit: 358
Liittynyt: 15:39:09 19.08.2010
Paikkakunta: Kaarina

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Coregonus »

Juha Köresaar
Viestit: 2015
Liittynyt: 13:08:33 10.11.2012

Re: MMM vauhdissa taas

Viesti Kirjoittaja Juha Köresaar »

Erä-lehden päätoimittaja ottaa pääkirjoituksessa varsin voimakkaasti kantaa MMM:n menettelytapoihin.

http://eralehti.fi/era-lehti/paakirjoitus/default.aspx
Vastaa Viestiin