Retkikajakilla kalaan

ohto
Viestit: 7
Liittynyt: 20:53:15 12.02.2013

Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja ohto »

En löytänyt äkkisiltään juttua retkikajakista kalastamisesta. Ajatus alkoi muhia viime kesänä, kun tuli melottua ja kalasteltua inkkarista (Ally) Inarilla ja Vätsärissä reilu kuukausi. Homma oli niin mukavaa, että sitähän pitää saada lisää.

Mutta mutta. Ens reissuun lähden varmaan yksin. Ihan mukavaa reissussa oli kaverinkin kanssa, mutta jotenkin vaan luonne on semmoinen, että kaipaan sitä ihan oikeaa erämaan rauhaa ja yksin omien ajatusten kanssa olemista. Siksi siis ensi kesänä yksin reissuun. Allyllä yksin melominen ei vaan nappaa. Onnistuuhan se jotenkuten, mutta matkavauhti putoaa helposti alle kolmen kilometrin ja pahimmillaan vastatuulessa kilometriin eli se siitä. Lisäksi se tuppaa olemaan aika tuuliherkkä peli ja viime kesän reissulla jouduttiin olemaan useampi päivä tuulen takia maissa. Siksi siis seuraavaksi kulkupeliksi tulee kunnon meri/retkikajakki.

Kulkupeli tuli hankittua, kun tuli sopivasti vastaan siisti käytetty Lettmanin Meridia. Elikkä siis tuollainen http://www.kajakcenter.com/sv/component ... uring-plus Taustaa on sen verran, että joskus pentuna olen melonut merellä jonkun verran, tosin siitä alkaa olla parikymmentä vuotta aikaa.

Mutta onko joku koittanut kalastella tuommoisesta ja jos on, niin miten onnistuu. Allyllä mennessä pysyttiin ruuissa aika hyvin, kun pidettiin perässä vedossa paria vaappua aina, kun kelit antoivat myöten. Rannoilta nyt tietenkin saa harria sen minkä jaksaa syödä, mutta taimenet tulivat yhtä vaille kaikki kanootin perästä tai kanootista heittelemällä. Retkikajakista heittelyn varmaan unohdan suosiolla, mutta uistinta olisi mukava vetää ajankuluna. Onko joku koittanut? Vai pitääkö ihan suosiolla unohtaa Inarin taimenet ja tyytyä rantaharrin popsimiseen?

Entäs varustelut kalastusta varten. Mitään ihmeitä en tule ottamaan mukaan, koska pitää saada kulkemaan kolmen neljän viikon varusteet. Mutta ainakin vapatelineet pitäisi saada viritettyä, että saa vavat meloessa vetoon. Allyssä minulla oli runkoputkessa edessä telineet vavoille. Meridianiin laitan varmaan upotetut putket selän taakse, niin vavat ovat pois tieltä meloessa. Pari vapaa käyttöön ja yksi teleskooppi varalle. Pari pikkuhaspelia, yksi pikkurasia vaappuja ja toinen lippoja. Kokoontaittuva pikkuhaavi. Siinä varmaa kalavehkeet.

Mutta tosiaan kaikki vinkit ja kokemukset kiinnostavat.
Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki »

Ainakin nimimerkillä Hynde on asiasta jonkin verran kokemusta. En muista nähneeni häneltä enempää avautumista kuin tuossa linkatussa viestissä, mutta eiköhän sieltä lisävalaistustakin saa kunhan hän vaan kysymyksen huomaa.

http://www.kalamies.com/kalastus-keskus ... 4#p1135164
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+
Avatar
Hynde
Viestit: 117
Liittynyt: 00:00:30 12.12.2011
Paikkakunta: Turku

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja Hynde »

Joo, kokeilin sitä jonkin verran, mutta en oikein innostunut. Kalastuksen käyttötavaroille on vaikea löytää paikkoja, samoin otettaville ruokakaloille. Ei ole mukavaa, jos kaikki romu ja fisut on jaloissa ja kannella ei ole paljoa tilaa helposti ulottuvilla. Mun merikajakki on vielä sen verran kiikkerä alus, että vaikka itselläänkin on junnumelontatausta, niin kalastuksessa olo oli hutera ja epämukava. Ostin kyllä laitaponttoonitkin kalastusta varten, mutta niitä en ole vielä kokeillut. Tärkeintä on varmaan saada sen verran tuntumaa kajakkiin, että tunnet olisi vakaaksi.
Feelfree Moken 10 Lite, ex. Wilderness Tarpon 160. Tiderace Xplore M retkille, Jackson Super Hero allasharkkoihin
Avatar
Hynde
Viestit: 117
Liittynyt: 00:00:30 12.12.2011
Paikkakunta: Turku

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja Hynde »

Mutta siis retkien oheiskalastuksena varmaan menettelee. Itse yrittäisin sijoittaa vapatelineet etukannelle, missä niitä on helpompi hallita ja seurata. Sopivasti sijoitettuna eivät häiritse melomista. Itse käytän haavin sijasta leukapihtejä, Rapalaan sotkeutunutta haavia on ikävä selvittää kajakin kannella. Muutama uistin pikkukotelossa. Tiiviisti suljettava vahva pussi otettaville kaloille. Minulla on yhdellä kädellä aukeava linkkuveitsi jojolla kiinni liiveissä, se on näppärä käyttää.
Feelfree Moken 10 Lite, ex. Wilderness Tarpon 160. Tiderace Xplore M retkille, Jackson Super Hero allasharkkoihin
ohto
Viestit: 7
Liittynyt: 20:53:15 12.02.2013

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja ohto »

Jaahas, alkaa kevät tulemaan ja aika herätellä tämä projekti tulille. Talven aikana ajatus on muhinut päässäni ja täytyy koittaa alkaa rakentamaan kajakkia, niin ehtii testaamaan kunnolla ennen syksyn pitempää reissua.

Vapatelineet ajattelin toteuttaa niin, että teen alumiinilatasta kaaren kajakin pintaa pitkin ja kaari kiinni istuimen etupuolella olevan varusteverkon ruuveilla. Paikka on juuri sopiva vavoille ja ei tarvitse tehdä uusia reikiä kajakkiin. Tähän kaareen laitan sitten kiinni kaksi pvc putken pätkää, mihin saan vavat. Vavoille en laita turvanaruja, vaan tarkoitus oli laittaa niihin tositoimissa pienet kellukkeet. Niin saan sitten heitettyä ne jonkkaan pois tieltä, jos kippaan kajakin pahassa paikassa ja sitten myöhemmin haettua ne järveltä kellumasta, jos mahdollista. On tuo henkikulta kuitenkin paria vapaa tärkeämpi.

Toinen paljon mietityttänyt asian on edelleen tuo kajakin tukevuus. Onhan tuo meridian tietenkin aika tukeva retkikanootiksi, mutta mutta. Vähän sivutuulta, yksin keskellä isoa selkää, kylmät vedet ja parin kilon taimen kiinni. Tai kympin haen pötkö.. Netistä olen kuukletellut kaikenlaisia ratkaisuja maailmalta ja monenlaista sivuponttoonia noihin on pellepelottomat rakennelleet. Sitten törmäsi Ruotsalaisen vkv:n valmiiseen tuotteeseen. http://www.vitudden.com/accessories/cat ... -remfaeste

Tuo alkoi nyt kiinnostamaan tosissaan. Valmistaja on tuttu ja laadukkaana pidetty, eli todennäköisesti noikin on kunnolliset. Noi saisi heitettyä vauhdissa paikalleen, jos tulee mieleen aloittaa kalastus. Ja eivät olisi tiellä varsinaisia siirtymiä meloessa. Ilmatäytteiset ponttoonit eivät veisi paljoa tilaa ja ne olisi helppo heittää kajakkiin sisälle jos joutuu melomaan kovemmassa kelissä pitemmän siirtymän. Netistä ei noista löytynyt kovin paljon keskustelua ja se mitä löytyi oli aika positiivista. Tai löytyi, mutta ruotsiksi ja omista kouluajoista on sen verran aikaa, että menee vähän arpomiseksi, mitä niissä juteltiin. Noita tuntuvat käyttävän vanhemman väen lisäksi valokuvaajat ja esimerkiksi todella pitkiä ylityksiä melovat. Ponttoonit paikallaan kun pystyy pitämään kunnolla evästaukoa ja lepuuttamaan käsiä vaikka hiukan tuulisikin.
Avatar
jorkkiporkki
Viestit: 379
Liittynyt: 00:34:59 04.10.2012
Paikkakunta: Helsinki

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja jorkkiporkki »

Luulen, että olet pontoonien kanssa oikeilla jäljillä.

Noissa kapeammissa avovehkeissä kun menoa voi tarvittaessa hetkessä vakauttaa nostamalla jalat yli laidan, mutta retkikajakissahan vastaava ei onnistu.

Kajaksportilla on myös sellainen ratkaisu, että mela laitetaan selän taakse kiinnikkeisiin ja melassa on päissä melakelluke/kellukkeet. Yleensä sitä haluaa kumminkin myös vähän liikkua, joten tämä taas edellyttäisi jonkinlaista apumelaa. Siihenhän saattaisi toisaalta riittää vaikka joku Bilteman teleskooppimela, joka samalla toimittaisi varamelan virkaa.

http://welhonpesa.fi/tuote/1967/ks-pela ... kkiklamppi
http://www.biltema.fi/fi/Veneily/Airot- ... 000018109/
Nykyiset kajakit: RTM Abaco 4.2 Hi Luxe, RTM Disco+
Avatar
Hynde
Viestit: 117
Liittynyt: 00:00:30 12.12.2011
Paikkakunta: Turku

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja Hynde »

Ne mun sivuponttoonit on nämä
http://www.bearwater.fi/kauppa/varustee ... ellukkeet/
En siis ole vielä niitä kokeillut, mutta ajattelin ne nyt panna kiinni ainakin testattavaksi.
Noi on siis puhallettavat ja tyhjänä ne voi vetää kapeaan suojasukkaan. Bearin sivuilla puhutaan täyttymisestä venttiilin avauksella, en tiedä onko sitten uusi malli itsetäyttyvä. Mutta ymmärtääkseni ruotsalaismalli sopii paremmin reagointiin yllättäviin tilanteisiin.
Feelfree Moken 10 Lite, ex. Wilderness Tarpon 160. Tiderace Xplore M retkille, Jackson Super Hero allasharkkoihin
johjah
Viestit: 1
Liittynyt: 13:41:14 23.05.2016

Re: Retkikajakilla kalaan

Viesti Kirjoittaja johjah »

Raporttia retkikajakkikaksikolla tehdystä hauen perhokalastusreissusta. Muutamia kuvia mukana.
http://jibfish.blogspot.fi/2016/05/kaja ... avaus.html
Vastaa Viestiin