Ruunaa

Alueen säännöt
Kalapaikkoja, reissuraportteja ja kuvia kalareissuilta ympäri maailmaa. Kalastusmuoto vapaa...
Lasten pönöt - Lasten kanssa kalaan! - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1772
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Kuulapää » 15:59:21 23.07.2016

Laitetaanpas nyt infoa tännekin tulemaan, kun on muut kanavat jo hoidettu alta pois.

Nyt on Haapavitjan niskan kutusorikon kunnostus tehtynä. Tiedoksi alueen kalamiehille seuraavaa:

Sorikon päältä tuli nostettua rantareunustallinen kiveä pois ja samassa yhteydessä pohjaa sekä puhdistettiin että kuohkeutettiin. Pahasti liettyneiden kivien alta paljastui melkoinen määrä alkuperäistä sorikkoa, samoin kuin paikoitellen hyvinkin tiukkaa saven sekaista hiekkaa. Sorikon vanhat topparit kaivoin ylös ja nostin ne nelisen metriä ylävirtaan. Nyt virran pitäisi ruveta puhdistamaan aluetta selvästi aiempaa ylempää, samoin kuin virta jakautuu nyt vähän aiempaa fiksummin. Uudelle sorikolle tuli asennettua pari uutta topparia, jotka toivottavasti viimeistään tulvien aikaan puhdistavat pahimmin hiekoittuneita kohtia. Pahimmin sortunut rantareunusta on nyt kivetty, ja toivottavasti se edes vähän hidastaa hiekan ja saven valumista sorikolle.

Sorikon alavirran puolelle rakensin puolenkymmentä viistettä, jotka on ns. kalaporrastekniikalla tehty, eli jokaisen viisteen läpijuoksuaukko on edelliseen nähden eri tasalla. Näidenkin kohdalta pohjaa tuli puhdistettua, ja siellä on nyt pienille harreille suojaisaa vettä tarjolla. Harras toiveeni on, että annetaan virran ja jäiden liikutella näitä asioita siten kuten luonto ne tahtoo asettaa, eli pyytäisin, että niitä ei kukaan lähde purkamaan, viskomaan kiviä takaisin sorikolle tai muuanne jokeen. Viisteiden päät on tehty tarkoituksella kuivalle maalle asti, että myös kevätvedellä siellä olisi jotain, mikä leikkaa kovinta rantavirtaa. Jos joku siellä jokivarressa asiaa ihmettelee, niin sen voi ihan ystävällisesti vinkata, että hyllytys on tehty nimenomaan vk-poikasia ajatellen, joita ilmestyi välihyllyihin vain muutamia tunteja rakentamisen jälkeen. Ohesssa kuvia kunnostuksen jäljiltä.

Kuva
Kuva
Kuva


Loppuun vielä kalaterveisiä sen verran, että Ruunaalta pääsin nyt kellottamaan mittoja uusiin lukemiin, kun tuli saatua 58cm pinturitaimen pienellä #14 emergentillä. Ehjät evät ja hurja veturi siiman päässä, mahdollisesti oli jopa pienpoikasistukas alkujaan. Kala oli toki C&R, joten siellä se suuremmaksi kasvaa.

Kuva
- Ranger Smith -

Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13113
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja vlasek » 16:54:37 23.07.2016

Aawwww!
"Jävla skogsfinnar, flytta tillbaka till mongoliet

Wileospe
Viestit: 384
Liittynyt: 20:17:34 07.12.2005

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Wileospe » 17:02:07 23.07.2016

Hienoa työtä Kuulapää :bigboss:

Avatar
VHH
Viestit: 727
Liittynyt: 15:46:49 25.05.2010

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja VHH » 15:32:39 27.07.2016

:juu: Hieno homma!

pikepetteri
Viestit: 932
Liittynyt: 08:04:42 10.09.2013

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja pikepetteri » 23:23:46 28.07.2016

Minkä kokoista kalaa Ruunaalla yleensä on? Entä suurimmat saadut? Onko luonnonkantaa vielä olemassa vai perustuuko kanta vain istutettuihin?
90-luvun puolivälissä muutamana vuonna tuli tuolla oltua 2 viikkoa kesässä kalassa (veneellä) paikallisen kokeneen kalamiehen kanssa ja pisin väsytys joka päättyi karkuutukseen kesti vajaa 10 min. Kivan oloisia paikkoja ja veneellä pääsi vielä laajentamaan kalastettavaa aluetta.

Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1772
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Kuulapää » 11:22:46 29.07.2016

Tilanne Ruunaan kalakantojen osalta on vähintäänkin problemaattinen. Jokihan on perattu aikanaan uittoja varten lähes täysin, ja perkaus on ollut varsin kovalla kädellä tehty. Ruunaan koskireitistön yläosilla on ollut varsin mittavat kutualueet esimerkiksi taimenen käyttöön, mutta ne on käytännössä kaikki menetetty. Sama tilanne on myös harjuksen kanssa, ja tuo kunnostamani sorikko on ainoa tiedossani oleva harrin kutupaikka, jossa kaloja näkee vuosittain kudulla. Lienee siis aika selvää, että kaloilla ei hyvin mene, taimenella varsinkaan. Harria siellä on monin paikoin aika kivasti, ja niitä on ollut todella mukava jallittaa #3 vehkeillä. Taimenia on myös paikoitellen varsin paljon, mutta niiden laatu heittelee kauniistikin sanoen ihan helvetisti. Killeä sitten on toki turistipaikoilla ihan pirusti, mutta ui niitä myös siellä pätkillä, missä kirjolohta ei pitäisi tavata ollenkaan.

Minkä kokoista kalaa siellä sitten tavataan on aika hyvä kysymys, ja riippuu nyt paljon siitä, että minkä alueen kalastajilta asiaa kysytään. Taimenen osalta mie olen ainoa meidän porukasta, kenen PB taimenen pituus ei ala kutosella, vieläkään. Sieltä on tullut sellaisia 60-64cm taimenia muutamia kappaleita, mutta harmillisen vähän porukan kokemukseen ja joella vietettyihin vuorokausiin nähden. Tyypillinen kala on tankkiauton tuoma 40-45cm pötkö, jonka saat kelata suoraan sisään. Siihen nähden tuo oma 58cm veturi oli niin älytön yllätys tuolta, että hankala on tajuta kalan käytöstä vieläkään. Onneksi sielläkin tehdään nykyisin entistä enemmän pienpoikasistutuksia, joten ehkä siitä tankkiautokulttuurista aletaan pääsemään hiljalleen eroon. Tai no, ei eroon, mutta vähän kauemmaksi kuitenkin.

Se mistä otan usein yhteen Ruunaan kävijöiden kanssa on luontaisen taimenen eläminen alueella. Miun nähdäkseni siellä on muutamia välivirtoja, joita ei aikanaan ole perattu. Näissä voisi olla pohjalla sopivaa raekokoa soran osalta, sekä tarpeeksi vettä kutua ajatellen. Uskon vakaasti, että Ruunaan koskireitistöllä tapahtuu myös taimenen luontaista lisääntymistä, mutta todella vähän sitä on. Näin ollen se hyväeväinen taimen minkä siiman jatkeeksi saa, on 98% varmuudella pienpoikasistukas, mutta aivan varmasti siellä on vielä joitain luomuja liikenteessä. Monihan sanoo sitä, että niin kauan kun kalaportaita ei ole voimalassa ollut, ei ole voinut olla myöskään luonnon taimenta alueella. Asia ei nähdäkseni näin ole, sillä perimätiedonkin mukaan Ruunaan taimen on ollut reittiveden kala, ja se on syönnöstänyt koskien välisissä järvialtaissa. Sitä harva hoksaa, miten isoja ja syviä + kalarikkaita järviä siellä koskien välissä on.

Jos taasen mietitään asiaa harjuksen kannalta, niin siinä jutussa tuolla mennään kyllä vituiksi niin että suhina vaan käy, eli kalan alamitta on naurettava 35cm. Yläosilla on toki yhden kalan kiintiö ja suositus senkin vapauttamisesta, mutta "yläosan" käsite on kalastajasta itsestään kiinni, että mihin se oikein loppuu. Alkupaikan tietää jokainen, mutta loppu on ihan kalastajasta itsestään kiinni. Olen yrittänyt nyt lobata korkeampaa alamittaa tuonne, ja yläosille mieluiten ihan täysrauhoitusta eräksi ottamisen osalta. Juhannuksena kun oltiin 4vrk kalalla, niin silloin saatiin kaiman kanssa ehkä viitisenkymmentä harjusta, joista varmaan parikymmentä oli kaikkineen siellä 35cm+ pituudessa. Paras osuma kaimalle tasan 40cm ja itelle 38cm. Alueella olisi melkoinen potentiaali harrin osalta, mutta nykyinen kalastussääntö ei tue kalakannan voimistumista juuri millään tavalla.

Kohteessa tavataan toki myös siikaa ja viime aikoina ehkä hieman yllättäen kuhaa, joten onhan siellä mitä pyytää. Kuitenkin tuo kohde on pelkkä varjo siitä, mitä se voisi olla, mikäli hommat olisi edes jotenkin kunnossa. Se miksi ite olen tuolla kausikorttilaisena johtuu ihan siitä, että tuolla on infra hyvässä jamassa - mikä tosin on laskemaan sekin esim. tulipuiden ja pitkosten osalta - ja siksi, koska Ruunaalla saa tehdä helpostakin asiasta suht vaikeaa. Pintaruokailevien kalojen tavoittaminen on verrattain haastavaa, mutta palkitsee toki kunnollla, kun vaan sattuu hyvä hätsi päälle. Monihan ei tuolla miun nähdäkseni tajua esim. pintaperhokuviota ollenkaan, vaan paikkaan kuin paikkaan mätetään vaan sitä pinkkiä liitsiä ja räsäsen seiskaa. Joki tarjoaa potentiaalia kuitenkin hyvin monenlaiseen kalastukseen, joten on siellä paikkoja niin soutumiehille kuin kaikkein synkeimmille perhopuritanisteillekin.
- Ranger Smith -

pikepetteri
Viestit: 932
Liittynyt: 08:04:42 10.09.2013

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja pikepetteri » 00:12:12 03.08.2016

Omat kokemukset on tosiaan 90-luvulta ja yhdeltä viikon reissulta 2006.
Paikallisen kalamiehen isoin taimen alkoi 6 kilon lukemista (epäili itse ettei olisi ollut istukas), ei kannata ihmetellä kun tietäisi montako päivää vesillä kaudessa on ollut.
Mökkivirta antoi soutaen ns. väärään suuntaan aina sen vakio hauen tai ahvenen :D
Kuhasta kuullut juttuja, Kattilakosken pullakala-automaatista sai surukseen lueskella juttuja ja edelleenkin kalastuspaine "pakottaa" tankkiauton käyttöön.
Kyllä sen tankkiauton päivän huomasi 90-luvullakin kun kirpelit ja taimenet sai nähdäkseen kaikki sateenkaarenvärit ja jopa ruokintapapanaa.
Ruunaan helppo saavutettavuus onkin se syy jonka takia luonnonkalalle ei jää riittävästi tilaa ja tankkiautoilu on suosittua vesistön kalakannan ylläpitoa.

2006 tuli pintaperhoa nakeltua tuolla Haapavitjalla(Paasikoski) (muistaakseni, ei enää muista missä koskella mitäkin tapahtui kun kierrettiin viikossa Haapavitjaa,Siikakoskea, Neitikoskea, Murroota) ja parisen kymmentä harria kävi kylkensä kääntämässä vapautuksen saaneena. Kaloilla koko oli 15-25cm.
Se harmi Ruunaalla on että kalastuspaine on paikoin erittäin suuri ja onhan ne tankkiauton tuomat toki kalastettavaksi tarkoitettu, mutta puitteisiin nähden liika on liikaa.

Jussuf
Viestit: 1
Liittynyt: 17:51:29 08.03.2008

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Jussuf » 07:19:43 03.08.2016

Heippa! Itse olen käynyt Ruunaalla joka kesä vuodesta 2003 saakka. Aikanaan kesällä 2005 oli Haapavitjalla hyvä taimenkesä ja tuolloin suurin siellä mittan vieressä pyörähtänyt taimeneni oli 62cm ja rasvaevällinen, suurieväinen ja komea koukkuleuka.

Nyttemmin olen keskittynyt enemmän Siika- ja Murrookoskeen ja on tuoltakin joka kesä tullut ainakin yksi yli 55cm taimen. Lisäksi Neitikosken hurjien kuohujen alta tuli tänä kesänä suurta kuhaa (2.5-3.6kg) tyyliin heitto ja kiinni.

Avatar
VHH
Viestit: 727
Liittynyt: 15:46:49 25.05.2010

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja VHH » 19:19:36 24.10.2016

Oma kausi pulkassa.. Tänään heitin viimisen keikan Murroolla ja munat pataan!
Kausilupa tuli keväällä lunastettua, jota ei meinannut saada koko rahan edestä käytettyä :(
Työt haittasi tänäkin kesänä harrastusta ja säätkään eivät meinanneet suosia vapaa-ajalla..
Kausihan alkoi avajaispäivän vakio MP reissulla :lol: Vuorokauteen sattui vain yksi hento perho tärppi.
Vedet juoksutettiin varmaan "taas" Saimaannorpille, sillä en muista näin kuivilla joen olevan etes tähään aikaan vuodesta!
Kirjot sekä taimenet oli tänä vuonna todella säälittävää rääpälettä suurimmaksi osaksi!
Sen selittää kalanviljelylaitoksella sattunut kommellus, jossa luontoon karkasi kymmeniä tuhansia kiloja kalaa :shock:
No jokainen kausi ei voi olla hyvä, mutta toivotaan ensi kaudesta parempaa...
Laittelen saaliskuvia jahka saan muistikortit tyhjennetyä...
Mites muilla kausi sujui? Oliko reissut onnistuneita?

Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1772
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Kuulapää » 13:00:40 07.11.2016

Kyllähän tuolla tuli viihdyttyä. Maaliskuun lopussa kolme päivää, huhtikuun puolivälissä kolme päivää, vappuna nelisen päivää, juhannuksena samoin oltiin neljä vuorokautta. Siihen päälle nuo kaikki kunnostusreissut ja niiden yhteydessä tehdyt kalastelut, joten kalastusvuorokausia tuli melkoisen paljon tälle vuodelle. Parhaana osumana tuo vajaa 60cm pinturikala, sekä vino pino pulskia harreja. En ihan saanut 40cm mittaa rikki, mutta sitä hätyyteltiin useaan otteeseen. Vielä kun tuolta sai hyvän killen ruokakalaksi, niin ei ihan mennyt pelkän vapauttelun piikkiin tämä kesä. Ehkä paras perhokausi tuolla kuitenkin. Ekat pinturikalat tuli kuitenkin saatua jo maaliskuun puolella, ja siitähän se kausi jatkui usean kuukauden ajan. Ensi kesää odotellessa.
- Ranger Smith -

Avatar
Kuulapää
Melkein sai naista...
Viestit: 1772
Liittynyt: 21:05:08 27.10.2007
Paikkakunta: Susirajan Paasikoski

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja Kuulapää » 13:44:36 30.06.2019

Hei, tässäpä vähän pähkinää purtavaksi Ruunaan kalastajille.

Oheinen kyselylomake on tehty ympäristöpolitiikan väitöskirjatyötä varten, ja lomakkeella kerätään tietoa kalastajien kokemuksista taimenkantojen luontaisuuteen, istutuksiin ja kalastuksensäätelyyn liittyen. Ruunaa on yksi tapaustutkimuskohteistani, ja tästä syystä alueella kalastaneiden henkilöiden mielipiteet ja kokemukset kiinnostavat suuresti. Vastaamalla kyselyyn voit paitsi tukea tieteellisen tutkimuksen tekemistä, myös tuoda äänesi kuuluviin kotimaan taimenkysymysten osalta. Linkkiä saa levittää vapaasti, ja jos vastaamisessa ilmenee teknisiä ongelmia tai asiasta herää muuta kysyttävää, niin YV:llä tai lomakkeessa olevan spostiosoitteen kautta voi lähestyä vapaasti.

-


Parhain terveisin,
-Timo Haapasalo
- Ranger Smith -

Avatar
VHH
Viestit: 727
Liittynyt: 15:46:49 25.05.2010

Re: Ruunaa

Viesti Kirjoittaja VHH » 06:29:10 20.05.2020

Paljon kränää aiheuttanut koukkusääntö uudistus ei varmasti miellytä kaikkia. Siellä oli viime viikolla tarkastaja laajalla kierroksella ja jakanut ainakin virppamiehille varoituksia liiallisista/ väkäsellisistä koukuista näin alkukauteen.

Joten muistetaanpas arvon naiset ja herrat:

Vain väkäsettömien koukkujen käyttö sallittu.

Vieheessä saa käyttää enintään kolmea koukkua eli joko yhtä kolmihaaraa, yhtä kaksihaaraa ja yhtä yksihaaraa tai kolmea yksihaaraa. (Lainattu eräluvat.fi)

Vastaa Viestiin