Otsalampuista

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta yleisestä kalastukseen liittyvästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Kalastus-uutisia - Etusivu uusiks!
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Nyt kun nuo illat alkaa pikkuhiljaa pimenemään niin taas alkaa olla ika tuolle otsalampulle. Aikaisemminkin on niistä ollut juttua vaan en laiskuuttani jaksanut vanhoja juttuja kaivella esiin. Pitäisi uusi tuikku hankkia otsalle killumaan. Pari vuotta sitten ostin Valostoresta hirmuisesti kehutun ja mainostetun supertehokkaan lampun joka loppujen lopuksi olikin aika paska ja sen tilalle pitäisi löytää hyvä ja tehokas uusi tuikku. Noita kiinanpoikain tehokkaita tuikkuja saisi halvalla vaan onko niistä loppujenlopuksi mihinkään. Ei nyt taas viitsisi yhteen tuikkuun laitta 200 euroa ja jos 20 saa tehokkaan kiinantuikun niin miksipä ei. eli siis kokemuksia kehiin, niin hyviä kuin huonojakin.
Avatar
Jou40
Hauki - Mään
Viestit: 3225
Liittynyt: 19:46:07 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Jou40 »

Miulla on ollu noita LedLenserin tuikkuja, ja olleet ihan riittäviä. Siis noita paristomalleja.

-jouni
diipa daapa
Avatar
Welling
Viestit: 408
Liittynyt: 16:17:33 23.09.2007

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Welling »

Pari-kolme kiinalaista otsavaloa on tullut kokeiltua. Ensimmäinen oli iso 1000+ lumenin polkupyörävalonakin kaupattu malli. Kesti n. vuoden, en muista tarkalleen, mikä siihen tuli, taisi vaan simahtaa. Oli hieman painava, ei pysynyt kunnolla suorassa päässä ja johto oli vähän ikävä otsavalokäyttöön. linkki vastaavaan
Sitten oli joku pienempi, jonka jäi leluna pois käytöstä ja nyt on muutaman vuoden palvellut tuollainen kolmen heijastimen lamppu (taisi olla Boruit merkkinen, ei juuri tältä kauppiaalta): linkki vastaavaan
Ihan tyytyväinen olen tuohon ollut, ainut mikä ketuttaa on erilaisten valomoodien runsaus. Yksi ainut katkaisija, jota useamman kerran painamalla saa kirkkautta lisättyä ja strobo-toiminnon päälle. Olisi paljon parempi, jos tuon katkaisijan saisi muistilla, mikä on ollut viimeiseksi käytetty moodi ja hyppäisi suoraan siihen.
Vähän nuo kiinalaiset ovat - no, kiinalaisia. Taskulamppupuolella on tullut muutama maanantaikappale vastaan ja varmaan niitä on otsalampuissakin. Mutta hinta-valotehosuhde on aikas hyvä.
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Tuota kolmilamppusta minäkin olen katsellut. Jotkut mainostavat, että siinä valoteho on 5000 lumenia, jotkut 1600 ja jotkut 1200 lumenia eli aika laaja kirjo on suosituksilla. Vaan niille viis jos siinä vain riittää valo.
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Täältä tilattuna ei edes ole pahan hintainen ja on kaikki härpäkkeet mukana. Halvemmalla varmaan saa suoraan kiinasta, vaan..... http://www.e-ville.com/fi/3047-otsalamp ... 200lm.html
Avatar
Welling
Viestit: 408
Liittynyt: 16:17:33 23.09.2007

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Welling »

Joo, Kiinan poika on oppinut, että tuotetietoihin kun laittaa aina hieman kilpailijaa suuremman lumenimäärän, niin saa lampun paremmin kaupaksi - kunnes kilpailija nokittaa. :) No, valoa on tuossa "riittävästi". En huomannutkaan, että tuossa linkkaamassani ei ollut laturia eikä akkua - ne kannattaa tietysti ottaa samaan pakettiin, jos niitä ei entuudestaan ole.
eVille käsittääkseni toimittaa suurimman osan tuotteistaan dropshippaamalla, joten tilaus menee joka tapauksessa Kiinaan, hinta ei kyllä ole tuollakaan paha.
Nuuska
Viestit: 74
Liittynyt: 15:04:04 27.09.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Nuuska »

Maastopyöräilyyn tehokas lamppu on must. Kalastuskäytössä käyttökelpoinen lumenien määrä on paljon pienempi, sen sijaan helppo tehon säädettävyys on tärkeää. Petzlin reaktiiviset lamput on sikäli loistavia, että ne vähentävät valon määrää automaattisesti kun katsotaan lähelle. Lisäksi akku on ohjelmoitavissa (mikä on max teho jne.), jolla voi pidentää akun kestoa huomattavasti, mikäli maksimitehoja ei tarvita.

Petzl, Lupine ja Princeton on laatumerkkejä kaikki. Toimivat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen...
Avatar
VHH
Viestit: 727
Liittynyt: 15:46:49 25.05.2010

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja VHH »

http://www.motonet.fi/fi/tuote/480719/Otsalamppu-300lm

Tollasen hommasin viime syksynä ja on valassu mun reissut ihan kiitettävästi. Ei ole ollu huonoa sanottavaa vielä...
Satunnaiskalastaja
Viestit: 486
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja »

Tärkeintä on sopivuus käyttötarkoitukseen. Pitää istua päähän ja riittää tarpeeksi kauan. Luvattuihin lumeneihin ei ole luottamista, eikä tosiasialliseen valovirtaankaan liikaa tuijottaa. Liian kirkas valo sokaisee kun keilan kääntää lähelle, toi Petzlin reaktiivinen kuulostaa mielenkiintoiselta. Kalastuskäytössä IP-luokitus huomioitava. Tarvittavaa pääkeilan leveyttä ja mahdollista sivuhajavaloa kannattaa miettiä. 5 asteen 200 lm spotti valaisee pinnan yhtä tehokkaasti kuin 2400 lm 20 asteen keila. Kapeakeilaisessa on hyvä olla hajavaloa, niin pysyy vähän kärryillä mitä pääkeilan ulkopuolella tapahtuu. Teknisistä ominaisuuksista aiemmissa vastauksissa jo tulikin. Joissakin on keilan leveys jonkin verran helposti säädettävissä käytön aikana. En tunne nykyistä tarjontaa, joten en osaa suositella. Vielä tuli mieleen, että teholedeissä huipputehoilla kuumeneminen lienee edelleen ongelma, ohjainpiirin pitää pienentää tehoja ledin lämpötilan mukaan tai käry käy.
Nuuska
Viestit: 74
Liittynyt: 15:04:04 27.09.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Nuuska »

^Hyviä pointteja yllä. Silläkin on merkitystä, kuinka kätevästi lampun saa takin/housun/repun taskuun ja sieltä pois. Pieni koko ja pyöreät, ei-tarttuvat pinnat on hyvän lampun ominaisuuksia.

Itse annan paljon arvoa luotettavuudelle, jota esim. Ledlenser ei edusta. Kestävyys on jopa ympäristövalinta, koska sama määrä ainetta ja energiaa kuluu lampun valmistukseen oli hinta sitten 20 vai 200 €.

Tämä malli on ollut valmistuksessa vuodesta 2004, eli 12 vuotta ja edelleen sille on kysyntää. Enkä ihmettele, kätevämpää otsalamppua saa hakea. Mulla on 2 kpl noita, ikinä mitään ongelmia, valoteho riittää kaikkeen muuhun paitsi maastopyöräilyyn (on kyllä useasti päässä apuvalona tangossa olevan teholedin lisäksi). Ja tässä viimeisessä versiossa on 105 lumenin led, omissani on 50 ja 80 lum.

http://princetontec.com/eos
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Omat kriteerit ovat lähinnä hyvä valoteho. Sitä kun asuu kaukana katuvaloista ja kun noita koiria kuitenkin pitää ulkoiluttaa niin valoteho on tärkeässä asemassa. Plussaa on jos akku on esim. otsanauhassa kiinni. Erillinen taskussa pidettävä akku on käytössä kömpelö. Noita pienempiä otsalamppuja on ja ne toimii mainiosti esim. kalahommissa, mutta nyt hakusessa siis kunnon valoteho ja pitkälle kantava keila. Mustat koirat kun juoksee mustassa metsässä niin hyvä on jos ne jotenkin sieltä näkyy. Tulee niillä käytettyä heijastinnauhoja joten se vähän helpottaa. Pitänee tilata tuommoinen kolmilamppuinen kiinanihme ja kokeilla miten toimii. Ei tosiaankaan se hinta ole aina laadun tae. Ostin muutama vuosi sitten valostoresta lumilight lampun jonka piti olla helevatun hyvä vaan ei ollut. Valoteho alussa oli hyvä, mutta aika pian alkoi lamppu oikuttelemaan ja varaus ei pysynyt kuin tunteroisen. Akku lampussa oli huono ja kömpelö ja valokiila aivan liian laaja. Otsapanta persiistä ja lampun säädöt olemattomat. Että silleen.
arousi
Viestit: 410
Liittynyt: 21:00:19 06.06.2012

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja arousi »

Osta tämä. Itselläni on monenlaisia - kalliita - merkkilamppuja. Vieroksun normaalisti halpiskamaa, mutta kaverini osti tämän, eikä mikään omista lampuistani näytä miltään tämän rinnalla.

Valoteho on rehellisesti sanottuna mieletön ja lampussa on valokeilan portaaton säätö leveä/lähelle-kapea\superpitkälle.
lordofgreed
Viestit: 138
Liittynyt: 23:22:13 03.09.2011

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja lordofgreed »

Tuollaiseen koiranulkoilutukseen, jota oletettavasti harrastetaan melko usein, en kyllä ottaisi paristovehkeitä. Ainakin hyvät ladattavat paristot ja laturi olisi ehdottomat.
Kyllä nuo litiumit on ainakin itsellä syrjäyttäneet paristot täysin.

Useasta lampusta kokemusta, mutta lähinnä käsivalaisimista. Ledlenserit olleet ehkä huonoimpia. Hirmu hintaisia ja säälittävä valoteho, lisäksi noita käsimalleja hajonnut itseltäni yksi sekä isältäni toinen. Äitimuorin otsalamppu vielä käy ja kukkuu mutta eihän siinä tehoja ole ja pattereita saa vaihtaa vähän väliä. Ei kokemusta niiden akkumalleista, olisi varmaan parempia, mutta hinnat ihan höperöitä.

Löytyy myös MTE, käy ja kukkuu edelleen vaikka ikää 10v, tuossa tosin ei ole säädettävää valokeilaa joten jäänyt "kotilampuksi". Myös lumilight toiminut, siinäkään ei tosin käyttötunteja ihan älyttömästi ole. On sitä useasti tuulastaessa pidetty matkassa ja jonkun kerran lainattu metsästysseuralle haavakoiden etsimiseen joten ei sekään tyhjänpanttina ole seisonut, ei vaan "päivittäisessä käytössä".

Tällä hetkellä "käyttiksenä" Fenixin lamppu, ikää ei hirveästi, käyttötunteja kyllä paljon. Toiminut toistaiseksi, isäukolle ostin fenixin usb-ladattavan, on pirun kätevä peli. Tuollainen pitänee hommata emännällekin, pieni, kevyt, riittävästi tehoa ja ei tarvitse pelleillä akkujen kanssa ladatessa. Lataus tosin lienee hitaampi tuolla usbilla(?).

Hintaluokkahan tuota pitkälti sanelee,
Jos halvalla pitää päästä, valitsisin jonkun kiinanihmeen.
Satasen hintaluokassa saattaisi olla Fenix HL60R tai LedLenser H14R.2, noistakin jos tehoja tarvitsee, putoaa ledlenser välittömästi. Lisäksi tuommoinen 18650 mielestäni parempi, voi hommata varalle tai vaikka käyttää jossain toisessa lampussa.

Jos hinta ei hirvitä, alkaa vaihtoehtoja löytymään. Jos löytyy jo noita 18650+laturi valmiiksi, ei tarvitse hommata kun uusi lamppu. Jos niitä ei löydy, kannataa miettiä haluaako käydä vatuloimaan akkujen ja erillisten laturien kanssa.
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Jep, ladattavuus on ehdottomasti tärkeä kriteeri. Nuo on kuiten aika kovia syömään virtasta jos pattereilla toimivat eli ladattavalla mennään. Fenixejä on muutama ollut itselläkin ja nyt näyttäisi olevan tämmöinen harkinnan arvoinen http://www.fenixvalaisimet.fi/HP-sarja/ ... ppupaketti.
jaza
Viestit: 31
Liittynyt: 22:27:55 20.12.2012
Paikkakunta: Seinäjoki
Viesti:

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja jaza »

Nitecore hc30 on kevyt ja tehokas. suomes noin 100e kiinasta kolmasosa. itellä näitä muutama ja ei pahaa sanottavaa
Avatar
Turdus
Viestit: 723
Liittynyt: 03:56:04 07.04.2006

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Turdus »

Tulipas sitten tilattua tommoinen kiinan ihme, ei tule isoa vahinkoa vaikka ei olisi kelpo tuikku. Tilasin Borut 6000 lampun, lumenit on muka kovat vaan jos tonniin pääsee oikeasti niin ihan hyvä värkki varmaankin koiran ulkoilutukseen sun muuhun. Aika näyttää mimmoinen on ja hinta posteineen 30€ korvilla.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Lamppu oli koekäytössä ja hyväksihavaittu. Kiinan pojat vaan laittaa reilusti lumenmääriä lisää.

Suomessa lumenmäärät on ilmoitettu high 200 lumen, Aliexpressissä ilmoitettu sanyi mimiledille high 600 lumen. Laskin, että noin 66 % on pistetty lisää tehoa.
Mutta hinta on tarjouksessakin Suomessa noin 10 euroa ja Kiinassa toimituskuluineen noin 2 euroa. Tilasin noita lisää 4 kpl lisää, että kaikille omat otsalamput. Peruslamppu hyvällä säädöllä näkyy aliexpressin ja erikoistukun tuotekuvista säätömahdollisuus, vesitiviis, vetää 3 AAA patteria. Vilkkuvalotoiminnosta ei ole muuta vastaavaa hyötyä, kuin esimerkiksi pentujen päässä liikkuessa pimeässä tienvarsilla.
https://www.erikoistukku.fi/200lm-3xaaa ... -3939.html

https://www.aliexpress.com/item/Mini-He ... 6e39972fae

Voi verrata lamppuja keskenään. Onhan tuolla aliexpressin tuotekuvissa melkoisia soihtuja lupausten mukaan. Jos vähentää vähintään puolet tai tällä prosenttilukemalla 50-66 % noista mainosliirumlaarumeitten lupauksista, niin päseee varmaankin aika lähelle todellista valotehoa, mikä noista kiinanlampuista irtoaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Tuosta ei Suomessa pysty ottalamppu paljon halpenemaan.
https://www.tokmanni.fi/retkeilyvaruste ... 4857205/dp
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Ei ollu Hämeenlinnan tokmannilla tuota ylläolevan linkin 3W lediä. Oli näitä muita ledejä, 2,50 €-5 €, 5-10 €. Ledien tehot vaihtelivat lupausten mukaan 90-120 lumenia100 % teholla.
Yhdessä 2,50 € ledissä oli 90 lumenin "superkirkas" ledi ja 3 punatoimintoa, jätin hyllyyn, kun ei ollut säädettävä, esim. 100 %, 50 % toimintoa. 90 lumeniakin niin kirkas, että häikäisee vastaan tulevan kävelijän. Pakkauksessa ei ollut mainintaa, että olisi säädettävä, pystyisi kulmaa muuttamaan. Plussaa oli, että mukana oli 3 AAA-paristot pakkauksessa, kuten kaikissa näissä tokmannin ledeissä. Noissa vitosen ledeissä oli säädettävät toiminnot, mutta jätin hyllyyn, kun noita sanyi ledejä on ali expressin kautta tuloillaan. Ei ole näissä sanyi ledeissä 100 % teholla 200 lumenia, joista mainitaan erikoistukun sivuilla maksimitehoksi. Aliexpressin sivuilla mainitaan 600 lumenia.
Veikkaisin, että kiinann sanyi ledissä on max. 100 lumenia, mutta sekin on paljon, yksi lumen on 8 kynttilää/candle power.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Minä ostin Tokmannilta 3W otsalamppuja pari kpl. Hinta 2,50€. Erittäin hyvä tasainen laaja valaisualue. Kolme toimintoa 100%, 50% ja valkoinen vilkku. 50% teho riittää hyvin pimeällä kävellessä. Valaisukulma säädettävä.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Avatar
romminokka
Viestit: 77
Liittynyt: 09:12:47 18.05.2015

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja romminokka »

Itsellä vähän surullinen historia noiden otsa- ja taskulamppujen kanssa, vaikka käytössä on ollut merkkilamppuja ja halpiksia.

Ilmeisesti viranomaistenkin käyttämiä uke merkkisiä valaisimia oli parikin joskus ennen lediaikaa. Melkoisia helistimiä ja jotain kosketushäiriöitä oli molemmissa.
Petzelin otsalamppu meni ensimmäinen takuuseen (vikaa en muista) toinen toimi jonkun vuoden kunnes osa ledeistä himmeni.
Jonkun halpis lampun patterikotelo aukesi muutaman kerran ampuen patterit otsalta pimeyteen. Kyllästyin etsimään paristoja ja heitin lampun hittoon. autsz
Sain asekaapin kylkiäisinä jonkun astetta laadukkaamman oloisen otsalampun. Oli hemmetin hyvä ja palveli kaksi vuotta, mutta viime keväänä yhtäkkiä sekin alkoi pätkimään ja lopetti lopulta kokonaan toiminnan.

Kuinka paljon pitää lampusta maksaa, että saa luotettavan?
Lumeneista en tiedä, eikä suuremmin kiinnosta. Valotehoksi riittää, että pyöräily onnistuu ja iltalennolla näkee kerätä sorsankuvat pois. En tarvitse mitään ilmatorjuntavalonheitintä. Akun/patterin kesto on tärkeä ominaisuus myös.
Ärsyttää kaikki vilkku ynnä muut moodit. Ennen oli taskulampuissa vain kaksi moodia. Päälle ja pois.
Avatar
t0n1_
Viestit: 34
Liittynyt: 09:12:21 31.07.2015

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja t0n1_ »

Itsellä ollut MTX 1121 halppislamppu nyt pari vuotta käytössä. Todella tyytyväinen ostokseen.
Valoteho riittänyt esim. tuulastukseen.

Tämän testin perusteella ostin:
http://www.naturalbornfishers.com/mtx-o ... pimeyteen/
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Minulla on nyt toinen Led Lencer menossa. Valotehossa ei ole ollut moittimista, mutta muuten kyllä.
Ensimmäinen kävi takuukorjauksessa, joku sensori vaihdettiin. On edelleen toisella henkilöllä käytössä. Kova patterinsyöjä, ja heikoilla pattereilla ei toimi lainkaan.

Tästä uudemmasta, ja viimeisestä tästä merkistä hajosi heti kättelyssä paristokotelon kannen muovinen lukko-osa. Tosi huteraa tehoa.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8464
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Fuso kirjoitti:Minulla on nyt toinen Led Lencer menossa. Valotehossa ei ole ollut moittimista, mutta muuten kyllä.
Ensimmäinen kävi takuukorjauksessa, joku sensori vaihdettiin. On edelleen toisella henkilöllä käytössä. Kova patterinsyöjä, ja heikoilla pattereilla ei toimi lainkaan.

Tästä uudemmasta, ja viimeisestä tästä merkistä hajosi heti kättelyssä paristokotelon kannen muovinen lukko-osa. Tosi huteraa tehoa.
Huonoa tuuria Fusolla. Näyttäs olevan aika huteraa tekoa, kun heti kättelyssä hajoaa.

Omia hajatelmia:
Näissä vahvoissa otsalampuissa kannattaa olla tarkkana, varsinkin ladattavien otsalamppujen kanssa, joissa on esimerkiksi 18650 li-ion akut tms. Yksi akku oli räjähtänyt ladattaessa ja työhommissa oli räjähtänyt valostoren lamppu heti sytyttäessä, siihen oli loppunut muistikuvat. Kaksi hiusmurtumaa otsaan, toisesta silmästä näkö heikentynyt varmaan pysyvästi ja samoin toisen korvan kuulo. Kyseeesä oli alumiinirunkoinen otsalamppu, jossa oli 1*18650 akku. Yhdistettynä tiiviiseen alumiinikuoreen 18650 akkuun, niin on ”putkipommi”. Laturina oli ollut nitecore i4, joka ei ole halvimmasta päästä, Suomessa noin 30-35 €. Tapaukset on kerrottu allaolevissa linkeissä.
http://www.fikkari.fi/index.php?topic=398.0
http://www.fillarifoorumi.fi/forum/arch ... 54677.html

Aliexpressin, ebayn, amazonin ja wish-sovelluksen kautta saa näitä ladattavia otsalamppuja lupausten mukaan esimerkiksi 600-20 000 lumenen lamppuja, joissa on 1-2 kpl esim 18650 li-ion akkuja eri vahvuuksin. Joissain ladattavissa otsalampuissa/jotka käyvät pyöränvaloksikin, niin voi olla neljäkin kappaletta, 18650 li-ion akkuja.
Wattimäärät noissa ladattavissa on 5, 10, 15, 18, 24, 28, 30 jopa 50 w.

Itsekin olen katellut noita vahvempia +1000 lumenen ladattavia otsalamppuja Kiinan etc. nettisivuilta, mutta tulin toisiin ajatuksiin. Esimerkiksi yhdessä lupausten mukaan 5000 lumenin lampussa on kaksi 18650 li-ion akkua, wattimäärä 18, jos tuommonen posahtaa niskan takana oikosulun vuoksi, niin todennäköisesti on henki pois tai vammautuu vakavasti. Mihin siten joku tarvitsee 10 000- 20 000 lumenen lamppuja? Nälkä kasvaa syödessä. Käyttötarkoitusta on vaikea miettiä tuommoisille "soihduille".

Hinnat noissa on, että aliexpressissä tuommosen ”5000 lumenen” ladattavan otsavalon saa 15 eurolla kotiinkannettuna kilkkeineen sisältäen akut, latauspiuhat tms. Noitahan on todella paljon liikenteessä, varmasti Suomessakin tuhansia, niin helppoa on nykyään tilata ulkomailta tavaraa. Veneilijät käyttää rantautuessa tai reimarin etsinnässä, yösuunnistajat, pimeässä metsässä liikkuvat, tuulastajat etc. Vaikka noista mainosliirumlaarumeitten luvatuista tehoista voi vähentää 70-80 % mututuntumalla heti kättelyssä pois, niin onhan nämäkin Kiinan ladattavat otsavalot hirveitä ”soihtuja”. Ei tuota 100 % tehoa tarvitse juurikaan käyttää. Työkaverilla on tämmöinen 800 lumenen ladattava led- pyöränvalo, niin jos lamppua houkutetaan 100 % teholla, niin lamppu lämpiää kovasti.
Tuommonen 600-1000 lumenen lamppu käy tuulastukseen mielestäni riittävän hyvin ja jos sattuu olemaan zoomi/lampussa kierrettävä kehä, jolla voi tarkentaa valoa pienemmälle alueelle, niin teho kasvaa. Tuulastukseen sopivan otsalampun avauskulma on 30 tai 60 astetta, Kierrettävä kehä/zoomi olisi otsalampussa plussaa. 180 astetta levittää valon liian laajalle. Lampun toiminnoista olisi hyvä olla, high, middle ja low-toiminnot, tarpeen mukaan voi valita lampun tehon.

Kaikkien turvallisin olisi otsalamppu, jossa olisi erillinen akkukotelo, jossa olisi jatkojohto ja sen voi laittaa vaikka takin taskuun tai sitten erilliseen akkuliiviin. Niskan takana olevat 18650 akku, yleensä 1-2 kpl tai putkirunkoinen lamppu, jossa on 1 kpl 18650 akku on mielestäni riski, että voi posahtaa, yleensä otsalla tai niskan takana sattuu pamaus, niin ei ole pikku juttu.
Akun räjähtäminen on harvinaista, mutta riski on olemassa, että akut voivat räjähtää, olisi sitten ostettu Suomesta tai Kiinasta, maanantaikappaleita mahtuu mukaan ja ”latausvirheellisiä", jotain on sattunut ladattaessa, tai akut ovat saaneet osumaa kuljetuksessa tai jos on vetänyt turvalleen maastossa, niin jotain on irronut lampun sisältä tai akkukotelosta, joka aiheuttaa oikarin.
Tietysti tämmöiseen ”joukkohysteriaan” ei ole aihetta, että pitäisi roskiin putkirunkoiset tms. ladattavat otsalamput heti heittää, mutta noissa on riskinsä. Toinen on asia on, että noita ei kannattaisi jättää laturiin tai Usb:n piuhaan vartiomatta kämppään, räjähtäneestä akusta on syntynyt tulipaloja ja kämppä palanut. Eräälle vaeltajalle oli petzelin pienen led-lampun muovinen takapaneeli ”sulanu” otsaan, ja tullut pieni palovamma, kun 3*AAA paristot olivat menneet oikariin. Oli laittanut petzelille palautetta niin oli tullut jotain korvaustakin. Itsellä petzelin isompi valo oli rupesi vilkkumaan ja sammui (3*AAA paristot), avasin paristokotelon, otin käteeni, niin pudottaa piti paristo kädestä pois, kun oli ”tulikuuma”. Lampusta tuli entinen. Joten paristokäyttöisetkin voivat käydä todella kuumana.

Ei liity otsalamppuihin. Kaikenlaista voi sattua, kun akkujen kanssa pelataan, pienten, keskikokoisten tai isojen. Polkupyöräpyromaani:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/2 ... tyttajaksi

Kaverilla oli vanha sähköpyörä, johon ei saanut enää uutta akkua. Oli teettänyt uuden akun 250 eurolla tähän erikoistuneessa liikkeesssä. Kun oli duunihommia tekemässä pyöräkorjaamossaan, niin huomasi, että tästä korjaamon nurkassa olevasta sähköpyörän akusta nousee savu, noin viikon vanha akku. Oli äkkiä kantanut pyörän ulos ja heittänyt akun päälle jonkun peltilaatikon akun päälle kopaksi. Kun oli sisälle kerinnyt, niin ulkoa oli kuulunut pamaus kuin haulikolla olisi ammuttu. Meni kattomaan niin sähköpyörän akku oli tuusannuuskana. Oli tuuria, ettei räjähtänyt sisällä tai pyörän kantovaiheessa ulos.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Otsalampuista

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Taas on otsalampun akku räjähtänyt, joskin ladatessa, mutta tehoa näyttää olevan jos tommoinen on räjähtääkseen.

https://www.is.fi/viihde/art-2000005592608.html

Jos tommoisen tussahdus on otettava vastaan, niin sitähän joutuu jopa miettimään kumpi on parempi, takaraivolla vai vyölaukussa munaskuitten päällä. Jälkimmäinen ainakin tehnee enemmän höpöä.
Liitteet
Capture.JPG
Capture.JPG (99.34 KiB) Katsottu 8775 kertaa
- Jukka
Vastaa Viestiin