Bassihyrrät

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

jth83 kirjoitti: 15:59:39 01.05.2019 Mitäs ajatuksia shimanon pikkuhyrrät herättää täällä. Saksanmaalta shimanot suht huokeita ja joku hyvin käteensopiva pikku kela houkuttelisi kuhan jigaukseen 5g ja ylöspäin nupeilla + 10cm ja ylöspäin kalajigeillä. Joku SLX irtois n. 80€ ja on kompakti ja kehuttu mutta ei ole hyrristä juuri kokemusta, niin ei oikein hajua miten toi shimanon keskipakoisjarru toimii sitten käytännössä. Heittely meikäläisellä hyvin pitkälle sellaista joka suuntaan viskomista, eka vastatuuleen ja sitten myötäseen ja milloin minnekkin, joten ajatus että pitäs jatkuvasti olla rassaamassa (tarviiko?) niiden sisäisten jarrupalojen kanssa ei kyllä houkuttele.
Nuilla painoilla ei tule ongelmia nuilla halvemmillakaan keloilla. Eipä se jarru ole kummoinen säätää. Jos hyrrän käyttö on uusi juttu, alkuun kaikki palat ylös ja heittovarmuutta hakemaan. Sit pala kerrallaan poistat. Shimanot on yleensä tyyliin poski auki, 2 palaa ylös, poski kii ja koskaan enää ikinä ei tarvi koskea.. 8-)
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja lore »

Shimanoa ostaessa katsoisin että siinä on SVS jarru. Eilen kävin heittelemässä Chronarchilla 7g jigipäästä +jigi, 22 g vaappuun, kaikki jarrupalat käytössä ja SVS asennossa 5 tai 4. SVS asteikko 6-1. Säätämisen tarve kitkajarrussa on tosi vähäistä.
Sitten jos aletaan hakemaan ennätyspituuksia niin sitten joutuu pudottelemaan myös jarrupaloja pois käytöstä. Ei hirveän työlästä sekään.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Hmm ... Aika vähän magneettijarruakaan joutuu säätämään kalastaessa. Ainakaan Abun tai Daiwan keiloissa mitä mulla on ollut käytössä, niin ei sitä magneettijarrua kyllä monestikaan tule päivän aikana säädettyä. Eri asia on sitten jos syystä tai toisesta hakee maksimiheittoja tai minimipainoja niin sitten tulee säädeltyä.
- Jukka
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Hmmm ... Jonkun aikaa kyttäsin, että eikö Alphas 70 ct:ta muka tule Suomeen myyntiin, niin lopulta noin viikko sitten hermo petti ja tilasin Japanista. Nyt se paketti on matkaa tehnyt halki Venäjän (näköjään ainakin seurannan mukaan).

Ja nyt kyseinen kela näkyy olevan Suomessakin myynnissä:
https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja- ... p/3674609/
https://www.ruoto.fi/lahjapaja/tuote/da ... 652003742/

'Jännä' kyllä toi Compact&Tough tässä Alphas 70 yhteydessä. Kyseisessä kelassa kun ei varsinaisesti ole mitään perus Alphasia kompaktimpaa, koska runko on ihan saman kokoinen, on vaan noi adapterit. Ja mitään perus Alphasia lujempaa myöskään ei ole, kun koneisto on ihan sama. Mutta kai sitä pitää silti Compact&Toughiks sanoa kun käyttää samaa 30 mm puolaa kuin ct sv tw Steez (missä siis on uusi kompakti runko ja se on silti ilmeisen luja kela vaikka onkin kompakti). Tuo uusi 30 mm puola minulle syy kyseisen kelan tilaamiseen...tahtoo Daiwan pienimmän puolan.

Niin ja tarvin mä nopeen vasurihyrrän tohon 0.8 g - 3 g luokitettuun yhdenkäden vapaan, kun on vähän urpo heittää oikeekätisellä hyrrällä oikeella kädellä yksikätisellä vavalla. Ja toi Quantum Energy PT ei oikeen toimi noilla heittopainoilla. Nähtäväks toki jää, miten hyvin toi CT Alphas sitten toimii noilla painoilla. Kai se jollain lailla toimii puola enintään puolilleen puolattuna, niin ei tule tarpeettomasti hitausmomenttia. AirStreamCustomhan se olis ollut paketista valmis BFS kela, mutta ei pystynyt, kun tahdon 30 mm puolan. ASC:ssa on liian iso kun on 31 mm. Tyninki puolaa tulee sitten hommattua ct Alphasiin kun KTF tai joku muu saa sellaisen tuutista ulos. SLP Works puola olis jo saatavilla, mutta se tuskin on suuri parannus vakioon nähden:
https://www.plat.co.jp/shop/catalog/pro ... range.html
No, se selviää kun saan kelan, niin pääsee punnitsemaan vakiopuolan.
- Jukka
Avatar
wanha_hauki
Viestit: 64
Liittynyt: 09:53:47 07.01.2009

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja wanha_hauki »

Juu. Hankin itselle kanssa viimeviikolla tuon ct70 alphaksen. Nyt viime viikolla mökkijärvi vapautui jäistä ja pääsin nyt testailemaan.
Kyllä tuolla ihan kelvosti heittää 4g vaappua. Siimaa olen laittanut siihen puolan loveen asti, eli oisko puolillaan. 0.12 kuitua menee minun tarpeisiin riittävästi. Verrokkina alphas 105 ja steez. Tosin en steez lle vielä kauheasti ole aikaa antanut tämän alphaksen innoittamana. Steez kin hankittu talvenaikana.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

^ Kyllä joo. Sinne asti kun päästään, että saan se ct Alphasini (ja sitten hankittua sille kevyempää puolaa?), niin ajattelin laittaa tohon vakiopuolalle 0.17 mm Spiderit kevytkalastukseen merelle. Koska siimatilavuusilmoitus on 0.310mm(US12lb)-60m(70yds), niin tota verraten Daiwan muiden puolien vetoisuusilmoituksiin, ja mitä niihin oikeasti mahtuu Spideria, niin 0.17 mm Spider Stealth Smoothia pitäis ct:n puolalle mahtua lähemmäs 100 m. Pieneenkin kelaan mahtuu yllättävän paljon kuitusiimoja. Kuitusiimojen tapauksessa siimatilavuus harvoin tulee esteeks, ehkä neljänneskilon painoisten swimbaittien haittoon tarkoitetut vehkeet. Eikä kyllä niissäkään oikeen.

Täysi siimapakka tuolla puolalla painanee noin 9 g. Ja koska itse puola painanee noin 9 g, mutta puolan hitausmassan keskipiste on huomattavasti lähempänä pyörähdysakselia kuin täyden siimapakan, niin täydellä siimapakalla kyseisen puolan hitausmomentista valtaosa muodostuu itse siimasta. Siksi kyseinen puola ei voine heittää täydellä siimapakalla läheskään yhtä hyvin kevyitä uistimia kuin vajaalla siimapakalla, olettaen että siima on sen verran ohutta, että se taipuu hyvin tiukemmallekin säteelle.

Normaalipainoisilla uistimilla ja normaalin paksuisilla siimoilla toki toimii puola täyteen paremmin.
- Jukka
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Taisin saada viallisen kelan. Ei ihan mene nämä mun Japanin tilaukset putkeen, kun 3 kelaa tilannut ja kahdessa on ollut sanomista.

Ja aika kovapäinen olen. Kun olen testannut nyt vissiin 5:ttä Stressi&Vitutus (SV Teknologia) jarrua, enkä ole yhdestäkään tykännyt. Tai tästä 70 Alphas ct:n sv:sta ehkä olisin tykännyt, jos se olis toiminut. Mutta kun eipä toiminut. Eli taisi osua viallinen yksilö mulle. Suht perseestä toi Stressi&Vitutus jarru, kun se ei ehjänäkään yleensä ole kovin kiva ja sellaisessa yhtälössä, missä se olisivoinut olla jopa sopiva, niin kyseinen jarrujärjestelmä on niin herkkä, että vikaantuu helposti.

Kelan takuuseen laitto ei ole vaihtoehto monestakaan syystä.

Ensimmäisen koeheitot oli aika lanttua lahottavia, kun kela käyttäytyi miten sattuu. Välillä ei lentänyt kuin 5 m, välillä lensi niin pirusti ja sitten samantein siimasotku. 2 Heittoa taisi suurinpiirtein onnistua.

Kotiin ja kela pajalle. Just, induktori kanittaa niin pirusti. Eli välillä induktori ei ollut liikkunut ollenkaan, ja jos se oli liikkunut, niin se oli jumittunut ulos. Ja ne 2 onnistunutta heittoa oli ne epätodennäköiset heitot, jossa induktori oli liikkunut ulos ja mennyt takaisin sisään.

Laitoin induktorin takaisin läjään ja nyt ainakin pahin takeltelu tuntui poistuneen. Puolasin puolan täyteen 0.30 mm siimaa ja otin jämäkämmän vavan. 15 Grammalla lensi aika hienosti. Kokeilin sitten kevyemmällä painolla. Sain semmoisen monofiilisotkun etten aikoihin. Sen sain vielä selvitettyä. Uutta yritystä ja yhtä mahdotonta. Nyt löysät kierrokset ulottuivat noin 59 metrin syvyyteen, joka tuntui olevan puolan kapasiteetti 0.30 mm siimalla. Sitä sotkua en saanut setvittyä. Mutta joo, ei alkanut induktori toimia pelkällä valohoidolla. Painavammalla uistimella se toimi selvästi sen takia kun silloin oli paljon enemmän lähtönopeutta, jolloin induktori kyllä liikkuu ja heitolla oli paljon enemmän lentoaikaa, joten induktori kyllä ehti takaisin sisäänkin omaan verkkaiseen tahtiinsa.

Kokeilen nyt ainakin swapata kaikki sv jarruosat toimivasta kelasta ja toivon, ettei 70 puolan akselissa ole vikaa. Mahdollisesti kokeilen myös Ray's DIY puolasta swapata jarruosat. Jos nämäkään ei johda mihinkään järjelliseen, niin laitan jäykempää jousta tilalle. Jos se ei toimi vieläkään, niin jumitan sen induktorin tyystin liikkumattomaksi.

On kyllä aika outo ergonomia tossa Alphas ct:ssa, etenkin jos puola ei ole täynnä. On hyvin kelan sisällä silloin puolan siimapinta. Zillionin jälkeen oikeen huomaa, että onpa outo. Ct Steez lienee tässä paljon parempi, kuin on vartavasten suunniteltu runko. Muuten Alphas ct vaikuttaa kelpo peliltä kunhan induktori wörkkis.

-------------------------

Piti kalalle ehtiä tänään, muttenhan sinne ehtinyt, kun piti puoltoista tuntia sovitella sokkaa akselille ja hukata yksi sokka sovitellessa. Sen sokan muuten saa paikalleen kun teippaa sokan talttaruuvarin kärkeen, niin että teippi toimii saranana. Sen teipin avulla sokan saa huulille ja sitten meisselistä parempi ote ja survasee perille saakka.

Purin siis sen sv jarrun taas. Paskaahan siellä oli akselilla, mikä toivon mukaan oli takeltelun syy ja on nyt poissa. Öljysin induktorin liukupinnat samalla kevyesti. Vähän kyllä mietin, että olisko pitänyt jättää kuivaks. Öljy kun voi muuttua tahmeaksi ja kerätä shittiä.

-----------------

Kiinan keloissa jo onkin tullut totuttua siihen, että tarvitaan käyttöönottohuolto ennen kuin niillä tekee mitään. Ilmeisesti kiinalaiset ovat kuitenkin hieman parantaneet tästä. Mutta tämä tuli kyllä yllätyksenä, että uutena ostettu Made in Japan kela tarvitsee käyttöönottohuollon. No, kunhan alkaa toimia niin kaikki hyvin. Jos tänään ehtis taas kokeileen.

--------------------------

Huolsin kelan. Koska eilen oli onnistuneita heittoja 10 kpl kun aiemmin niitä oli huomattavasti vähemmän, voin ilokseni todeta että huoltotoimenpide auttoi merkittävästi. Lisäksi noissa onnistuneissa kymmenessä heitossa voin todeta, että kyllä muuten heittää ct sv Alphas hienosti myös keveät painot silloin kun sv jarru toimii, ja sehän toimii noin 2 - 5%:ssa heitoista. Punnitsin tuon induktorirenkaan kun se oli irrallaan ja joistakin tuli vatuloitua kun sekin oli irrallaan. Aiemmin olen hieman ihmetellyt sitä miksi bassinkalastajat kallistavat bassihyrrää 90 astetta heiton kuluessa. Lisäksi olen lukenut, että sv jarrulla kelaa ei missään nimessä saa kallistaa. Itse nyt kokeilin kallistaa kelaa eilen. Jep, kyllä sillä on vaikutus, kun induktori painaa sen gramman eikä jousivoima hirveen montaa grammaa ole. Niin tässä mun tapauksessa, sikäli mikäli sv jarru on toiminut heiton alussa ja induktori on ulostyöntynyt, niin kallistamalla kelaa koneistopääty alas heiton aikana pystyn vaikuttamaan merkittävästi todennäköisyyteen että induktori menee takaisin sisään heiton aikana. Mutta jatkan putsailua ja rasputtelua. Seuraavaksi pitää kokeilla putsata öljyt induktorista. Ja jos se ei auta, niin sitten pitää edetä osien vaihtoon.

----------------------

Tjoo…

Irrottamalla ja uudelleenkasaamalla sv osat puola parani vähän.

Putsaamalla ja uudelleenvoitelemalla sv osat puola parani vähän lisää.

Uudelleenputsaamalla (tällä kertaa Sinolilla öljyjen poisto) sv osat puola parani taas vähän lisää.

Kuitenkin induktorirengas ei vieläkään liikkunut täysin smoothisti.

Vaihtamalla induktorirengas sv tw Zillionista puola parani vielä vähän lisää.

On mahdollista, että nyt se toimii niin hyvin kuin mahdollista. Jotain silmällä näkymätöntä vikaa oli ton ct Alphasin induktorissa, tai lähinnä siinä kiinni olevassa mustassa muoviosassa. Ehkä pitäisi vielä vaihtaa se puolan sisällä oleva valkoinen muoviosa. Vaikka kai se aika todennäköistä on, että vika oli vain siinä induktorirenkaassa.

Mutta mielestäni täysin smoothisti ei tuo induktori toimi alle 5 g painoilla ja noin 10 m heitoilla. Toinen kysymys tietenkin on, että voiko sv jarru edes toimia täysin smoothisti kyseisillä heitoilla. Ainakaan se ei ole tarkoitettu sellaisiin. Isommilla painoilla ja pidemmissä heitoissa toi mun ct Alphas toimii nykyään hienosti. Harmi kun siinä AirStreamCustomissa on niin painava puola, olisin ostanut sen muuten jo aiemmin ja nyt tilaisin viimeistään. Kun nytkin harkitsen, vaikka siinä onkin painava puola. No, ehkä odottelen, että kaveri saa sen Scorpioninsa, niin näen millainen se on. Vaikken Shimanon hyrristä olen hirveästi tähän asti tykännyt. Se KTF:n 30 mm kevytpuola pitää kyllä silti ostaa jos se ei maksa aivan älyttömiä, kunhan ne saa sen julkaistua.

Ilokseni tosin totesin, että jostain syystä ct Alphasin 30 mm puolalla tuntuu ehkä jopa luontevalta jarruttaa peukalolla noissa lyhyissä heitoissa. Mielestäni se ei ole tuntunut ollenkaan luontevalta sv tw Zillionin 34 mm puolalla, oikeastaan minkään mittaisilla heitoilla. Ehkä mun pitää tosiaan totutella heittämään tolla ct Alphasilla peukalojarrulla myös keveillä uistimilla. Sitten sv jarruongelmat poistuvat kun voin laittaa jarrun nollille tai vaikka vaihtaa Magforce Z:n tai HLC jousen tilalle, niin eipä nouse induktorirengas lyhyissä heitoissa. Heh, tietty se induktorirengas painaakin noin gramman, eli toisaalta silloin voin keventääkin puolaa gramman :)

----------------------------------------

Ja kelan fiksuu jatkuu...
Kun kerran Magforce sv possuaa, niin päätin heittää jarru nollilla, se kyllä aika nollille onneksi todella niin menee. Havaitsin, että tämähän on itseasiassa aivan hallittavissa näin. Paras tähän asti. Koska ensimmäistä kertaa Magforce on looginen tässä kelassa. Aiemmin koskaan ennen heittoa ei voinut tietää millainen jarruprofiili on heiton aikana. Eli magneettijarru oli siis aivan suolesta. Ahkerien huoltotoimenpiteiden vuoksi induktori kyllä liikkui ainakin 99% heitoista, mutta se silti jumitti päälle ihan liian usein. Mutta jarru nollille, niin edes vaikka aktivointiramppi toki tönäsee induktorin ulos, niin magneettivoima on niin pieni, että se induktori kyllä siitä laskeutuu ja vaikka se hetkeksi jäisikin jumiin ulos, niin siltik_kin_ magneettivoima on tolla asetuksella niin pieni, että edes syntyvä maksimi jarruvoima ei ollut kovin suuri, joten induktorilla jäi ihan riittävästi aikaa laskeutua ennen kuin heitto lähenee loppuaan. Niin villiksi toi kela/puola tuolla jarruvoimalla kuitenkin muuttui, että missään vaiheessa peukaloa ei voinut kokonaan irrottaa puolalta. Mullahan on tapana nostaa peukalo kokonaan pois jarruttamasta heiton loppuliu'un aikana. En tykkää virveliyhdistelmistä, jotka loppuliu'ussa ylipyörii. Ratkaisin tämän poikkeuksellisella tavalla, eli laittamalla pikkuriikkisen akselijarrua. Näin kela oli siis paras ja ehdottomasti loogisin heitettävä tähän asti. Koska akselijarrun käyttö kuitenkin vastaansanomattomasti vituttaa, etenkin keveillä vieheillä, niin oli jatkettava kokeilua.

Seuraavaksi purin taas induktorihässäkin jälleen kerran ja korvasin magforce sv:n jousen Magforce Z:n jousella, joka on ehkä 2x jäykempi kuin sv:n jousi. Ajatuksena oli että kyllä aktivointiramppi tönäisee silti induktorin ulos, mutta 2x jäykempi jousi ehkäisisi induktorin jumittamisen ulos, eli voisin käyttää muitakin Magforcen säätöjä kuin nollaa. Tämä toimikin itse asiassa erittäin hyvin. Lähes poikkeuksetta heitot onnistui hienosti ja kalastus oli todella nautittavaa. Lisäksi periaatteessa koko magforcen säätöalue oli käytettävissä, vähän nyt mitä halusi milloinkin. Siima ei noussut vissiin kertaakaan puolalta paitsi niissä ilmiselvissä tapauksissa milloin viehe esim. osui oksaan kesken lennon. Kuitenkin nautinnon lässäytti induktorin ulosjumitus kolmessa peräkkäisessä heitossa. Kokeilua oli siis edelleen jatkettava.

Purin taas induktorihässäkän ja koska vaihtaminen noin 2x vahvempaan Magforce Z:n jouseen oli ollut muutos oikeaan suuntaan ja koska pystyin heittämään Magforce nollillakin, niin päädyin laittamaan sv jarruun HLC jousen, joka on vielä 4x jäykempi kuin perus Magforce Z jousi, eli noin kymmenen kertaa vahvempi kuin sv jarrun jousi. Nyt oli selvää, että induktori ei kyllä tule liikkumaan yhtään ainakaan kevyillä vieheillä. Ei siis ole vaaraa jarrun epäloogisesta ja arvaamattoimasta käytöksestä, kun liikkuvat osat on minimoitu nollaan. Ja kyllä, jälleen kela/puola oli paras mitä tähän mennessä, kun arvaamattomuudet oli karsittu. Nytkin koko Magforcen säätöalue oli käyttökelpoista riippuen kalastustilanteesta. Jarru nollilla, niin tilanteella ei ole käytännössä eroa siihen kun jarrussa oli paikallaan perusjousi. Jarru täysillä, niin pikkaisen saa pitää peukaloa puolan tuntumassa. Eli heittää pikkuvaaput niin kuin olen aikoinaan totutellut heittämään isommat vaaput isommalla hyrräsetillä.

Paras näistä kokeiluista tähän asti olisi ollut tuo perus Magforcen jousi, mutta kun siinä tuli ne 3 peräkkäistä induktorin jumittamista, niin se ei voi olla paras. Sikäli mikäli tuo puola olisi täysin ongelmaton, eikä siinä olisi jotain silmällänäkymätöntä filunkia, niin mahdollisesti se ihan perus jousi saattaisi olla hyvinkin hyvä, eli sikäli näitä ei kannata soveltaa mihinkään muuhun puolaan ainakaan suoraan.

Kokeilen varmaan vielä swapata Ray's puolasta sen Ray'sin oman sv tyylisen induktorin ramppeineen ja katson miten sitten toimii. Ray's puolassa on huomattavasti kevyempi induktori ja se on kartioitu ja se liikkuu vähemmän kuin Daiwan oma induktori.

Siimoista: Päädyin sitten ottamaan pois sen yhdistelmäsiiman, missä oli heittosiimana 20 m 0.12 Spider 8:ia ja pohjalla 50 m 0.06 mm Spider 8:ia. Laitoin nyt tilalle sen verran 0.12 mm Spideriä mitä rullalla oli ja sitä oli vissiin 47 m ja pohjalle jätin pari metriä 0.30 mm monoa antamaan kitkaa. Tuo määrä täytti puolaa noin puoliväliin, mikä tuntuu toimivan keveillä uistimilla hyvin. Mutta ilmeisesti ainakin 100 m sopisi tuota 0.12 Spideriä, kun tässä ct Alphas tapauksessa kun puola on keinotekoisen pieni, kela on kutistettu spacereilla, niin puolan voi laittaa ihan täyteenkin jos siltä tuntuu. Näköjään 2.5 g painaa tuo 47 m 0.12 Spideriä + pari metriä monoa, eli kyseisen Spiderin metripaino on noin 0.05 g. Mutta äkkiä sekin rupeaa vaikuttaa puolan ominaisuuksiin jos kevytkalastuksessa noin paksua siimaa laittaa saati että laittaa sitä paljon.
Tyhjä puola.JPG
Puol siimoineen.JPG
Puola kelassa.JPG
-------------------------------------------------------------------------------

On kyllä hankala. Haluaisin testiin ton Ray’s puolan induktorin. Aikoinaanhan noita irtoinduktoreja sai parilla eurolla Kiinasta Ebaysta, mutta varasto on ilmeisesti loppuunmyyty, niin ei ole enää kuin Ukrainalaisella ja sieltä tulee postikuluineen maksamaan puolet siitä mitä maksoin koko puolasta. Daiwan puolista induktorin sokka on lähtenyt modifioidulla haarukalla ja ruuvimeisselillä. Youtube videossa näin kun joku otti sen puukon kärjellä pois. Mutta tämä Ray’s puolan sokka tuntuu olevan hiukan erilainen kuin Daiwan puolissa ja vaikuttaisi olevan tiukempaa kamaa. Pitää varmaan ajan kanssa koittaa kehittää parempi työkalu ton sokan irrottamiseen. Ukrainan kokonaishintoja en kyllä taida alkaa maksaa kun aikoinaan induktorin olis saanut kahdeksasosahinnalla.
Ray's.JPG
Sokka Ray's induktorissa.JPG
- Jukka
Avatar
jarppandeeri
Viestit: 243
Liittynyt: 19:20:39 15.03.2012
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jarppandeeri »

Alissa joku sv induktori, € 4,40 | DIY parts for SV,free shipping
https://s.click.aliexpress.com/e/bXjjtGV6
Ei se ollut suuri, se oli valtava!
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

:bigboss: MAhtavaa pohdiskelua ja värkkäystä, Jukka!

Repeilin vähä noille sun kommelluksille. Kokeilitko jo heittää 2,5g viehettä, mihin asti se lensi?

Ei mulla ole ollut Steez CT:n kans mitään ongelmia. Helposti paras kela, mitä olen kokeillut.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Kiitos Jarppendeeri, tilasin sen Ray's DIY induktorin. Pitäisi olla just eikä melkein oikea. Olisin tilannut saman tein useamman, mutta ensimmäinen tuli ilman postikulua, seuraavan kun laittoi samaan tilaukseen, niin tuli $4 postikulua, joten päättelin että yksi on sopiva määrä.

Juu, olen heittänyt 2,5 grammaista. Se on ihan hyvin heitettävissä. Hyvissä oloissa jopa hyvinkin nautinnollista heittää 2,5 g vaappua, kunhan vaapulla on hyvä tasapaino, eikä se siis ole esim. Rapala Original. Pituutta en ole heittänyt tuolla kelalla millään painolla, mutta joku 15 m lentänee 2,5 g jopa 0.12 mm siimalla.

Jotkut laakerit pitäis kyllä ct Alphasiin ostaa. Ehkä ne micro laakerit. Mitkäs Sulla on Steezissä Braven?
- Jukka
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

jvelth74 kirjoitti: 17:13:45 11.06.2019 Kiitos Jarppendeeri, tilasin sen Ray's DIY induktorin. Pitäisi olla just eikä melkein oikea. Olisin tilannut saman tein useamman, mutta ensimmäinen tuli ilman postikulua, seuraavan kun laittoi samaan tilaukseen, niin tuli $4 postikulua, joten päättelin että yksi on sopiva määrä.

Juu, olen heittänyt 2,5 grammaista. Se on ihan hyvin heitettävissä. Hyvissä oloissa jopa hyvinkin nautinnollista heittää 2,5 g vaappua, kunhan vaapulla on hyvä tasapaino, eikä se siis ole esim. Rapala Original. Pituutta en ole heittänyt tuolla kelalla millään painolla, mutta joku 15 m lentänee 2,5 g jopa 0.12 mm siimalla.

Jotkut laakerit pitäis kyllä ct Alphasiin ostaa. Ehkä ne micro laakerit. Mitkäs Sulla on Steezissä Braven?
Hawg Tech keraamihybridit.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Braven kirjoitti: 07:36:11 12.06.2019Hawg Tech keraamihybridit.
Vaikuttaa päteviltä. Mikäs on noiden suolaveden kesto? Pitääkö pahaa ääntä? Ite laitoin Hedgehoggin BFS mikrot tilaukseen kun en parempaakaan siihen hätään keksinyt ja SLP Works laakereista Plat ilmoitti hämäriä kokoja.
- Jukka
Avatar
jarppandeeri
Viestit: 243
Liittynyt: 19:20:39 15.03.2012
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jarppandeeri »

Tilasin just € 8,07 | DIY SIC bearings for fishing reel
https://s.click.aliexpress.com/e/cKlOpuE4 vanhempaan steeziin ja ss sv 103. Pitäisi laittaa px68 joku siima, tilasin sen talvella raysin hunajakenno Puolan siihen
Ei se ollut suuri, se oli valtava!
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

Nyt se ois valmis.. Tai ehkä se violetti KTF puola vielä.. szeko Ihan vitun kallis harrastus tämä!

Kuva
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

^ Komiaa! :shock:

Joo, ei ole halpa harrastus :D

Nää hain eilen postista:
Ostokset.JPG
- Jukka
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

:bigboss:
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4437
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Tuollainen mielenkiintoinen "Pitching/Flipping" Daiwa esitelty ICASTissa. Mitä erityistä näissä kalastusmuodoissa/heitoissa kelalta vaaditaan?

https://www.tackledirect.com/daiwa-tatu ... reels.html
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
mursu
Viestit: 85
Liittynyt: 09:29:40 26.04.2017

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja mursu »

"Heitot" on lyhyitä mutta puolan pitää "pitchingissä" lähteä herkästi ja tasaisesti liikkeelle tuota suht keveääkin viehettä pitkän siiman päässä heijaamalla. Siimat on yleensä aika paksuja ja vavat jäykkiä, mutta siimatilavuutta ei tarvitse paljon. Jarruvoimaa pitää olla melko paljon kelassa ja se pidetään tiukalla ettei kala mene kasvustoon syvemmälle. Vastaisku on terävä ja siinä koetetaan heti vetää kala ulos kasvustosta koska noilla tyyleillä kalastetaan tarkasti ihan kasvuston pöheiköiden sisästä, pinnan tuntumasta. Heitoissa kalastetaan vain muutama nykäys heinikon rajasta ja sitten viehe kelataan takaisin nopeasti eli välitys saa olla nopea että ehditään kalastamaan paljon. Heijaavia heittoliikkeitä tulee paljon eli keveys tietysti etu. Sitä en osaa sanoa kuinka paljon tuo tähän kalastukseen markkinoitu kela oikeasti poikkeaa normikelasta vai onko ero enempi teoriaa kun kaikki em. ominaisuudet ei ainakaan paperilla ole hirveän erilaiset normi-tatulaan. Puola saattaisi poiketa normista ja voi olla herkempi noissa rauhallisissa lyhyissä heitoissa. En ole kyllä varma kun tunne noiden puolia. Onko sitten normi pitkässä olanyliheittelyssä ym. huonompi en tiedä?

Heittotekniikkaa vaikka tuossa https://youtu.be/jCxdR9js9nQ?t=207 . Eka flipping ja sitten pitching jossa kelalta vapautuu enempi siimaa.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Piti tommoinen Roro 30 mm puola tilata Alista. Onkohan markkinoiden pienin hitausmomentti sarjavalmisteisista puolista kun kai 30 mm pienenpää ei ole, ja tuskin on kevyempääkään, kun jonkun castingiin tarkoitetun magnesium puolan joskus näin Ebayssa, niin ei sekään tainnut olla kevyempi. Laakerin kanssa mun vaa'alla 4.9 g, ja valmistajan ilmoituksen mukaan 4.2 g ilman laakeria. En ole kokeillut laittaa puolaa vielä kelaan. Mikro laakeritkin pitäis kyllä laittaa.
Roro puola 3.JPG
Roro puola 2.JPG
On aika kaukana K.T.F.:n laadusta tämä Roro mielestäni, mutta niin oli hintakin, ja karkean laadun voin antaa anteeksi kun se on kevyt. Kovin luja toi Roro tuskin on. Valmistaja onkin viisaasti sanonut ettei saa laittaa venyvää monoa puolalle, kun se voi murskata puolan.

https://www.aliexpress.com/item/4000010 ... 4c4dJOXj4Y

Aika vaikee on kyllä tosta enää hirveesti keventää. Tuolla valmistajan sivulla olivat punninneet puolan alumiiniosan ilman akselia, niin sen paino oli 2.2 g. No vastaava magnesiumista, niin sitten olisi varmaan gramman luokkaa vastaava osa. Mutta kun siimaakin tarvitaan ja gramma tulee aika nopeesti siiman painosta.

___________________________________________________________________________________________________

Induktorivertailua. Tässä Siis Roro vs. K.T.F. Rorossa on kiinteä induktori, sangen pieni sellainen, ja joka on melko lähellä akselin päätä, eli se on melko syvällä magneettikentässä. Toisaalta induktorissa ei ole materiaalia juuri mitään. Lupaa siis pientä ja tasaista jarruvoimaa. En ole kokeillut heittää vielä, ei siinä ole siimojakaan vielä. K.T.F.:ssa on sv tyylinen induktori, kuulemma ’Kahen’ induktori. Tämä toimii, tällä olen viime aikoina heitellyt. Kuitenkin lyhyissä heitoissa henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan induktorin liike on melko lailla tarpeetonta ja voi aiheuttaa epämääräisyyttä. Mutta tämä K.T.F. siis toimii myös lyhyissä heitoissa. En ole vielä kokeillut miten se toimis vähän pidemmällä vavalla tehdyissä vähän pidemmissä heitoissa, todennäköisesti toimii hienosti. Mutta 34 mm puolista miellyin Momo:n kiinteään induktoriin, ja sen vuoksi on vähän odotuksentynkää ton Roron suhteen. On kyllä Roro:ssa vähän viimeistelyn ja pinnanlaadun osalta eroa esim. tohon K.T.F:aan nähden, mutta on niissä rapsakka hintaerokin.
Induktorivertailua.JPG

En muista olenko kokeillut meneekö (pitäähän sen mennä) RCSB ct Alphasiin, menihän se:
SLP works kelassa.JPG

Ja Roro. Näyttää Roro:ssa olevan vähän lyhyempi akseli, piti pikkaisen tiukata ruuvia. Pikkaisen näissä varsinkin tarvikepuolissa pakkaa olemaan pituuseroja, mutta ei pienet erot ole mitään haitanneet.
Roro kelassa.JPG
Vaan tossa kun pyörittelin toro Roro’s puolaa, niin huomasin ettei laatuongelma rajoitu pinnanlaatuun, vaan se on myös vähän epätasapainossa. Ei pieni epätasapaino mitään haittaa kaikkein kevyimmillä uistimilla tehtävissä lyhyissä heitoissa, mutta kai se on ’avattava dispuutti’ Aliexpressiin. Jollain teipin palasillahan tuota vois kanssa tasapainottaa tai sitten vaikka dremelillä ottaa vähän materiaalia pois sisäkehältä. Pakko sanoa, että olisi vähän parempilaatuinen saanut olla, maksoi toi sentään $70.

_________________________________________________________________________________________________

Roroa en ole vielä testannut, kun ajattelin pitää puolan käyttämättömänä ainakin toistaiseksi, kun aloin nyt viestittelyn myyjän kanssa. Katsotaan miten homma etenee.
- Jukka
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

Nice
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Jep..Mutta vähän toivoin myyjän taipuvan jonkinlaiseen hinnanalenemaan. Ei tuntunut ainakaan siihen heti lähtevän. Ja siinä on sama vaiva lähettää tuo takaisin kuin koittaa tasapainottaa se itse :-( Pitää jatkaa viestittelyä sen kanssa.
- Jukka
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4437
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Mielenkiintoinen huippuhyrrä vaikkapa omien Made in Japan Zillionien korvaajaksi. Tai edes ykden.

https://www.anglerswarehouse.com.au/pro ... reel_17344

Kotimaisella myyntisaitilla ei puhuta siimatilavuudesta mitään, mutta ilmeisesti kuitusiimoille on luotu joku oma siimatilavuusyksikkö.

Tälle kelalle se on ilmoitettu PE 1,5/200m

Osaako joku kertoa tästä siimatilavuusyksiköstä enemmän? Joillakin sivuilla tuo 1,5 on 25 lbs ja joillakin taas 30 lbs. Ilmeisesti tämä on joku vastaava juttu, kun monofiililläkin on euroopan ulkopuolella?
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja Braven »

:bigboss: Napsahti uus aapoenkkaki pikku-steezillä.

Kuva
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Bassihyrrät

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Fuso kirjoitti: 18:25:52 31.08.2019
Tälle kelalle se on ilmoitettu PE 1,5/200m

Osaako joku kertoa tästä siimatilavuusyksiköstä enemmän? Joillakin sivuilla tuo 1,5 on 25 lbs ja joillakin taas 30 lbs. Ilmeisesti tämä on joku vastaava juttu, kun monofiililläkin on euroopan ulkopuolella?
Joo, se on PE rating. Vähän hämärä näin eurooppalaisittain. Voisi olla hyväkin luokitus, ehkä?
https://www.fishingworld.com.au/how-to/ ... -pe-rating

^Bravenille onnittelut hienosta ahvenasta! Tais olla aika makee kala?
- Jukka
Vastaa Viestiin