Kuinka pitkälle heität?

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 22:25:03 05.05.2020

^ Jos on pitkien heittojen arviointi vaikeaa, niin on lyhyidenkin. En osaa tarkasti sanoa kuinka pitkiä heitot olivat.. ehkä 15 metriä?
... tai 20. Tämäkin on nyt sitten pakko maalla mitata. :) Hyvää on se että heittopaikka löytyy helposti.

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 07:04:47 06.05.2020

Mittasin Tatulan siiman pituuden joka oli viimeisessä mag 3/4 videossa. 81 metriä. Siinä saattoi olla 70 metrin heitto. 100 metrin ylitys vaatii 30-40 metriä enemmän siimaa ja armottomasti kovemman kiskaisun.

Magneettijarrun asennossa 3 ei ole mitään mahdollisuutta heittää yli 100 metriä, tarvittava lähtönopeus saavutetaan vasta mag minimissä. (Tämän tiesin jo jäältä.) Vaikka siimatilavuus riittäisi, 0.25 mm Spidefirellä heitto ei onnistu. Coastalillakin on 100 metrin ylitys vielä kaukana edessä, joskus tämäkin kela on kerhoon saatava.

Jos joku on heittänyt Daiwan 100-250 sarjan kelalla yli 100 metriä magneettijarru muussa asennossa kuin minimissä, on tapahtunut mittavirhe. Se on mahdotonta.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 08:56:33 06.05.2020

lore kirjoitti:
07:04:47 06.05.2020
Jos joku on heittänyt Daiwan 100-250 sarjan kelalla yli 100 metriä magneettijarru muussa asennossa kuin minimissä, on tapahtunut mittavirhe. Se on mahdotonta.
^ Niinhän sä koet, mutta ei ole mahdotonta. OG HLC Zillionilla ei kuitenkaan pysty heittämään magneettijarru minimissä 80 g pisaranmuotoista lyijypunttia, johtuen lyijyn alhaisesta tiheydestä ja pisaranmuodon suuresta ilmanvastuskertoimesta, vaan pienimmät jarruasetukset millä olen heittänyt (pisimmät heittoni) on olleet jotain magforce = 2.0 Jos siitä pienentää, niin siimaa alkaa nousta niin paljon heiton aikana että tulee sotku ja siimakatko. Silti noillakin asetuksilla siima nousee vähän puolalta heiton alussa ja toisen kerran kun kierrokset on hiukan laskeneet, kun induktori alkaa pitkiin heittoihin tunetetun ja vahvan HLC jousen vetämänä sisäänvetäytymään. Eli tosta ei Magforcea enää pysty pienentämään noin satametrisissä heitoissa. Toi toki on pituusheittoon tunetettu kela, siinä on Daiwan tehtaalta valmiiks laitetut mikrolaakerit (eli holkitetut alikokolaakerit, samaa kokoa kuin 70 Alphasissa), eli puola kyllä pyörii herkemmin kuin peruskelassa, eikä magneettijarrua voi senkään puolesta laittaa niin pienelle kuin peruskelassa.

Tossa on video missä on pitkäheitto, varmuudella 80+ m, mutta vapa ei ole pisinheittoinen, eikä heittopainona ole lyijyä vaan muovia ja perhokin on, kalasssa kun olin, eli vastuksia on:
https://www.youtube.com/watch?v=OA5bRF_K0Oo&t=22s
Tossa heitossa en hakenut Mag jarrun aivan minimiä kun en halunnut kalastuksessa siimakatkoja.
Nopeampi vapa ja heittopainoksi lyijyä ja +20 g tohon muoviin verrattuna lisää, ja Mag jarru mahdollisimman pienelle (eli se 2.0) niin heittopituutta tulee kymmeniä metrejä lisää.
lore kirjoitti:
07:04:47 06.05.2020
Magneettijarrun asennossa 3 ei ole mitään mahdollisuutta heittää yli 100 metriä, tarvittava lähtönopeus saavutetaan vasta mag minimissä. (Tämän tiesin jo jäältä.)
Mitä ihmettä sä oikein koet kokeneesi ja havainneesi jäällä ja ennen kaikkea: mitä ihmettä Sä nyt oikein koitat selittää? (Joo, se on selvää että pitkässä heitossa magneettijarru säädetään pienelle, mutta tuo lihavoitu...) Millä ihmeen tavalla Mag jarrun asetus vaikuttaa lähtönopeuteen, oletusarvoisesti kun heitetään täysiä, jos koitetaan heittää niin pitkälle kuin saa? Oikeasti jos heittää täysillä, niin ei se magneettijarrun säätö kyllä vaikuta mittatarkkuuden rajoissa yhtään siihen millä nopeudella se heittopaino lähtee, vaan heittopaino lähtee just niin kovaa kuin heittäjä saa vavankärjen sitä heittämään, no puolan hitausmomentti hiukan tossa kanssa vaikuttaa, mutta raskailla heittopainoilla ei sekään kyllä hirveesti. Mutta siinä muutaman kymmenen sentin … puolen metrin vedetyn siiman matkalla, millä paino saavuttaa maksiminopeutensa (siis lähtönopeutensa), niin se on niin lyhyt matka, että oli magneettijarru säädetty mihin vain, niin täysillä heittäessä ei mittatarkkuuden rajoissa saada mitään eroa lähtönopeudessa. Sen jälkeen sitten saadaan eroa, että oliko jarru liian heikolla, jolloin saadaan välitön harakanpesä ja siimat poikki, vai oliko jarrua turhankin paljon ja heitto ei kantanut toivotulla lailla, vai oliko jarrua sopivasti, eikä siimaa noussut puolalta liikaa. Jollain lailla ymmärtäisin, että kovemman (onnistuneen heiton) lähtönopeuden saavuttaa kovemmalla mag jarrun asetuksella, jos täysillä heitto on niin väkivaltainen, että pienillä Mag jarrun asetuksilla siiman nousua tulee niin paljon heti peukalon hellitettyä puolalta, että välitön siimakatko. Magneettijarrun pienentämisellä en kykene näkemään mitään yhtäläisyyttä lähtönopeuden kasvattamiseen. Joku ajatusvirhe on nyt Sulla tässä.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 14:54:53 06.05.2020

jvelth74 kirjoitti:
08:56:33 06.05.2020
]Magneettijarrun pienentämisellä en kykene näkemään mitään yhtäläisyyttä lähtönopeuden kasvattamiseen. Joku ajatusvirhe on nyt Sulla tässä.
Olen heittänyt Lunalla ja Tatulalla kummallakin yli 100 metriä. Molemmissa mag minimillä, ykkösellä ei mene. Ykkönen on viimeinen harjoitusheitto.

Magneettijarru pitää ajatella kierrostenrajoittimena. Mitä pienemmälle magneetin laittaa, sitä suuremmat kierrokset alussa saa ja myös suuremman lähtönopeuden.

Jos laittaa mankun täysille ja heitää 60 g punttia, puntti lentää joka heitolla suurinpiirtein samoille kohdille. Tästä kun ruvetaan pudottamaan tehoa pykälä kerrallaan, myös heittopituudet kasvavat pykälä kerrallaan.

Jos toistetaan videon Tatulalla heitto mag 5 asennossa, tai siinä oli 3 ja 4, mutta sitä aiemmin heitin mag 5 heiton. Tällä asetuksella en saanut koko siimaa ulos, eikä sitä saa kukaan muukaan. Jos nimittäin joku kiskaisee nopeammin, nopeammin nousee magneettijarrun teho. Mankku rajoittaa kierrokset sille alueelle kuin on suunniteltu.

Pituusheitto magneettijarrulla on huomattavasti vaikeampaa kuin keskipakojarrulla. Jos joku haluaa heittää ensimmäistä kertaa yli 100 metriä, ei kannata lähteä välttämättä magneettijarrulla edes yrittämään. Keskipakojarrulla homma käy huomattavasti helpommin. Jarrun teho ei nouse ollenkaan samalla lailla. Luulenpa, jos minulla olisi ollut vain mankkuja, satku olisi ylitetty vain haaveissa. Esim Lunan puolan tyhjäksi heittäminen on niin vaativa heitto että sitä ei moni ymmärrä, jos kesken vavan lataamisen ajattelee heitän, otan alusta, heitän. Siimat meni uusiksi. Kaiken pitää olla kasassa ajatuksia myöten.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 16:33:48 06.05.2020

lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
Olen heittänyt Lunalla ja Tatulalla kummallakin yli 100 metriä. Molemmissa mag minimillä, ykkösellä ei mene. Ykkönen on viimeinen harjoitusheitto.
Kun jarruvoimaa pienentää, oli kyse keskipako- tai magneettijarrusta, niin joko heitto kantaa pitemmälle tai tulee sotku.
lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
Magneettijarru pitää ajatella kierrostenrajoittimena.
Niin väärä virhetulkinta kuin mahdollista, älä edes yritä perustella tuota millään! Lue nyt ihmeessä tuo ajatuksella:
https://japantackle.com/tackle_topics/b ... ddc069t653
Mikään hyrräkelan heiton hallitsemiseen tarkoitettu jarrujärjestelmä ei ole missään määrin kierrosrajoitin. Näitä jarrujärjestelmiä on kolmenlaisia:
- Kitkajarru eli 'akselijarru', sen teho menee suhteessa V^0, eli kierrosnopeus ei vaikuta jarruvoimaan, tämän vaikutus on siis aina vakio kun puola pyörii (minä kyllä säädän tämän aina nollaan)
- Magneettijarru, sen teho menee likimain V^1, eli sen on kierrosnopeuden mukaan lineaarinen (ellei jarrussa ole esim. liikkuvaa induktoria, jolloin jarruprofiili muuttuu)
- Keskipakojarru, jonka teho menee V^2
Kuva
=> Jos joku näistä on 'kierrosrajoitin', niin se on sitten keskipakojarru, vaikka ei ole sekään. Kun millään näistä jarruista ei ole olemassa maksiminopeutta, jota jarru ei suostu ylittämään. (Paitsi tietty jarrun hajoaminen, joka ei tapahtune ihan helpolla.)
lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
Mitä pienemmälle magneetin laittaa, sitä suuremmat kierrokset alussa saa ja myös suuremman lähtönopeuden.
Väärin! Magneetti (tai keskipako) -jarrun voimakkuudella ei ole mitään käytännön vaikutusta lähtönopeuteen! Vaikutus on ainoastaan heiton kantamassa ja siinä tuleeko vai eikö tule sotkua! En ole psykologi, mutta vaikuttaa kyllä kovasti siltä, että olet tulkinnut jotain ja sitten koitat havaintoja sovittaa tukemaan tulkintaasi. Kuten vaikka että Sulla on pituusheittoon liika löysä jousi Magforce Z:ssa ja siksi kelasta on koko ajan jarru pohjassa, ja laittamalla jarruvoiman hyvin pienelle saat jonkinlaisen keskiheiton loppuliu'un, ja sitten päättelet lähtönopeuden kasvaneen kun heitto kantoi pitemmälle. En tiedä, mutta ainakin tässä lähtönopeusjutussa menet metsään.
lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
Jos nimittäin joku kiskaisee nopeammin, nopeammin nousee magneettijarrun teho. Mankku rajoittaa kierrokset sille alueelle kuin on suunniteltu.
Edelleen väärin! Ei ole mitään maksimikierroksia magneettijarrulle ja magneettijarrun jarruvoima kasvaa lineaarisesti! Paitsi ellei se ole esim. liikkuvainduktorinen, joka taas saa käppyröihin muutoksen:
Kuva
lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
Pituusheitto magneettijarrulla on huomattavasti vaikeampaa kuin keskipakojarrulla.
Luulenpa, että olet heittänyt lähinnä pituusheittoon huonosti soveltuvilla magneettijarruilla. Mag-Z löysällä jousella ei voi olla hyvä, sellaisen kanssa ei voi tulla kuin juurikin kuvailemasi kaltaisia virhetulkintoja ja tuskailuja. Se Tatula 200:sesi saattaa olla magneettijarrultaan lähimpänä hyvää, kun siinä on sentään induktori koko ajan samassa paikassa. Sen pitkä akseli taas ei ole hyvä, kun se tuo oman kitkansa.
lore kirjoitti:
14:54:53 06.05.2020
jos kesken vavan lataamisen ajattelee heitän, otan alusta, heitän. Siimat meni uusiksi. Kaiken pitää olla kasassa ajatuksia myöten.
Tiedän tunteen. Vaikka pitkälle heittämistä ei ole tarvinnut kohta kolmeenkymmeneen vuoteen ajatella mitenkään, niin joskus se ajatus karkaa kesken heiton alkaa miten se heitto menikään => Kuuluisa kaksiosainen heitto ja siimat poikki.
Liitteet
Jarrukäppyrät.JPG
Viimeksi muokannut jvelth74, 17:22:31 06.05.2020. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 17:19:43 06.05.2020

jvelth74 kirjoitti:
16:33:48 06.05.2020
Tiedän tunteen. Vaikka pitkälle heittämistä ei ole tarvinnut kohta kolmeenkymmeneen vuoteen ajatella mitenkään, niin joskus se ajatus karkaa kesken heiton alkaa miten se heitto menikään => Kuuluisa kaksiosainen heitto ja siimat poikki.
Tarkoitin lähinnä heittoa jota tuskin kukaan on aiemmin tehnyt:
https://youtu.be/u3x_cmR5BL4

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 20:23:39 06.05.2020

jvelth74 kirjoitti:
16:33:48 06.05.2020
Se Tatula 200:sesi saattaa olla magneettijarrultaan lähimpänä hyvää, kun siinä on sentään induktori koko ajan samassa paikassa. Sen pitkä akseli taas ei ole hyvä, kun se tuo oman kitkansa.
Pitkä akseli on juuri hyvä. Shimano Antares 12 on pitkällä kiinteällä akselilla. Tämä Antares malli on juuri pituusheittoon tehty. Pituusheitossa pienet Daiwat ovat tätä kelaa vastaan aseettomia. Se on kylmä tosiasia.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 20:31:59 06.05.2020

Ei siitä pitkästä kiinteästä akselista mitään hyötyä ainakaan pituusheiton kannalta ole. Joskaan ei juuri haittaakaan, vähän kitkaa se lisää. Painavapuolaisissa haittaa vähemmän.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 21:12:47 06.05.2020

jvelth74 kirjoitti:
20:31:59 06.05.2020
Ei siitä pitkästä kiinteästä akselista mitään hyötyä ainakaan pituusheiton kannalta ole. Joskaan ei juuri haittaakaan, vähän kitkaa se lisää. Painavapuolaisissa haittaa vähemmän.
Millä tavalla pitkä akseli kitkaa lisää jos on samat laakerit?

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 21:48:07 06.05.2020

Eiks tässä ole puolassa kiinteä akseli, mikä menee koneiston läpi sinne poskeen saakka? Hyvässä tapauksessa ei lisää kitkaa mitenkään. Huonossa lisää, kun koneistossa on rasvaa ja mahdollisesti töhkää. En ole jaksanut Tatulaa purkaa, mutta purkukuvasta näyttäisi, että siellä on 2 laakeria sillä akselilla koneistopäädyssä. Jos on, niin se ainakin lisää kitkaa. En tosin tiedä kantaako toi toinen vaan pinion ratasta.

Jep, sen verran tsekkasin, että ainakin Tatula ct typr-r:ssäni ja Tatula HD200:ssani on kyllä selvästi enemmän kitkaa kuin paremmissa keloissa. Se voi tietty johtua muustakin kuin pitkästä akselista. Vähän käytettyjä ovat noi kelat, eli kuluneita tai töhkääntyneitä ei ole. HD200:ssa on oikeastaan aika paljonkin enemmän kitkaa. Ei se silti varmaan juuri mitään normaaliheittoihin silti vaikuta, mutta kitkaa tuntuu olevan.
Liitteet
Tatula.JPG
Tatula.JPG (61.73 KiB) Katsottu 1612 kertaa
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 22:41:40 06.05.2020

Luulen että akseli lepää vain noiden sivummaisten laakereiden varassa, avaamatta on minultakin tämä kela vielä.

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 07:42:36 07.05.2020

Paluu antiikkiin. Daiwan 3D jarrua monet pitävät pitkäheittoisimpana daiwan jarruista, voi ollakkin, en tiedä. Kelan muilla osilla kun on pituusheitto mahdollisuus estetty tehokkaasti. Puolan takana on muovilevy joka estää kaikenlasen overrun heittelyn. Tämän takia myös 0,30 mm mono on kelalle myrkkyä, se kun tuppaa tekemään kieppiä puolalle jo keskipitkissä heitoissa. Uusista Daiwoista tämä on onneksi otettu pois/siirretty etäämmälle.

3T joka on kuvassa tarvitsee myös ekstra nopean vavan, hitaalla vavalla viehe ei vedä siimaa niin kuin on suunniteltu. esim. Croixin Plasticsilla kela on täysi paska. Aloitin heittelyn tällä vavalla ja luulin että kela on rikki, mutta kun vaihdoin extra fast vapaan niin johan alkoi toimia.

Nykyään Daiwa on muuttanut Tatulan kaksiosaisenkin vapasarjan extra fastiksi. Se on mankuile kaikista helpoin vapa heittää. Siksi tähän on päädyttykin. Vanha suositus että hyrrille pitää olla koko tai keskitoiminen vapa on vanhentunut. Se riippuu heittojarrun tyypistä. Mankku tarvitsee oikein toimiakseen nopean kiihtyvyyden.
Liitteet
P1100006.jpg

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 09:00:10 07.05.2020

Oon kans kuullut, että 3D on pitkäheittoinen. Muuttuuhan tuo Z2020 Max Distance asennossa hieman saman tyyppiseksi kuin tuo OG HLC, että onhan siinä näkemyksessä pointtinsa. En ole Z2020:lla koittanut laittaa ohkasta monoa ja täysillä tempomaan, mutta mitä bombardan heitossa olen kokeillut, niin vaikuttaisi ettei ole ihan yhtä pitkäheittoinen. Eikä siinä tunnu silti olevan Max Distance asennossa induktori ulkona / induktori sisällä ero yhtä iso kuin HLC:ssa eikä jarru siten ole yhtä äärimmäinen eikä tarjoa niin hyvää keski- ja loppuliukua kuin HLC.

Olen eri mieltä tosta että mankut tarvisi erilaisen vavan kuin keskipakojarrut. Mielestäni kokotoimiset toimii mankulla siinä kuin keskipakojarrullakin, eli vanha ohje koko- tai keskitoimisesta ei ole muuttunut mihinkään. Heittäminen tietty on koko- ja kärkitoimisella erilaista, mutta niinhän se on aina ollut.

Btv, oman henkilökohtaisen näkemykseni mukaan, aika karseita noi T3:t kaikin puolin, ja T3Air puolestaan on Daiwan ylihintaisin kela :) 3D:n hyvyydestäkään en niin ole koskaan tiennyt. Muuttaahan se jarruprofiilia juu. Sais ainakin sitten liikkua vielä enemmän se jarrupakka. Eihän 3D:llä heittelijöistä suuri osa tunnu edes tietävän miten se oikein vaikuttaa, eikä se kyllä mullekaan heti auennut. On sen jarruprofiilin muutos kuitenkin niin pieni, ettei se käytössä suuren suuresti poikkea Magforcen perussäätöön verrattuna.
Viimeksi muokannut jvelth74, 09:44:23 07.05.2020. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 09:27:08 07.05.2020

T3 on hyvä kela crankkien heittelyyn. Vaikka ei ole Japsi niin on laadun tuntu. Esim akselijarrun säätö on hyvien Shimanoiden tasoa. Nopealla vavalla loistokela.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 09:36:50 07.05.2020

Itse en T3Airissa aistinut laatua (ainakaan hinnan mukaista), enkä kokeilemassani T3Ballisticissa. Onneksi siinä T3Airissa oli venäläinen pystykierre, niin pääsin purkamaan sen kaupan, vaikka tuli siitäkin aikalailla kustannusta silti mulle ja vaivaa. Mun mielestä vaikka Tatula ct type-r:ssa on laatua siinä kuin T3Airissa (samalla tavalla muovisia molemmat). T3Airin puola kyllä on kevyt ja saattaa olla KTF:n tekemä, ja puolan hinta pelkästään tais olla $180. Niin, oli siinä mulla käyneessä T3Airissa puolassakin pieni lommo, sitäkään ei mainittu myynti-ilmossa.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 09:44:06 07.05.2020

Mulle laadun tuntu tuli kalastuskäytössä, kela ei ole yhtä suunnitteluvirhettä, siinä on paljon hyvääkin.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 09:57:20 07.05.2020

Mun mielestä T3:ssa ei ole hyvää kuin 3D, ja senkään tarpeellisuudesta en ole tiedä. Ei tiennyt kuluttajatkaan kun kyseinen jarrutyyppi on poistunut. Voi tietty olla, että Daiwa ei osannut tai halunnut markkinoida sitä, kun ei ihmiset oikeen tiennyt mitä se 3D oikeesti tekee. Olihan niillä niitä kuvia kyllä, mutta ei se silti helpolla aukea miten toi 3D eroaa Magforcen perussäädöstä:
Liitteet
3D.JPG
3D.JPG (29.49 KiB) Katsottu 1547 kertaa
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 10:08:35 07.05.2020

^Siinä on mainoskuva joka pitää oikeasti paikkansa. Jos heittää mag täysillä ja säätää 3D jarrua niin heitoissa on juuri tuo ero.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 10:11:21 07.05.2020

Mielestäni olis voinut olla hyvä kertoa sanallisesti, että: "3D muuttaa jarruprofiilia niin, että Max Distance asennossa induktori sisäänvetäytyneenä ei juuri ole enää magneettikentässä, jolloin Magforce Z:n induktorin liikkeellä on suurempi vaikutus jarrutehoon, jolloin heiton keski- ja loppuvaiheella jarruteho menee pieneksi ja liuku paranee. Max Control asennossa taas jarruteho pysyy koko heiton ajan tehokkaampana, kun induktori on koko ajan kunnolla magneettikentässä, jolloin suuren ilmanvastuksen vieheitä on helpompi heittää ja mm. vastatuuleen heittäminen helpottuu." En mä tiedä olisko sekään silti auttanut 3D:ta säilymään yhtään pitempään mallistossa :-) No, näkee sen jarruprofiilin muutoksen tietty tosta kuvastakin jos osaa katsoa. Minä en ainakaan silloin heti osannut katsoa. Veikkaanpa, että aika harva kalastustarvikekauppiaskaan on osannut tuota markkinoida.

Tuohon OG HLC:hen olisi kyllä periaatteessa kiva jos siinä olisi 3D, niin vois käyttää sitä muuhunkin kuin bombardan heittoon. Ei se paljoa tartteis perus kalastukseen magneettipakkaa lähemmäksi. Mutta 3D ei kyllä sopis sen kelan tyyliin.
lore kirjoitti:
10:08:35 07.05.2020
^Siinä on mainoskuva joka pitää oikeasti paikkansa. Jos heittää mag täysillä ja säätää 3D jarrua niin heitoissa on juuri tuo ero.
Niin, jos on puolassa jäykkyydeltään sopiva jousi heittoon, että induktori toimii heitossa niinkuin sen kuuluu, eli induktori menee sisään heti kun alkuheiton nousuvaihe on syönyt vauhtia.

Ilman induktorin liikettä eroa jarruprofiiliin ei tule, koska jos induktori on ulkona koko heiton ajan 3D:n säätö vaikuttaa ihan samoin kuin Magforcen perussäätö... :)

Saattoi kyllä olla oikeasti erityispaska kombinaatio se T3Airin sv brake/air brake + 3D, kun asiaa nyt pohtii. Toi sv jarruhan on sillä aktivointirampilla + löysällä jousella, induktori pysyy magneettikentässä pelkän magneettivoiman vetämänä. Sitten kun tohon lisätään 3D ja liikutetaan magneettipakkaa lähemmäksi tai kauemmaksi. Oli kyllä aika hemmetin vaikee päästä tolkkuihin sen kelan säädöistä. Loppupelistä en juurikaan saanut eroa sillä keskivaiheen ja Max Distancen välille, eikä se Max Controlkaan niin hirveesti erilainen ollut kun laittoi Magforcen perussäädön pienemmälle. Eli sillä 3D:lla ei siinä kelassa saanut aikaiseksi kuin päänvaivaa.

Z2020:ssa toi 3D kyllä toimii, mutta en ole sen tarpeellisuudesta siinäkään muuten varma, paitsi että pitäähän avaruuskelassa olla tollainen ominaisuus.

Nyt kun tota sv brake + 3D hommaa miettii, niin eihän siinä muuta vikaa ollut, kuin sv braken epämääräisyys, eli ikinä ei tiennyt miten pitkään milloinkin induktori haluu pysyä ulkona. Tuohon kun olis vaihtanut Mag-Z:n jousen, niin ainakin perusheitossa induktori olis tullut sisään heti alkukiihdytyksen jälkeen, niin toi olis saattanut pelittää hyvinkin. Ja jos ei, niin sitten ainakin HLC jousella. Tommosta olisin kyllä kokeillut jos se kela olis mulle jäänyt. Olis siitä niin varmaan ainakin jarrunsa puolesta tullut kiva kevythyrrä.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 12:26:50 07.05.2020

jvelth74 kirjoitti:
10:11:21 07.05.2020
+ löysällä jousella, induktori pysyy magneettikentässä pelkän magneettivoiman vetämänä.
Se että joku uskoo vetäytyviin jousiin, jotenkin ymmärrän, mutta tämä menee jo yli hilseen.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 14:13:10 07.05.2020

lore kirjoitti:
12:26:50 07.05.2020
jvelth74 kirjoitti:
10:11:21 07.05.2020
+ löysällä jousella, induktori pysyy magneettikentässä pelkän magneettivoiman vetämänä.
Se että joku uskoo vetäytyviin jousiin, jotenkin ymmärrän, mutta tämä menee jo yli hilseen.
Jätkä se länkyttää useasti, että ettet usko, tai joku on humpuukia tai nyt vaan menee yli hilseen, sen kummemmin mitään perustelematta, eli Suomeksi sanottuna vähä-älyistä keskustelua. Tämän tästä kyllä epäilyttää kovasti teknisen lahjakkuutesi taso, koska silloin kun joskus perustelet jotain, niin perustelusi eivät välttämättä ole kovin järkeviä. Heitteletkö läppää ihan lonkalta? Entä oletko läpänheiton sijaan ylipäänsä ikinä edes heittänyt sv jarrullisella kelalla, tai näpelöinyt sv jarrullista puolaa ja tsekannut miten se toimii? Jos et, niin varmaan aika turha koittaa selittää mitään, kun ei se kuitekaan mene jakeluun. Mutta yritän silti.

Tuo on ns. yleistä tietoa, että sv jarrussa on löysä jousi ja siinä ei ole painopaloja vaan siinä on aktivointiramppi ja sen toimintatapa on heiton alussa (massan hitauden vuoksi, puolan kiihtyessä voimakkaasti) pyörähtää suhteessa puolaan, jolloin aktivointiramppi työntää induktorin ulos.

Niin ikään yleistä tietoa on, että induktori pysyy magneettikentässä magneettivoiman syystä, koska mikään muu voima ei sitä siellä pidä, koska sv jarrussa ei ole Z:n tapaisia painopaloja.

Kuin myös on yleisesti tiedossa, että minkään Daiwan liikkuvainduktorisen induktorin ei ole tarkoitus pysyä samassa paikassa koko heiton ajan, vaikka Lore tästä jonkun oman uskontonsa onkin kehittänyt. Induktorin (oli se sv, Z, tai V) tarkoitus on palata smoothisti heiton kuluessa takaisin perusasemaan, jolloin myös magneettivoima pienenee smoothisti. Muuten puola/kela pelaa suht paskasti. Äkkinäiset muutokset jarruvoimassa kesken heiton eivät ole millään lailla toivottavia. Olen kokenut, yksi sv induktori oli rikki ja se tahmas. Jos oikeesti Tatulasas induktori palaa takaisin sisään että 'NAKS', niinkuin olet sanonut että kuulet kun se tulee sisään, niin ihme ettet saa sotkua, tai sitten sulla on jarrun perusasetusta niin paljon, ettei se haittaa vaikka jarruvoima yhtäkkiä noin puolittuu.

Mutta nyt kun sv jarruasiaa mietin vähän pidemmälle, niin jep, magneettivoimahan sen sv induktorin siellä magneettikentässä pitää jousivoimaa vastaan, mutta voima välittyy pääosin aktivointirampin kautta. Eli magneettikenttä pyrkii hidastamaan induktoria, jolloin induktori pyrkii jätättämään puolan kierroksista, jolloin puolan ja induktorin välissä oleva vääntömomentti pitää rampin kautta induktorin ulkona. Mutta koko heiton aikaa senkään ei ole siellä tarkoitus pysyä, niinkuin ei muidenkaan liikkuvien induktorien.
Viimeksi muokannut jvelth74, 14:49:49 07.05.2020. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 14:48:01 07.05.2020

...Ihan rauhallisesti. Lapsikin tietää ettei magneetti vedä alumiinia puoleensa, induktori on alumiinia mutta kuitenkin magneetti vetää sitä. Miten se on mahdollista?

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 14:52:17 07.05.2020

lore kirjoitti:
14:48:01 07.05.2020
...Ihan rauhallisesti. Lapsikin tietää ettei magneetti vedä alumiinia puoleensa, induktori on alumiinia mutta kuitenkin magneetti vetää sitä. Miten se on mahdollista?
Lue toi loppu uusiks:

Mutta nyt kun sv jarruasiaa mietin vähän pidemmälle, niin jep, magneettivoimahan sen sv induktorin siellä magneettikentässä pitää jousivoimaa vastaan, mutta voima välittyy pääosin aktivointirampin kautta. Eli magneettikenttä pyrkii hidastamaan induktoria, jolloin induktori pyrkii jätättämään puolan kierroksista, jolloin puolan ja induktorin välissä oleva vääntömomentti pitää rampin kautta induktorin ulkona. Mutta koko heiton aikaa senkään ei ole siellä tarkoitus pysyä, niinkuin ei muidenkaan liikkuvien induktorien.

---

Ja sen lisäksi, vaikka alumiini ei ole ferromagneettista materiaalia, niin se näköjään kykenee indusoimaan sähkömagneettisen kentän(?), jonka avulla magneettijarru ylipäänsä toimii(?) En tiedä, koska sähkötekniikka ei ole koskaan ollut lähellä sydäntä, eikä edes sähkömagnetismi, mutta veikkaan, että jos se kykenee muodostamaan sähkömagneettisen kentän, niin silloin sen sähkömagneettisen kentän vaikutuksesta magneetit vetää induktoria puoleensa. Tai sitä sähkömagneettista kenttää, miten vaan.
Viimeksi muokannut jvelth74, 15:07:50 07.05.2020. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jukka

lore
Viestit: 789
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore » 15:05:23 07.05.2020

Mun mielestä tuollainen uhoaminen ei ole mukavaa. Se että ollaan eri mieltä niin siitä huolimatta ei pitäisi mennä henkilöön. Uskon että olet superälykäs ja lukion laajat käynyt ja minä luuseri. Siitä huolimatta sanon että tuollaiset sisäänvetoteoriat ovat täyttä paskaa. Induktorin pitää pysyä ulkona myös lyhyissä heitoissa kuten olen jo aiemmin todennut. Se että joku on vaihdellut eri kelojen jousia keskenään on lähinnä kasausvirhe.

jvelth74
Viestit: 971
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 » 15:29:42 07.05.2020

No nyt on reipasta ja älykästä puhetta, kiitos siitä! Eri mieltä asioista voidaan olla, mutta asiat ja mielipiteetkin pitäisi pystyä perustelemaan, mihin minä ainakin pyrin. Jos osoittautuu, että olen ollut väärässä, niin harmittaahan se hetken, mutta ei siinä sitten muuta voi kuin myöntää asian ja koittaa ottaa opikseen.

Ja ei ole mukavaa niin, sori siitä, mutta alkoi vituttaa äärettömästi, ja kirjoitin 5 vastausta, jotka tuhosin ja toi kuudes oli painokelpoinen, niin lähetin sen. Ja kiitos vaan, lukion olen tosiaan käynyt kyllä ja oikeen insinöörimies sen lisäks :-) 'Superälykäs' :-D No ei tunnu siltä. Luuseriks en ole sua sanonut, eikä moinen ole kyllä käynyt mielessäkään.

Magforce-Z:n ominaisuus kun on tuo keskipakopainot & jouset, niin se ei pelaa optimaalisesti kaikille kierroaslueille. Lyhyet heitot: no, toi HLC Zillioni ei pelaa niissä ollenkaan, ei se paska kela silti ole, vaan ei ole tarkoitettu lyhyisiin heittoihin. Daiwalla on niihin lyhyisiin heittoihin toinen jarru, se on toi sv jarru (ja jotkut kiinteäinduktoriset lisäks kuulemma, kuten ASC). Ja perus V jarrukin on lyhyisiin heittoihin parempi kuin perus Z jarru, kun V:ssa on painopalat isommassa kulmassa. Yksi ja sama Magforcre-Z ei mitenkään voi olla optimi lyhyissä ja pitkissä heitoissa, eikä ole. Jos joku Magforce-Z on viritetty toimimaan lyhyissä heitoissa, niin pitkissä heitoissa se toimii enintään auttavasti. Jos Magforce-Z on viritetty toimimaan pitkissä heitoissa, niin se ei toimi lyhyissä heitoissa oikein ollenkaan.

Ja kyllä perus Magforce-Z toimii myös vaikka se induktori olisi vetänyt itsensä sisään, koska perus Magforcessa se induktori on aina hyvin magneettikentässä, eli ei perus Magforce-Z:ssa ole induktorin pakko liikkua lyhyessä heitossa, jarru toimii kyllä silti riittävästi. Toi OG HLC on ainoa mikä on tullut vastaan, missä magneettijarrun voima on lähellä nollaa kun induktori vetää sisään. Daiwa itsekin tiedosti tämän, ja kuulemma tämän jälkeen tehdyissä HLC:eissa tätä asiaa on korjattu, että kelaa pystyy käyttämään peruskalastukseen vähän paremmin. Minulla on sv jarrullinen puola, missä induktori on jumitettu, se toimii ihan hienosti niin. Varmaan toimii myös perus Magforce-Z:t ihan hienosti vaikka induktorin jumittais pohjaan, kun laittaa vaan Magforcen säädön sen mukaan. Siksi sanoisin, että kyllä perus Magforcet toimii lyhyissäkin heitoissa vaikka induktori ei liikkuiskaan. Mutta sen olen kokenut henkilökohtaisesti ärsyttäväksi, ellei induktori toimi niinkuin suunniteltu, eli ei tule sisään niinkuin pitäisi, niinkuin tilanne on tolla Tatula ct Type-R:llä jos heitän täysillä. Mutta sitä kelaa ei vaan ole selvästi suunniteltu täysillä heitettäväksi, vaan peruskalastukseen. Tämän tilanteen voi muuttaa vaihtamalla jousen. Sen jälkeen se soveltuu paremmin pitkälle heittoon ja vähän huonommin (ehkä) peruskalastukseen.

'Kasausvirhe' ... hmmm, no Daiwa itsekin myy käytännössä yhtä ja samaa puolaa eri jousilla. Kummassahan se kasausvirhe sitten on? Mun mielestä Daiwa myy erilaisia puolia ja erityyppisillä jarruilla ja jousilla varustettuna, eri tarkoituksiin tunetettuna, niin mikään ei estä niistä swappaamasta osia ristiin jos siltä tuntuu. Nykymaailmassa kuulemma on tuotteiden valmistajia, jotka kokevat omistavansa tuotteen, vaikka ovat sen kuluttajalle myyneet, mutta Daiwa onneksi ei kuulu siihen joukkoon. Toihan Daiwassa just on hyvää, että niitä pystyy tunettamaan mieleisekseen. Ainakin itselle hyrräkela on tärkeä kalastusinstrumentti ja säädöt ovat henkilökohtaisia.
- Jukka

Vastaa Viestiin