Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Ajattelin, että BFS, siis UL hyrräkelakalastus, vai pitäiskö sanoa kevythifistely hyrräkelalla, ansaitsee oman keskusteluketjunsa tällekin foorumille.

Tänne siis keskustelua UL painoisilla vieheillä -eli pääasiassa alle 3 g- hyrräkelalla kalastuksesta. Tai siihen pyrkimyksestä, tai edes mielenkiinnosta aiheeseen.

Tosin kuten tästä kirjoituksesta huomaatte, niin olen heittänyt toistaiseksi pääosin painavampaa kuin 3 g, koska toi mun 34 mm puola ei ole varsinaisesti vielä UL kelpoinen, vaan mukavimmat painot on nyky setupilla löytyneet noin 5 g luokasta. Paremmalla hyrrällä (tai puolalla) saattais just toi 3 g olla hyvinkin optimi tälle vavalle.

UL kevytkalastus ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kovin yleistä Suomessa, en tosin tiedä onko se kovin yleistä missään paitsi ehkä Japanissa, koska kyseessä on hyrräkalastuksen alalaji ja vaatii omat välineensä, jotka eivät edes ole ihan halvimmasta päästä.

Minun hankkimani vapa ei ollut kallis, Alista tilasin Teton SUL:n: https://www.aliexpress.com/item/KUYING- ... 27458.html Ja kun itsellä oli jo valmiina sv Zillioniin hankittuna BFS:aan kykenevä puola, eli Momo's honeycomb: https://www.ebay.com/itm/MOMO-Studio-Ho ... 3244400054 (onpas muuten hinta noussut, Alista vois löytää halvemmalla) niin pääsin aika halvalla BFS:aan kiinni (siis ton vavan hinnalla). UL hyrräkalastuksessa käytetään lyhyitä vapoja, ainakin pääosin, koska heittopituudet eivät ole ollenkaan se juttu UL hyrräkalastuksessa, vaan namuttelu tarkoilla heitoilla pikkupuroilla (ja yleensä pikkukaloilla).

Ensimmäisellä testikeikalla oli aika ravakka keli UuäLläilyyn:
Testing conditions.JPG
Huomasin kuitenkin, että vaikka vasurihyrristä en ole tykännyt ollenkaan, kun se tuntuu vaan jotenkin oudolta kelata vasemmalla kädellä, mutta kyllä tarviin UL hyrräkalastukseen vasurihyrrän. Näin siksi, että onhan vapakäden vaihto nyt aika pöljää nopeissa 10 m heitoissa ja lisäksi kevytsetillä tunnun haluavan pitää ns. palming otteen myös heittäessä ja silloin kampi on tiellä oikeakätisessä hyrrässä. Ja onhan tuo sv Zillion nyt vaan iso ja painava UL hyrräksi. Eikä se siis ole UL hyrrä vaikka Momo's puolalla kyllä heittää UL painojakin. Tilasin sitten 70 ct Alphasin, joka sekään ei ole puolansa puolesta tarkoitettu UL käyttöön, mutta kokeilen silti ja tilannen siihen kevyemmän puolan kun olen kokeillut. Alphas AirStreamCustom ja Aldebaran BFS:hän ne olis olleet valmiit UL hyrrät suoraan hyllystä/laatikosta, mutta halusin Daiwan pienimmän puolan, siis Alphas ct...Mä nyt välillä haluun tehdä hommat vaikeimman kautta. AirStreamCustomin jos haluaa niin sen joutuu tilaamaan Japanista, Aldebaran BFS:n Suomen tilannetta en ole tsekkaillut, mutta ainakin Saksasta saa jos sellaisen haluaa.

Tolla Teton SUL:llä heittää Momo's puolalla hienosti heittopainot 3 g - 10 g siinä tapauksessa, että vieheellä on ilmanvastusta. Jos heittää viehettä melkein-ilman-ilmanvastusta (esim. pieni drop shot rigi), niin siinä tapauksessa 1.5 g - 10 g. Noin 5 grammaa tolla Momo's puolalla tuntuu olevan nautinnollisin paino tähän asti. 5 g Just sopivasti ylikuormittaa vapaa jo pienellä heittoliikkeellä ja puola lähtee pyörimään todella vaivattomasti ja heitto osuu hyvin. 7 g on vielä aivan hyvin heitettävissä, mutta heitot ei kanna sen pidemmälle kuin 5 g:lla. 10 g On vielä heitettävissä, mutta sillä painolla huomaa, ettei sellaista ole tuolla vavalla tarkoitus heittää. Mutta vaikka lähtönopeus ei olisi suuri, niin Momo's lähtee tosi hienosti pyörimään ja 10 g on niin paivava, että se vetää siimaa rullalta hyvin ja heitot kantaa ihan riittävän pitkälle. (Ja 5 - 10 g alkaa jo toimimaan muut vavat hienosti, eikä se enää BFS:aa olekaan, joten tämä Teton SUL hoitaa hommansa hyvin.)

Puolan keveys ja alhainen hitausmomentti on hyvin tärkeä UL hyrräkalastuksessa, jotta kalastus on mielekästä tai edes mahdollista. Koitin Ray's original DIY puolalla heittää, siinä oli vielä painavat 0.12 mm siimat (noin 3 g). (Sitä ei kyllä ilmeissesti ole enää (onneksi) saatavilla, kyse kuitenkin siitä pyöreäreikäisestä, nykyinen Ray's Honeycomb on nähtävästi toista maata, ainakin se on tarvittavat grammat kevyempi.) Sillä Original DIY:llä kalastuksesta ei tullut oikein mitään, tai ainakaan siinä ei ollut mitään mielekkyyttä. 5 g:lla saadakseen puolan pyörimään joutui heittämään niin väkivaltaisesti, että heitot ei olleet tarkkoja ja lisäksi vapa pohjasi. 4 g:lla väkivaltaiset heitot onnistui vavan puolesta vähän paremmin, mutta siinä oli taas sen verran vähemmän heittopainoa, että tolla kyseisellä Ray's puolalla vaan oli liikaa hitausmomenttia että heittäminen olisi vaivatonta ja kivaa. Ray's on kyllä tehnyt uuden honeycomb puolan, jolla olen nähnyt heitettävän yhtä hyvin tai lähes yhtä hyvin kuin Momo's puolalla ja sillä heittävä kaveri kehuu sitä puolaa, eli Ray's honeycomb on eri lajia kuin toi original (pyöreäreikäinen) Ray's. Ei sillä kaverilla kyllä ole yhtä painavaa siimaakaan kuin mulla oli Ray's:ssa. Uusi Ray's Honeycomb, mikä kaverin mukaan on ihan OK: https://www.aliexpress.com/item/Accesso ... 98716.html

Jo siiman aiheuttama hitausmomentti siis voi ratkaista onko UL hyrräkalastus mielekästä vai ei. Esim. 0.12 mm Spiderwire painaa jo useita grammoja jos sitä laittaa BFS puolan täyteen, siis 50 m - 60 m. Ja kaikki tämä on puolan ulkosäteellä, eli vaikutus hitausmomenttiin on helposti havaittava. 0.06 mm Spiderwire taas ei paina paljon mitään (metripaino on neljännes 0.12 mm:sta). 0.06 mm Taasen on melkoisen epämukava käyttää koskella iltaisin, kun sitä ei näe ollenkaan. Niinpä tein ratkaisun, että jätin Momo's:issa olleet noin 50 m 0.06:sta pohjalle, varasiimaksi jos epätodennäköinen todellisuus sattuu kohdalle ja saan isomuksen siiman päähän, ja sitten heittosiimaksi 20 m 0.06 mm. Uskokaa pois: tämä tuntuu toimivan varsin hyvin. Uni - Tuplauni liitossolmu menee tarvittaessa sujuvasti siimanjakajasta ja vaparenkaista läpi. Ja ylipäänsä jos se menee läpi, niin silloin voi sanoa että on ahnehdittu tarpeettoman pitkä heitto UL hyrräkalastukseen. Monofiili kyllä saattaisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto UL hyrräkalastukseen, mutta toi 0.12 mm Spiderwire on sen verran vahvaa, että sillä kelpaa nyhtää vaappuja puitten oksilta, mihin ne tuntuu tämän tästä päätyvän. Toisin vapaa ja kelaa on syytä varoa noin vahvalla siimalla, ei ei vedä vavalla eikä kelalla, vaan siima esim. hian ympäri ja sitten vasta vetoa.

Hauskoja heittoja UL hyrräsetillä kyllä tulee harrastettua. Suosikkini on rystyheitto, kun sillä tuntuu saavan helpolla tarkkoja ja matalia heittoja. Eikä painavalla = vavan helposti lataavalla (tässä tapauksessa noin 5 g) vieheellä rystyheitolla edes heitä juuri lyhyemmällä kuin kämmenellä. Niin ikään ampumaheitot (joku pitching tai flipping variaatio) on kanssa hauska heitto, UL vieheiten koukut on vaan niin pieniä, että siinä saa olla tarkkana ettei ammu koukkua sormeen. Muutaman kerran olen pilanpäiten ampunut jostain puskasta läpikin, ihan vain nähdäkseni että onnistuuko. Joku 20% on onnsitunut. UL hyrrästyksessä vieheen lähtönopeudet on niin pieniä, ja puolan hitausmomenttikin on niin pieni, ja toi käyttämäni 0.12 mm Spiderwire on niin vahvaa, että syntyneet heittosotkut on varsin maltillisia, kun ylipyöriminen ei ole hervotonta.

UL hyrrästys on ehdottoman jännää, mielenkiintoista ja hauskaa hommaa. Se on myös hyvin rentouttavaa ja rentoa silloin kun välineet mahdollistaa vaivattoman heittelyn
, niinkuin mun nykysetupilla 5 grammalla. Noi paikat mitä me ollaan käyty läpi, on tyyliltään lähinnä perhokalastusmestoja, mutta on se vaan nyt niin hauskaa heittää niissä hyrrällä pikku-uistumia. Me kun ei olle perhokalastusmiehiä, tai ainakaan toistaiseksi ei olla oltu, niin jäisi nuo paikat kyllä kokonaan kalastamatta ilman UL hyrräharrrastusta. Kieltämättä aika hienoa lähikalastusta on tässä tullut harrastettua.

Tohon Teton SUL:iin olen ollut hankintana täysin tyytyväinen. Yllättävän hyvän vavan sai tohon hintaan. Yksi parhaista kalastushankinnoistani hintaan suhteutettuna viime aikoina. Ainoa mikä tossa vavassa on hiukan häirinnyt, niin on kahvan huono laatu. Mutta sen ymmärtää tuohon hintaan tehdyssä, muuten laadukkaista komponenteista valmistetussa vavassa. Johan yksi huippulaatuinen korkkirengas maksaa saman verran kuin kahvan tehneen kiinalaisen päiväpalkka. Mutta käsittelin kahvan U-40 Cork sealerilla ja hioin sen sen jälkeen kevyesti, niin tuli paljon mukavamman tuntuinen.

Youtubesta ja Googlesta ja Tackletouristahan tästä löytää paljonkin lisää juttua. Esim:


https://www.youtube.com/watch?v=jOJbrHcOz_k

Mutta tämmöinen keskustelunavaus tänne. Kun noita (ainakin semi-) kevythyrriä näköjään saa Suomestakin nykyään.

Tossakin tuli kalastettua hyrrällä pikkuvaapulla:
Small Stream in Finland.JPG
Kahva käsiteltynä ja hiottuna:
SUL grip.jpg
SUL grip.jpg (18.18 KiB) Katsottu 11025 kertaa
Toi U-40 tuntui olevan sen verran kelpo kamaa, että käsittelin sillä loputkin vavat.

Mikä nyt milloinkin on heittävissä, ja minkä painoisella vieheellä mikäkin on kalastettavissa, niin se on hyvinkin tapauskohtainen asia. Ton Teton SUL:n viehepainosuositus on (ehkä) hyvinkin kohdillaan. Mutta koska pyöreän kappaleen hitausmonentti on verrannollinen halkaisijan toiseen potenssiin ja 34 mm puola (Zillion sv) vaan on iso UL hyrräkalastuksessa, niin sen takia olen löytänyt kyseiselle vavalla, kyseisellä kelalla, mukavimmat heittopainot vavan suosituksen yläpuolelta. Vaapuista mukaviksi heittää olen kokenut tähän asti ainakin Rapala Mini Fat Rapin (4.2 g), Rapala 3 cm Countdownin (4.6 g - 5.1 g) ja Siek Kirren (3.1 g). Kevyempiä ja hankalampiakin on tullut heitettyä, mutta ne ei ole enää vaivattomia heittää. UL hyrräkalastus vaan ei ole kivaa, ellei puola lähde vaivattomasti pyörimään. Heitettävissä tolla yhdistelmällä on jopa 1.5 g, mutta sillä painolla ei puola lähde vaivattomasti pyörimään. Pidemmällä vavalla tota painoa saattaisi jopa väkivaltaisesti heittää jonkin verran. Mutta heittopituudet eivät ole ollenkaan UL hyrräkalastuksen juttu, vaan tarkoista heitoista nauttiminen kevyillä vehkeillä. Ehkä myös nopeista ja tarkoista heitoista, mutta niin pitkälle en ole vielä päässyt harrastuksessa.
- Jukka
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4357
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Mielenkiintoista juttua. :juu:

Itseäni rupesi kiinnostamaan nuo flipping/pitching heitot, kun seurasin GoExpossa lajin tarkkuusheittokisaa. Mistään UL-hommasta ei tosin ollut kysymys, kun siiman päässä oli kaikilla Baby Buster Jerk.
Tuota olisi kuitenkin helppo kuivaharjoitella vaikka omalla pihalla, kun heittopituudet on niin pienet.

Tuossa jvelthin linkittällä filmillä heitot lähti kyllä niin nopeasti ja refleksinomaisesti, että pitää katsoa se vielä myöhemmin hidastettuna.

Toivottavasti saamme täällä lukea vielä lisää aiheesta. Kaikki välinevinkit ja linkit on myös tervetulleita.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Braven »

Jeah tää on kiva laji. Mulla on kolmekin eri puolaa ja pari kelaa jolla onnistuu, mut vavan kans saa tosissaan olla tarkkana. Huomattavasti tarkempi vavasta, mitä haspeli.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Juu, tuo pitää paikkansa, haspelilla aina jollain lailla ruimasee siitä huolimatta että joustaako vapa ollenkaan vai pohjaako se totaalisesti. Hyrrällä muuttuu noissa ääripäissä aika hankalaksi ja erityisesti ikäväksi. Kevytkalastusvirvelisetin toiminta-alue on ehdottomasti kapeampi hyrrällä kuin haspelilla, erityisesti kun puhutaan Ultra Light luokasta. Vavan toiminta-aluetta hyrräkelalla tuntuu voivan hieman kasvattaa sillä, että on mahdollisimman pienen hitausmomentin puola, jolloin on helpompi saada puola pyörimään huomioiden vavan rajoitteet. Tai toisin päin.

Tolla mun nykysetillä on sinänsä aivan yhtä helppo heittää 4 - 7 gramman vieheitä kuin millä tahansa toimivalla hyrräsetillä sille tarkoitettuja vieheitä. Vieheen ilmanvastuksesta riippuen haasteet alkavat pian tai melko pian 3 gramman alapuolella. Mutta esim. drop-shotilla kyllä pystyy heittämään grammankin pintaan jos haluaa.

Tulis se ct Alphasi jo, kiinnostaa testata heittääks sillä vakipuolalla 'mihinkään'.
- Jukka
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Braven »

Steez CT heitti mun kepillä 2,6g vaappua 19,5m ja 3,8g jigiä 22m.
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Braven »

Aldebaran heitti tätä 2,6g vaappua kaikki magneetit paikoillaan 21m. CT Steez heitti 23m! Steezissä tosin keraamihybridit paikoillaan.

Kuva
Avatar
jarppandeeri
Viestit: 242
Liittynyt: 19:20:39 15.03.2012
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jarppandeeri »

Ei se ollut suuri, se oli valtava!
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

BFS on kyllä hieno laji. Ihan uusi ulottuvuus mulle kalastukseen. Perhoahan noissa pikkupuroissa vois toki heittää, mutta perhovehkeitten kasaus antaa odottaa itseään. Ja toi on todella palkitsevaa kun näkee kalan ruokailevan esim. puron päälle kaartuvien puitten alla, ja onnistuu heittämään hyrrällä grammojen painoisen pikkuvaapun sinne, ja saa vielä tärpin, niin kyllä aivojen mielihyväkeskuksessa tapahtuu! BFS on kyllä tuonut mulle aivan sikana lisää kalastusmahdollisuuksia lähitienossa, kun nuo paikat on sellaisia, ettei niissä huvittais ilman BFS vehkeitä kalastaa (perholla toki vois myös). Nykytilannehan vastaa melkein samaa kuin jos asuisin järven rannalla ja olisi vene laiturissa. Yhtä helppo on lähteä autolla kalaan. Yks purovihernieriä tossa järjesti kunnon shown, kun ensisyöksyssä veti kosken alas. Ei siinä paljoa komenneltua.

---------

Hmmm ... vehkeet vaatii EHKÄ rahallista panostusta, EHKÄ ei.

Nimittäin ainakin tuo Alin Teton SUL on aivan kelpo peli ja siitä innostuneena tilasimme kaverin kanssa parin kympin vapoja vähän lisää, tai siis yhdet kummallekin. Kun noi 5' vavat ei oikeein toimi kuin 20 m heitoissa ja alle. Niin jos 6' vapa toimis esim. 30 m heitoissa ja alle. Ja sitten tuo video siitä Fishband GH100 BFS Billionaresta, niin sekin VOI olla aivan kelpo vehje ja vähemmällä käyttööonottohuollolla kaiken todennäköisyydesn mukaan pääsee kuin mä nyt näytän pääsevän ct Alphasin kanssa. Kaveri olis sen tilannutkin ellei olis ollut loppuunmyyty sillä hetkellä, niin 'joutui' tilaamaan Scorpion BFS:n. Ei siis mitään käryä millainen toi Alin kela on, paitsi että kaippa se BFS:aan kykenevä on:
https://www.aliexpress.com/item/2019-Ne ... b201603_52

Mutta niin, satasella näyttäs siis saavan jonkinlaiset BFS vehkeet Alista, kela tosin on aika arvoitus. Muttei ne Alin aiemmat (joku Tsurinoya) siitä arvosteluja tehneitten mukaan sinänsä shittiä olleet.
- Jukka
Avatar
wanha_hauki
Viestit: 64
Liittynyt: 09:53:47 07.01.2009

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja wanha_hauki »

Poistettu
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

On se vaan kivaa toi BFS. Muuten suosittelisin kokeilemaan, mutta koska välineisiin joutuu joko panostamaan rahallisesti, tai sitten riskillisesti (kiinan vehkeet), ja panostuksesta huolimatta on aina vähän kysymysmerkki, että onko vehkeet nyt sitten BFS kelvolliset vai ei, niin ei varsinaisesti voi suositella.

Mutta kyllä oli kivaa taas nakella purolla pikkuvaappuja. Eilen sain yhden noin kilon kirren, oli aika mainio tapaus, hyppi kunnolla vissiin 3 kertaa. Tolle 0.12 mm Spiderwirelle luvataan 10.7 kg ja minusta vaikuttaa, ettei se lupaus edes ole hirmukaukana jos vain solmu on hyvä. Mutta se lähemmäs 10 kg on kuitenkin sen verran, että aika perusteellisesti saa sotkea vaapun vastarannan puuhun, ettei se vetämällä irti lähtisi. Ja sinne puihinhan ne vaaput aina välillä päätyy kun koittaa heittää puitten alle / oksien alta. Kuitenkin tuo siima on hyrrässä vielä niin hyvin toimivaa, että pikku-uistimet lentää sillä kivasti. Suht hämärä keissi sattui eilen ja vieläpä kahdesti. Vedin uistinta irti vastarannan puusta ja uistimen irrottua huomasin siiman solmiutuneen vavan ympärille. Kyllä, ihan oikeasti solmiutuneen. Jälkimmäisen solmun ilmaantuessa alkoi jo hämärtää, niin katkaisin siiman ja siellä se solmu on edelleen.

Toutainta pitäis kyllä UL hyrrällä käydä kalastamassa. Haukivehkeet kuulemma olis suositeltavia. Ehkä, mutta jos tohon ct Alphasiin laittaa esim. just tota 0.12 mm siimaa täyteen, niin sitä mahtunee noin 200 m, niin luulis tonkin nyt johonkin riittävän turbosärjenkin kanssa.
- Jukka
Avatar
jarppandeeri
Viestit: 242
Liittynyt: 19:20:39 15.03.2012
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jarppandeeri »

Mulla on toi fishband, mutta en oo heittänyt sillä vielä kovin pientä uistinta. Pienin taitaa olla 6g nuppi ja 2" easy shiner. Heittää ainakin yhtä hyvin kun 51 aldebaran tai 105sv alphas
Ei se ollut suuri, se oli valtava!
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Täytyypäs kyllä sanoa, että harvoinpa sitä tuleekin noin fiiliksissä oltua kuin nyt viikonloppuna tuli kalassa oltua. Mä ainakin keskityin täydellisesti tuntitolkulla heittämiseen ja uittamiseen. Tai siis tunnustelin miten kela pelitti heitossa ja miten vaappu tai heittoperho ui virrassa, ja kaikki oli hienosti aistittavissa, kun homma vaan pelas. Kaverin puheesta päättelin, että fiiliksissä oli ollut hänkin.Sinänsä ihan hyvä, ettei ainakaan mulle tullut kalaa, kun olis varmaan nasahtanut kuti punttiin. Suorastaan maagisen upeaa tuo pikku-uistinten hyrrällä virtaan heittäminen, kunhan homma pelaa. Varmaan parasta, mitä kalastussaappaat jalassa voi tehdä.
UL hyrräilyä.JPG
Ul hyrräilyä 2.JPG
Ul hyrräilyä 2.JPG (121.46 KiB) Katsottu 10458 kertaa
----------------------------------------

Onpas tuo kyllä kivaa edelleenkin. Todellakin mahdollistaa kalastusta paljon, kun vaikkei varsinaisesti kalastettavaa vettä oikein lähellä olisikaan, niin jos purossa on petokaloja, lähinnä ahvenia ja haukia, niin siinähän se kalapaikka on. Kalassa, tässä tapauksessa UL-hyrrästyksestä nauttimassa, ollaan käyty edelleen. Todellakin mukavaa kun vapaata ei tarvi olla kuin se tunnin tai puolitoista, niin kalassa ehtii käydä. Työmatkallakin olisi kyllä paikkoja enemmänkin, mutta sitten pitäisi ostaa lisälupia ja alkaa pitää kalavehkeitä töissä mukana. Se ehkä menis vähän turhaksi suorittamiseksi. Tärppitiheys tossa UL-hyrrästyksessä on kyllä korkeaa tasoa. Keskimäärin kalat toki ovat kyllä pieniä. Jokusen kivan kirjon kanssa ollaan kyllä temuttu.
Lisää UL hyrräilyä.JPG
Toi ct Alphas nähtävästi on kyllä täysin BFS:aan kykeneväinen. Toi mun yksilö vain saapui induktoriviallisena. Mutta sillä pystyi kalastamaan magforce nollilla ja sittemmin laitoin siihen HLC jousen niin lakkasi induktori liikkumasta BFS painoilla, niin nyt keskimäärin Magforce puolivälissä on hyvä. Nyt se on täysin looginen, ja jotenkin tolla 30 mm puolalla peukalojarruakin on helppo käyttää, samoin kuin paljon jämerämmilläkin vehkeillä. 1.4 g Kevyemmän DAIWA SLP WORKS RCSB CT SV700 puolan laitoin tilaukseen. Se toivon mukaan saapuu toimivalla induktorilla. Tai muuten se kyllä lähtee palautukseen. AirStreamCustom tai Shimanon BFS:t ne olis kyllä valmiiks soveltuvia BFS:aan, että semmoisen hankkimalla ei pitäisi joutua arpomaan että pitääkö tilata keveempää puolaa. ASC:aan nyt ei kevyempää puolaa edes ole saatavilla.

------------------------------------------

Ja olisihan se KTF puolakin pitänyt laittaa tilaukseen, mutta kun ne julkaisi sen, niin ei mennyt kuin pari tuntia, niin oli puola loppuunmyyty. Kun maailmassa lienee jokusia tuhansia ihmisiä, jotka haluavat pienimmän hitausmomentin puolan hyrräkelaansa, mutta Karil ei tainnut valmistaa niitä montaakaan tuhatta, niin meni sitten heti kaikki. Nyt rupean ymmärtämään, mikä idea jollakulla oli myydä käytettyä KTF puolaa $350 hintaan Ebayssa. Jos niitten KTF puolien ostamisen onnistuminen on tollaista arpapeliä. Eipä silti, tällä hetkellä näyttää siltä, että KTF kaupasta ei saa ostettua mitään, kun kaikki mukamas loppuunmyyty. Eli tais vaan koko kauppa kaatua kun Karil julkaisi 70 koon BFS puolansa. Tonnin hintaisen täysillä KTF pimppauksilla varustetun ct Steezin sen kauppa vielä keskti, kun se ei aiheuttanut tolkutonta yleisönryntäystä, mutta pelkän puolan julkaisu oli liikaa? No, on sieltä vielä tulossa ct Alphasiin ja ct Millionaireen tarkoitettu puola, jossa siis on erilainen induktori kuin ct Steeziin tarkoitetussa puolassa. Mutta näkee sitten onko sekunneissa loppuunmyyty sekin kun se sen julkaisee:
ct 70 spools.jpg
ct 70 spools.jpg (36.75 KiB) Katsottu 10307 kertaa
Kaveri vinkkas, että se oli Alista löytänyt vasurina sitä Alin halpaa BFS kelaa, se GH100, ja laittanut tilaukseenkin. Näkeepä sitten minkälainen se on. Itse taidan keskittyä ct Alphasin pimppaukseen. Ei ole vielä tullut ne meidän parinkympin vavat Alista. Mutta näkyypä BFS vehkeet ainakin maailmalla kauppansa tekevän.

------------------------------------------

On se vaan mukavantuntuinen setti kädessä tommoinen UL hyrräsetti, ja itse asiassa aika nättikin. Ja tosi kätevä kuljettaa ja ottaa kalastusvalmiiksi noin pakattuna (vapalaukkuun vaan ja sieltä ulos ja viehe päähän).
Alphasi käyttövalmiina.JPG
Kalalle lähtemisestä olikin tullut hieman turhan raisu suorite varustekyrden osalta. Nyt on ainakin UL hyrrästyksen osalta palattu kalastuksen alkujuurille, tosin nyt vehkeet on kyllä aika paljon hifimpiä kuin ennen. Harmi tosiaan kun ei ollut suoraan laatikosta toimiva (sv jarrun osalta) toi setti. Nyt toi tosiaan toimii aivan hyvin UL painoilla kun jumitin induktorin kiinteäksi HLC jousella. Muuten olis voinut sanoa, että sainpas helpolla ja mielestäni kohtuuhinnalla BFS hyrräsetin. Mutta eipä se välinehulluus tuohon rajoittunut, vaan pitihän se laittaa micro laakerit tilaukseen, kun niistä kuulemma eittämättä on hyötyä verrattuna ct Alphasin vakioihin. Niin ja KTF puolia joutuu kyttäämään...

Vaan saattaahan se kaverin tilaama GH100 halpiskin vielä ihan kelvoksi osoittautua, eli on se mahdollista, että satasellakin voi saada jopa toimivan BFS setin, kuitusiimoineen. Siinä tapauksessa ei ole kovin kallista.

---------------------------------------

Kävin sopivaan aikaan KTF kaupassa ja sain tilattua purppuran KTF BFS puolan. Tai siellä ostoskorissahan se on vielä, kun sivuilla on ilmoitettava missä prefektuurissa asuu ja kun toistaiseksi Suomi ei ole Japanin yksikään prefektuuri, niin sähköposteja on vielä lähetettävä ennen kuin saadaan kauppa klousattua, mutta eiköhän tämä järjesty.

BFS mikro laakerit tuli kanssa tilattua Hedgehoggsilta.

Ja Ray's 'DIY' induktoreja Aliexpressistä.

Pitemmät halpavavat vissiin kituuttaa tullissa tällähetkellä. Tullin miehet kai aprikoivat, ettei nämä mitenkään voi olla näin halpoja?

Mutta ehkä nyt sais pikkuhiljaa olla BFS vehkeitä tarpeeksi.

Kovin kaukana en kyllä enää ole siitä, että olis töräyttänyt vaan tonnin hintaisen pimpatun ct Steezin tilaukseen. Että mä en sinänsä ihan kauheen halvalla päässyt.

-----------------------------------------

Pitemmät halpavavat oli pettymys. Ne tuntui ihan kahdenkympin vavoilta, olisin odottanut enemmän, koska ne sentään maksoi pari kymppiä. :) Kymppi tai 15 € olis mun mielestä ollut sopiva. Kyllähän tuollaisella pidemmälle toki heittää kuin huomattavasti lyhyemmällä kevyemmälle vavalle, mutta siinä ne hyvät puolet mun mielestä olikin. En suosittele. Mutta tuo Teton SUL on kyllä ollut hyvä hankinta. Tarvii varmaan tilata samalta valmistajalta vastaava vähän jämympi, eli UL.

Puolat ja laakerit jumittaa tullissa. Tai puolat on tullattu ja ne varmaan saapuu perillekin tällä viikolla. Mutta laakereitani tullin pojat haluavat tutkia näköjään päiväkaupallla. Niin ikään yksi Ray's induktori odottaisi postissa, kun ehtis hakea. Haetaan sitten vaikka enemmän kerralla.

Kaverin tilaama GH100 halppis, niin joo, se tuntuu just halppikselta. Heittänyt en ole, mutta kyllä sen huomaa, ettei tämä vastaa Daiwaa tai Shimanoa. Heittämässä kaveri oli sillä käynyt, ei kehunut, mutta sanoi että rasvaa on taas ruikittu sopimattomiin paikkoihin. Pitänee varmaan koittaa käyttöönottohuoltaa se jossain välissä.

------------------------------------------

Saapui sitten puolat ja laakerit. Muuta en tehnyt eilen kuin otin pois pakkauksesta ja hiukan rävelsin ja punnailin. Näköjään RCSB puola ei ole yhtään kevyempi, vaan näyttäisi olevan pikkaisen painavampi kuin ct Alphasin vakiopuola. Myyjäliike on punnannut nämä ilman laakeria, eikä ole siitä huomauttanut. Että ihan täysiä pisteitä ei voi antaa. KTF puola vaikuttaa kyllä laadukkaalta, ja on aika kevytkin, ja induktorikin tuntuis liikkuvan smoothimmin. Oli kyllä melko pomminkestävä tuo KTF paketti, oikeen 'kelluva ripustus' väkerretty puolalle paketin sisään japanilaisella pieteetillä.
SLP works puola.JPG
KTF puola.JPG
---------------------------------------------------
Roro puola 2.JPG
Kyllä se siimakin vaan jonkin verran painaa. Roroon mahtui 50 m 0.12 mm valkoista Spiderwire Stealth Smoothia. Jotenkin tuntuu, että kyseinen siima on hiukan paksumpaa kuin sama punaisena. Tiedä sitten voiko se pitää paikkaansa. Tilavuuden puolesta kyseinen '0.12 mm' on vähän ylijäreää, ehkä '0.10 mm' olisi tälle puolalle passelia, kun 50 m on aika vähän. Kerran tolla toisella puolalla meinas 60 m loppua kesken kalan kanssa kikkaillessa. Vaikka 10 kg siimalla toki ottaa kalat halutessaan raakana sisään.
Roro with line.JPG
K.T.F. Siiman kanssa, noin 60 m 0.12 mm Spiderwire Stealth Smooth punaisena:
KTF with line.JPG
Tosiaan laskukonekin kertoo, että jonkin verran olisi valkoinen painavampaa. Siimoilla on kyllä vuosi eroa ostoajassa, eli on voinut paksuus muuttua.

Vähemmän noilla Roro vs. K.T.F. puolilla on kyllä kalastustilanteessa eroa kuin vaaka kertoo. K.T.F. myös kalastustuntumaltaan fiininpi, mutta Roro on kelpo BFS puola sekin ja kiinteä induktori on lyhyissä heitoissa selkeä. Kumpikin kyllä on mielestäni hintansa arvoisia, eli hoitaa hommansa. Mä nyt en olis tarvinnut kuin toisen, mutta olisin salettiin halunnut silti ostaa myös toisen. Vähän hämärä kyllä miten toi K.T.F. voi tuntua hintansa arvoiselta heitossa, verrattuna Roroon, joka sekin heittää hienosti, hyvinkin sen kuudenkympin arvoisesti. Henkimaailman juttuja.

-----------------------------------------------------

Saapui sitten pidempi (1.9 m pitkä) ja jäykempi (1-4 g viehesuositus) Kuying Teton UL:
https://www.aliexpress.com/item/3261575 ... 4c4d9AFVBs

Parkkipaikalla tsekkasin vavan, ja kyllä oli taas ylilaatua tuohon hintaan. Lakkaukset, sidokset, kaikki. Kahva nyt on tehty halvasta korkista, mutta sen pystyy antamaan anteeksi näin halvassa vavassa ja paremman siitä saa kun antaa sille cork sealeria ja hiukan hiekkapaperia. Tolla kelakiinnikkeellä (joku Fuji) saa paremman nykkiotteen kelasta kuin SUL vavassa, missä on hieman pöljä kaksiosainen kiinnike. Takakahvasta saa just hyvän kahdenkädenotteen, eli pystyy paremmin heittään myös avokämmeneltä tai suoraan pään yli, mitkä heitot mulla ei yhdellä kädellä edelleenkään suju täysin smoothisti, kun helposti tulee tehtyä silloin yhden käden heitossa ylimääräisiä ranneliikkeitä, mikä ei ole hyvä. Toi UL vapa tuntuu PALJON jäykemmältä kuin SUL, ja huomattavasti pidemmältäkin, joten eiköhän tuolla heitä UL vieheitä ihan eri lukemille, kuin SUL:lla heittää. Pienimmät vippailut, kaikenmaailman alakautta heitot yms, tolla pidemmällä vavalla kyllä karsiutuu pois käytöstä, eli ei ole siinä määrin puskavapa kuin lyhyeampi SUL on. Mutta ei toi vielä niin pitkä tai 'raskas' ole ettei hyvin pystyis heittään rystyltä yhdellä kädellä. Tosin on sillä SUL:lla sinänsä riittävästi heittänyt, mutta melko usein sillä saa heittää niin pitkälle kuin hyvin saa menemään. Toivottavasti pidemmäll UL vavalla pystyy myös kaloja ohjailemaan vähän paremmin kuin 1.56 m pitkällä SUL vavalla, mikä sillä ajoittain on ongelma.

Kuying laatu on kyllä hintaansa nähden erinomaista, ainakin Teton sarjassa.

-------------------------------------------------

Nyt on lyhyesti testattu Kuying Teton UL. Lyhyesti siksi, että moottoriveneen moottori teki tenän ja moottorivene liikkuu vähän huonosti melomalla ja oluet unohtui rannalle, niin ei kovin hirveästi innostanut kalastaa, mutta pitihän sitä nyt hiukan kalastaa / testata kun vesillä oltiin. Eka heitolla melkein heti hauki kiinni, mistä ei paljon visiota saanut mistään, UL vapa kyseessä ja häkellykissäni ei tullut edes vastaiskua tehtyä, joten mahtoiko tuo olla edes koukuista ollenkaan kiinni. Irtosi ainakin ennen venettä. Hyvä niin, vaikutti sangen pikkuhauelta kaiken lisäksi. Hampaanjäljet jäi taas muistoks uuteen vaappuun. Vieheenä tuolloin oli 9 g Rapala Scatter Rap, jonka kanssa kyseisellä UL vavalla selvästi loppui paukut kesken, eli ei lentänyt sen pidemmälle kuin huomattavasti kevyempikään, mutta tuota painoa pystyi sinänsä ongelmitta vielä heittämään. Isoin ero tolla pidemmällä UL vavalla tuntuu SUL vapaan verrattuna olevan, että heittäminen on paljon helpompaa, ei tarvi olla lainkaan niin tarkkana. Heittojarrunkin pystyi laittamaan paljon löysemmälle kuin SUL vavalla. Mutta ei tuolla UL vavallakaan kovin pitkälle heitä, on sen verran stream trout fishing keppi, ettei sillä kovin isoon lähtövauhtiin viehettä lingota. Mukavan tuntuinen keppi kyllä, ja tosi helppoheittoinen UL painoilla (esim. Siek Kirre). Ääripituuksia en kokeillut, mutta kertaakaan siima ei edes noussut puolalta, joten kyllä tuolla pitempiä olisi saanut mitä nyt tuli heitettyä.

----------------------------------------------------

Juu, niin se vaan on, ettei UL vavalla, etenkään jos on 'taimentoiminen', niin ei sillä kovin pitkälle heitetä. Erittäin mukava ja helppo tolla pitemmällä UL vavalla kyllä on heittää. Harkitsen tässä josko sitä tilais Kuying kaupasta nopeemman kärkitoimisen (ahven-jigi-vavan), kun näyttää olevan alennuksessakin. Kaverin Shimano Trout One on kyllä selvästi napakampi ja nopeempi ja siten myös pitkäheittosempi kuin Kuyingit, mutta on se kyllä hankalampi heittääkin. Ei missään nimessä hankala silti, hyvä vapa se on, ja kaikinpuolin hemmetin laadukkaan tuntuinen:
https://www.finesse-fishing.com/trout-b ... -rods.html
https://www.ebay.com/p/520526464?iid=123696857673&rt=nc
Mutta 'makarooni' Kuyingit on kyllä jalokalojen kanssa namuja.

-------------------------------------------------

Jenkkifoorumilla arvostelu / testi otsikolla $100 BFS haaste.

Kelana Tsurinoya XF50 BFS:
https://www.aliexpress.com/item/32852010320.html
Vapana Tsurinoya Dragon S602UL
https://www.aliexpress.com/item/32915659572.html

Näköjään oli tykännyt setistä muuten, mutta jarrulevyn oli vaihtanut carbontexiin (taisi sanoa maksaneensa $6) ja vähän supertunettanut jarrua muutenkin. 40 Jalan heitoista raportoi parin gramman vieheellä.

http://www.tackletour.net/viewtopic.php?f=55&t=82570

------------------------------------------------------

Vertailua Kuyingin Teton SUL vs. UL:

SUL on tosi herkku rystyltä heittäessä. Avokämmeneltä tai olan yli jotenkin hankala, ainakin jos yrittää saada heittopituutta yhtään. Lyhyt ja joustaa paljon. On eräs napapiirin sankari kuulemma tolla saanut kaksi kertaa omasta uistimesta päähänkin, hieman liian painavaa heittäessä ja laiskana (ei viitsi kovin suoralla kädellä heittää). Mutta pusikkopaikoissa on tosi herkku vapa ja kalan kanssa hauska, joskin nysävavalla on hankala ohjailla kalaa. Jigatessa tämä vapa on liian löysä, ei ole oikein minkäänlainen jigivapa.

UL taas on sen verran pidempi, että se ei enää ole ollenkaan hankala avokämmeneltä eikä olanyliheitossa. Heittopituutta tällä saa joku 50% lisää SUL:liin verrattuna, mutta ei tuokaan mikään pitkäheittoinen ole, lötkö stream fishing vapa kun on. Rystyltä tämä on hankalampi kuin SUL, rantakalastuksessa heinikossa seisten ei sopivia liikeratoja tahdo löytyä. Pusikossa tuo on aika hirvee verrattuna kätevään SUL:liin. Niin ikään lyhyet tarkat heitot on huomattavasti hankalampia kuin SULlilla. Kevyessä jigaamisessa (ahven tai kirjo tavoitteena) tämä vapa tuntuu toimivan ihan kelvollisesti.

----------------------------------------------------

Pitipä sitten tilata Kuying Superlite Ajing SAC762S Casting 7’6”(2.28m) Lure:0.6-10g. Nopeaksi mainittu ja kärkitoiminen. Lähinnä ajattelin, että kevyeksi ahven- ja jalokala(?) jigi vavaksi. Toivottavasti toi myös olis hyväheittoinen. Ainakin tämän sivun mukaan ainakin jotkin Ajing vavat soveltuvat jalokaloille: https://www.finesse-fishing.com/ajing-r ... -rods.html

----------------------------------------------------

Superlite Ajing SAC762S Casting 7’6” saapui. Vaikuttaa hintansa arvoiselta vavalta. Hemmetti vaan kun on tähänkin pitänyt laittaa nykymuodin mukainen kaksiosainen kelakiinnike ja Alphas ei siihen ihan täysin hyvin mene, tai kelan jalka pohjaa, eikä kiinnike kiristy niin kuin se on tarkoitettu, eli pitää laittaa teippiä kelan jalan ympärille tai muuta pikku fylliä kelakiinnikkeeseen. Musta ei kyllä varmaan saa ikinä kaksiosaisten kelakiinnikkeiden ystävää (koska niissä näkyy olevan laatuongelmia) eikä myöskään kaksiosaisten nykymuodin mukaisten kahvojen ystävä (koska ne on useimmiten väärällä mitoituksella). Mutta tämän vavan kahvojen mitoitus sentään pelittää.

On kyllä todella herkkäkärkinen / kärkitoiminen tämä Ajing vapa. Ihan kärki on ihan lärppä, mutta vavassa alkaa olla selkärankaa melkoisesti heti sen jälkeen kun kärki on taipunut. 3 (vai 4) kertaa vaihtuu vavan pinnoitemateriaali. Ihan kärki on täyteinen ja pinnaltaan valkoinen. Siitä sitten vähän matkaa, pintana on perus hiilikuituinen ontto aihio. Siitä vähän matkaa, niin tulee niitten perus suuntakuitujen päälle normaali hiilikuituspiraali. Ihan tyvessä taas pintana on joku kudottu matto. Näin sitten vavasta on saatu todella herkkäkärkinen.

Sanoisin, ettei oikein jalokakavapa ole, koska jos jalokalaa joutuu käskyttämään, niin tossa on niin paljon selkärankaa, että repii ehkä liikaa. Ahvenelle varmaan kyllä todella passeli kevytvapa. Heitot on vielä suorittamatta. Kunhan kotona testitaivuttelin kelan ja siiman kanssa. Niinkun olen tavannut uusille vavoille tehdä.

----------------------------------------------------

Talvi yllätti BFS kuitusiimakalastajan.

Ajattelin käydä koittamassa ottaisko eilen pikkukalaa pinnassa ajanut kirbeli sille paremmin tarjottuun pikkuvaappuun. Vehkeinä tänään SUL vapa ja K.T.F. puola sv Alphasissa. Ei meinannut oikeen mistään tulla mitään, lopuksi kyllä tajusin mistä kyse kun siima ei meinannut tulla edes sisään. Vaparenkaat jäässä, mikä suht normaalia, mutta siimanohjain niin jäässä ettei mikään pelittänyt. Ei ole Alphasi ainakaan kuitusiimoilla pelivehje pakkaseen.

No, huomenna pitäis taas olla plussalla jos sitä jonnekin viitsis.

Ahah, tullut kuvien maksimimäärä saavutettua. No:
https://aijaa.com/KLhQWV
https://aijaa.com/u5t4i2

----------------------------------------------------

BFS, on se aika heaven or hell…

Eilen oli oikeestaan kaikki ihan suolesta. Mutta se oli vaan se jää, mikä aiheutti vaikka mitä.

Varmaan vähän sama juttu, kuin jos on hemmetin hienot musiikkivehkeet, mutta aina välillä kuuluu jotain häiriöääntä, niin onhan sen nyt aika perseestä.

Siimankin päätin laittaa uusiks. Sain mä siinä eilen sotkunkin, jossa lähti pari metriä. Mutta päättelin, että kyseinen siima on parhaat päivänsä nähnyt, saattoi vähän karheaksikin pinta muodostua jäätyneen siimanohjaimen läpi kelatessa. Olen pitänyt tätä Spiderwire Stelth Smooth 8:ia liukkaana, mutta eihän tuo kyllä ole mitään verrattuna Morethan 12:sta. Eli käytän Spiderit loppuun ja sitten kyllä mennään Morethaneille…

Eipä tuo heittäminenkään meinannut tänäänkään lähteä kulkemaan. Hetken aikaa kuvittelin jo, onko settiini tullut jotain vikaa. Mutta olin vaan ruosteessa, kun en ole tota BFS:aa vähään aikaan harrastanut. Tolla SUL:lilla olen heittänyt varmaan yli kuukausi sitten viimeks, ellei eilistä rävellystä lasketa. Mutta piti vaan muistaa, että avokämmeneltä kyseisellä vavalla vaan on konstikas heittää ja taas rystyltä pystyy heittämään helposti ja luotettavasti ja vain noin 2 m lyhyemmälle kuin avokämmeneltä.

Jeps, mutta homma alkoi kulkea, ja oli siistiä olla tyystin hilljaisella tulvapurolla, ainoana äänenä pienten jäälauttojen törmäilyt pusikoihin ja virvelin ääni. Siinä hämärtyvässä illassa jo kotvan aikaa mietin miten siistiä täällä jokirannassa voisi ollakaan menneiden aikojen muistoksi a-luokan savuke huulilla. Heitotkin alkoi kulkea, eikä ollut ongelma pommittaa parinkymmenen sentin päähän vastapuolen jääreunoista. Virrasta sain jopa ilmeisesti tärpinkin mustaan heittoperhoon. Ainakaan jäälautta se ei ollut, eikä siinä kohtaa pitäisi olla kiviäkään.

Vastapuolen oksia muuten on hankala nähdä kun ei ole lehtiä, näin etenkin pimenevässä illassa. Kun iltaa kohden uistinta ei nähnyt heiton aikana, niin piti vaan pelata arviolta, mutta sehän onnistuu silloin kun on homma jiirissä. Vastapuolen oksiin heitin vaapun varmaan 5 – 10 kertaa, mutta joka kerta olin pysäyttänyt heiton ennen kuin uistin osui veteen, joten se uistin vaan roikkui oksasta joitain kymmeniä senttejä. Joka kerta oli 0.12 mm siimalle helppo nyppäistä uistin pois oksalta, eli viehehukkaa ei tullut vieläkään.

Sama kala, kehveli sentään, tai ainakin samassa paikassa, samanlaisia ajoja, kuin edellispäivänä. Tänään se teki tosin vaan 2 ajoa. Ilmeisesti sai sitten tarvitsemansa huikopalan niinkin. Eihän ne hirveesti kai kuluta talven kylmissä vesissä. Mutta ei ottanut pieninpään Originaliin, eikä Siek Kirreen, eikä mustaan eikä punakeltaiseen heittoperhoon.

https://aijaa.com/JLqRoy

---------------------------------------------------------

Kalalle oli taas eilen päästävä. Oikein muita vaihtoehtoja ei ollut kuin ajaa autolla, vene perässä tai ilman, parista sadasta useaan sataan kilsaan, tai sitten mennä lähipurolle kalaan BFS vehkeillä. Satojen kilsojen ajaminen, plus siihen liittyvä varustekyrde, ei niin hirveesti hotsittanut, kun ei tuo päiväkään ole vielä niin hirveästi pidentynyt, vaikka valoa kohti on jo menty jonkin aikaa.

Keli oli Tammikuun puolivälille tyypillinen -jos on plussaa ja nythän plussaa on ollut- eli kosteutta oli ilmassa. Tihkua / sumua, joku +2c, pientä tuulta. Keli kuitenkin osoittaitui ihan kelvolliseksi kalailu / ulkoilukeliksi, kun oli sopivasti kerrospukeutumista päällä. Tuolla purovarressa ei päässyt tuulikaan osumaan oikein ollenkaan, niin en tarvinnut edes kynsikkäitä, eikä sormia silti paleltanut oikeastaan ollenkaan. Mutta sen puolesta välineistä sai ihan yhtä hyvä tuntuman kuin kesäkeleillä. Vettä oli purossa niin paljon, että kaikkiin paikkoihin ei edes päässyt ilman kahluusaappaita ja meillä oli vain tavalliset saappaat. Vettä purossa siis puolesta metristä metriin enemmän kuin normaalisti, eli kaikille normaaleille rantatörmille ei päässyt kumisaappaat jalassa. Noussut vesi viikon takaisesta siis vielä ihan reippaasti. Kuitenkin tulva kokonaisuutena tarjos normaalia enemmän kalastuspaikkoja BFS vehkeillä. Purojen varrissa oli helppo liikkua, kun puskat on kuolleet. Toisaalta taas lehdettömät puut ja heikko valaistus tekee sen, että heitettäessä osumia tulee puiden oksille. Kummatkin ehkä viiteen kertaan nyhdimme uistimia puista irti, mutta kun BFS vehkeeseen laittaa paksut siimat, niin kyseinen puuhaitta on noin niin vähäistä kuin se virvelivälineillä voi olla. Yhtään viehettä ei menetetty kertaakaan, mä tosin laitoin kerran siimat poikki, mutta vieheen sain noukittua takaisin.

Kalojen aktiivisuus ei poikennut aavistetusta, eli vaikeaa kalojen suhteen tuli. Yksi hopeakylki kyllä kävi tälläämässä, varmaan kirjo kesän istutuksilta. Saattoi se toki taimenkin olla, jos oli, niin ihan hyvä ettei jäänyt kiinni.

---------------------------------------------------------

Kaikennäköistä sitä Alista saakin;

562 ul lure rod high carbon 40T stream fishing Trout Rod 0.8-5g lure weight 1.68m stream fishing free shipping

23,81 € UL hyrräkelavapa kahdella kärjellä kotiin postitettuna... :shock:

https://www.aliexpress.com/item/3284360 ... c57cc5383f

Melkein tekis mieli tilata ihan mielenkiinnosta, mutta jäisi turhan vähälle käytölle. Ei ole Tsurinoyat sun muut pikkuvavat kalliita Alissa.

---------------------------------------------------------

Testasin tossa, että pystyiskö GoPro1:n (painava) kiinnittämään Teton SUL 522 vapaan Haman polkupyöräntankokiinnikkeellä. Pystyihän sen. Väliin laitoin pätkän halkaistua paksua kumiletkua, ettei korkit muserru. Ihan hyvin sen kameran sai settiin kiinni. (Super) UltraLight hyrräsetistä tuli kyllä aika mielenkiintoisen tuntuinen kun vavan tyvessä olikin suht tymäkkä mokkula painona. No, ei ollu etupainonen ei... Työssä kun pitää käydä, niin testiheitot tietenkin kun aurinko oli laskenut, ja hemmetinmoisia tuulenpuuskia ja joki tulvi yli äyräiden ja virtas kuin heikkopäinen. Mutta videosta tuli ainakin omasta mielestäni kivan taiteellinen ja humoristinenkin:

https://www.youtube.com/watch?v=uWWru65 ... p-2EwepfGi
Nyt välittyy kelan äänetkin kunnolla vaikka GoPro on sukelluskotelosssaan.

Kokeilin sovittaa kameraa myös raskaampaan Teton UL 622, sillä itse asiassa sai aika kivan tasapainon, vapa on tasapainossa sormikoukusta. Ja siinä kun on takakahvaa joku 10 cm enemmän, niin siihen GoPron saa itse asiassa ongelmitta kiinni. SUL:iin siis saa myös, jotenkin.

GoPro Original asennettuna Teton SUL:iin polkupyöräntankokiinnikkeellä:
https://aijaa.com/GrGjLQ

Teton UL:n tasapainon testausta GoPro Original kiinnitettynä:
https://aijaa.com/HYZYnO

-------------------------------------------------------------------------------------

Pikapisto töitten jälkeen tulvapurolle. Teton SUL vapana:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... gZ5KzNNeU5
'Ampumalla':kin voi tosiaan heittää hyrräkelalla jos on oikeen hankala paikka.
(Päivitin ton playlistin).
Siellä on nyt ensimmäisenä editoitu video niistä kaikista. Ei mitään pro tasoa, mutta jotain tuli yritettyä. Aika kovaa hommaa toi videoeditointi:
https://youtu.be/DfrclLY5jzo
- Jukka
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8384
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

BFS ja UBF-fishing

Kevyt -ja ultralight-hyrrästystä.
https://www.youtube.com/watch?v=ePynv4Be8kY

UTF- ultra trout fishing with BFS-gear.
https://www.youtube.com/watch?v=wj_TC-Oq09k

Tästä kalastusmuodosta väännetään erilaisia termejä ja kalastuksen muotoja. Ainakin yksi "BSF-hyrrästäjä"on bongattu tänä vuonna vanajaveden kapeikoista rannaltakäsin jigaamassa kuhaa ja ahventa.
https://www.finesse-fishing.com/bait-fi ... ystem.html

Itse pitäydyn haspeleissa/avokeloissa, ja harrastan JT-JE kalastusta. (jos tulee-joskus ei)
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8384
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Perch Jesuksen/James Forresterin BFS-kalastusvideot on mielenkiintoisia. Pääasiassa ison ahvenen ns. "kevythyrrästystä. Sivuosumina mm. isohkoja haukia etc.
https://www.youtube.com/watch?v=mH5h-kv3sy8
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8384
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

https://www.youtube.com/watch?v=2U_4Hj97jik

https://www.youtube.com/watch?v=X-7srIH3Sa0

Eksoottisia kalastuspaikkoja
Kevythyrrästystä japanissa. Kalastusta merenpinnan lähellä kastelukanavissa ja syvemmällä/ylempänä vuoristossa. Pullea 61 cm kirjolohi ja ilmeisesti jotain paikallista "purotammukkaa" Charr Trout.

Kirjolohella taitaa olla painoa liki viittä kiloa, kun on noin pullea tapaus.

Karhuja joutuu varomaan vuoristopurojen ja kastelukanavien alueella.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001199867.html

Atsushi Aoki, kuuskolmonen tarjosi silmien väliin karateiskua, nasahti sen verran kipeästi, karhu otti Ritolat.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016090222254243
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8384
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Ultra Light kalastus hyrräkelalla, eli Baitcasting Finesse, siis BFS

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Kastelukanavissa kalastelua:
https://www.youtube.com/watch?v=E3UQRq8So6E
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Vastaa Viestiin