Kuinka pitkälle heität?

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Meinasin mitata myös Z-induktorin jousivoiman eron ylä ja ala-asennossa, se ei tässäkään paljoa muutu mutta ei ole mitattavissa. SV Conceptissa iduktori tuli ulos kierrähtämällä eikä se tarvitse kierroksia koska induktoriramppi tukee sitä. Z-tassa taas keskipakopalat antavat tukea vain silloin kun puola pyörii. Kun induktori on heiton aikana ylä-asennossa painopaljen kärjet tulevat kartiosta ulos kurkistamaan ja lukitsevat induktori ylös sitä myös vakauttaen. Tatulasssa keskipakopalat saa ulos luunapilla eivätkä kuvassa edes jääneet ulommaiseen asentoon ja ovat reilusti kartion yläpuolella.

huom. Kartio on alempana (ylempänä kuvassa) kuin puolan reuna, se ei kuvakulman takia näy.
Viimeksi muokannut lore, 02:39:33 28.03.2023. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Nyt on ensimmäinen veneestä kalastuspäivä Tatula 80 kelalla takana, samalla selvisi mikä virka pienipuolaisella Z-jarrullisella kelalla on, se on erittäin pätevä yleiskela. Nyt ei ollut kuin kaksi settiä mukana jotta sain mahdollisimman paljon heittoja Tatulalle, toinen kela oli Prorex. Kalastuskäytössä kelat eivät juuri toisistaan poikkea, kummallakin ylettyy tarvittaessa pitkälle. Viehepainot välillä 4-25g, näiden heittely hoitui ongelmitta kummallakin kelalla. Järvellä Talulalla tarkemmassa tarkkailussa Skitter 12g, jolla olin tehnyt aiemmin Prorexilla mitatun heiton. Mag 8 oli se millä tällä järvellä heittelin, rannalla heitin samalla säädöllä napakan heiton jonka rullamitalla mittasin, 39 metriä. Täysin sama tulos kuin Prorexilla.

Sitten vaihdoin vavaksi Tatula 6.1, perukkeen tilalle perholukko ja vieheeksi Rapala 4g UL Crank. Aloitin heittämisen taydeltä magneetilta ja napsuttelin pienemmälle ja heitot pitenivät jatkuvasti kunnes puola pyörähti yli ja siimat sekaisin, tarkoituksella tein näin. Mag 7 pisin heitto 23 metriä tasan.

Jos nyt joku arpoo Tatulan ja Prorexin välillä niin Prorex ehdottomasti jos aikomus on heitellä UL-vieheitä. Ainakaan minä en pääse muilla keloilla lähellekään SV Conceptin tuloksia. Concept on täsmäkela pienille vieheille mutta toimii kyllä raskaammillakin. Jos taas UL-vieheiden ei tarvitse ennätyspitkälle lähteä ja kohdekala on enemmän hauki kuin ahven niin silloin Tatula, se on aavistuksen jämäkämmän oloisempi ja kammen nupit ovat isommat jolloin suuremmalla vedenvastuksella olevat vieheet on mukavampi kelata.

huom. Tatulassa oli Daiwan 8 lettinen 0,18mm siima ja Prorexissa Stealth Smooth 8 0,13mm. Todellisuudessa siimat ovat samanvahvuiset ja myös täysin samannäköiset väriä lukuunottamatta. Spiderin 0,13 on ilmoitettua vahvempaa.
Viimeksi muokannut lore, 02:40:04 28.03.2023. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^^Kuva oli niin huono että otin toisen. Tatula 80 induktorin ensimmäinen aktivointitaso, muita sillä ei olekkaan. Mag Z-Boostissa induktorilla on kaksi aktivointitasoa.

Keskipakopalat kiilaavat induktorin ylös. Laittelin kuvaan vähän nuolia jotka toivottavasti selventävät eri voimien vaikutusta. Kun puola pyörii on keskipakopalojen kulma suurempi suhteessa kartioon, nyt niitä ei mikään voima kallistumaan pakota vaikka ovat jo hieman eri kulmassa kartioon nähden. Palat tulevat pyöriessään myös enemmän ylös ja ulos. Kun puolan kierrokset putoavat tietyn raja-arvon alle, jota en tiedä mutta matala on, palojen ote kirpoaa ja palautusjousi palautta induktorin nanosekunnisa lähtöasentoon.

Alun pienempi jarruvoima tekee heittelystä kevyempää ja pitemmistä vedoista paremman starttinopeuden ansiosta pitempiä kuin kiinteäinduktorisella, jarruvoima vähenee kuitenkin koko heiton aja yhtä tasaisesti. Hyvä keksintö.
Liitteet
DSC01703.JPG
DSC01703.JPG (78.18 KiB) Katsottu 2221 kertaa
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Tänään oli ST Croixissa ysäri Daiwa. Kelassa on jo, vaikka ei uskoisi nykyaikainen Magforce heitojarru. Rengasmagneetit ja induktori ovat samannäköiset kuin uudemmissa. Jarrussa on tehoa poikkeuksellisen alas, heitin 12g Skitteriä mag 1 tai ääriasennossa, säädin liikkui vielä ykkösenkin jälkeen pari naksua. Skitteri lensi hienosti, en oikein muuta tällä kelalla sitten heitellytkään, vähän kun on hidas kelata.

Rannassa heitin taas mitatun heiton ja ekalla mittaus. 37 metriä. Tämän perusteella voi melkein sanoa että kolmessakymmenessä vuodessa on tapahtunut kehitystä enemmän kelaustuntumassa ja ergonomiassa kuin heittopituuksissa.
Liitteet
IMG_5147.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Luulen että mag jarrun kehitys tulee paremmin esille vähän vaikeampiheittoisilla vieheillä, Skitter kun on älyttömän helppo heitettävä. Rapala UL Crank vaappua en viitsinyt vanhalla kelalla kokeilla, kokeilin sitä kuitenkin Prorexillä. Kiinnostaa kovasti tietää pystyykö SV-jarrulla heittämään neljä grammaista vaappua yli kolmekymmentä metriä, millään muulla heittojarrulla se tuskin onnistuu? Pieni sivutuuli haittasi tätä yritystä niin että jää toiseen kertaan.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Tänään tuli ostettua neljä uutta viehettä, Rapala X-Rap shadeja kaikki. Ei kuitenkaan ollut niiden päivä, ei edes seurattu. Parin tunnin heittelyn jälkeen vieheen vaihto veto Professoriin, jota veneestä heitin ja samoilta sijoilta hauki ylös. Tällä voi olla sama kuin Skitterillä, sillä on päivänsä. Jos heti kohta ei ala kopsumaan niin kannattaa vaihtaa uistinmallia.

Mukana oli myös neljä eri Daiwan kelaa joissa kaikissa erilainen heittojarru, veneessä tuumailin että SV Boost viskoo 13g X-Rap Shadia muita pidemmälle. Heitin vielä rannalla, en maalla tällä kertaa vaan veteen jossa ensin heitin perus Magforcella. Järvellä oli yksinäinen järviruoko jonka lähelle pääsin, en kuitenkaan yrittämälläkään yli. Setin vaihto Tatula 80 ja Tatula 7.1 vapaan, ekalla noin 1m ruokosta ohi. Eipä siitä sitten paljoa pitemmälle mennytkään, max. 2m. Sitten Prorex jossa SV jarru, Tatulassa Z, ruokosta ohi mutta max metrin. Viimeisenä SV Boost joka Shimano Technium vavassa, n.metrin ohi ruokosta. Aika samaan kasaan meni kaikilla kolmella vaikka vavat olivat erilaisia.

Vanha Daiwa jäi 2-3 metriä liikkuvainduktorisista maalla, tässä toistui sama. 12-13 g vaapuilla liikkuvan induktorin etu on ehkä 5 prosenttia, se ei ole paljon mutta kyllä kys. vieheitä on kevyempi/mukavampi niillä heitellä.

Paras kombo päivän vieheelle oli Tatula 80 ja Tatula 7.1. Extranopea vapa sopii Magforce Z-talle, kuten myös Boostille (jossa tänään lähes vintage), mutta ei SV Conseptille.

Kuvassa vasemmalta: Magforce, Magforce Z, SV Concept, SV Boost.
Liitteet
IMG_5160.jpeg
Viimeksi muokannut lore, 06:52:26 01.10.2022. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Kokeilin myös parantaa SV Conseptin 4g Rapala Crankin ennätystä 28,20m, joo ei. 27+. Ei pysty parantamaan kuin täysin tyynessä, nyt oli pieni sivutuuli takaa. Jääköön ainaisennätyksekseni, tähän en enää palaa.

SV Concept hallitsee kevyiden vaappujen heiton, se on siihen tehty.

lis. Jos joku aloitteleva hyrräilijä testaa UL Crankin ym. kevyen vieheen heittämistä ja viehe ei lennä kertakaikkiaan mihinkään, ja mitä kovemmin heittää sen lyhyemmälle lentää, + siiman mysteerikatkeamiset. Tämä on normaalia. Myös ul vieheissä vavan pitää antaa lataantua ja se ei onnistu muuten kuin rauhoittamalla heitto, vapa viedään hitaasti taakse ja rauhallisesti eteen. Sitten kun löytyy säätö millä viehe alkaa lentämään, aletaan nopeuttamaan heiton loppuosaa, alkuosa pidetään samana. Kun heitto kantaa turvallisesti pitkälle, aletaan taas napsuttelemaan magneettia pienemmälle jos tarvetta.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Laitoin aiemmin videon Steez Boostin induktorin paluuäänestä, tänään sellainen ilmestyi aika äänekkäästi myös Tatula 80 hyrrään. Rapala Bx Brat, mag 14, Tatula extra fast vapa ja täysi veto. Kalakaveri kuvasi heiton iphonella jossa oli hdr päällä joten vähän kummallinen kuvanlaatu ja muutenkin ekstrahuono pätkä mutta napsaus taltioitu :)

https://youtu.be/yvtPzM7s_pE

Sama on tatula satasessa, pitää olla tietyt olosuhteet ja tietynlainen heitto niin saman äänen pitää. Nyt oli hiljaista ja kamera käyttää silloin täysiä vahvistuksia niin siksikin se tuli tuohon noin kovana.

Bx Brat on Crankiksi lyhytheittoinen vaappu, lähtee lujaa mutta pysähtyy nopeasti.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Mittasin heiton maalla, 26-27metriä. Sekunnin on jarru toiminnassa jonka jälkeen induktori tulee alas kun vieheen liike-energia on kulutettu. 2 sek kuluu laskeutumiseen mutta siinä viehe tulee vain maahan, heiton pituus ei lisäänny vaikka napsauksen jälkeen saksisi siiman poikki. Kolmen sekunnin heitto kaikkiaan.
Maalla ei meinannut tulla ensialkuun ääntä ollenkaan, heitot olivat liian hitaita mutta sitten kun iski täysillä niin taas kuului. Daiwalta löytyy ainakin yksi mainoskirjoitus jossa mainitaan että tietyntyyppisissä heitoissa voi kuulua voimakas paluuääni, se kuuluu asiaan eikä tarvitse olla huolissaan. Se oli tuossa.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Oman uudehkon Prorexin SV Concept puola käy yllättäen suoraan "vanhaan" Tatula CT 100H kelaan. Tai minulle se oli yllätys, tuskin muille. CT:ssä on alunperin Magforce Z. Tämän joutuu vielä jossain vaiheessa kokeilemaan että heittääkö Tatula tällä 4g UL Crankia saman 27-28 metriä kuin Prorex, vaikka 4g Crank aiheen piti olla paketissa.
Liitteet
IMG_5208.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Enpä olisi uskonut mutta kyllä se niin vaan on että Prorex on käytännössä Tatula CT:n SV-versio. Kun tatulaan laittaa SV-puolan se heittää tarkalleen samalla lailla kuin Prorex. Nyt jäi 4g heittämättä kun jostain syystä olin vaihtanut ne eri pakkiin, mutta esim 12 g skitter toimi juuri samalla lalla. Lähtee heittämään jo täydeltä magneetilta mutta huomasin että 16 on hyvä, pienemmälle en ruvennut laittamaan kun siima oli lmassa jo sen verran löysällä. Tällä asetuksella maalla yksi kalastusheittoa jäljittelevä heitto ja mittaus, 35 metriä (6.1 vapa). Vaihdoin puolan Prorexiin ja heittelin samalla säädöllä järvelle päin niin oli kuin kelaa ei olisi vaihtanutkaan. Tätä en erikseen mitannut koska en nähnyt siihen aihetta.

SV-jarru, tai tarkemmin Air on mielestäni tosi kiva jarru heitellä kevyitä vieheitä. Viehe lähtee alussa kuin tyhjään, tällä pääsee pienellä voimalla/liikkeellä hyviin kalastuspituuksiin.

lis. Tatulaa myydään myös SV-jarrulla. Prorex on luultavasti saanut oma nimen siinä olevan matalan puolan ansiosta, se ei ole niin allrounder kuin Tatula?
Liitteet
IMG_5209 3.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Tulipa tehtyä ensimmäinen pieni vertailutesti SV Boostin ja isomman Z:tan välillä (Tatula 100). Z:assa oli aavistuksen paksumpi siima, lämpötila nollassa.

Rapala 12g Skitter.

Z: 38m
SV Boost: 39m

Samoihin meni kuin kesällä Tatula 80 ja SV Conseptin heitot. SV Boost on tällaisilla perusvieheillä Gen2 moodissa eikä ota ylempää tasoa käyttöön. huom. 38-39m 12g pintavaapulla ei ole lyhyt heitto, eli hyvin heittää kaikki.

18g Jalokalalusikka, merkki tuntematon.

Z: 49m
Boost: +60m

Nyt tuli eroa, Boostilla loppui rata kesken, viehe ei päässyt maahan asti ja riippui puun oksalla, ja ensimmäisellä heitolla. Puu oli 55 metrin päässä heittopaikasta ja olisi mennyt +60m jos olisi maahan asti päässyt sen verran korkealla oli. Nopeammalla vavalla järvelle päin heitettynä arvio että sama viehe lensi 70-80 väliin.

Boostin alkukiihdytys, se piste mihin viehe nousee on paljon korkeammalla ja kauempana kuin millään muulla omista mag jarruistani, kun heitetään 18g lusikkaa. Mielestäni Gen3 -Gen 2 ero on suurempi kuin Gen2 -Gen1. Mistään pikku uudistuksesta ei siis Boostin kohdalla ole kyse.

Gen1 Kiinteä induktori
Gen2 Z ja SV+Air
Gen3 SV Boost ja Z Boost
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Shimano DC tilattu, tällaista olen jo jonkin aikaa haikaillut. Mielenkiintoinen päästä testaamaan miten sillä lähtee samat. ^
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Shimano Curado DC 151 saapui ja on nyt koeheitetty.
Vapa ST Croix Plastics, siima Spiderwire Stealth Smooth 8, 0,23mm.

Säätö 2:

Krokodil 18g: 44 metriä
Skitter 12g: 41 metriä

Heitin vain muutamia heittoja ja ei voi muuta sanoa kuin oho, aivan tajuttoman hienosti heittää. Pakkasta 5 astetta ja kela juuri paketista otettu.

Kokeilin Krokolla myös säätöä 1, tämä on selvästi tarkoitettu pitempiin heittoihin pitempiheittoisilla vieheillä.
Tulos kuitenkin: 47m!
Olisiko oma ennätys vakiokelalla? Scorpionillla olen heittänyt +50m mutta siinä oli keraamihybridi laakerit ja varmasti 100 yritystä. Siis aivan käsittämätön peli on DC.

Kokeilin myös 4g Crankkia, sitäkin pystyi kivasti heittämään, vapa oli kuitenkin aivan väärä joten kirjaan sille tuloksen myöhemmin.

DC on ehkä suurin yllättäjä mitä on ollut, en olisi ikinä uskonut mihin kaariin se pystyy ja säätämättä. Kun laittaa säätökiekon asentoon 2 niin sen jälkeen siihen ei tarvitse enää koskea. Voi olla että en tule enää mitään muuta kelaa uutena ostamaan kuin DC:tä.
Liitteet
IMG_5422.jpeg
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4437
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Tämä testi pisti kyllä oman, aika muhkean hyrräkelapakan sekaisin.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^ Niin pisti täälläkin.

Heittelin taas DC:llä, nyt pitemmän aikaa heittoja mittaillen. Mutta ensiksi, heitin Krokolla hitaan heiton, sitten koko ajan heittoa nopeuttaen
kunnes täysillä. DC hakee automaattisesti jokaiselle heitolle parhaan säädön, tämä on aivan uskomatonta. Eikä siinä vielä kaikki, heitin järvelle (jäälle) päin vastatuuleen, ensin vähän aristin että mitenköhän käy ja toisella vedolla oli jo kunnolla vauhtia, Kroko käytännössä pysähtyi ilmaan ja tuli suoraan alas ellei jopa vähän pakilla, heitto ei ollut mikään lyhyt. DC aisti vieheen hidastavuuden eikä siimat menneet sekaisin. Tämä on jo taikuttaa! Minun päähäni ei nimittäin mene että miten se voi olla mahdollista.

Tuloksia, vapa Tatula 6.1 jalkaa 3-25g. Siima sama kuin aiemmalla kerralla.

Kroko 18g: 44,50m
Professor 11,7g: 31m
Rapala BX Minnow 7g: 29m
Rapala Jack Deep 5g: 27m
Rapala Crank 4g: ei tulosta

Rapala 4g Crankkia pystyy heittämään, mutta kela heittää sitä niin huonosti ettei siinä ole mieltä. Mutta viitosesta lähtee jo puola linkoamaan. Yllätyksenä pikkutatula heitti samalla säädöllä Krokoa pitemmälle kuin ST Croix Plastics.
Proffalla heitin 2 heittoa jo molemmat 31-32 väliin, ei ole kovin pitkäheittoinen viehe millään kelalla mutta tätä tulee myös kalassa käytettyä, kuten näitä muitakin.

Kaikki heitot on heitetty säädöllä 2 nopeilla normaaliheitoilla, minkäänmoisia pyörähdyksiä en käyttänyt.
Liitteet
IMG_5429 4.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

DC näytti tulleen markkinoille jo 2003, eli ei ole mikään uusi systeemi. Nämä kuitenkin päivittyvät koko ajan, Curadossa on Digital I-DC4 System kun taas Metaniumissa Digital I-DC5 System. Tarkoittaakohan tuo numero sukupolvea? Uusin olisi siis viides ja noin neljän vuoden välein päivittyisi?

Metanium on vielä jossain välissä hankittava.

lis. Kävin Shimanon sivuoilla ja siellä on uusi Antares. Tässä on DC4x8 Brake... Antares on Shimanon lippulaivamalli joten tuo lienee paras ja uusin.
Tänä vuonna on mennyt poikkeuksellisen paljon rahaa keloihin, saa nähdä tuleeko ensi vuonna uusi ennätys :) Jos malttaa sinne asti odottaa.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Monille DC on jo tuttu mutta itselle ei niin sitä piti vähän tutkia, eli siinä missä Daiwassa magneetit on poskessa niin DC:ssä on... DC, magneetti sijaitsee puolan akselilla. Pötikkä on vain kolmella ruuvilla kiinni ja helposti vaihdettavissa jos vaihdon tarvetta tulee. Itse kelassa ei ole mitään elektroniikkaa ja se on huollettavissa kuin mikä tahansa kela.

lis. DC-osan joutuu irroittamaan myös silloin kun vaihtaa laakerin, siksi itse irroitin ja kelassa on nyt keraamihybridit.
Liitteet
IMG_5441.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Heitin keraamihybrideillä pari heittoa ja yllätyksekseni pituustulokset eivät parantuneet, keli oli kyllä ehkä vähän huonompi, aika turhaa vaihtaa kuitenkin kun alkuperäisillä pääsee jo niin hyviin tuloksiin.

Vieläkin on vähän ihmettelyä siinä, kun voi ottaa minkä vieheen tahansa pakista niin sillä voi halutessaan heti heittää täysillä ja viehe lentää niin pitkälle mihin perinteisellä magilla ei pääse millään yrittämisellä tai säätämisellä. Tämä tuli minulle kyllä niin puskista että on olemassa näin kehittynyt heittojarru, kaikki muut tuntuvat antiikkisilta. Jopa vähän tyhjä olo :O
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4437
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

lore kirjoitti: 11:40:36 28.11.2022 ^Heitin keraamihybrideillä pari heittoa ja yllätyksekseni pituustulokset eivät parantuneet, keli oli kyllä ehkä vähän huonompi, aika turhaa vaihtaa kuitenkin kun alkuperäisillä pääsee jo niin hyviin tuloksiin.

Vieläkin on vähän ihmettelyä siinä, kun voi ottaa minkä vieheen tahansa pakista niin sillä voi halutessaan heti heittää täysillä ja viehe lentää niin pitkälle mihin perinteisellä magilla ei pääse millään yrittämisellä tai säätämisellä. Tämä tuli minulle kyllä niin puskista että on olemassa näin kehittynyt heittojarru, kaikki muut tuntuvat antiikkisilta. Jopa vähän tyhjä olo :O
Joo, Shimano Curadon olen koskaan Curadoa omistamatta yhdistänyt Toyota Corollaan, ilmeetön mutta turvallinen valinta. Corolloja olen sen sijaan omistanut useita.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Näin, myyntimalleissa ei saa turhia ärsykkeitä olla.

----------------

Shimano DC.n ja SV Boostin suurin ero. SV Boost on -heitä ja unohda- kun taas DC on -heitä ja ole hereillä-. Siinä missä Boostin, koskee myös muita
uusia Daiwoja, puola pysähtyy heiton loppuun mennessä vaikka heitetään pitkälle ja varsinkin silloin, DC:ssä näin ei käy. Kun heitetään vaikka +35 metriin, Shimanon kanssa pitää koko ajan tarkkailla milloin viehe osuu veteen, jarru kytkeytyy heiton lopussa päältä luultavasti kokonaan pois ja puola pyörii vinhasti vielä kun vieheen lento loppuu. DC:n puola on pakko pysäyttää aina peukalolla tai muuten on siimat sotkussa. Näin siis kun heitetään asetuksella 2 joka on luultavasti ainut asetus jota tulen käyttämään.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

DC asetuksia on neljä:

1. Pitkät heitot.
Tässä jarrua on niin ohuelti käytössä että peruskalastajalla on siimat sotkussa luultavasti joka heitolla tai ainakin joka toisella, tätä ei ole syytä käyttää jos tarkoitus ei ole heittää yli 50 metriä ja myös viehe siihen kykenee. 1 asetusta testailin ja kela laittaa jarrun niin myöhään päälle että siimaa pitää oikeasti lähteä puolalta, yksi huolimaton heitto tuli ja heittely loppui sillä erää siihen.

2. Perusasetus.
Kelassa ei tarvitsisi oikeasti olla kuin tämä ja tällä kuin aloitin olin ensimmäisestä heitosta myyty. Kun on vavalle oikeanlaisia vieheitä niin on tunne kuin heittelisi vieheitä ilman siimaa, vieheen ja kärkirenkaan välinen siima on aina tosi löysällä ja ei voi kuin ihmetellä miten hienosti siima pysyy puolalla järjestyksessä, overrun kieppejä ei synny käytännösssä juuri ollenkaan.

3. Fluorocarbon siimat.
Heittelin tälläkin, voi käyttää myös kuitusiimoille mutta heitot ovat hieman lyhyempiä kuin asetuksella 2.

4. Kevyimmät vieheet/kikkailut?
Iso jarruteho heiton alusta loppuun. 1 asetuksen vastakohta. En usko että itselle tulee käyttöä millään vieheellä missään tilanteessa, vuoden päästä on tietysi viisaampi.
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Puolasin Shimano Curado DC:hen 0,32mm monofiilin ja kävin koeheittämässä Karikko Pitkäheitto taimenlusikkaa, 25g. Saman tein Steeziin joten tuli pientä vertailua samalla. Jäälle ei vielä voinut mennä joten rannan suuntaisesti heittelin, metrejä en mitannut mutta hyvin kuitenkin pystyi erottamaan eripituisest heitot mikä selällepäin ei niin onnistu.

Shimano. Ensin heitin asetuksella 2 ja viehe lensi ensimmäisellä heitolla tosi pitkälle ja kevyesti. Sitten asetuksella 3 joka on tarkoitettu fluoro ja mono siimoille ja tällä sitten kela toimikin kuin mainoksen animaatiossa. Puolalla oli yksi löysä kieppi ja siima lähti siimanjakajalta alaspäin ennen kuin nousi ensimmäiselle vaparenkaalle kuten pitkissä heitoissa kuuluukin. Minkäänlaista pelkoa siimasotkuista ei ollut. Kokeilin myös asetusta 1 joka on tarkoitettu pitkiin heittoihin, tällä ehkä ennätysheiton saisikin mutta kalastuksessa tätä en käyttäisi, löysiä kieppejä syntyy puolalle tarpeettoman paljon. Asetuksella 3 kela toimi täydellisesti ja itse en keksisi mitään parannettavaa, valmista on tehty.

Daiwa Steez Boost. Sama vapa sama viehe. Perinteinen mankku niin pitkää heittoa on lähdettävä hakemaan varmuuden vuoksi vähän suuremmalta magneetilta kuin tarvitsisi, joten monta heittoa piti heittää ennen kuin viehe lähti kunnolla kaartamaan. Mag 3:sella puola tyhjäksi joten sitä pitemmälle tällä kelalla ei tällä siimalla heitetä, eikä oltu Shimanon pituuksissa. Mag 3:sella pitää kiskaista aika lujaa että saa puolan tyhjäksi, DC heittää koko ajan tätä pienemmällä jarruteholla varmanpäälle.
Liitteet
IMG_5464.jpeg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Kuva DC:n jarrukäppyrästä sininen käyrä, perinteinen on katkoviivalla. Tuossa näkyy syy minkä vuoksi tuntui siltä kuin heittäisi ilman siimaa, jarru tipahtaa ensimmäisen "iskun" jälkeen paljon pienemmälle kuin perinteinen jarru ja tuntuu kuin sitä ei olisi ollenkaan, niin kevyesti lähtee siima puolalta. Kuva on luultavasti 1 asetuksesta, eli pitkät heitot. Kun heitin ensimmäisen kerran vähän lujempaa tällä asetuksella, huomasin heti että jarru tulee viiveellä mukaan, starttinopeus on omaa luokkaansa. Tosin siinä on sitten riskitkin. Olisi hyvä kun laittaisivat joka asetuksen käyrän esille, luulen ja melko varmaksi tiedän että ensimmäinen isku siirtyy muilla asetuksilla enemmän vasemmalle, luultavasti myös jokaisessa kolmessa tolpassa jarrutusaika pitenee? Huomioitavaa kuvassa on myös miten jarru lähtee heiton lopussa käytännössä pois päältä, minkä myös heti heitellessä havaitsee.
Liitteet
IMG_5469.jpg
lore
Viestit: 1202
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Seuraava DC, SLX 151. Oli niin hyvässä tarjouksessa ettei voinut ohittaa. Tässä on sama I-DC4 heittojarru kuin Curadossa, joten pitäisi olla samanlainen heittää, tätä kuitenkin vähän epäilen. Vaikka jarru näyttääkin aivan samalta, jarrussa olevan kirjainsarjan viimeinen kirjain on eri, ei siis ihan identtinen ole... Näissähän voi olla ohjelmassa aavistus eroa? Jos ei ole, kannattaako muuta kelaa tässä luokassa ostaakkaan? Ainakaan kalastukseen. Hifistelyyn SLX:ästä ei ole. esim. Sinä missä Curadon kampi pyörii kuin itsekseen, SLX:ää joutuu vähän pyörittämään. Muovirunko ja pinnoite puuttuu... tässä on hyvätkin puolet, eipä ole niin arka kolhuille. Käyttökela.

Puolalla on nyt sama siima mikä oli Curadossa, mittailen pituudet jossain vaiheessa myös samoille vieheille joita olen Curadolla jo viskellyt. Sitten sen näkee heittääkö samalla lailla. Siinä tapauksessa että heittäisi olisi maailman halvin digitaalinen mag jarrukela selvästi parempi kuin maailman kallein perinteinen, näille vieheille. Tai ainakin suorituskykyisempi.

ps. Curadon laatikosta putkahti ensimmäisenä esiin keltainen lappu jossa oli ohje akselijarrun säätöön, tätä ei SLX:än mukana tullut mikä on aika iso miinus. DC jarrun kanssa akselijarrua ei saa käyttää, sillä poistetaan vain klappi. Jos akselijarrua kiristää DC ei toimi enää parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä on muuten syy miksi jenkkipojat heittelevät asetuksella 1 täysiä käyttämättä heiton lopussa peukaloa, eivät ole lukeneet sitä keltaista lappua tai se on paketista puuttunut.
Liitteet
IMG_5483.jpeg
Vastaa Viestiin