Kuinka pitkälle heität?

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Aldebaran puolalla Sufix 832 siima 0,18mm 70 kampikierrosta a 0,80m. Koska vajaa puola tuskin ottaa 80 senttiä kampikierroksella niin siimaa jonkin verran alle 56 metriä. Riittää kaikkeen mitä tällä kelalla tulen heittämään.

Verrokkipuolala Daiwa Prorex 100 PE jossa Stealthsmooth 0,13 mm joka mielestäni jopa paksumpaa siimaa...

Tein Aldelle jarrutestin jossa vain 3,5 kilon jarru, mutta jarru täysillä vapa oli sen verran luokilla että sama vaikka iskee metrikäs hauki niin ylös tulee.
Liitteet
DSC01913 2.JPG
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Aldebaran on minulle uusi kela ja nyt kävin koeheittämässä sen pikaisesti, vieheenä 3g Rapala UL Shad ilman koukkuja ja vapana Daiwa Tatula 6,1 jalkaa 3-25g.

Daiwa Prorex 100 PE:llä ei kyseistä viehettä pystynyt heittämään, 4g crankki lensi sillä taas omaan ennätykseeni, mutta tosiaan 3g ei mihinkään.

Ensimmäinen heitto Aldella yhtään arkailematta ja hyvin lähti mutta siimat sekaisin, toisella sama. Ajattelin että jarru ei riitä ja joudun käyttämään akselijarrua apuna. Sitten hokasin että mag jarru oli väärässä päässä eli pienimmällä.

Mag jarru täysille (6) ja UL Shadi lähti heti lentämään eikä ollut minkäänlaista siimasotkun vaaraa. Pudotin vielä mag 5 ja heitot piteni mutta lopetin siihen kun ei ollut mitanauha mukana. Aldella voi nakella 3g Shadia kuin mitä tahansa viehettä jota pidin mahdottomana, on huippukela kevyille vieheille. Mitään lötkovapoja ei tarvita, 3-25 Tatula riittää loistavasti ja varmasti heittää pitemmälle ja helpommin kuin yksikään kokotoiminen.

lis. Löysin pikkuvaakaan paristot, Shadin paino ilman koukkuja 2,7 grammaa ja siimana tosiaan Sufix 832 0,18mm.
Viimeksi muokannut lore, 18:25:09 13.12.2023. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Daiwa SV TW100 2024
https://www.daiwa.com/jp/product/n19wa9p

Akselijarrua tässä ei taida olla enää minkäänlaista? ja myös TWS on saanut päivityksen.

lis. Mietin että korvaako Limitedin mutta tuskin, tässä kun on 32 millinen puola joten on pykälää sirompi...


φ28mm(AIR) φ30mm(CT) φ34mm(LIMITED・AⅡ) φ36mm(HLC)

-------------------------------------------------------------------------
Sieltähän löytyi hieno Steez historiikkikin:
https://www.daiwa.com/jp/special/produc ... ez/history
Linkit kannattaa kopioida uudelle sivulle.

Olisikohan jotenkin näin:
SV:t perus Steezejä ja tämä uusin on niiden jatkumoa.
LTD on sitten viritetty malli jossa nyt menossa toinen sukupolvi
A:at = America ja tarkoitettu vähän tymäkämmille vavoille ja raskaammille vieheille.
CT kompakti Steez ensimmäisessä sukupolvessa
AIR, BFS, ensimmäisessä sukupolvessa.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Jossain vaiheessa taisin sanoa että en tule välttämättä enää ostamaan yhtään muuta uutta hyrräkelaa kun DC jarrullisia, tästä on tullut hieman livettyä. DC on mielestäni paras heittojarru mutta jo niin valmis että alkaa olla jo vähän tylsä.

MAG-Z Boost eli kaksivaiheinen Magforce Z, tämä on jäänyt hieman SV Boostin varjoon mikä on kumma koska siinä missä SV Boostin kaksivaiheisen induktorin idea on jäänyt ainakin minulle hieman hämärän peittoon tulee se MAG-Z Boostissa käsille. MAG-Z:sta kesken heiton kuuluva napsahdus ei jätä epäselväksi missä kohtaa induktori vaihtaa asemaa ja sillä on loppuliukuun selvä vaikutus.
----------------------------

Kävin testailemassa MAG-Z Boostia täysin äänettömässä paikassa, vieheenä melko pitkäheittoiseksi tietämäni Rapala Scatter Rap 14,2 g ilman koukkuja.
Induktorista lähtevän kovemman napsauksen edellä on kuultavissa vaimeampi napsaus joka on merkki siitä että induktori putoaa keskiasentoon, kovempi napsaus jonka kuulee pienessä melussakin on siis merkki induktorin palaamisesta lähtöasentoon. Ainakin perusheittelyssä keksinöstä on etua, onko sitten oikeasti pitkäheittoinen kela testaan joskus mittanauhan kanssa.
MAG Z Boost tuntui heittävän hyvin myös kevyempiä vieheitä, tai ainakin sotkuttomasti joten rangeakin tämä laajentaa. Kuinka pitkälle 4g Crankki lentää, sekin on jossain vaiheessa mitattava. Huikean hyvältä heittojarrulta vaikuttaa varsinkin SV Boostiin verrattuna joka sekin on tietysti hyvä mutta jättää hieman kylmäksi koska se ei anna mitään informaatiota induktorin toiminnasta ja ero perus SV jarruun on enemmän mielikuvituksen varassa.
Liitteet
DSC01967.JPG
DSC01967.JPG (42.67 KiB) Katsottu 1024 kertaa
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Mag Z Boostin toiminnasta, idea on sama kuin SV Boostissa ja taitaa induktorin päällä oleva mekanismikin ainakin pääpiirteittäin olla sama. Induktorin alapuolet poikkeavatkin sitten täysin toisistaan koska Z boost induktorin liikkeisiin vaikuttaa kekipakoisvoima ja SV:hen kiihtyvyys.

Kun Mag Z Boostilla heitetään nousee induktori keskipakoisvoiman avulla yläasentoonsa ja jarrutus alkaa.
Painopalojen kärjet tulevat puolan kartion yli aivan kuten perus Z:tassa. Z Boostin ylemmän tason jousi on kuitenkin niin jäykkä että se työntää induktorin alas jo melko suurilla kierrosnopeuksilla (jos perus Z:talla kävisi näin tulisi siimasotku kesken heiton) Z Boostissa taas siimasotkua ei tule koska induktori putoaa vain n. millin jääden löysemmän jousen varaan keskiasentoon.
Huom. Kaikkien liikkuvainduktoristen Daivojen induktorint vaihtavat asemaa sekunnin murto-osissa.

Nyt painopalat eivät enää ole puolan kartion yläpuolellla vaan kartion tasalla joten ne myös pyörivät pienemmällä kehällä. Tämä taas tarkoittaa sitä että myös löysempi jousi pystyy työntämään induktoria alaspäin vielä kun puola pyörii melko vauhdilla.

Jo noin 30 metrin rauhallisessa heitossa crankilla induktori jarruttelee kaikilla kolmella tasolla. Alatasollakin induktori on rengasmagneettien sisällä. Tätä ei tarvitse kuvitella kuten SV Boostissa koska tämän tarkkakorvainen kuulee ja sen myös tuntee.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Pieni ketjun tulillapito pohdinta.

Shimano DC, Daiwa Magforce, Shimano SVS, kolme hallitsevaa heittojarrujärjestelmää. Jos pitäisi yksinkertaistaa erot jollekkin kenelle nämä eivät ole tuttuja, vertaisin niitä autoon tai tarkemmin vaihteistoon vaikka jarruja ovatkin.

Shimano DC = Automaattivaihteisto

Daiwa Magforce = Manuaalivaihteisto

Shimano SVS = Manuaalivaihteisto aluevaihtajalla

DC kelassa valitaan ennen heittelyä ohjelma jonka jälkeen voidaan heittää kaikenapainoisia vieheitä eikä heittojarruun tarvitse koskea, heittojarru toimii aina parhaalla säädöllä. Itse heittelin käytännössä koko viime kesän koskematta heittojarrusäätöön ollenkaan.

Magforce, jos halutaan optimisäätö pitää mag jarrua säätää joka viehepainolle/kiihtyvyydelle erikseen.

SVS, "aluevaihtajalla" - keskipakopalojen määrälllä voidaan valita viehepainolle/kiihtyvyydelle paras jarrumäärä jota voidaan hienosäätää posken säätökiekosta joka liikuttaa jarrukehää.

ps. Vertaisin SVS:ää käytöltään vanhaan Ambassadeuriin jossa oli vain kaksi jarrupalaa ja jarrua säädettiin akselijarrulla. SVS:llä heittämisen opettelu on vain huomattavasti helpompaa, vaikka onkin monimutkaisempi.
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Kiitos lore taas, kun jaksat tänne kirjoitella. Hyrriä on kaapit pullollaan,Daiwaa pääasiassa, mutta myös Shimanoa ja Abua. Hyrrällä olen heitellyt about vuodesta 1979. Nyt syksyllä ostin ensimmäisen DC Shimanon, ihan kirjoittelusi herättämän uteliaisuuden vuoksi. En ole siihen vielä siimoja laittanut saati kokeillut.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^ Kun on noin pitkä tausta hyrristä niin DC tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen kokemus, on se niin helppo. Voi ottaa minkä vieheen pakista vain ja heittää ensimmäisellä vaikka täysillä ja viehe lentää niin pitkälle että vastaavaa heittoa ei tee muilla keloilla millään säätämisellä.
Ainut miinus mielestäni on ääni joka rupeaa varsinkin veneestä kalastaessa, hiljaisina iltoina tai aamuinakin tuntumaan joskus häiritsevältä. Tämä siis vain silloin kun luonto on Juicen sanoin vaiti.

---

Omat ostopäätökset eivät pidä, tai tarkemmin ostamatta olemisen päätökset. Taas tuli hankittua kela joka joskus jäi kaivelemaan liukulaakereiden vuoksi ja pärjäsi siitä huolimatta hyvin heittotestissä ja voitti koko Erän jigihyrrävertailu testin.
"Vihervasuri "eli vihreä Fishing 13 Inception Sport Z vasemman käden kelauksella. Tälle voisi tehdä battlen Steez A2 kanssa jossa mielestäni Daiwan paras heittojarru perinteisille haukivieheille.
Harmi etten löytänyt myynnissä olevaa 7/21 Erä lehteä, olisi vähän siitä nähnyt mitä heittelivät. Jos jollain on tuo lehti niin kuvat testistä olisivat erinomaisen hieno juttu.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Heitin eilen pikavertailun kun sää oli sopiva Inceptiion SZ:talla sekä Steez A2:lla vieheenä 14 crankki. Paikka oli pihatie jossa oli tilaa rajoitetusti ja yli 40 metrin heittoja ei voinut heittää koska siima roikkui näissä heitoissa puiden oksilla.

SZ: Kolmella jarrupalalla heittää helpon 35 metriä ja vähän nopeammalla pääsee 40 metriä. Kolmella palalla kela on helppo ja varmaheittoinen myös lyhyemmillä matkoilla. Kahdella palalla kokeilin heittää siten tosissani pituutta niin ensimmäisellä rykäisyllä tuli siimasotku mutta vähän kun rauhoitin lähti viehe korkeuksiin ja tässä tapauksessa oksien kautta maahan. 45 on luultavasti mahdollinen joten on oikeasti pitkäheittoinen kela.

Kela pitää heiton aikana omaa ääntään mikä ei nyt kaikkein kaunein ole joka lähtenee keskipakojarrun paloista, tämän rallatuksen tämän hintaluokan kelassa hyväksyy. Keskipakojarru on erittäin simppeli käyttää.

Steez 2: Hiljaisuus on laskeutunut, heitossa kuuluu vain induktorin napse. Vähän epäilin että Steez voi jäädä tässä vertailussa kakkoseksi mutta näin ei käynytkään. 35 lähtee tuosta vain ja maagisen 40 metrin ylityskin onnistui muutamalla yritksellä.
Sitten kun rupesin heittämään vasiten pituutta ja nostin vieheen lentorataa ja tempaisin sen mitä lähti, Mag Boostin startti vakutti. Crankki lähti kuten edellisellä vihreällä kelalla ikään ja ehkä tulisemminkin, pituus jäi tässäkin tapauksessa saamatta joten tarttee vielä heitää näillä joskus paremmalla paikalla.

Tein pienen kalastusjarrutestinkin. Sidoin kelojen siimat yhteen ja laitoin jarrut täysille, sitten vedin keloja kauemmaksi toisistaan. Steezin jarrua saa vähän löysätäkkin ja vielä SZ antaa siimaa. Daiwan jarru on selvästi tehokkaampi vaikka on mainosten mukaan 2,5 kiloa heikompi.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Kävin kirjastossa nappaamassa kuvat erälehdestä 7/21 jigihyrrätestistä ja luin kotona. Mikä tekee 13 Inceptionista pisimmälle heittävän ei perustunut mittauksiin vaan luultavasti mutuun. Heittojarrumäärät olivat esim. Daiwilla niin pieniä että on heitetty todella kauas tai sitten on heitetty hitaita heittoja lähelle. Itsellä Daiwan asetus on nykyään aina aika lähellä puoliväliä perusheittelyssä, vähän vieheestä riippuen pari napsua yli tai alle.

Fishing 13 liukulaakerit ovat artikkelin mukaan komposiittia... vähän olisi voineet tarkentaa mitä ainetta ehkä tähän ei ole lähdettä. Minun käsittääkseni liukulaakerit ovat huoltovapaat? Jutussa niitä pitää öljytä yhtenään. Tosin esim. ABUn laakerit ovat öljypronssia. Öljyämisestä ei tietenkään ole mitään haittaa.

Lis. Kyllä tuo Fishing 13 laakeri on huoltovapaa:

"Engineered using a space age polymer, the 13 TrickShop Zero Bearings allow anglers to integrate the durability and outstanding performance of the Concept Zero Bearings with their favorite 13 Fishing reels. Developed, tested, and proven in the harsh saltwater environments of the Texas coast, the 13 TrickShop Zero Bearings set a new standard for durability, completely eliminating the squeaking and corrosion that can occur with other bearings over time.

Incredibly smooth and quiet, the 13 TrickShop Zero Bearing’s self-lubricating construction delivers shocking casting distance trip after trip. A great way to enhance the already outstanding performance of your 13 Fishing reels, the 13 TrickShop Zero Bearings are a must-have for those who demand the most out of their gear. "
Liitteet
IMG_6301.jpeg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Erän testissä oli myös Daiwa Prorex PE SV 100 joka oli hyvä ostos. Itse annan tämän kelan heitto-ominaisuuksille 10 pistettä ja heitti 4g crankkia 28 metriä mihin mikään muu kela ei ole vielä pystynyt. Saas nähdä pystyykö edes BSF Aledebaran. Mutta kyseessä olikin jigihyrrätesti joten pitäisi heittää jigiä missä keskarit ovat kyllä perinteisesti kovia pituusheitossa. Kympin nuppi jigillä on varmaan se mitä pitäisi heittää jotta näkisi kumpi on minun käsissä pitempiheittoisempi jigihyrrä.
Daiwa on käsipyörityksessä selvästi kalliimman oloinen kela, makuasiakin tämä.

Prorex 100, Inception SZ sekä Steez A2 ovat kaikki samalla puolakoolla, Prorxissa on matala puola ja muissa syvä. SZ ja A2 ovat molemmat suolaveen kestäviä ja mielestäni suoria kilpailijoita eri hintaluokassa kylläkin.

Täyden jarrun jarrutestissä Prorex ja SZ antavat siimaa kummaltakin puolalta joten jarrut ovat tasavahvoja. Sz siima on nyt vahvempaa millä heitin, kuvan 0,24mm siima on siinä nyt vain hetkellisesti säilytyksessä.
Liitteet
IMG_6325.jpeg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

ZBC eli Zero Ball Bearing Concept liukulaakereista, niitä ei kuulu voidella! Tacletour on kysynyt asiaa tuotesuunnittelija Matt Balwinilta, joka on siis kait nämä suunnitellut? Tai ainakin tietää asiasta jotain koska en usko että arvostettu lehti käyttää lähdetietona ketään hupiukkoa.

ZBC laakerit ovat erittäin kovaa ainetta ja kelalla pitää jonkin aikaa heitellä että laakeripinta "murtuu" ja laakerista tulee itsevoiteleva jonka jälkeen laakerista lähtevä voiteluaine täyttää puolanakselilla olevat mikroskooppiset epätasaisuudet.

Kelastani lähtevä rallatus ei tullutkaan heittojarrulta vaan laakereilta ja se kuuluu asiaan, laakereilla on heitty vasta muutamia heittoja ja ovat vielä sisäänajovaiheessa. Jos niitä öljyäisi laakerin edut jäisivät toteutumatta iäksi.

ps. Kirjoituksissa on nyt tavanomaistakin enemmän kirjoitusvirheitä koska ihan pikkuvirheitä en tarkoituksella korjaa koska palsta saattaa jökätä ja pitää taas kirjautua sisään ym.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Jää korkattu, nyt oli tilaa tehdä pieni pikatesti Daiwa Prorex PE 100 ja 13 Fishing Inceprtion SZ:n välillä. Vapa Daiwa Tatula 6.1 jalkaa, 3-25g, 10 jigipää +5g jigi. Mittanauhaa en viritellyt, jossain kohtaa kyllä sen teen ja otan vielä mukaan Steezin. niin ja pakkasta oli -7.

13 Fishing:
Heittelin kolmella jarrupalalla alkuun ja jigi lensi mukavan pitkälle ja varmasti. Siimasotkun vaaraa ei ollut. Sitten heitin kahdella palalla ja puola muuttui levottomaksi, ei riitä jarru pituushettoon tälle matkalle ja nopeudelle. Rauhallisesti voi heittää ja pitkiä heittoja saa mutta ei ennätyspituutta koska täysiä ei voi heittää.

Pisin heitto kolmella palalla 45 harppausaskelta.

Daiwa:
Lähdin pudottamaan jarrua puolesta välistä ja jarrua saikin pudottaa aika lailla että rupesi lentämään, ja sitten rupesi. Mag 2 kävin katsomassa tippumispaikan joka oli puhtaalla lumella kolme pitkää askelta kauempana kuin Fishingillä pisin.

Tämän jälkeen kokeilin vielä heittelyä Fishingillä riskillä 2 palalla, meiningillä että menee sekaisin jos menee. Menihän se mutta sain siiman oiottua. Daiwan pituuteen en kuitenkaan päässyt millään yrittämisellä.

ps. 13 Fishingin heitonaikainen ääni voi sittenkin kuulua heittojarrusta, ei siis laakereista, jarrupalat ovat kovamuovia ja aivan kuin olisi ollut kahella palalla hiljaisempi. Tosin ei se häiritsevä ääni ole.
Liitteet
IMG_6328.jpeg
IMG_6331.jpeg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

13 Fishing Inception SZ heittojarrusta joka on keskipakoisjarru. Jarru toimii siten että poskessa on jarrukehä ja puolassa jarrupalat. Jarrupaloja on kuusi. Asennossa 0 kaikki palat on lukittu alas. Asennossa 1 jarrupala no1 vapautuu, asennossa 2 vapautuu jarrupala 2 jne. Jarrupaloja on paljon ja ne ovat kooltaan pieniä joten luulisi että myös säätöväli on pieni, näin ei kuitenkaan ole. Esim. asentojen 3 ja 2 väli on iso, joka eilisessä jigin heittelyssä oli huono. Kahdella palalla ei voinut täysiä kiskaista koska heiton puolivälin jälkeen jarruteho ei enää riittänyt ja puolalla oli valtavasti löysiä kieppejä ja ainoastaan tuurilla selvittiin ilman siimasotkua. Jos kuitenkin haluaisi kahella palalla heitellä pitkälle (kys tapauksessa 40-50m väli) Pitäisi avuksi laittaa hieman akselijarrua, ainakin vavalla jolla heitin.

Tämä keskipakoisjarru on minulle entuudestaan tuttu Daiwa Strikeforcesta (Motonetin malli, hinta muistaakseni 59, oli silloin halvin Daiwa hyrräkela) joka on luultavasti nykyajan huonoin Daiwa, siinä oli hybridijarru. Se sisälsi tämän kiinalaisen kuusipykäläisen keskarin sekä magneettijarrun.

Jos Shimano SVS:ällä sekä Inception Brake Systms:sillä heitetään jigillä pituutta kahdella jarrupalalla, melko varmasti Inception heittää pitemmälle koska siinä on silloin selvästi vähemmän jarrua päällä. Luultavasti vielä silloinkin kun SVS säätö on minimissä. Erän testissä molemmilla heitettiin kahdella jarrupalalla mikä tietysti selittää Inceptionin pitkäheittoisuuden.
Liitteet
IMG_6333.jpeg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

En löytänyt kuvaa siitä Strikeforcen jarrusta mikä minulla oli mutta jarru taitaa olla varsin yleinen edullisimmissa kiinankeloissa. Kuvan kelassa on sama jarru, se on myös keskipakojarrun kanssa identtinen Inceptionin jarrun kanssa jossa etulevy on eri koska induktopintaa ei tarvita. Mielestäni tämä jarru vaatisi myös mankun koska varsinkin kahdella palalla on jo niin hengetön ja taas kolme voi tuntua liioittelulta ainakin ahvenjigin heitossa, silloin ei tarvitsisi akselijarrun kanssa pelata. Tämä siis siinä tapauksessa että halutaan päästä 50 metrin tuntumaan, mutta kyllä kolmellakin palalla metrejä tekee ja kela on silloin huoleton heitellä.

Tosin en kelaa heittojarrun takia ostanut vaan CZB laakereiden +huipputarjouksen, näihin laakereihin ei tule tippaakaan öljyä ja seurailen miten itsevoitelu käynnistyy ja siten herkistyvät käytön myötä. Hyvinhän ne jo nytkin heittivät.
Liitteet
71YPXR6CvlL._AC_SL1500_.jpg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Koska 13 Fishing jakelua Suomessa hoitaa Rapala uskon tämän kelamerkin suosion täällä kasvavan aika merkittävästikkin, siksikin tähän pitää vielä hieman palata kuin myös siksi että ketju jää muuten kilometrin syvyyteen roskapostiviestien alle.

Kelamerkki on minulle uusi ja melko uusi myös muille koska ensimmäinen hyrräkela tuli markkinoille 2014? Kovin kauaa en käyttänyt tämän tiedon etsinnässä aikaa joten voi tulla korjausta. Hyrräkelan erotti muista CZB laaakerit jotka ovat meriveden kestävät ja täysin huoltovapaat.

huom. Esim 2021/7 ERÄ-lehessä CZB laakerille annettiin huolto-ohjeeksi jatkuva öljyäminen jossa nyt ei ollut mitään järkeä ja se on virheellinen ja tämä harhaluulo tulee olemaan vallalla usean laakerityypin omistajan kelahuollossa pitkään. Tai sitten minä olen harhoissani, mutta joka ohje minkä olen Amerikanmaalta lukenut joka on vähänkin luotettava kuten yläpuolella mielestäni luotettavin lähde sanoo ettei CZB laakeria öljytä.
Ja mikä idea liukulaakerissa yleensä olisi jos sitä pitäisi jatkuvasti huoltaa?

13 Fishing mallistossa CZB laakerilliset kelat tunnistaa mallimerkin Z kirjaimesta, tällä hetkellä niitä on kolme.

1. Concept Z SLD. CZB laakeristen lippulaivamalli jossa kaikki laakerit ovat CZB aakereita iar:ää lukuunottamatta. Ja niillä tiedoilla mitä minulla nyt on kyseessä on lähes huoltovapaa kela. Matoruuvia rasvailee kerran vuoteen ja se on siinä. No ehkä pääakselille ja nupeille tipat öljyä myös.

Tässsä kelassa on sama 6 pykäläinen keskipakoisjarru kuin muissakin mutta etulevyn väritys on erilainen. Kelasta löytyy myös pikasäädettävä magneettijarru jota Sport Z:taan kaipailin. Tämä olisi minun valinta jos pitäisi valita yksi kela tältä merkiltä yleiskäyttöön. Vieherange on 5-65g.

2. Inception SZ. Erän testivoittajakela. Jos minä olisin ollut testaamassa testin olisi voinut voittaa joku muuki kela, testi kertoo minulle ehkä enemmän testiryhmästä (enemmän uistelumiehiä?)...

Kelassa on erittäin lyhyen testailun perusteella kaikki kunnossa, se on jämäkkä kokonaisuus. Tykkään. Hyrräkelan heitonaikainen tärkein osa eli heittojarru on siinä kuitenkin vain keskinkertainen ja saman heitettävyyden saa huomattavasti eullisemminkin. Tosin useimmille tämä varmasti riittää ja on varsin pätevä peruskalastukseen kun ei haeta ennätyspituuksia. Kelan vieherange on laaja 5-80g.

3. Modus SZ2. Kauden 2023 uutuus? Teknisten tietojen perusteella aika lailla sama kela kuin Sport Z mutta aavistuksen painavampi. Kelaa saa sekä syvällä että matalalla puolalla mikä tekee tästä mielenkiintoisen koska matalaa puolaa ei tässä kokoluokassa montaa ole joka on erittäin hyvä kun käytetään ohuita kuitusiimoja jolloin erillistä pohjasiimaa ei tarvita.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Mouds SZ2, saattanut tulla markkinoille jo 2022? Matalapuolaisena se olisi hyvä ahvenen ja kuhan jigaukseen. Olen Daiwa Prorexissa todennut matalan puolan käytännölliseksi ohuilla kuitusiimoilla. Lähin kauppa mistä tuota saa löysin Ruotsista, paikalliset kauppiaat eivät ehkä ole nähneet matalassa puolassa myyntipotentiaalia mutta näin maallikkona tuo tuntuisi juuri parhaalta myyntimallilta tänne.

Puolassa on vain kolme heittojarrua, olen ympyröinyt kaksi niistä netistä lainattuun kuvaan. Palat ovat luultavasti eri muovilaatua kuin perusmallissa, ainakin väri on eri. Puola on myös nimetty niin, ainakin minulle tulee käsitys ettei pitäisi kuulua meteliäkään.

ps. Matala puola vs. syvä puola. Matala puola on vähän huono suomennos shallw puolalle. Finesse puola?

13 Fishing kelat ovat usein Trick Shop yhteensopivia, mitäköhän tämäkin tarkalleen tarkoittaa?
Liitteet
13fishing-modus-sz2-6195-2.jpg.jpeg
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Luulin että Curado 201K on puolakooltaan ja fyysisestikkin isompi kela kuin Curado 151, mutta näin ei ollutkaan. Puola on ainoastaan syvempi, perusrakenne on käytännössä sama. On siksi hyvä etten tilannut 201DC:tä koska on sama kela kuin 151DC joka minulla jo on, tämän kokoinen SVS puuttui joten ei niin harmita. Puolakoko ja jarru ovat myös tismalleen sama kuin SLX 151 kelassa joka sekin on hyvä tähän hetkeen koska tein pari koeheittoa Inceptionilla ja Curadolla niin eihän kahdella palalla Curado pärjää ollenkaan 15 g heitossa kun jarrua on järkyttävästi enemmän. Hyrräkelan pituusheittovertailua ei voi tehdä samoilla palamäärillä koska palojen massat vaihtelevat niin paljon. Tosin en tuota Shimanon säätökiekkoa paljoa pakkasen takia pyöritellyt, aiheeseen pitää palata kun vähän lämpenee.

Kuvassa 201 puola 151 DC:ssä, täysin sama koko. Heittää ei tietenkään voi koska jarru on eri.
Liitteet
IMG_6294.jpeg
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

lore kirjoitti: 10:58:24 21.01.2024 Luulin että Curado 201K on puolakooltaan ja fyysisestikkin isompi kela kuin Curado 151, mutta näin ei ollutkaan. Puola on ainoastaan syvempi, perusrakenne on käytännössä sama. On siksi hyvä etten tilannut 201DC:tä koska on sama kela kuin 151DC joka minulla jo on, tämän kokoinen SVS puuttui joten ei niin harmita. Puolakoko ja jarru ovat myös tismalleen sama kuin SLX 151 kelassa joka sekin on hyvä tähän hetkeen koska tein pari koeheittoa Inceptionilla ja Curadolla niin eihän kahdella palalla Curado pärjää ollenkaan 15 g heitossa kun jarrua on järkyttävästi enemmän. Hyrräkelan pituusheittovertailua ei voi tehdä samoilla palamäärillä koska palojen massat vaihtelevat niin paljon. Tosin en tuota Shimanon säätökiekkoa paljoa pakkasen takia pyöritellyt, aiheeseen pitää palata kun vähän lämpenee.

Kuvassa 201 puola 151 DC:ssä, täysin sama koko. Heittää ei tietenkään voi koska jarru on eri.
Kiitos tästäkin tiedosta, :juu:
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^ Pitäisi olla mainoksissa selvemmin että kyseessä on vain syväpuolainen malli perusversiosta, tai nythän siitä ei ole mitään mainintaa. On outo numeroimiskäytäntö.
-----------

Korjaus aiempaan Steez/Inception heittelyyn. Muistin että valotolppien väli on 35 metriä mutta mittasin rullamitalla niin se olikin vain 29 metriä. 45 metrin heitto 15g crankilla tuskin mitenkään mahdollinen?

Nyt kokeilin pikaisesti samassa paikassa 10, 14 ja 20 g jigit. Curado 201 vs. Inception.

Inception heittää 30 metriä helpommin 10 grammalla, 15 ja 20 g lentää kummallakin jo niin pitkälle ettei tuossa noita voinut sen kummemmin testailla. Curado lähti heittämään kuitenkin selvästi paremmin 15 grammalla.

Huvikseni kokeilin myös Aldea 10 gramman jigillä ja saman n.30 metriä heitti, sitten kiskaisin vähän nopeammin jolloin kela vinkaisi ja rupesin ihmettelemään mihin putosi. Siima roikkui 29 metrin päässä olevan valotolpasta lähtevän sähköjohdon päällä joka lienee 5 metrin korkeudessa? Sama ei onnistunut kummallakaan edellisellä kelalla vaan siihen n. kolmeenkymppiin putosi. Nämä on näitä mankkujen ihmeitä, mitkä jäävät ilman mittaamista huomaamatta, oikeilla säädöillä pääsee hurjiin lähtönopeuksiin.

Berkley hit Stick 1,9g vaappu suoraan siimaan sidottuna lensi Aldella 18 metriä perusheitolla. Tuskin onnistuu kovin monella muulla kelalla sama. Vapana kaikissa 6.1 jalkainen Tatula 3-25g.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Jarrujen säädöt

Inception. 3 palaa, hyvin heittää neljälläkin. 2 palalla toivoton.

Shimano 201. 2 palaa svs 4. Vaatii 2 palaa, 1 palalla pitäisi svs 6 asetuksellakin heitellä tosi varovaisesti.

Aldebaran. 4 ja 5 välissä. 6 max. siis tässä 10 g jigin heitossa.
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

^Nyt selvisi tuokin. Taitaa jäädä enemmän jenkkien jutuiksi Trickshop. Puolavaihtoehtona löytyy myös matala mutta hintaa suolaiset 120 taalaa.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Shimano Curadossa oli ja on haukisiima ja puola vähän vajaa, jo 10 jigillä siimapinta laski jonkin verran joten 10g jigin heittely oli vähän epäreilu. Tosin siinä olikin kokeilu helppoheittoisuudest, jos olisin tosissani ruvennut viskomaan ja varsinkin paremmalla paikalla tottahan toki pituudet olisivat pitdentyneet myös Inceptionilla ja Curadolla, mutta enpä usko että Alden pituuksiin kuitenkaan.

Alla kuvat puolista vaakalla ja yllättäen Curado 201 puola on siimankin kanssa kevyempi kuin Inception. Tältäkin osin 201 käy myös oikein hyvin jigikelaksi. Kokokin on keloilla lähes sama. Prorexin puola on selvästi kevyin ja jos on tarkoitus heitellä vain 10g jigiä tai sitä pienempiä en lähtisi tämän kanssa kilpailemaan, vetää sellaiset kaulat ainakin 6.1 vavalla heittäjällä jolle magneetttijarru ja sen säätäminen on tuttua.
---
Steez A2 puola painaa siiman kanssa 24,8g.
---
Ylhäältä 201, Inception, Prorex

Lisäys. Vaihdoin Curadoon ohuemman punotun siiman +pohjasiiman, nyt puola on täysi. Paino pompsahti ja puola painaa nyt siimoinenn 27,2g ja tyhjä puola oli 16.1g.
Liitteet
IMG_6340 2.jpeg
IMG_6341 2.jpeg
IMG_6342 2.jpeg
Viimeksi muokannut lore, 12:26:01 27.01.2024. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
lore
Viestit: 1203
Liittynyt: 20:19:28 15.05.2014

Re: Kuinka pitkälle heität?

Viesti Kirjoittaja lore »

Nyt tuli hyvä hetki käydä mökillä jäällä heittämässä Inception SZ sekä Prorex uudestaan niin että oli mittakin mukana. Vavaksi otin Berkley E Motion 6,6 jalkaa 10-30g joka lienee hintansa ja saatavuutensa vuoksi melko yleinen jigivapa varsinkin kuhalle.

Nupit 7g, 12g ja 17g joiden painot jigin kanssa 10g, 20g ja 25g.

Heitot olivat normaaleja nopeita perusheittoja ilman mitään kikkailuja pieneen vastaiseen.

Daiwa Prorex pe100

10g:
Mag 8. 30m
Mag 4. 37m
Mag 2. Ei voi heittää pituutta, pyörii yli.

20g:
Mag 8. 39m
Mag 2. 41m

25g
Mag 2. 45m


13 Fishing Inception SZ

10g:
3 jarrupalaa. Olin laittavinani pituuden puhelimeen ylös mutta ei löydy. Huonosti heitti.
2 jarrupalaa. Ei voi heittää pituutta, pyörii yli.

20g
3 jarrupalaa. 39m
2 jarrupalaa. 44m

25g
Tässä kohtaa tuuli alkoi voimistumaan joten en mitannut.
Huvikseni heitin myötäiseen joka ei kovin kova ollut.
49m


Huomioita. Inceptionia ei kannata ostaa 10g tai sitä alle olevien vieheiden heittelyyn koska on siinä huono. 20 grammaa se taas heittää kuin unelma joka oli mielestäni tälle vavalle paras paino vaikka 25 pitemmälle lentikin.

Ydistelmänä E Motion - Inception SZ - 20g jigi = Kaikki kohdallaan

Prorex on ahvenjigin heitossa huippukela, mutta 20 ja 25 g ovat enemmän Inceptionin tonttia kun halutaan saada jigi lentämään pitkälle koska se käy niin helposti ja varmasti. Ja jos halutaan päästä vielä pitemmälle helpoiten se käy vaihtamalla vapaa jonka teen kun testaan Steez A2:kelaa joka on tarkoitettu hieman nopeammille ja pidemmille vavoille. Silloin jää 10g ja Prorex pois ja mukaan tulee ehkä Curado 201.
Vastaa Viestiin