Meritaimenta heittämällä 2005 - 2007

Alueen säännöt
Kalapaikkoja, reissuraportteja ja kuvia kalareissuilta ympäri maailmaa. Kalastusmuoto vapaa...
Lasten pönöt - Lasten kanssa kalaan! - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Jani
Olut ON Kustavissa
Viestit: 1393
Liittynyt: 21:19:53 21.04.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Jani »

Näköjään oli pääkaupunkiseudulla kelit ihan toista Kustavissa keskiviikkona. Kyl noilla keleillä pitäis kalaa irrotakkin.
Avatar
Vastarannan Kiiski
Herrojen Herkku
Viestit: 445
Liittynyt: 11:38:37 26.04.2006
Paikkakunta: Ingå/Esbå

Viesti Kirjoittaja Vastarannan Kiiski »

Hieno meininki Joonas,Karppa ja co. :D
Itte kävin eilen iltalenkin heittämässä ja ei jääny paljon lapsille kerrottavaa.
yks tärppi ta enempikin tökkäsy ja siinä kaikki.
no tulipahan oltua vesillä :D
veden lämmöt abaut neljää astetta tasasesti
Okkeroinen,roggen brennare......
Avatar
joppe
Uimaopettaja
Viestit: 1787
Liittynyt: 20:51:00 07.11.2005

Viesti Kirjoittaja joppe »

on kovat saaliit äijillä taas.. hienoa luettavaa.
hittu kun vene on hitsattavana ja jalkakin on kyllä vielä toiminta kyvytön. kovat on poltteet päästä ruoskimaan. täällä kausi alkaa yleensä 1-2 viikkoa myöhemmin kuin helsingin suunnalla joten ei vielä kiirettä :lol:
ai ei vai . kauhea tärinä kokoajan hyvä että saa nukutuksi :oops:
Avatar
Ihis
Viestit: 420
Liittynyt: 23:37:12 11.12.2006
Paikkakunta: Laru

Viesti Kirjoittaja Ihis »

Komea saldo J&K&Co :D

Tänään 3 tuntia Porkkalassa. Tanet kateissa, ainoastaan yksi limatuubi lehmänpaska/kupariin kiinni :( Lämmöt pääosin 4-5 Garminia

Täytyy suunnata seuraavaksi takaisin kotivesille 8)
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joonas »

J-P kirjoitti:Vitun huonoa bisnestä koko touhu.
Ei muuta kuin hakeutumaan tehtäviin, mistä hommaa pyöritetään. Saa sen kai pelimies vaikka pörssiin kun oikein haluja ja natsoja löytyy.

Yleensäkin kalastamisesta tuleva taloudellinen hyöty on arvaamattoman korkea. Meidänkin talouden ruokakustannukset laskevat romahtaen kauden alkaessa kun saa pöytään ilmaista kalaa....

:ot:
pyytäjäx
Viestit: 65
Liittynyt: 09:41:42 20.04.2007
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pyytäjäx »

Komeesti on Joonaksella kausi alkanut, koko on ihan passelia. Kyllä kun oppirahat on maksettu ja paikat ja metkut taimenelle keksitty niin vakuuttavaa tulosta syntyy, onnittelut!

Kauden avaustaimen tuli eilen raikkaassa kelissä ja karkuutus perään, eiköhän se siitä taas jatku ensi viikolla kun pääsen seuraavan kerran vesille.
Avatar
J_P
Viestit: 117
Liittynyt: 00:40:08 04.05.2005
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja J_P »

joonas kirjoitti:
J-P kirjoitti:Vitun huonoa bisnestä koko touhu.
Ei muuta kuin hakeutumaan tehtäviin, mistä hommaa pyöritetään. Saa sen kai pelimies vaikka pörssiin kun oikein haluja ja natsoja löytyy.

Yleensäkin kalastamisesta tuleva taloudellinen hyöty on arvaamattoman korkea. Meidänkin talouden ruokakustannukset laskevat romahtaen kauden alkaessa kun saa pöytään ilmaista kalaa....

:ot:
Iktyonomiopinnot toistaseksi ihan hyvällä mallillaan.

Ymmärrän kyllä että saadun kalan arvo on jotain muuta kuin markkinaarvo. Harrastanhan minäkin taimenenkalastusta.

Minun kantani on se että kalanviljelyyn panostettavat varat pitäisi sijoittaa itse ongelmaan, eli kalakantojen/veden hoitoon.
Nykyään liian usein mielletään istutukset hoitokeinona, mitä se ei ole.

Se että veronmaksajien rahoja käytetään montakymmentä miljoonaa maksaviin viljelylaitoksiin on älytöntä. Tämän lisäksi voidaan miettiä että sadan smoltin kasvattaminen ja istuttaminen maksaa monta sataa euroa ja tuottavat vain vajaat 2 kalaa. Varsinkin kun nämä istutkset eivät ole tuottaneet lisääntyvää kantaa mihinkään niin tämä homma ei vaikuta kovin järkevältä.
Homman voisi tehdä järkevimminkin.
Avatar
joppe
Uimaopettaja
Viestit: 1787
Liittynyt: 20:51:00 07.11.2005

Viesti Kirjoittaja joppe »

J-P kirjoitti:
joonas kirjoitti:
J-P kirjoitti:Vitun huonoa bisnestä koko touhu.


Se että veronmaksajien rahoja käytetään montakymmentä miljoonaa maksaviin viljelylaitoksiin on älytöntä.
näin ot.
mulla menee vuodessa noin 2 tuhatta euroa rahaa bensaa(eikös bensan hinnassa ole n.75% veroa) kun käyn taimenta pyytämässä. jos taimenta ei olisi niin nekin rahat jäisi valtiolta saamatta(näin maallikkona en tiedä meneekö bensaverorahat samaan kirstuun muiden verorahojen kanssa mistä niitä kalliita viljelylaitoksia maksetaan... yksin tuollaine 2000 € on aika mitätön summa mutta luulen/tiedän että en ole ainoa jonka merikalastus keskittyy pääsääntöisesti taimeneen. kokonais summaa en halua edes tietää mitä palaa rahaa meritaimenen kalastuksen takia. kaikki rahat menee hyvinkin tarkkaa silloin kun on kausi päällä. tilit ei edes riitä pakko on ronkkia säästötililtäkin välillä rahaa että pääsee kalaan
:oops:

eiköhän avata erillinen topic tätä kinastelua varten. vaikkapa tuonne kalastus.comin puolelle. ei ainakaan mun tarvi siihen osallistua kun en sitä edes seuraa :twisted:

pakko oli avautua.. kaikkea se kalaan pääsemättömyys teettää. :oops:
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4439
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Juuri näin kun Joppe sanoi,kinastelut muualle.Voisihan noista verorahoista hoilata vaikka mitä,vetää mukaan oopperat sun muut,muta tämä palsta on varattu raporteille,ei besservissereille.
Erästä toisen iktyonomikurssin käynyttä kaveria lainaten,kun hän aloitti yleisjakson Paraisilla:"Olen .... .......... ......eelta,ja tiedän kalanviljelystä käytännöllisesti katsoen kaiken."
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
Laiska
Kapteeni Koukku, nuorempi yrittäjä
Viestit: 1835
Liittynyt: 20:47:15 02.06.2006
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Laiska »

Harmi kun jää viikonlopun reissu väliin kun tulee häät tielle. Jollain konstilla pitäis taas viikko jaksaa odotella.. :cry:

Luoja oli kuitenkin mulle armelias ja säästi Auringonpaisteen vappu-viikonlopulle.. :wink:
"Asioilla on tapana järjestyä"
Avatar
Jani
Olut ON Kustavissa
Viestit: 1393
Liittynyt: 21:19:53 21.04.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Jani »

Jahas tän kevään neljäs taimenreissu takana ja tulihan se avauskalakin sunnuntaina. Lauantai meni Aku Ankkoja lueskellessa ku lykkäs myrskyn kevään kunniaks Saaristomerelle.

Sunnuntaina keli olikin sit jo ihan toinen ja vähän yli 9 oltiinkiin jo ekalla pelipaikalla eli mökistä "ulos" n. minuutin verran salmen vastarannalle. On sielt yks kevät +3 kg taimen tullu ni eiköhän se ole aina pakko kokeilla. Siiman päähän Rapalan Twitchin´ rap ku tuli joskus vinkattua et jerkkaus on hottia taimenkalastuksessa ja jerkkitaimen on viel saamatta.

Pari heittoa rantaan kivien sekaan ja tumma selkä vilahtaa Rapalan perässä. Pikanen pysäytys kelaukseen ja kala kiinni. Näinkö helppoa tää sit onkin ku kelit osuu kohdalle. Pari tiukkaa potkua ja kala näyttäytyy ja "pettymyksenä" laji onkin hauki ja kiloja kertyny hiukan kahden päälle. Kala irti nopeesti ja jatketaan lahden heittämistä. Hetken päästä faija ilmottaa kalan olevan kiinni ja pikasen väsytyksen jälkeen veneen vieressä käy moikkaamassa n. 1,5 kilon hauki. Taimenet kadoksissa tästä lahdesta ja jatketaan saaren länsireunaa etelään päin.

Saaren eteläkärjen ja seuraavan saaren veneen mentävästä välistä ajelehditaan tuulen mukana ja Rapala toisen saaren kärkeen tuulen suojaan. Muutama kammen pyöräytys ja perässä näkyy kalan selkä. Pysäytys ja kala kiinni. No nih. Nyt meno ihan toista ku hauen kohdalla eli nopeesti laji todetaan taimeneks ja tiukka vääntö alkaa. Pysyykö kala kiinni jäykkä vapa+kuitusiima-yhdistelmässä? Kala näyttää isolta ja ensin tuomitsen kala +3 kiloseks ja kun vääntö jatkuu ni paino nousee jo lähemmäs neljää kiloa. Tiukan väännön jälkeen ja muutaman veneen alle syöksyn jälkeen kala antautuu haaviin. Ruokakala veneessä ja paineet kalan saamiseksi tältä keväältä poissa. Ja tulihan se jerkkitaimenkin samaan syssyyn eli enää on saamatta perhotaimen. Pappia kalalle ja mitta+puntari antaa kalan koolle viimeisen tuomion eli 2440g/61cm. Näköjään silmäpuntari pahasti talviterässä :-). Jatketaan hetki vielä samaa rantaa ilman tulosta ja suunnataan takas mökille perkuuhommiin.

Perkuuhommien jälkeen takas samaan paikkaan mut muita kaloja ei sit enää paikalta löydy eli suunta kohti Laupusten luotsiasemaa. Matkalla heitetään muutamat ottipaikat mistä aikasempina vuosina on keväisin napsunut kaloja vaihtelevalla menestyksellä. Matka jatkuu kohti lahtea, mistä faija narautti viime keväänä reilun kolmosen kalan eli odotukset taas kovat ku paikalle saavuttiin. Muutaman heiton jälkeen faijan Noutaja-Forellia seuraakin suht nätin kokonen kala mikä paljastuu haueks. Ei kelpaa Forelli tälle hauelle ja ihan hyvä. Ei joudu irrotusoperaatioon. Lahti osoittautuu muuten tyhjäksi ja siirrytään seuraavan saaren kärkeen. Tuulen mukana kärjen ohi ja vene pysähtyy tuulen suojaan. Samasta paikasta on tänä keväänä kahteen kertaan kiusannut seuraava mittataimen eli eiköhän joku taas ole paikalla. Muutamia heittoja matalaan ja kohta faijan Forellia seuraakin nätin kokoinen (isompi kuin aamulla tullut) taimen lähelle venettä. Ei ota vaikka faija yrittää kalaa pilkkiäkin loppumetreillä. Kala vaan pyörii lusikan ympärillä lähemmäs puoli minuuttia ja häviää kohti rantaa. Ei voi olla kaukana ja ei kun Rapalaa samaan kohtaan mistä kala lähti seuraamaan. Veneen ja rannan puolivälissä syvyyksistä ilmestyy Rapalaa seuraamaan ilmeisesti sama kala mutta nyt on löytynyt saman kokonen kaveri seuraks pyörimään Twitchinin ympärillä. Ei ota kumpikaan vaikka kuinka pysäyttää ja kikkailee. Molemmat kalat vaan pyörii ja pähkäilee vaapun ympärillä. Pienen pähkäilyn jälkeen kalat häviä syvyyksin kohti rantaa. Annettiin paikan hetken rauhoittua ja heitettiin saman saaren muita kohtia ja palattiin paikalle n. 15 minuutin päästä mutta nyt oli kalat hävinnyt vaikka tarjottiin pienempää lusikkaa ja perhoakin tuli heitettyä.

Toista tuntia aikaa ja pienen pähkäilyn jälkeen nokka kohti Iniötä ja yhtä ihan hyvää saaren kärkeä. Eteenkin syksyisin kärjestä on noussut enemmänkin kaloja joten miksei keväälläkin samasta kivikosta kaloja sais. Jerkkivehkeet nurkkaan ja nyt on sit sen perhotaimenen vuoro :-). Muutaman heiton jälkeen faija raportoi tärpistä mutta ei hajua mikä laji oli kyseessä. Jatketaan heittämistä mutta kivikko osoittautuu tyhjäksi. Pieni pähkäily ja viimeisen paikan valinta. Eiköhän se ole lahti josta on keväisin ja syksyisin useampikin kala otettu. Tuulikin tyyntynyt melkein kokonaan ku saavuttiin lahteen eli perhostelukin sujuu meikäläisen onnettomilla taidoilla suurin piirtein sinnepäin. Ehditään heittää melkein koko ranta ku faija nakkaa jatko-Slammerin kohti lahden keskustaa. Muutama kammen kierros ja kala kiinni. Nopeesti todetaan et pieni on. Kala pienen väsytyksen jälkeen haaviin, koukut irti alaleuasta ja pikanen mittaus osoittaa kalan pituudeksi 41 senttiä (lähes samasta kohtaa keskeltä lahtea faija koukutti muutama kevät sitten +3kg taimenen). Kala mereen kasvamaan, kamat kasaan, päivä täys ja mökille aamulla pyydettyä taimenta syömään.

Mukavaa oli taas kerran ja tais olla meikäläisen tapahtumarikkain taimenreissu. Hiukan harmittaa viimeinen taimen koska roiskin perhollakin samaan suuntaan mistä kala tuli mut ei ollut sit silloin kala kohdalla. No jos sit ens kerralla osuis kohdille :-).
Liitteet
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (22.79 KiB) Katsottu 3783 kertaa
Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3524
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko »

Hyvä hyvä! :P Hieno kala! Mää kyselen taas matkaan tossa vapun jälkeen...
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
Avatar
Mattiko
Viestit: 193
Liittynyt: 22:27:34 19.02.2007

Viesti Kirjoittaja Mattiko »

J-P kirjoitti:
Iktyonomiopinnot toistaseksi ihan hyvällä mallillaan.
Kaikkea siekin meet opiskelemaan :wink:

Et sitten viihtyny täällä kirkkaitten ja kalaisien vesien äärellä?

J-P kirjoitti: Minun kantani on se että kalanviljelyyn panostettavat varat pitäisi sijoittaa itse ongelmaan, eli kalakantojen/veden hoitoon.
Nykyään liian usein mielletään istutukset hoitokeinona, mitä se ei ole.


Tuossa mie oon osittain samaa mieltä, mutta nuo laitokset on melkein ainoa keino säilyttää taimenkantojen geenejä katoamiselta. Ja mertsarin kalastuspaine on kuitenkin niin kova, että ilman istutuksia saaliit romahtaisivat ja homma tyrehtyisi.

Jos jotain kiinnostaa, niin Kaakkois-Suomen ympäristökeskus selvittää, että mistä itäisellä Suomenlahdella pyydetyt meritaimenet ovat peräisin. Saa vähän osviittaa istari/luonnonkala-suhteesta. Kunhan saavat raporttia kasaan, niin voin välittää infoa tännekkin.

Lisäys: Täältä löytyy tausta tuohon taimentutkimukseen: http://www.ymparisto.fi/download.asp?co ... 196&lan=fi Nyt kun on selvitetty eri jokien taimenten perinnölliset erot, niin voidaan myös selvittää mistä meressä vaelluksella olevat taimenet ovat peräisin.
Avatar
Jani
Olut ON Kustavissa
Viestit: 1393
Liittynyt: 21:19:53 21.04.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Jani »

Iktyonomit vois avata oman keskustelun kalankasvatuksen elämäntarkoituksesta :-).
Avatar
Mattiko
Viestit: 193
Liittynyt: 22:27:34 19.02.2007

Viesti Kirjoittaja Mattiko »

Jani kirjoitti:Iktyonomit vois avata oman keskustelun kalankasvatuksen elämäntarkoituksesta :-).
Sori kun meni vähän sivuraiteille. Aattelin vaan, että porukkaa saattaisi kiinnostaa mitä ne sieltä merestä onkii.
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joonas »

Eilen taas iltapäivä nakkelemassa. Hiljaista oli myräkän jäljiltä. Vähän samaa valitteli muutkin. Tosin Karpan vene oli bongannut yhdestä pikkupoterosta illalla neljän kalan joukkoslaagin, missä pari oli otettavan kokoisia. Meille ainoastaan yksi kala ylös joka oli sekin alamitta. Oli aika kovia kokeneen näköinen mutta vauhdilla se lähti takaisin vielä menemään. Vesi oli heittopaikoilla 3.8-4.8c ja ihan suojaisimmissa lahukoissa varmaankin 7 asteen paikkeilla.

Vaikka tollanen kovempi tuuli sekottaa syönnin hetkellisesti aika olemattomaksi se tekee hyvää jatketta keväälle. Nyt vaan uutta iskuhetkeä kytistelemään...
Avatar
Varaani
Viestit: 1885
Liittynyt: 07:24:34 11.05.2005
Paikkakunta: Saari

Viesti Kirjoittaja Varaani »

Kävin pelastamassa mökin veneen moottorin meren pohjasta ja samalla kävin rannalta hiukan koittamassa tanea ja samalla uuteen vapaan tutustumassa.
Keli oli mitä mainioin. Taimenta ei näkynyt. Kolmipiikin onnistuin rokastamaan.

Nyt jännitetään saako moottoria kuntoon, kun lauantaina olisi tarkoitus tosimestoille mennä ja venhoa siinä tarvittaisiin.
I am the lizard king, I can do anything!
Laiska
Kapteeni Koukku, nuorempi yrittäjä
Viestit: 1835
Liittynyt: 20:47:15 02.06.2006
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Laiska »

Hieno reissu ollut Janilla! Ens viikonloppuna itekkin paikan päälle.
"Asioilla on tapana järjestyä"
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joonas »

Eilen visiitillä taas. Vesi 3.6-4.7c eli pientä viilentymistä edelliseen tapahtunut -hyvä niin. Kaloilla vatsassa pientä silakkaa joten hyvät on merten kaunottarilla oltavat. Lokit istuu kivillä rantaviivassa huuliaan nuoleskellen raukeina, joten aletaan pian lähestymään viime kevään kaltaisia "silakkamarkkinoita".

Vielä ehtii rannaltaheittäjätkin karkeloihin mukaan. Kaloja saadaan näköjään mantereen / ulkomeren väliltä mistä tahansa.
pyytäjäx
Viestit: 65
Liittynyt: 09:41:42 20.04.2007
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pyytäjäx »

Eilen kaksi karkuutusta, tänään taas jatketaan kun keli näyttäs paranevan.
Avatar
Vastarannan Kiiski
Herrojen Herkku
Viestit: 445
Liittynyt: 11:38:37 26.04.2006
Paikkakunta: Ingå/Esbå

Viesti Kirjoittaja Vastarannan Kiiski »

Juu olihan tuo eilinen taas niitä mukavimpia kalareissuja,(Suomenlahdelle) pitkään aikaan :D
Reilu kolmetuntia kalassa ja 5 tapahtumaa.
Kaksi kalaa veneeseen 53cm (1,6kg)ja 60cm(2.4kg)
pari irtos ja varma tärppäsy päälle.
Ottipeleinä toimi tutut Vicke ja JK.
Mahoissa ei ollu muuta kuin parit katkat.
Okkeroinen,roggen brennare......
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joonas »

Pönötellään taas.... nää alkaa vähän jo tympimään. Joskus hamotellut ajatelmaa että tuulilasin kaiteessa olis videokamera josta vois saada sitten parempia stillkuvia väsytystilanteista, hypyistä, roiskeista yms.
Liitteet
66cm IMG_9929.JPG
66cm IMG_9929.JPG (52.5 KiB) Katsottu 2702 kertaa
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joonas »

No ei ole häävi kamerankännyn kuvanlaatu....
Avatar
joppe
Uimaopettaja
Viestit: 1787
Liittynyt: 20:51:00 07.11.2005

Viesti Kirjoittaja joppe »

joonas kirjoitti:Pönötellään taas.... nää alkaa vähän jo tympimään.
ei minua ala . :lol:
kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa vai miten se oli...

eka reissu heitetty .yllättäin mp.
viikko vielä jos ilmat pysyy lämpiminä niin sitten alkaa toivottavasti vavat taipumaan. 8)
pyytäjäx
Viestit: 65
Liittynyt: 09:41:42 20.04.2007
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pyytäjäx »

Hieno kala Joonaksella eräksi tullut! Ei kai nyt oikeesti ala tympimään? Jokos on omaa alamittaasi hinattu ylöspäin?

Eilen yksi epävarma tärppi, tänään jatketaan taas. Kireitä kaikille!!
Vastaa Viestiin