Mädin käsittely

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Satuin saamaan pari naaras matikkaa.
(alle kilosii)
Mätipussit siis löyty.

Mitä sille seuraavaks pitää tehä?
Nyljin kalan ja laitoin kalat ja mätipussit kylmään.

Seuraava vaihe mädinkäsittelystä puuttuu miulta!

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
aaAAaa
Viestit: 6205
Liittynyt: 10:42:50 17.10.2005
Paikkakunta: Weikkolan Wapaavaltio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja aaAAaa »

Tuolla hyvät ohjeet. Mäti pois pusseista ja puhdistus, esim. vispilällä, pesu ja suolaus ja eiku ääntä kohti...
Kalastusta ilman sukkiksia jo vuosikymmenien ajan.
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Kiitoksia paljon :!:

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
Kesis
Guy Fawkes, sokea kerjäläinen
Viestit: 1791
Liittynyt: 19:49:34 26.06.2006
Paikkakunta: trUku

Viesti Kirjoittaja Kesis »

Pakastaminen ennen syömistä?
Leveä heisimato eli lapamato ei ole kovin yleinen mutta "sen toukkaa tavataan hauissa, mateissa, ahvenissa ja kiiskissä, sekä lihaksissa että mädissä". Näin siis makeassa vedessä, ja murtovedessä ehkä.
En halua pelotella mutta monet pakastaa mateen mädin ennen syömistä.
http://www.prokala.fi/default.asp?docId=11926
I wish I had ghosts...
karppa2
Viestit: 344
Liittynyt: 12:27:36 06.10.2006
Paikkakunta: valkeekoski

Viesti Kirjoittaja karppa2 »

Laita ne mätipussit kokonaisina madesoppaan ja syö ne.
Nih, näino!
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Siivilöin, huuhtelin jne.
Syön kyllä mutta jonku ajan kuluttuu ku lisää saapi :D

Sitte leivän yms asiaankuuluvan kanssa.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Taas vatkaamista tiedossa.

Mites muuten affenen mäti, onks hyvää kans?

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Viesti Kirjoittaja DC »

Ahvenen mäti hyvää paistettuna ... reilusti suolaa ja kunnolla kypsäksi asti.
mATEEN, NORSSIN SIIAN, MUIKUN, SILAKAN JA KIISKEN MÄTI MAINIOTA TAVARAA RUISLEIVÄN PÄÄLLE, kunhan varmuuden vuoksi ensin pakastaa vaikka vuorokauden.
(sori caps)

NoihIn vähän pippuria sekaan ja tuoretta (puna)sipulisilppua lisäksi , niin olen daivaassa

Keitossakin mäti menee, mutta menee myös mauttomaksi. (IMHO)
Kyllä vintillä leipää olis... muttaku lapset söi portaat!
kalakalle83
kännissä muokkaaja
Viestit: 769
Liittynyt: 20:34:58 26.12.2006

Viesti Kirjoittaja kalakalle83 »

ahvenen mäti savustettuna. folioon voita ja suolaa ja jos tahtoo kai sinne muukin mauste käy. mäti pussi folioon ja sauhuun....
ei tuu mitään mutta kannattaa seurata http://www.huuto.net/hakutulos/sellernro/664393
Tumi
Viestit: 241
Liittynyt: 17:34:38 27.02.2007
Paikkakunta: Pieksämäki

Viesti Kirjoittaja Tumi »

kalakalle83 kirjoitti:ahvenen mäti savustettuna. folioon voita ja suolaa ja jos tahtoo kai sinne muukin mauste käy. mäti pussi folioon ja sauhuun....
Siis savustatko folion päällä? Kun äkkiseltään tuntuisi että ei savu folion läpi imeydy jos kovin tiiviin paketin tekee...
"Kyllä se kala vielä löytyy..."
kalakalle83
kännissä muokkaaja
Viestit: 769
Liittynyt: 20:34:58 26.12.2006

Viesti Kirjoittaja kalakalle83 »

kuppeja foliosta tai kai niitä on valmiinakin .
voihan ne sauhuttaa ihan ritilälläkin jos on kokonaiset pussit.
ei tuu mitään mutta kannattaa seurata http://www.huuto.net/hakutulos/sellernro/664393
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Viesti Kirjoittaja DC »

Otin eilen pakkasesta sulamaan pari desiä norssi mätiä:
Suolasin, sekoitin maistoin :?
Lisäsin pippurimyllystä makua, maistoin
- kuivattua tilliä sekaan ja loraus ruokakermaa => napakymppi :juu:

Ruisleivän päälle ja NAM.
Kyllä vintillä leipää olis... muttaku lapset söi portaat!
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Nostellaahan tätäki!
Kohta rupeaa uusia mätejä pakkaseen tulemaan :D

Kaivelin just mätiä pakkasesta, pitää vääntää smetanan kanssa soosi.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
sursill
Pirkan pilaaja
Viestit: 1990
Liittynyt: 15:24:19 23.03.2006
Paikkakunta: Loviisa

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja sursill »

Täällä on hyvä mädin käsittely ohje.

Yksi tuttu ammattikalastaja eestin puolella kertoi oman suolaus reseptinsä ja se on seuraava.
Kun hän ryhtyy suolaamaan, tekee hän seoksen jossa on 1/4 sokeria ja 3/4 meri suolaa.
Mäti suolataan n.3% ja laitetaan purkkeihin. Hän on tehnyt koivusta pieniä kiekkoja, jotka sopii purkkiin painoksi. Mädin päälle kertynyt neste kaadetaan pois, jolloin mäti kiinteytyy.
Paino poistetaan ja päälle lorautetaan hiukka ruoka öljyä (ei oliiviöljyä) joka estää mädin hapettumisen, tämän jälkeen purkki suljetaan.
Tuo on valmista nautittavaksi parin päivän päästä.

En ole kokeillut tuota, kun kuulin vasta nyt syksyllä.
Testiin menee heti kun saan mätiä käsiini.
Avatar
teijoka
Viestit: 145
Liittynyt: 17:50:47 25.01.2009
Paikkakunta: Kempele

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja teijoka »

Seuraava on mielestäni paras käyttö mateen mädille;
1.pakasta
2. sulata
3. suolaa maun mukaan
4.Keitä maksa, pilko hienoksi
Tarjoilu:
Lämmin blini, päälle voisulaa,mätiä,maksaa,mustaa pippuria, sipulisilppua ja smetanaa....
aluksi snapsi ja joka toisen blinit jälkeen myös.

-Teijo
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Onko kukaan kokeillu pakastaa mätipusseja kokonaisina.
Sitten kun ruuaksi tekee niin irrottelee jyvät pusseista, suolaa ja popsii suihinsa?
Ite laitoin viimeks pusseineen mädit pakkaseen ku oli sen verran pienet.
Tuleekohan hyvä?

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
teijoka
Viestit: 145
Liittynyt: 17:50:47 25.01.2009
Paikkakunta: Kempele

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja teijoka »

Ei kait sillä ole mitään merkitystä :roll: . Pakastetaanhan joskus kanalinnutkin höyhenineen.. :wink:
-Teijo
Avatar
Sea Bear
Viestit: 324
Liittynyt: 00:25:48 19.02.2008
Paikkakunta: Turku

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja Sea Bear »

Tuli vissiin TAAS sössittyä jonkin sortin etiketti virhe, kun suolasin (2,5%) mateen mädin jo ennen pakastusta.

Millähän tavoin tuo vaikuttaa mätiin ja sen makuun ja koostumukseen ?

3vrk jälkeen otin sulamaan ja valutin jääkaapissa n.½vrk. Kermavaahtoa ja mätiä sitten 1/1 ja sekasin niin maan penteleesti kaffelusikalla. Tota tököttiä sitten vetelin suoraan ruisleivän päälle ja vau mikä elämys ... toihan on hyvää !

Piti vielä töihin seuraavana päivänä viedä ja kyllä, kahden hengen vapaaehtois kokeilu ryhmä totesi tuotoksen maukkaaksi.

Aikaisemmin pilannut omat satsini liiallisella (omaan makuun) suolauksella 4-5%.
... ja kalantuloahan ei voinut estää ...
Avatar
jagge86
Viestit: 1347
Liittynyt: 20:43:29 26.03.2008
Paikkakunta: Kangasala

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja jagge86 »

Paistatteko ahvenen mädin mätipusseissa vai irtotavarana?
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja sampukka »

jagge86 kirjoitti:Paistatteko ahvenen mädin mätipusseissa vai irtotavarana?
Mie oon paistanu ainakin pusseineen päivineen.
Huuhtasta vaan pussukat ja eiku paistumaan.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
Sea Bear
Viestit: 324
Liittynyt: 00:25:48 19.02.2008
Paikkakunta: Turku

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja Sea Bear »

Paistanut olen minäkin kokonaisina nuo aabon mätipussit, filetillä halki ja painele pannun pohjalle "pihviksi" ja eikun suolaa pintaan.
... ja kalantuloahan ei voinut estää ...
Avatar
Wstrand
Don Jouni
Viestit: 1867
Liittynyt: 19:14:18 21.04.2005
Paikkakunta: Willmanstrand
Viesti:

Re: Mädin käsittely

Viesti Kirjoittaja Wstrand »

Sea Bear kirjoitti:Tuli vissiin TAAS sössittyä jonkin sortin etiketti virhe, kun suolasin (2,5%) mateen mädin jo ennen pakastusta.
Ei tuolla ole oikeestaan merkitystä, suolaatko sen ennen pakastusta vai jälkeen... valmiiksi kun duunaa kaiken ennen pakastusta niin pääsee suoraan purkista vetämään herkkua naamaan.
You’ll Never Walk Alone - Liverpool FC
Champions League: 1977 1978 1981 1984 2005 UEFA Cup 1973 1976 2001
League Champions 1901 1906 1922 1923 1947 1964 1966 1973 1976 1977 1979 1980 1982 1983 1984 1986 1988 1990
Vastaa Viestiin