Kalan pakastaminen
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kalan pakastaminen
En ole varma nyt että tuliko ihan oikealle alueelle mutta kysynpä kuitenkin Elikkä Saako kalaa pakastaa perkaamatta? haukea, kuhaa, ahventa?
- mpk
- Viestit: 613
- Liittynyt: 18:44:17 10.11.2006
- Paikkakunta: Läntisen Etelä-Savon hiipuva kasvukeskus
Re: Kalan pakastaminen
eipä tuota laki taijja kieltää... Suapihan sen pakkaseen pistää, vuan tekkeekö sillä sitten mittään
- Holkkipolvi
- On nähnyt Tuksun aromipesän
- Viestit: 7637
- Liittynyt: 12:15:01 20.03.2006
Re: Kalan pakastaminen
Kyllä mä kissan kalat laitan suoraan pakkaseen mut ,en kyl niitä mitä aion ite syödä.Eli perkaan ennen pakastamista aina...Tarvii ottaa vähempi kaloja jos ei kerkee siivoo...
Janottaa nii että suu pölisöö...
Re: Kalan pakastaminen
onhan ne enne ja jossain päin tekevät kapula siikaa pakastavat perkaamatta , eikä tiettävästi siihen ole kukaan kuollut
Paino on voimaa ja Ylipaino on Ylivoimaa
Re: Kalan pakastaminen
Lohestajan oppaassa kerrotaan että norjalaiset pakastaisivat lohensa perkaamattomina.
Perusteluna tälle on että kala ei kuivu yhtä helposti kuin jos se on perattu.
Perusteluna tälle on että kala ei kuivu yhtä helposti kuin jos se on perattu.
Re: Kalan pakastaminen
Itse perkaan kalat aina ennen pakastamista. Ainakin suolestaminen kannattaa tehdä. Kala pehmiää sulattamisen yhteydessä ja perkaaminen tämän jälkeen saattaa olla hankalaa (etenkin rasvaisten/pehmeiden kalalajien osalta). Kalojen suomutkin lähtevät helpoiten tuoreesta kalasta.
Pienet kalat esim muikut pakastan aina veteen (pakastepurkkiin kalat ja vettä päälle) ja olen sen huomannut parhaimmaksi tavaksi pakastamisen osalta. Tämä luonnollisesti on jo huomattu, kun mammutit ovat ikijäässä säilyneet parhaiten ehkäpä se mikrobien toiminta hidastuu paremmin jään sisässä kuin ilman, vaikka pakkasessa olisi. Luonnollisesti kuhaa yms ei ole kovinkaan helppo pakastaa veteen.
Pienet kalat esim muikut pakastan aina veteen (pakastepurkkiin kalat ja vettä päälle) ja olen sen huomannut parhaimmaksi tavaksi pakastamisen osalta. Tämä luonnollisesti on jo huomattu, kun mammutit ovat ikijäässä säilyneet parhaiten ehkäpä se mikrobien toiminta hidastuu paremmin jään sisässä kuin ilman, vaikka pakkasessa olisi. Luonnollisesti kuhaa yms ei ole kovinkaan helppo pakastaa veteen.
Re: Kalan pakastaminen
Vähän lienee ot mutta miten pitkään voi kala olla pakkaesa ennen kuin pilaantuu
Vanhalla on oppimisen vaikeus
Re: Kalan pakastaminen
Ei varmaan, mut jos tuon haluaa tehä niin laittaa sen kalan pakastimeen ja kun se on jäässä, kastaa kylmään veteen, jäädytys ja uusiks niin eiköhän siihen suojaavan kerroksen saa.MikeTonic kirjoitti:Itse perkaan kalat aina ennen pakastamista. Ainakin suolestaminen kannattaa tehdä. Kala pehmiää sulattamisen yhteydessä ja perkaaminen tämän jälkeen saattaa olla hankalaa (etenkin rasvaisten/pehmeiden kalalajien osalta). Kalojen suomutkin lähtevät helpoiten tuoreesta kalasta.
Pienet kalat esim muikut pakastan aina veteen (pakastepurkkiin kalat ja vettä päälle) ja olen sen huomannut parhaimmaksi tavaksi pakastamisen osalta. Tämä luonnollisesti on jo huomattu, kun mammutit ovat ikijäässä säilyneet parhaiten ehkäpä se mikrobien toiminta hidastuu paremmin jään sisässä kuin ilman, vaikka pakkasessa olisi. Luonnollisesti kuhaa yms ei ole kovinkaan helppo pakastaa veteen.
Aina välillä hetken vaikuttaa siltä että asiat sujuisivat mutta kyllä se aina sitten nopeasti helpottaa.
omnis festinatio ex parte diaboli est
omnis festinatio ex parte diaboli est
Re: Kalan pakastaminen
Norjanmaalta, kun tittejä joskus kotiin asti kuskannut olen, niin veret pois ja pakkaseen.
Hienosti ovat säilyneet ja ei mitään ongelmaa kotioloissa noiden sapuskaksi loihtimisessa.
Eivät härskiinny nuo maharasvat, kun eivät ole ilman kanssa tekemisissä.
Tuo yllämainittu"lasittaminen" on myös hyvä konsti.
Eli kala pakkaseen mielellään vähän ylikylmään.
Kun kunnolla jää(h)tynyt pyrstöstä kiinni ja upotus kylmään veteen. Syntyy heti jääkuori.
Toista kerran tai kaksi, niin on hyvä jääkerros joka paikassa.
Näin säilyy paremmin, kuin ilman jääkuorta.
- eero -
Hienosti ovat säilyneet ja ei mitään ongelmaa kotioloissa noiden sapuskaksi loihtimisessa.
Eivät härskiinny nuo maharasvat, kun eivät ole ilman kanssa tekemisissä.
Tuo yllämainittu"lasittaminen" on myös hyvä konsti.
Eli kala pakkaseen mielellään vähän ylikylmään.
Kun kunnolla jää(h)tynyt pyrstöstä kiinni ja upotus kylmään veteen. Syntyy heti jääkuori.
Toista kerran tai kaksi, niin on hyvä jääkerros joka paikassa.
Näin säilyy paremmin, kuin ilman jääkuorta.
- eero -
Re: Kalan pakastaminen
Mites te ylipäätään pakastatte kaloja ja kauanko säilyy pakkasessa?
Heti kun saan lihamyllyn ajattelin pikkuahvenetkin ottaa pilkiltä mukaan. Kotona sitten nyljen ja suolestan ja ihan josain rasiassa pakkaseen? Kauanko säilyy ja mites se vaikuttaa kun kalat tuppaa jäällä jäätymään ja ennen pakkaseen laittoa sulamaan? Onko pikkuahvenia syytä verestää jos tekee esim. 50-50 suhteella jauhelihan kanssa murekkeen tms?
edit. Eli onko syytä verestää pikkuahvenia heti reiästä ylös tultua vai onko sama verestääkö kotona sitten
Heti kun saan lihamyllyn ajattelin pikkuahvenetkin ottaa pilkiltä mukaan. Kotona sitten nyljen ja suolestan ja ihan josain rasiassa pakkaseen? Kauanko säilyy ja mites se vaikuttaa kun kalat tuppaa jäällä jäätymään ja ennen pakkaseen laittoa sulamaan? Onko pikkuahvenia syytä verestää jos tekee esim. 50-50 suhteella jauhelihan kanssa murekkeen tms?
edit. Eli onko syytä verestää pikkuahvenia heti reiästä ylös tultua vai onko sama verestääkö kotona sitten
Viimeksi muokannut Gorppe, 10:48:05 01.03.2011. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Re: Kalan pakastaminen
Verestäminen parantaa aina laatua ja säilyvyyttä.
Eri asia sitten, kuinka pieniä viitsii verestää...
Eri asia sitten, kuinka pieniä viitsii verestää...
- Haukkivesku
- Viikonloppusavolainen
- Viestit: 4968
- Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
- Paikkakunta: hellsinki
- Viesti:
Re: Kalan pakastaminen
Näin kulinaristina:
Lähtökohtaisesti en kalaa pakasta koska sitä on aina saatavana
tuoreena.
Kalahan sisältää suurimmaksi osaksi vettä, joten jäätyminen ei tee sille koskaan
hyvää.
Kesäkausien kalaa en pakasta koskaan koska harvemmin pyynnin
jälkeen saalista saa tarpeeksi kylmään heti. Vaikka mulla hyvä kylmälaukku onkin.
Sen minkä otan myös valmistan heti tai viimeistään seuraavana päivänä.
Kunhan kylmäketju ei katkea niin pakastamiselle ei ole esteitä.
Kalan sulattaminen tulisi tapahtua hitaasti, ainakin jääkaapissa eikä
koskaan suoraan kuumaan veteen pakkasesta...
Jos vesihauteessa haluaa pakastaa, olen joskus kokeillut siten että laittanut
kalanpalat minigrip pussin pakasterasiaan ja sitten sinne vettä...
Lähtökohtaisesti en kalaa pakasta koska sitä on aina saatavana
tuoreena.
Kalahan sisältää suurimmaksi osaksi vettä, joten jäätyminen ei tee sille koskaan
hyvää.
Kesäkausien kalaa en pakasta koskaan koska harvemmin pyynnin
jälkeen saalista saa tarpeeksi kylmään heti. Vaikka mulla hyvä kylmälaukku onkin.
Sen minkä otan myös valmistan heti tai viimeistään seuraavana päivänä.
Kunhan kylmäketju ei katkea niin pakastamiselle ei ole esteitä.
Kalan sulattaminen tulisi tapahtua hitaasti, ainakin jääkaapissa eikä
koskaan suoraan kuumaan veteen pakkasesta...
Jos vesihauteessa haluaa pakastaa, olen joskus kokeillut siten että laittanut
kalanpalat minigrip pussin pakasterasiaan ja sitten sinne vettä...
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."