Perkaatko kalan ennen fileointia?
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Perkaatko kalan ennen fileointia?
Tuli tosta toisesta keskustelusta mieleen kysästä tämmöstä. Itse siis perkaan kalan ennen kuin vedän fileiksi. Mites sinä?
Kyllä vain, vatsa auki ja paskat pihalle ennen filerointia. Aikoinaan olen opetellut tekemään asian tuolla tavalla, sen suurempaa perustelua ei löydy.
Toisaalta esim. kuhanuistelun lomassa on helppo puhdistaa ruokakalojen vatsa ja samalla heittää kidukset mäkeen. Tämän jälkeen kalan huuhtelu laidan yli samoin kuin perkuujätteet takaisin järveen. Kuitenkin itse filerointi tehdään vasta kotosalla, kunnon pöydällä eikä kalalaatikon pohjalla veneessä.
Toisaalta esim. kuhanuistelun lomassa on helppo puhdistaa ruokakalojen vatsa ja samalla heittää kidukset mäkeen. Tämän jälkeen kalan huuhtelu laidan yli samoin kuin perkuujätteet takaisin järveen. Kuitenkin itse filerointi tehdään vasta kotosalla, kunnon pöydällä eikä kalalaatikon pohjalla veneessä.
Kovasti!
- Royal Trude
- Koko Kansan Tenaleidi
- Viestit: 15175
- Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
- Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
- Viesti:
perkaus tietysti ennen. juuri sappirakon puhkeaminen, sekä hygienia. suolissa ja sisuskaluissa on kuitenkin paljon paskaa ja pöpöjä, niin miksi turhaan lisätä niiden määrää kalassa.
Samaten joskus kuhan ja haukien avaus vesillä ja fileointi kotona.
Yleensä fisut koitetaan pitää mahd pitkään eläväna sumppulaatikossa.
Onko kukaan muuten kokeillut noita paristoilmastimia, että onko niistä mitään etua? kylmä vesi nyt ainakin auttaa, eli kylmäkalle heitetty sumppualtaaseen, niin elelevät pidempään.
Samaten joskus kuhan ja haukien avaus vesillä ja fileointi kotona.
Yleensä fisut koitetaan pitää mahd pitkään eläväna sumppulaatikossa.
Onko kukaan muuten kokeillut noita paristoilmastimia, että onko niistä mitään etua? kylmä vesi nyt ainakin auttaa, eli kylmäkalle heitetty sumppualtaaseen, niin elelevät pidempään.
Viskiä tutuille ja tuskia vi*uille. Kumpaakaan en harrasta
-
- Herr Doktor
- Viestit: 7038
- Liittynyt: 13:19:15 22.04.2005
- Paikkakunta: Privat område. Mene pois.
Riippuu kalalajista ja fieloitavasta määrästä. Hauesta, taimenesta yms "isosta" kalasta poistan sisälmykset ennen fileiksi pistämistä. Mutta kun tuon kotiin muovikassillisen ahvenia niin filetti soi ilman että vatsaa tyhjennetään ensin (kalan vatsaa siis ). Kun on +/-10kg ahventa niin siinä säästää jo kummatsi aikaa...
Jag fiskar. Pappa betalar. Samma på finska.
- silli
- Multimediatäkyonkija
- Viestit: 2711
- Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
- Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
- Viesti:
Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.
Samalla tyylillä mennään, olipa kyseessa ahven tai joku muu isompi kalalaji.silli kirjoitti:Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.
Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Yleensä aukaisen ja suolenmutkat pihalle kalasta ja vasta sen jälkeen fileointi. Isommat ahvenet (pienempiähän ei oteta 8) ) useasti nyljen avaamalla selkäpuolelta, päästä kiinni ja raitapaidalta haalari pois, jolloin suolet lähtee nahkoineen ja jäljelle jää pelkkä liha ruotoineen, josta sitten vetäisen fileet.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
- Royal Trude
- Koko Kansan Tenaleidi
- Viestit: 15175
- Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
- Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
- Viesti:
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
niin sitä miäli muuttuu.... Mää en enää oo pitkään aikaan välittäny perkeistä, suaraan vileeks vaan.
Tässä on hyvä video, kattokaa mallia. Kuha fileeks. Ei sisällä vempulointia.
Tässä on hyvä video, kattokaa mallia. Kuha fileeks. Ei sisällä vempulointia.
Piiloteksti
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Samoilla linjoilla Fuson kanssa eli kuha, ahven ja hauki fileoidaan suolineen päivineen ja jalommat suolistetaan ennen puukolla tökkimistä.
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Ahven ja pieni (alle 1 kg)kuha pyöreenä pydälle enne fileiks vetämistä.
Hauki ja isommat kuhat mateet ym. isommat kalat : maha auki ja suolet sivuun ja fileet irti.
Siis ei sen kummemmin suolisteta. Pään mukaan jää kituset, suolet ja sappirakko.
Joskus kun tahtoo ottaa mädit talteen, ahven, kiiski, siika, norssi niin nätisti mahanahka auki ja aarteet talteen.
Myös "pikkukalojen" maksat kannattaa ottaa pannulle, ja kokea hieno makuelämys.
Sailloin pitää olla tarkkana sappirakon kanssa.
- eero -
Hauki ja isommat kuhat mateet ym. isommat kalat : maha auki ja suolet sivuun ja fileet irti.
Siis ei sen kummemmin suolisteta. Pään mukaan jää kituset, suolet ja sappirakko.
Joskus kun tahtoo ottaa mädit talteen, ahven, kiiski, siika, norssi niin nätisti mahanahka auki ja aarteet talteen.
Myös "pikkukalojen" maksat kannattaa ottaa pannulle, ja kokea hieno makuelämys.
Sailloin pitää olla tarkkana sappirakon kanssa.
- eero -
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Siinähän sen makuelämyksen vasta saa, kun sappirakon viiltää auki ja marinoi sillä fileet.DC kirjoitti:Myös "pikkukalojen" maksat kannattaa ottaa pannulle, ja kokea hieno makuelämys.
Sailloin pitää olla tarkkana sappirakon kanssa.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Re:
Samalla tyylillä mennään isojen sekä pienten kanssa. Rintaevien jälkeen vatsa auki ja suolet sivuun hiukkasen, sitten fileen irroitukseen.ArtoL kirjoitti:Samalla tyylillä mennään, olipa kyseessa ahven tai joku muu isompi kalalaji.silli kirjoitti:Tavallaan, kun avaan mahaa sen verran että roippeita saa sivuun ennen ruodon irrottamista lihoista. Lähinnä sappirakon takia tuo tulee tehtyä. Suolet jää nätisti pään kanssa silti samaan nippuun, eikä tuohon kahteen ylimääräiseen liikkeeseen kun maha avataan ja nykästään suolet sivuun montaa sekunttia mene.
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Tuli ruksi väärään kohtaan Olen ymmärtänyt ,että perkaamisella tarkoitetaan suomustamista ja suolistaminen erikseen. Yleensä suolistan ne vähät joita satun saamaan järvellä ja fileksi keitiössä.
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Perkaan lohet ja taimenet välittömästi verestyksen jälkeen veneessä, kala pakasteletkuun ja kylmään. Filerointi vasta rannassa. Ahvenet menee pyöreinä ja hauki verestetään jo veneen ulkopuolella.
-munapata
-munapata
Parempi tunti kalassa kun viikko kännissä
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Eniten tulee kalastettua kuhaa, ahventa ja siikaa ja kaikki menee fileiksi suolistamatta. Mahdollisimman edestä pään takaa viilto terävällä filetillä evien takapuolelle ja syntyneestä viillosta yhdellä huitaisulla file irti. Toista puolta vedettäessä suolet yms tavara tukee jäljellä olevaa filettä, jolloin sen leikkaaminen helpottuu ja saa paremmin selkälihat fileeseen. Helppoo ja nopeeta kun mikä ja kaikki ylimääräinen jää yhteen läjään.
Suosittelen ainakin kokeilemaan, myöskin itse aluksi vierastin ajatusta kun on aikanaan toisin opetettu. Nyt ei kyllä ole paluuta entiseen "ylimääräiseen" työhön !
Suosittelen ainakin kokeilemaan, myöskin itse aluksi vierastin ajatusta kun on aikanaan toisin opetettu. Nyt ei kyllä ole paluuta entiseen "ylimääräiseen" työhön !
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Aina kaikki auki ja rojut ulos. Sitten vasta fileiksi.
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Rojut ulos ensin, sitten fileiksi. Ahven täälläkin poikkeus.
Jamo
Jamo
Työ haittaa harrastusta!Vai oliko se toisinpäin??
Re: Perkaatko kalan ennen fileointia?
Affen rojut sisällä muut tyhjänä...
Hemputa minkä hemputat mutta viimenen tippa tulee aina housuun....