särki ruokakalana?
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Re: särki ruokakalana?
Timpalta varmaan saa kans vinkkejä?
Kalastusta ilman sukkiksia jo vuosikymmenien ajan.
-
- Viestit: 117
- Liittynyt: 14:56:16 25.01.2008
Re: särki ruokakalana?
Fileointi on todella nopeaa, aiemmin kuvattu tapa on hyvä.
Saaliini on yleensä pienehköä, noin vaaksanmittaista särkeä.
Teen yleensä näin:
1) tosi nopea suomustus, selkäpuoli tärkein. Suomut lähtevät riittävän hyvin ihan kertapyyhkäisyllä.
2) en tee edes tuota aiemmin mainittua apuviiltoa, vaan veitsi jyrkässä kulmassa siten, että kylkiruodot jäävät kalaan kiinni ja otan vain "pitkät selkäfileet". Fileointikäsialani sen verran toispuoleinen, että toinen kylki kuitenkin yleensä tulee kylkiruotoineen --> jyrkässä kulmassa ronskisti kylkiruodot veks, ne kylkilihat ovat kuitenkin niin ohuita, että niiden säästämiseksi en näe vaivaa ja haaskaa aikaa.
Herkkua on mielestäni etikkasärjet - reseptejä useitakin hiukan erilaisia löytyy googlettamalla "Etikkasilakat".
Paistettunakin ok, mutta mielestäni tuo etikkahomma tuo paljon lisäarvoa!
Toinen ihan mahottoman hyvä nannaherkku on särkitartar. Siinä sitten tuo silvottu kimpale eli ns. file myös nahoitetaan. Se käypi helpoiten siten, että peukalon kynsi vain tungetaan nahan ja lihan väliin ja nahka repäistään veks, aloittaen entisen kalan pääpuolelta. (Veitsellä nahottaessa noin pieniä särkiä ainakin mun tekniikalla kalan nahka helposti repeää.) Ja sitten veitsellä silputaan hienoksi (tämä on ainoa vähän työläämpi vaihe).
- tähän soveltelen erilaisia lohitartar-, siikatartar- jne tartarreseptejä. Ja hyvää tulee! Tätä kun syöttää ihmisille ja kehuu että "ai-kuinka-siika-onkaan-hyvää", niin kohta jo on vaikea saada ne uskomaan että sittenkin oli kyseessä "vain" taloussiika.
Saaliini on yleensä pienehköä, noin vaaksanmittaista särkeä.
Teen yleensä näin:
1) tosi nopea suomustus, selkäpuoli tärkein. Suomut lähtevät riittävän hyvin ihan kertapyyhkäisyllä.
2) en tee edes tuota aiemmin mainittua apuviiltoa, vaan veitsi jyrkässä kulmassa siten, että kylkiruodot jäävät kalaan kiinni ja otan vain "pitkät selkäfileet". Fileointikäsialani sen verran toispuoleinen, että toinen kylki kuitenkin yleensä tulee kylkiruotoineen --> jyrkässä kulmassa ronskisti kylkiruodot veks, ne kylkilihat ovat kuitenkin niin ohuita, että niiden säästämiseksi en näe vaivaa ja haaskaa aikaa.
Herkkua on mielestäni etikkasärjet - reseptejä useitakin hiukan erilaisia löytyy googlettamalla "Etikkasilakat".
Paistettunakin ok, mutta mielestäni tuo etikkahomma tuo paljon lisäarvoa!
Toinen ihan mahottoman hyvä nannaherkku on särkitartar. Siinä sitten tuo silvottu kimpale eli ns. file myös nahoitetaan. Se käypi helpoiten siten, että peukalon kynsi vain tungetaan nahan ja lihan väliin ja nahka repäistään veks, aloittaen entisen kalan pääpuolelta. (Veitsellä nahottaessa noin pieniä särkiä ainakin mun tekniikalla kalan nahka helposti repeää.) Ja sitten veitsellä silputaan hienoksi (tämä on ainoa vähän työläämpi vaihe).
- tähän soveltelen erilaisia lohitartar-, siikatartar- jne tartarreseptejä. Ja hyvää tulee! Tätä kun syöttää ihmisille ja kehuu että "ai-kuinka-siika-onkaan-hyvää", niin kohta jo on vaikea saada ne uskomaan että sittenkin oli kyseessä "vain" taloussiika.
Re: särki ruokakalana?
Kerran sain hiukka vajaa kiloisen särjen. Se kirjolohen seuraks savupönttöön. Jäi särki syömättä.
Minusta kaikki tähän tullessa maistamani kalat (kala ruuat) ovat olleet hyviä, paitsi tuo särki ja ruotsalainen mätä silakka vai muikkuko se oli, se ruotsalaisten kansallis herkku jokatapauksessa
Minusta kaikki tähän tullessa maistamani kalat (kala ruuat) ovat olleet hyviä, paitsi tuo särki ja ruotsalainen mätä silakka vai muikkuko se oli, se ruotsalaisten kansallis herkku jokatapauksessa
Re: särki ruokakalana?
Hapansilakka on hyvää.karppinen kirjoitti:Kerran sain hiukka vajaa kiloisen särjen. Se kirjolohen seuraks savupönttöön. Jäi särki syömättä.
Minusta kaikki tähän tullessa maistamani kalat (kala ruuat) ovat olleet hyviä, paitsi tuo särki ja ruotsalainen mätä silakka vai muikkuko se oli, se ruotsalaisten kansallis herkku jokatapauksessa
Itse kun tekee niin saa juuri niin hyvän, kun osaa tehdä.
-
- Viestit: 117
- Liittynyt: 14:56:16 25.01.2008
Re: särki ruokakalana?
No nyt kävi niin, että hiukan kyllästyin tuohon särjen pilkkomiseen niin kovin pieneksi tartaria tehdessäni, on kuitenkin melko työlästä puuhaa. Joten kokeilin siten että ensin savustin nahalliset fileet ja sen jälkeen se särjen pieniminen olikin tosi helppoa - perheen uusi kesäinen herkku on siis savusärkitartar ---> tämä(kin) on oikeasti erinomaista, kehtaa maistattaa vieraillakin ja siten poistaa särkeen kohdistuvia ennakkoluuloja!
Re: särki ruokakalana?
Lapsuusmuistoja isovanhempien mökiltä:
Särkilaatikkoa nam!
Eli perunat suikaleiksi, kermaa, voita, suolaa, sipulia ja särkiä uuniin.
Jos oikein halus herkutella niin affenta joukkoon,mutta sillon särjenmaku hävii.
Tietysti aika kultaa muistot, mutta täytyis kokeilla jokupäivä kun sais ees särkisä saatana.
Pelikaanit lentää turpiininn, mä mikään jumala oo, mä oon kalamies. Alan ryyppäämään!
Särkilaatikkoa nam!
Eli perunat suikaleiksi, kermaa, voita, suolaa, sipulia ja särkiä uuniin.
Jos oikein halus herkutella niin affenta joukkoon,mutta sillon särjenmaku hävii.
Tietysti aika kultaa muistot, mutta täytyis kokeilla jokupäivä kun sais ees särkisä saatana.
Pelikaanit lentää turpiininn, mä mikään jumala oo, mä oon kalamies. Alan ryyppäämään!
Well, I hope Neil Young will remember A Southern man don't need him around anyhow