Hernekeitto

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Hernekeitto

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Piti väsätä pitkästä aikaa aito hernekeitto, ei mitään purkkimössöö.
Illalla herneet likoomaan. Kymmenen aikaan aamulla laitoin kattilan tulille. Tunniksi vaappupajaan askartelemaan, kun kattila alkoi porista. Sitten pakastimesta joulukinkun rippeet sekaan. Sipuli pilkottuna, hiukan pippuria ja tinjamia. Taas tunniksi vaappujen kimppuun, sopan hiljalleen poreillessa sen aikaa.
Helppoa kun heinän teko.
Sitten vaan syömään. Oli muuten aika hyvää ruisleivän kanssa.
Illalla on luvassa kovapanosammunnat.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Ite kans tänää väsäilin pierupuuroo.

Puna ja keltasipuli.
Puolitoista chiliä.
Purjoa siivu.
2 porkkanaa.
300 g herneitä.
Selleri pari aplasta.
Nyrkin kokonen palanen kinkkuu.

Mausteeks aromisuolaa, pippuria, paprikaa, sinappia ja pari liemikuutiota.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

Syödessä täytyy sitten vielä muistaa laittaa sekaan raakaa sipulia ja sopivasti sinappia. On hyvää ja paukutkin lähtee hieman nasakammin, lisäksi raaka sipuli antaa hienostuneemman tuoksun pieruun :roll:
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Avatar
jullimon
Viestit: 637
Liittynyt: 17:37:05 07.11.2006
Paikkakunta: Akaa

Viesti Kirjoittaja jullimon »

Sampukka tuossa jo heittikin sopan sekaan pari porkkanaa.

Ne kun raastaa karkeaksi ja heittää kutakuinkin valmiiseen soppaan hetki ennen levyltä pois ottoa niin johan maittaa.
Kannattaa kokeilla.
Silmä kirkas,käsi vakaa;
Vinetto sen takaa

Team Sämpylänsyöjät
Avatar
lapamato
Mr. KePu
Viestit: 1174
Liittynyt: 18:44:43 11.01.2006
Paikkakunta: Monaco

Viesti Kirjoittaja lapamato »

ripaus rakunaa ja v-sipuli sopii myös loistavasti.
-Nälkä lähtee syömällä ja nainen juomalla-

Matti Nykäsen sanoin: "Jos mies on lomalla, naiset pitää turpansa kiinni"
Avatar
Renfors
Turha jätkä, Suomen Kommunistinen Puolue
Viestit: 5701
Liittynyt: 18:52:54 21.04.2005
Paikkakunta: Nousiainen 854 Vuotta.
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Renfors »

Pari ajatelmaa tähän. Pitääkö paikkaansa, jos käyttää sinappia mausteena, niin pierut vähenevät? Urbaanilegendako?

Porkkanasta senverran, että porkkanalla ryyditetty keitto alkaa käymään , jos pitää kattilaa "lämpimässä" pitkät tovit.
Paskaviestejä lähes 10 000 kpl Kalamies.comiin vuodesta 2005...........
Avatar
Liba
Viestit: 678
Liittynyt: 18:22:00 25.07.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liba »

Itellä on ollu tapana, että jos halutaan "parempaa" keittoa, niin mukaan tulee haettua kauppahallista vielä savuluita. Siitä ei hernari juuri paremmaksi muutu.
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

ArtoL kirjoitti:Syödessä täytyy sitten vielä muistaa laittaa sekaan raakaa sipulia ja sopivasti sinappia.
No hyi stana... sipulia ärtsopassa.
Mielestäni kinkku on yksi huonoimmista lihavaihtoehdoista hernekeittoon. Paljon parempaa tulee lampaan-, hirven- tai hevosenlihasta. Ehdottomasti luullista lihaa, savu plussaa. Maku tulee lihapalojen pitkästä keittämisestä hiljaisella tulella.
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Avatar
1__
Superintendent
Viestit: 208
Liittynyt: 15:05:40 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja 1__ »

Pekonia siellä keitossa olla pitää. Kyllä on hyvää. Sinapit ja sipulit sekaan ainakin noihin työmaaruokaloiden hernekeittoihin. " Siellä se herne kaveriaan ehtii, vaan turha on työnsä" Tuntematon sotilas.
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Kyllä pekonilla hyvää hernekeitosta saa!
(mutku tota mahaa pitää poies saaha)

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4438
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Viesti Kirjoittaja Fuso »

[quote="Renfors"]Pari ajatelmaa tähän. Pitääkö paikkaansa, jos käyttää sinappia mausteena, niin pierut vähenevät? Urbaanilegendako?






Lukumäärä vähenee,mutta kaasun määrä pysyy vakiona."Liekki" ainakin Dionia käytettäessä aavistuksen kuumempi.
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
MikeTonic
Viestit: 707
Liittynyt: 15:40:06 17.06.2006

Viesti Kirjoittaja MikeTonic »

Tuli itsekin tehtyä lauantaina perussetti.

1kg herneitä
1kg savustettua potkaa
2kpl porkkanoita
3kpl keltasipulia

Herneet olivat noin 15 tuntia likoamassa. Savustettu liha pieninä palasina herneiden sekaan. Samaten porkkana ja sipuli. Hieman karkeeta suolaa mukaan (ei paljoa, koska potkassa on suolaa). Pari tuntia sitten keittämistä.

Sinappia ei tuohon tarvinnut tällä kertaa laittaa, koska makoisaa on.
Avatar
Teuge
Irstas baarimikko
Viestit: 1192
Liittynyt: 15:43:05 14.12.2005
Paikkakunta: VAHTO
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Teuge »

Smetanaa herrat, smetanaa sano.
Aion elää kunnes kuolen.
Avatar
psy1
Vähän ihastunut
Viestit: 2070
Liittynyt: 09:32:46 21.03.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja psy1 »

Suola, mustapippuri, cajanne, sinappi,
tonnikala ja toimii...
Mää mukkasi rotvalli reunaa ja pipa lens.
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Viesti Kirjoittaja DC »

Ja muistakaa: EI NENÄN KAUTTA !
Kyllä vintillä leipää olis... muttaku lapset söi portaat!
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja silli »

:lol: Pikku hernarit tekee hyvää silloin tällöin.
Ne on ilosia ne alle kiloset.
KooPee33
Viestit: 16
Liittynyt: 21:18:02 17.03.2006
Paikkakunta: Joutsa

Viesti Kirjoittaja KooPee33 »

Kaiken edelläesitetyn lisäksi lusikallinen (tai kaksi...) punssia lautaselliseen rokkaa antaa ihan kivan säväyksen. Loput flaggijuomasta voikin sitten imuroida jälkiruuaksi ja nauttia makeasta elämästä!
Avatar
Renfors
Turha jätkä, Suomen Kommunistinen Puolue
Viestit: 5701
Liittynyt: 18:52:54 21.04.2005
Paikkakunta: Nousiainen 854 Vuotta.
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Renfors »

KooPee33 kirjoitti:Kaiken edelläesitetyn lisäksi lusikallinen (tai kaksi...) punssia lautaselliseen rokkaa antaa ihan kivan säväyksen. Loput flaggijuomasta voikin sitten imuroida jälkiruuaksi ja nauttia makeasta elämästä!
Kummelin tyyliin.....

http://www.youtube.com/watch?v=R07NzUOh_b0
Paskaviestejä lähes 10 000 kpl Kalamies.comiin vuodesta 2005...........
KooPee33
Viestit: 16
Liittynyt: 21:18:02 17.03.2006
Paikkakunta: Joutsa

Viesti Kirjoittaja KooPee33 »

Riittävästi punssia ja kaikki onnistuu...!!! :oops:
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Tuunattu hernekeitto

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

No niin iloiset vesselit ja kaikki muutkin nutipäät. Tässä Jyffe-sedän ohje kuinka valmistetaan perinteinen purkkihernekeitto sitä hieman uudistaen mutta kuitenkin tärkeitä perinteitä kunnioittaen.

Hernekeitossa tulee olla sattumia ja ne ovat tunnetusti purkkikeitoissa vähissä. Otetaan siis purkillinen sattumia ja purkinavaaja.
Kuva
Sattumapurkista leikataan reilu kolmannes. Kannattaa varoa Kylmäsen tuotteita. Niissä suurin osa sattumista koostuu jauhoista. Huomatkaa myös puukko. Kuvan kaltaisia erinomaisia puukkoja valmistetaan paikassa, joka alakaa peellä, loppuu aalla. Mutta ei suinkaan missään mutaojien kirjomilla pohjanmaan aakeilla laakeilla, vaan tonkopurojen maisemissa, vaarojen katveessa Puolangalla.
Kuva
Sattuman päällä on erinomaista eläinrasvaa, joka toimii tässä tapauksessa paistorasvana. kaavitaan se kattilan pohjalle.
Kuva
Tässä vaiheessa tuli mieleen nykyisin niin suositeltu kasvislisäke. Kaapin pohjalta löytyi Pirkka-porkkana, josta raastoin puolet ja pilkoin sattuman pienemmiksi palasiksi.
Kuva
Kun paistorasva tirisi kattilassa, sekaan joutuivat sattumat kera porkkanaraasteen.
Kuva
Kasvisten hieman pehmennyttyä oli lihapalasiinkin tullut väri pintaan. Nyt astui kehiin aterian pääraaka-aine.
Kuva
Kuten kuvasta näkyy, olen kannattanut paikallista koomarkettia. Säälistä -eihän kauppiaalla ollut mahdollisuutta sponssata kahden hengen eväitä Puruveden lohikuninkuuteen viime kesänä.
Kaadoin paistoksen sekaan kahvimotillisen vettä, avasin hernekeittopurkin ja sekoittelin tasaiseksi. Lopuksi kaivelin kaapista jotakin ruohoa (meiramia) ja murskasin sen peukalolla pienemmäksi silpuksi kämmenen pohjalla. Ruoho sekaan ja soppa on valmista.
Kuva
Nautinnon viimeistelee asianmukainen kattaus. Valitettavasti oikeanlaatuista ateriointivälinettä ei löytynyt ja ruoka-astiakin taitaa olla sotasaalista länsinaapurista.
Kuva

...ja eikun ääntä kohti. Tänä iltana ilmaherruus on yhtä varmaa, kuin Suomen Ilmavoimilla hyökkäysvaiheen aikana 1941.
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Avatar
ArtoL
Kansikuvatyttö
Viestit: 1837
Liittynyt: 22:25:42 21.04.2005
Paikkakunta: Heinävesi

Viesti Kirjoittaja ArtoL »

röpesin röpesin


Muistitko syödessäsi lisätä sipulia soppaan :roll: :?:
Kun synnyit, itkit ja muut ympärilläsi hymyilivät.

Elä elämäsi niin, että kun kuolet hymyilet ja muut ympärilläsi itkevät.
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

Kilo herneitä likoamassa ja iso pussillinen hirvenluita sulamassa. Huomenna tehtävällä hernesopalla pidetään massu täynnä ja ilmatila lämpimänä viikonloppuisella Suvaksen pilkkiretkellä :hihihii:
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Avatar
Teuge
Irstas baarimikko
Viestit: 1192
Liittynyt: 15:43:05 14.12.2005
Paikkakunta: VAHTO
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Teuge »

Oikeanlaiset aterimet alla.
Toinen on Lidlistä. Siinä on muutama muukin hyödyke, ja osat saa irti toisistaan.
Toisen kaikki MIEHET tunnistanee...
Liitteet
Kuva014.jpg
Kuva014.jpg (55.71 KiB) Katsottu 13259 kertaa
Kuva010.jpg
Kuva010.jpg (54.58 KiB) Katsottu 13259 kertaa
Aion elää kunnes kuolen.
Jyffe
Viestit: 1082
Liittynyt: 21:56:36 30.08.2006

Viesti Kirjoittaja Jyffe »

Taas tuli tehtyä.
Perusraaka-aineina hirven lihaisat luut ja poron palvatut kylkipalat.

Pienenä muutoksena entisiin laitoin varovasti sipulia kypsymään heti alkuvaiheessa ja pari porkkanaa suikaleina.

Täytyy myöntää että Petteri Punakuono sopii hyvin hernekeittoon. Näin lama-aikana joutavatkin keittotarpeiksi, kun joulukauppa on romahtanut.
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Pikku vinkki kaikille puulämmitteisen leivinuunin omistajille.
Jos olet päivemmällä lämmittänyt uunia, niin katsoppa onko illalla uunissa reilut 100 astetta lämmintä. Jos on, niin nakkaa herneet yms. kaikki keittoon tarvittavat aineet pataan, kansi päälle ja nukkumaan. Herneitä ei tarvitse liotella.
Aamulla kun heräilet, niin on paras ja helpoin valmistamasi hernekeitto valmis, ellei uuni ole sattunut olemaan liian kuuma.
Tällä konstilla kun tekee, niin lihat saa olla sitkeämpääkin elukkaa, vaikka vetopäällä tapettua hevosta. Taatusti on aamulla mureaa.

Jos ei heti aamulla ole nälkä, niin anna padan olla uunissa, keitto ei siitä pahene. Syöt sitten kun tulee nälkä.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Vastaa Viestiin