Lammasta... höpöhöpö
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Lammasta... höpöhöpö
En ole ikinä tykännyt lampaan lihasta, aina maistuu villasukka, vaikka sitä mummun erityisen hyvää minttusoossia tuotaisiin pöytään kuinkas paljon, ei maistu. Suomalainen liha on etusijalla ja täällä lammas tuottaa vain jälkeläisiä ja villaa, ei muuta, ja joka muuta väittää, on väärässä.
Eli ostin taas sen vuosittasen poron ruhon, ja vaikka käristys on hyvää, ja sisäfile korvasienikastikkeella loistavaa, kyllästyy toiseen ja toinen taas loppuu kesken, niitä on vain kaksi per ruho.
Mamma on värkännyt intialaisia sapuskoita ja korvannut lampaan porolla, voin jopa sanoa että istuu melko hyvin, jopa loistavasti. Heti tuli neljä gislaved rengasta... vai mitä micelinejä ne on?
Eli koko tarinan opetus oli, korvaa se villakasa porolla.
Eli ostin taas sen vuosittasen poron ruhon, ja vaikka käristys on hyvää, ja sisäfile korvasienikastikkeella loistavaa, kyllästyy toiseen ja toinen taas loppuu kesken, niitä on vain kaksi per ruho.
Mamma on värkännyt intialaisia sapuskoita ja korvannut lampaan porolla, voin jopa sanoa että istuu melko hyvin, jopa loistavasti. Heti tuli neljä gislaved rengasta... vai mitä micelinejä ne on?
Eli koko tarinan opetus oli, korvaa se villakasa porolla.
Strumffia strumffaava strumffi...
Re: Lammasta... höpöhöpö
Juu, siitä päkästä kun raapasee enimmät rasvat pois ennen kypsennystä, siis vaikka kaikki mitä saap kaivettua palasesta, niin jo vain ei maistu villasukalle. Se villasukka tulee lampaan traanista. Toinen, jotta lammasta, ainakin viulua kannattaa kypsentää hartaasti ja pitkään miedolla lämmöllä, rasva sulaa veks ja lihasta tulee mureaa. Ei kannata luovuttaa, päkä on hyvää, jopa ilman minttuhyytelöäpkartio kirjoitti:En ole ikinä tykännyt lampaan lihasta, aina maistuu villasukka.
-jouni
diipa daapa
Kävin ennen joulua kreikkalaisessa ravintelissa syömässä ja vot että oli hyvää lammasta. Ei tullu lapsuus mieleen kun imeskeli jäätyneitä villalapasia... Kyllä oli murakkaa ja erittäin maukasta. Niin ja kyseinen ravinteli sijaitsee Oulussa. Itte en ole tohtinu tuon elukan kans alkaa askarteleen mutta ne jotka sitä enemmän käyttää niin suosittelevat kotimaista lammasta.
Wiion laki:
§ 2: Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
§ 3: On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
§ 2: Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
§ 3: On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
lammas täytyy osata kasvattaa ensin, ettei tule sitä villan makua. Yleensä porukat ostavat sen halvimman uusseelantilaisen, joka on vanhaa villalammasta ja ollut pakkasessakin pari vuotta.
Ja ei sen tarvitse olla karitsaa. maistuu vanha pässikin hyvältä, jos on oikein kasvatettu ja teurastettu. Oleellisin asia on, että lammas saa riittävästi vettä, niin se myös kusee, eikä kierrätä samaa vettä sisällään ja kerää kuona-aineita.
Ja ei sen tarvitse olla karitsaa. maistuu vanha pässikin hyvältä, jos on oikein kasvatettu ja teurastettu. Oleellisin asia on, että lammas saa riittävästi vettä, niin se myös kusee, eikä kierrätä samaa vettä sisällään ja kerää kuona-aineita.
Topikki tuli tehtyä pikkuinen provosointi mielessä.
Tosipuheissa Suomessa ei osata vielä kasvattaa, käyttää ja markkinoida lammasta lihantuotantoon. Ulkomailta tuotava lampaanliha taas puolestaan menee usein tärviölle pitkän pakastuksen vuoksi.
Itse suosin aina Suomalaista, siksi en juurikaan käytä lammasta.
Suomalainen lammas on ns. villan ja karitsoiden tuotantoon soveltuvaa rotua, se saa tyypillisesti useampia karitsoita. Uusi-seelannin pojat jopa ovat kiinnostuneita käyttämään Suomen lammasta jalostuksessa, saavat 2 karitsan sijaan 4-5kpl.
Mm. Uudessa-seelannissa kasvattavat pääasiassa texel lammasta, joka taas on lihan tuotantoon soveltuvampi rotu.
Lihaksi kasvatettavan lampaan tulisi olla samana kesänä vieroitettu karitsa, joka ei ole saanut väkirehuja. Talven yli elänyt karitsa alkaa maistumaan tumpulta, johtuu rasvaan sitoutuvista aromeista.
Karitsan rodun tulisi ainakin osittain olla lihantuotantoon suunniteltu, eli emänä vaikkapa suomenlammas ja pässi vaikkapa texel.
Eläin tulisi teurastaa tilalla. Teuraskuljetuksen ja laitosteurastuksen aikana lammas stressaantuu ja sen lihan glukoosipitoisuus laskee, eli tulee ns. stressilihaa. Tuolloin lihan säilyvyys heikkenee, se jää sitkeäksi ja maku muuttuu.
Suoraan tilalta ostettu, jalostuksellisesti lihantuotantoon suunniteltu, alle 8kk ikäinen karitsa on se mitä meikäläinen tavoittelee.
Marinadissa muuten tosiaan toimii tuo kahvi, lisäksi coca cola sopii hyvin. Valkosipuli sopii mielestäni vain erityisen hyvään lampaanlihaan, juuri tuo villalapasen ja valkosipulin jalo yhdistelmä on johtanut monilla lampaanlihan syrjimiseen.
Tosipuheissa Suomessa ei osata vielä kasvattaa, käyttää ja markkinoida lammasta lihantuotantoon. Ulkomailta tuotava lampaanliha taas puolestaan menee usein tärviölle pitkän pakastuksen vuoksi.
Itse suosin aina Suomalaista, siksi en juurikaan käytä lammasta.
Suomalainen lammas on ns. villan ja karitsoiden tuotantoon soveltuvaa rotua, se saa tyypillisesti useampia karitsoita. Uusi-seelannin pojat jopa ovat kiinnostuneita käyttämään Suomen lammasta jalostuksessa, saavat 2 karitsan sijaan 4-5kpl.
Mm. Uudessa-seelannissa kasvattavat pääasiassa texel lammasta, joka taas on lihan tuotantoon soveltuvampi rotu.
Lihaksi kasvatettavan lampaan tulisi olla samana kesänä vieroitettu karitsa, joka ei ole saanut väkirehuja. Talven yli elänyt karitsa alkaa maistumaan tumpulta, johtuu rasvaan sitoutuvista aromeista.
Karitsan rodun tulisi ainakin osittain olla lihantuotantoon suunniteltu, eli emänä vaikkapa suomenlammas ja pässi vaikkapa texel.
Eläin tulisi teurastaa tilalla. Teuraskuljetuksen ja laitosteurastuksen aikana lammas stressaantuu ja sen lihan glukoosipitoisuus laskee, eli tulee ns. stressilihaa. Tuolloin lihan säilyvyys heikkenee, se jää sitkeäksi ja maku muuttuu.
Suoraan tilalta ostettu, jalostuksellisesti lihantuotantoon suunniteltu, alle 8kk ikäinen karitsa on se mitä meikäläinen tavoittelee.
Marinadissa muuten tosiaan toimii tuo kahvi, lisäksi coca cola sopii hyvin. Valkosipuli sopii mielestäni vain erityisen hyvään lampaanlihaan, juuri tuo villalapasen ja valkosipulin jalo yhdistelmä on johtanut monilla lampaanlihan syrjimiseen.
Strumffia strumffaava strumffi...
Intialaiset tuttavani, jotka ovat ammattitason miehiä ruoka-alalla, sanovat samaa. Vuohen saatavuus vaan on hieman heikkoa. Itse en ole vuohta valmistanut enkä muistaakseni syönytkään.nypy kirjoitti:vuohen maku on mielestäni vielä parempi kuin lampaan
Vuohia luulisi olevan helppo kasvattaa. Olenhan minäkin Aku Ankasta nähnyt, että ne syövät tyhjiä säilykepurkkeja ja pärjäävät niillä.
Voin toimittaa purkkeja, jos joku ryhtyy kasvattajaksi. Lihat puoliksi.
Vesillä ei vituta
Re: Lammasta... höpöhöpö
Puolikas lammas eksyi pakastimeen vakuumiin paloiteltuna.
Jotenkin hieman tuntematon raaka-aine meidän kyökissä. Valkosipulin määrää ei vissiin kannata aliarvioida valmistuksessa? Yrtit kanssa käsittääkseni kuuluvat lampaanlihan kylkeen? Mitens chili?
Jotenkin hieman tuntematon raaka-aine meidän kyökissä. Valkosipulin määrää ei vissiin kannata aliarvioida valmistuksessa? Yrtit kanssa käsittääkseni kuuluvat lampaanlihan kylkeen? Mitens chili?
Re: Lammasta... höpöhöpö
Itse on enempi tullut syötyä Lambi-osastoa, mutta lampaalle ne maustamiset saa vaan olla jytkympiä. Tossa on aika hyvin lueteltu mausteosastoa:
http://www.maku.fi/artikkeli/paasiaisen-lammaspaisti
Omissa litkuissa on lähinnä tinjamia, valk.sipulia ja sinappia (makeakin käy hyvin) öljyn kaverina + normi pippurit jne.
Punkkupohjaisessa marinaadissa tehtyä olen maistanut ja se oli aika toimivaa myös.
http://www.maku.fi/artikkeli/paasiaisen-lammaspaisti
Omissa litkuissa on lähinnä tinjamia, valk.sipulia ja sinappia (makeakin käy hyvin) öljyn kaverina + normi pippurit jne.
Punkkupohjaisessa marinaadissa tehtyä olen maistanut ja se oli aika toimivaa myös.
- konepyorailija
- Porakonepyöräilijä
- Viestit: 1109
- Liittynyt: 17:12:15 01.04.2007
- Paikkakunta: Ulvila
- Viesti:
Re: Lammasta... höpöhöpö
Lammas on ihan homo niin laitumella kuin ruokapöydässäkin!
Eihän sillä ole edes ryppynaruakaan notta mustalammas saa töötätä oikeen olan takaa...
Kerran olen ottanut oikeen kunnon ravintelissä lammasta kun en per..le tienny mitä se oli (kielimuuri) Voe perjantai kun se maistui sukkahieltä Ruoka selvisi lampaaksi vasta myöhemmin.
Kaikki ketä minut tuntee niin tietää ettei lautaselle jää mureetakaan (ainakaan lihaa) kun safkaa nokan eteen tuodaan mutta sillä kertaa en voinut muuta kuin luovuttaa toisen haarukallisen jälkeen..... Elämäni kauheimpia hetkiä.... Vieläkin kyyneleet virtaa kun muistelee.
Eihän sillä ole edes ryppynaruakaan notta mustalammas saa töötätä oikeen olan takaa...
Kerran olen ottanut oikeen kunnon ravintelissä lammasta kun en per..le tienny mitä se oli (kielimuuri) Voe perjantai kun se maistui sukkahieltä Ruoka selvisi lampaaksi vasta myöhemmin.
Kaikki ketä minut tuntee niin tietää ettei lautaselle jää mureetakaan (ainakaan lihaa) kun safkaa nokan eteen tuodaan mutta sillä kertaa en voinut muuta kuin luovuttaa toisen haarukallisen jälkeen..... Elämäni kauheimpia hetkiä.... Vieläkin kyyneleet virtaa kun muistelee.
www.facebook.com/kalastus.valhalla
kalastusvalhalla.fi
kalastusvalhalla.fi
Re: Lammasta... höpöhöpö
Tykkään kovasti lampaasta eritavoin laitettuna, kun syö tollasta "peruspöperöä", niin on välillä pakko saada muita makuja.
Mulle kelpaa mieluusti kaikki riistaliha ym. kaipaan vaihtelua.
Toki tiedän, että lammas jakaa mielipiteitä, mutta jos kokeilee esim. lampaan sisäfilettä, niin ei ehkä maistu liiaksi lampaalle, itse kylläkin tykkään vahvemmanmakuisista ruhonosista, kuten uunissa kypsennetyistä lampaanpotkista, nam!
Mulle kelpaa mieluusti kaikki riistaliha ym. kaipaan vaihtelua.
Toki tiedän, että lammas jakaa mielipiteitä, mutta jos kokeilee esim. lampaan sisäfilettä, niin ei ehkä maistu liiaksi lampaalle, itse kylläkin tykkään vahvemmanmakuisista ruhonosista, kuten uunissa kypsennetyistä lampaanpotkista, nam!
Re: Lammasta... höpöhöpö
Uusi-seelantilainen paisti 1,5-2kg (mutton) pakastealtaasta, kotona sulatus, eli seuraavana päivänä sapuskaksi.
Resepti:
Poista kalvot ja enimmät rasvat, jos paljon.
Töki lihaan sormen mentäviä reikiä ja tunge jokaiseen hyppysellinen tuoretta rosmariinia, valkosipulin kynnen puolikas ja anjovisfile. Nuita reikiä niin monta, kuin purkissa on fileitä.
Kaada lopuksi anjovisfileiden neste paistin päälle, raasta sitruunasta kuorta päälle ja sitruunan mehu myös, pyöräytä myllystä mustapippuria. Huom. muuta suolaa ei tarvita.
Uuniin 175 astetta ja 4 tuntia, joko padassa tai vuoka peitettynä foliolla.
Kun valmista, suurusta ja säädä nesteestä herkullinen kastike, punkkua, mustaviinimarjamehutiivistettä, sokeria, ehkä suolaa...
Helppoa ja toimii aina. Liha hajoaa haarukalla.
...Ja tuo anjovisfilepurkki on se pieni kämmenen kokoinen.
Nuorempana en myöskään tykännyt lampaanlihasta, kun aina maistui se villasukka, mutta tuolla reseptillä alkoi uppoamaan, emäntä jumaloi, kakaratkin vetää innolla.
Resepti:
Poista kalvot ja enimmät rasvat, jos paljon.
Töki lihaan sormen mentäviä reikiä ja tunge jokaiseen hyppysellinen tuoretta rosmariinia, valkosipulin kynnen puolikas ja anjovisfile. Nuita reikiä niin monta, kuin purkissa on fileitä.
Kaada lopuksi anjovisfileiden neste paistin päälle, raasta sitruunasta kuorta päälle ja sitruunan mehu myös, pyöräytä myllystä mustapippuria. Huom. muuta suolaa ei tarvita.
Uuniin 175 astetta ja 4 tuntia, joko padassa tai vuoka peitettynä foliolla.
Kun valmista, suurusta ja säädä nesteestä herkullinen kastike, punkkua, mustaviinimarjamehutiivistettä, sokeria, ehkä suolaa...
Helppoa ja toimii aina. Liha hajoaa haarukalla.
...Ja tuo anjovisfilepurkki on se pieni kämmenen kokoinen.
Nuorempana en myöskään tykännyt lampaanlihasta, kun aina maistui se villasukka, mutta tuolla reseptillä alkoi uppoamaan, emäntä jumaloi, kakaratkin vetää innolla.
Zeiaar
-
- Viestit: 29
- Liittynyt: 16:58:35 21.09.2007
Re: Lammasta... höpöhöpö
Tuossa männä talvena ostin 3 karitsan sisäfilettä, suolasin ne hyvin ja laitoin kevät talvella ulos kuivumaan. Hakkasi maussa 10/0 kuivatun hirvenlihan. Meinasi poro jäähä kakkoseksi.
Re: Lammasta... höpöhöpö
Käykääs joskus Lemillä maistamassa Särää, ei ole parempaa lammasta tullu vastaan!
http://www.sarapirtti.fi/
http://www.sarapirtti.fi/
Je Vois Tout!
Re: Lammasta... höpöhöpö
Naapurin filippiiniläinen täti osaa lampaan valmistuksen - parempaa ja mureampaa lihaa joutuu tosissaan hakemaan. Sen salaisuus on juuri liian rasvan poisto ja pupupaistista tuttu yön yli maidossa liottaminen. Sit se hidas ja pitkä kypsentäminen. Ei maistu villasukalle tuon maitokylvyn jälkeen!