Hyvää pikkuahvenista?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Satunnaiskalastaja
Viestit: 486
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja »

Pikkuahven on pilkkijän varmin saalis enkä aina muuta saakaan. Niinpä pitää niistäkin makoisat ruuat kehittää. Tässä vähän alkua, pankaapas lisää vinkkejä ketjuun.

a) Ahvenpata
Mätä voideltuun kannelliseen uunivuokaan ahvenia ja rasvaista siankylkeä, mausteet maun mukaan - perusvuokaan suolaa, pilkottua sipulia ja pippuria. Päälle vielä siankylkeö tai pekonia, tai vaihtoehtoisesti esim. ruistaikinakuori. Paas hautoen runsaassa 100 asteessa yön yli niin tuolla aamiasellä passaa uuteen pilkkireissuun lähteä. Jos on kiireempi niin hiukka enempi lämpöä 140..150 C.

Taikinakuoren voi halutessa rapeuttaa käyytämällä lämmöt 225 asteessa, ja sen voi uunista otettuna voidella.

b) Patakukko. Lähde: http://www.kyyrolansavi.fi/reseptit.htm

"tarvitaan uuniruukku, joka täytetään kaloilla
tuoretta kalaa, mieluummin ahvenia
2-3 rkl ruisjauhoja
suolaa
voinokareita
vettä
Kanneksi piirakkataikina: 1-1½ dl vettä, hieman suolaa ja
ruisjauhoja sen verran, että seoksesta tulee tiivis taikina

Saviruukkuun ladotaan peratut kalat ja suolaa väliin. Ruukku täytetään vedellä, mukaan suolaa ja ruisjauhoja sekä voinokareita päälle. Piirakkataikina levitetään paksuksi kanneksi päälle ja painetaan ruukun reunoja vasten ilmatiiviisti. Paistetaan uunin jälkilämmössä 2-3 tuntia ja syödään lämpimänä perunan ja leivän kanssa.
(Lumivaara-Kurkijoki KP )

Hiitolassa patakukkoon käytettiin ahvenia, kiiskiä, särkiä ym. pikkukalaa. Peratut kalat ladottiin saviruukkuun, joukkoon sipulia, pippuria ja suolaa maun mukaan. Voinokareita runsaasti joukkoon ja päälle. Päällimmäiseksi hapanleipä- tai piirakkataikinasta muovailtu kansi tai muu tiivis kansi. Pannaan uuniin jälkilämpöön hautumaan, jolloin ruodot hautuvat kypsyessään pehmeiksi. Ruokaa voi syödä lämpimänä tai kylmänä, se on aina yhtä herkullista. Sopii leivän höysteeksi tai pääruokana nautittavaksi. Patakukkoa tehtiin ennen keväisin kutuaikana viikoittain, muulloin harvemmin.
( Hiitola AK )

Heinjoen kalapotti tehdään niin, että hyvin peratut ja huuhdotut ahvenet pannaan uuniruukkuun (pottiin ) ja mausteeksi voita, suolaa ja pippuria. Taikinakansi päälle, reunat tiivistetään. Paistoaika jälkiuunissa 4-5 tuntia. Kalat hautuvat voiliemessä tiiviin taikinakannen alla. Pöytään otettaessa voidaan vielä survoa tiiviiksi muusiksi. Ruodot eivät tunnu lainkaan. Syötiin pääruokana perunoiden, perunapiiraiden tai leivän kanssa. (Heinjoki TP)"


C) Kalapotti. Lähde: http://www.kyyrolansavi.fi/reseptit.htm

"kalalaatikko
n. 1½ kg pieniä
ahvenia ja muuta
kalaa
2 sipulia
voita tai siansilavaviipaleita
vettä
n. ½rkl suolaa

KANSI:
3 dl ruisjauhoja
(osa voi olla ohrajauhoja )
vettä
vähän suolaa
(sekä n. 10-20 g hiivaa )
tiiviiksi kanneksi sekoitettuna

Ahvenista leikataan piikkikarat pois, kidukset ja osa päästä poistetaan. Kalat huuhdellaan, suomut saavat jäädä paikoilleen, mikäli ne on hankala poistaa.

Kalat ladotaan pottiin, sipuli silputaan väliin, samoin suola. Päälle siansilavaviipaleita tai voinokareita ja vettä niin paljon , että kalat peittyvät. Ruisjauhot ja hiukan suolaa sekoitetaan lämpimään veteen hiivan kanssa (aiemmin ei käytetty hiivaa ) . Tästä taikinasta muovataan kansilevy kalojen ja siansilavan päälle. Levy sivellään voilla ja pannaan uuniin .

Paistamista seurataan ja vettä voi lisätä kannelle, jos neste näyttää kuivuvan. Kun ruoka on hautunut kypsäksi, kansi avataan ja syödään lämpimänä ateriana kalojen kanssa. Myöhemmin voi syödä kylmänä. Tehtiin Muolaassa yleensä syksyllä, jolloin saatiin paljon pikku kalaa, mm. kiiskiä, joista tällä tavoin paistaen saatiin maukasta ruokaa. Vrt. patakukko. (Muolaa EA, LP )"

d) perus kalakeitto

Ihan pikkuahvenista (ja myös kiiskistä) saa vähällä vaivalla hyvänmakuisen kalakeiton kalakeiton perusreseptillä tehtynä seuraavasti: Aloita lkeittämällä kaloista liemi. Kalat voi käyttää päineen, suomuineen ja evineen, kunhan ensin suolistat ne ja poistat kidukset sekä puhdistat vatsaontelon. Liemi siivilöidään ja keitto keitetään siihen. Mikäli joukossa oli niin kookasta kalaa josta jaksaa kaivella lihatkin, nämä nostetaan keittäessä pois lähes kypsinä ja liha erotellaan ja lisätään myöhemmin keittoon.

e) Maustettu Kalaliemi (noin kiloole pikkukalaa)

Vettä, sipulia, 25 maustepippuria, 20 valkopippuria, 2 laakerinlehteä. Muitakin mausteita (purjo, selleri, tilli, palsternakka...) sopii lisätä.

Keitä mausteita pienessä vesimäärässä varttitunti. Kalat kylmään veteen (1 1/2 l) ja kuumennetaan kiehuvaksi. Pinnalle nouseva vaahto kerätään pois ja kun vaahtoa ei enää synny lisätään mausteliemi mausteineen. Keittele vielä rynsas vartti ja siivilöi liemi talteen. Ei suolaa - se lisätään vasta lientä käytettäessä.
Temppaelmeri
Viestit: 1007
Liittynyt: 09:11:43 18.10.2006
Paikkakunta: Mansesterin rajamailla

Re: Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja Temppaelmeri »

Kyllä ne pikkuahvenat on superherkkua aivan vaan pannulla rapeiksi paistettuina olen daivaassa Töitä vaan vähän teettää suomustus ja evien poisto, mutta kyllä kannattaa..
Idiootit pitävät yllä järjestystä, nerot hallitsevat kaaoksen
Avatar
Jou40
Hauki - Mään
Viestit: 3225
Liittynyt: 19:46:07 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja Jou40 »

Viimeeksi laitoin sintit painekattilassa. Kalat kattilaan, mukaan nyrkin kokoinen kimpale voita, yks sipuli silputtuna, suolaa ja jokunen maustepippuri. Laakerinlehti unehtu. Vettä sen verta, että kalat melkein peittyy. Kolme-neljä tuntia antaa puhista. Ruodot pehmenee vallan ja ompahan pirun hyvää potaatin kera.

-jouni
diipa daapa
Avatar
Bill Shankly
Viestit: 3
Liittynyt: 14:38:40 04.03.2010

Re: Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja Bill Shankly »

Tämä on jo aika vanha respa, mutta laitetaan nyt:

Ruispalan päälle ladotaan esim. nyljettyjä ahvenia koosta riippuen 4-10 kpl. Ahvenoiden päälle pekonia/siankylkeä muutama siivu. Toinen ruispala kanneksi ja kokonaisuus kääritään tiukasti folioon. Uuniin 125 astetta ja noin neljä tuntia. Näitä kannattaa tietysti tehdä kerralla riittävästi ja vaikka seuraavalla reissulla ei kala purisikaan, on Porukan Parhaat Eväät-palkinto takuuvarma. 8)
With Liverbird Upon Your Chest You'll Never Walk Alone!
Avatar
Holmes
Asfalttiviidakon Vaeltava Aave
Viestit: 2205
Liittynyt: 19:32:43 10.11.2006
Paikkakunta: Hellsingfors

Re: Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja Holmes »

Bill Shankly kirjoitti:Tämä on jo aika vanha respa, mutta laitetaan nyt:

Ruispalan päälle ladotaan esim. nyljettyjä ahvenia koosta riippuen 4-10 kpl. Ahvenoiden päälle pekonia/siankylkeä muutama siivu. Toinen ruispala kanneksi ja kokonaisuus kääritään tiukasti folioon. Uuniin 125 astetta ja noin neljä tuntia. Näitä kannattaa tietysti tehdä kerralla riittävästi ja vaikka seuraavalla reissulla ei kala purisikaan, on Porukan Parhaat Eväät-palkinto takuuvarma. 8)
Uusi ohje ainakin mulle. Helpolla hyvää. Menee takuulla kokeiluun, pelkkä ajattelu saa kielen hikoomaan..
Avatar
5njarvari
Viestit: 102
Liittynyt: 12:49:13 15.02.2010
Paikkakunta: Jämsä

Re: Hyvää pikkuahvenista?

Viesti Kirjoittaja 5njarvari »

http://www.kalasaalis.com/video/515/Pik ... +fileeksi/

Tosta se lähtee, toki ei käy ihan sintille herää pahvi .

Maustetun korppujauhon kera öljyssä tai voissa pannulle :juu: .
Vastaa Viestiin