Kuivurit
Re: Kuivurit
Kaveri tilas "jerkyä" ja nyt on satsi kuivurissa.
n.3,5kg naudan paistia tikuiksi leikattuna. Mausteena suolaa, sokeria, pippuria, pullollinen Blairin sure death chili kastiketta ja lisäksi hiukka habanero jauhetta omasta sadosta.
Huomenna pitäis olla valmis ja saa soittaa kaverille, että hakee pois.
Kaljan pitäis maistua tuon kanssa.
n.3,5kg naudan paistia tikuiksi leikattuna. Mausteena suolaa, sokeria, pippuria, pullollinen Blairin sure death chili kastiketta ja lisäksi hiukka habanero jauhetta omasta sadosta.
Huomenna pitäis olla valmis ja saa soittaa kaverille, että hakee pois.
Kaljan pitäis maistua tuon kanssa.
Re: Kuivurit
Tuon alemman varmaan ymmärrätte olevan suolassa ennen kuivuria 8)
Kyllä vintillä leipää olis... muttaku lapset söi portaat!
Re: Kuivurit
Mulla jerkyt valmistui ja kaveri sai lihansa uudenvuoden aattona.
Kommentteja en ole kuullut kaverilta, mutta Tyrä haukotteli jonkun verran.
Tais olla hyvin potkua.
Kommentteja en ole kuullut kaverilta, mutta Tyrä haukotteli jonkun verran.
Tais olla hyvin potkua.
Re: Kuivurit
Ruokamyrkytys, mitä seurasi kivulias, nopea kuolema...?sursill kirjoitti:Mulla jerkyt valmistui ja kaveri sai lihansa uudenvuoden aattona.
Kommentteja en ole kuullut kaverilta, mutta Tyrä haukotteli jonkun verran.
Tais olla hyvin potkua.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Re: Kuivurit
Botuliini on se "salainen" ainesosa joka toi sen viimeisen potkun.Mokia kirjoitti:Ruokamyrkytys, mitä seurasi kivulias, nopea kuolema...?sursill kirjoitti:Mulla jerkyt valmistui ja kaveri sai lihansa uudenvuoden aattona.
Kommentteja en ole kuullut kaverilta, mutta Tyrä haukotteli jonkun verran.
Tais olla hyvin potkua.
Re: Kuivurit
Ihan "pikanttia" oli hapansilakan kuivaliha, myönnetään
Nuorten kalakerho etsii lahjoituksina käyttökelpoista tai korjauskelpoista kalastustavaraa. Yksäriä minulle, niin kerron lisää.
Re: Kuivurit
Minä kun luin tuota Tyrän hapansilakan kuivalihajuttua, niin käsitin ensin, että siinä oli kuivattu hapansilakkaa... Asia kyllä selvisi, kun vieritin sivua ylemmäksi.
Mutta mahtaisi siinä hapansilakasta kuivatussa lihassa olla ytyä siinäkin.
Mutta mahtaisi siinä hapansilakasta kuivatussa lihassa olla ytyä siinäkin.
Re: Kuivurit
Tyrän kanssa oli puhetta kalan kuivaamisesta ja mietittiin jo pientä projektin tynkää siitä.
Tuollaisella semi pro (orakas) kuivurilla, näin ennen kärpäs kautta, saisi muutamassa tunnissa tuloksia.
Pidetään tuo mietintämyssyssä.
Hapansilakkaa (wanha ruots. sursill) en uskalla kuivata, ainakaan koti oloissa.
Voipi tulla äkänen häätö, vuokra isännän sekä emännän puolelta. Tuo voisi kyllä maistua Tyrälle.
Tuollaisella semi pro (orakas) kuivurilla, näin ennen kärpäs kautta, saisi muutamassa tunnissa tuloksia.
Pidetään tuo mietintämyssyssä.
Hapansilakkaa (wanha ruots. sursill) en uskalla kuivata, ainakaan koti oloissa.
Voipi tulla äkänen häätö, vuokra isännän sekä emännän puolelta. Tuo voisi kyllä maistua Tyrälle.
Re: Kuivurit
Kaverini Visa (RIP) aikoinaan laittoi takkauunin päälle hännästä kalastajalangalla roikkumaan suolattuja ´Norsasseja ja nehän oli kivaa mutusteltavaa mukavan juotavan kera...
- eero -
- eero -
Re: Kuivurit
Täällä päin joissain taloissa tapana tehdä kapahaukea ??
Hauli avataan selkäpuolelta ,suolet pois ja vähän viruttelua sitten hauet suolaveteen joksikin aikaan ,sitten lievä virutus ja kala kännetään ympäri niin , että lihapuoli tulee päälle päin ,
siihen pyrtön tyveen jää sellainen reikä , siitä sitten kala seinälle naulaan kuivumaan .
Vähän viston makuista evästä , mutta mitä ei nälkäinen söis .
Hauli avataan selkäpuolelta ,suolet pois ja vähän viruttelua sitten hauet suolaveteen joksikin aikaan ,sitten lievä virutus ja kala kännetään ympäri niin , että lihapuoli tulee päälle päin ,
siihen pyrtön tyveen jää sellainen reikä , siitä sitten kala seinälle naulaan kuivumaan .
Vähän viston makuista evästä , mutta mitä ei nälkäinen söis .
Viimeksi muokannut kitkaton, 18:11:10 18.03.2012. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.
http://www.aneenloma.fi/
Re: Kuivurit
Juu, hapansillissä on kyllä sellainen haju, että aikanaan 1980-luvulla, kun sitä ensimmäisen kerran maistoin, niin pidin kyllä huolen, että kaveri joka sitä tarjosi, maistoi ensin
Mutta maku on mahtava, oikeaa herkkua.
Joskus 1970 luvulla sain päähäni kuivata suuria särkiä joita oltiin Haukivedestä saatu ämpärillinen. Kuivasin ne perattuina ja suolattuina puu-uunin jälkilämmössä. Lienenkö kuivannut liian pitkään, mutta niistä tuli niin sitkeitä, ettei niitä saanut enää pehmitettyä millään. Kala oli kuin nahkaremmiä.
Tuolla ulkokuivausmenetelmällä kai niistäkin olisi tullut kunnollisia, mutta kun oli keskikesä ja kuumaa. Ei olisi kuitenkaan niin lämpimällä ilmalla onnistunut.
Täällä Kainuussa kuivaavat kuoreita kapakalaksi ja kyllä niistä hyvä kapakalakeitto tulee. Ja on niistä tehty suolaisia välipalanaksujakin, kaupassa olen nähnyt...
Mutta maku on mahtava, oikeaa herkkua.
Joskus 1970 luvulla sain päähäni kuivata suuria särkiä joita oltiin Haukivedestä saatu ämpärillinen. Kuivasin ne perattuina ja suolattuina puu-uunin jälkilämmössä. Lienenkö kuivannut liian pitkään, mutta niistä tuli niin sitkeitä, ettei niitä saanut enää pehmitettyä millään. Kala oli kuin nahkaremmiä.
Tuolla ulkokuivausmenetelmällä kai niistäkin olisi tullut kunnollisia, mutta kun oli keskikesä ja kuumaa. Ei olisi kuitenkaan niin lämpimällä ilmalla onnistunut.
Täällä Kainuussa kuivaavat kuoreita kapakalaksi ja kyllä niistä hyvä kapakalakeitto tulee. Ja on niistä tehty suolaisia välipalanaksujakin, kaupassa olen nähnyt...
Re: Kuivurit
Kaverille taas jerkyä tekemässä.
3,5 kg naudan ulkopaistia, suolaa, vähän sokeria ja puoli pulloa blair:n mega death chili kastiketta.
Tarkistin suolan määrää lihasta ennen kuivuriin laittoa, niin meinas olla liian tulista mun makuun.
Huomenna voi maistella valmista tuotetta, että polttaako.
3,5 kg naudan ulkopaistia, suolaa, vähän sokeria ja puoli pulloa blair:n mega death chili kastiketta.
Tarkistin suolan määrää lihasta ennen kuivuriin laittoa, niin meinas olla liian tulista mun makuun.
Huomenna voi maistella valmista tuotetta, että polttaako.
Re: Kuivurit
Pitäis laittaa satsi kuivumaa, ettei nälkä iske, jos vaikka pohjoseen perho-ongen kanssa...
Re: Kuivurit
Onnistuuko tuommoisilla muutaman kympin peleillä lihan/jauhelihan kuivaus, vai pitääkö olla kalliimpi peli?
http://www.gigantti.fi/product/pienkone ... ivain-6775
http://www.gigantti.fi/product/pienkone ... ivain-6775
- Aavikkosammakko
- PaMu "the Hand" Henry
- Viestit: 3524
- Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
- Paikkakunta: Mansesteri
- Viesti:
Re: Kuivurit
Itse taas katsellut samaa asiaa kun on tuo sienikausi käsillä. Eilen katselin kaupassa Brego-merkkistä laitetta. Todella vaikea päättää, mitä hankkisi, kun ei nuo viidenkympin vehkeet ole kummoisia, mutta niilläkin kaiketi pärjää jotenkin(?) Ennen kaikkea mua kyrsii ostaa moinen halpa peli jos sillä ei tee mitään - harmittaa miksei laittanut kalliimpaan rahaa kiinni, ja muovinen härveli pyörii roskana sitten varaston nurkassa. Lisäksi kuivauspinta-ala on melkoisen pieni noissa, ainakin noin sienisaaliita ajatellen.jenisei kirjoitti:Onnistuuko tuommoisilla muutaman kympin peleillä lihan/jauhelihan kuivaus, vai pitääkö olla kalliimpi peli?
http://www.gigantti.fi/product/pienkone ... ivain-6775
Ilmeisesti millä tahansa halvalla vehkeellä kuivattelu onnistuu, mutta saattaa vaatia kuivaustasojen paikkojen vaihtoa useasti, ja tai pieniä virityksiä rakojen suhteen, sillä tuppaavat olemaan liian kuumia. Lämpötilansäätökytkimet ovat vissiin melko turhia noissa halvoissakin laitteissa, eivät oikein toimi kuitenkaan.
Astetta paremmat kuivurit ovat sitten jo useamman satasen vehkeitä. Kehuttu Evermat maksaa vissiin 299€, ja isompi Orakas sitten jo jotain nelisensataa. Hieman puolesta välistä halpoja ja kalliita vehkeitä, katselin Sopu-merkkistä kuivuria (119-149€), jonka saisi kauden ulkopuolella kohtuullisesti kasaan varastoon, ja kuivauspinta-alaakin riittäisi. Tuossa eräs blogikirjoitus ko. härvelistä: http://saippuakukka.blogspot.fi/2012/09 ... ivuri.html
Tosin tuo näyttää niin simppeliltä loppupeleissä, että tekisikö kuitenkin itse, ja käyttäisi auton sisätilanlämmitintä puhaltimena? Täytyy katsoa mitä tavaraa on jäänyt nurkkiin pyörimään, jos saisi jonkinlaisen häkkyrän kasattua. Eipä tuo loppupeleissä kummoisia vaadi, vaikken itse kyllä mikään DIY-mies oikein ole.
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
http://www.nasijarvi.fi/
Re: Kuivurit
Mulla on itsellä tuo orakas kuivuri ja silläkin lihan kuivaaminen ottaa 6-10 tuntia, täysi mällijenisei kirjoitti:Onnistuuko tuommoisilla muutaman kympin peleillä lihan/jauhelihan kuivaus, vai pitääkö olla kalliimpi peli?
http://www.gigantti.fi/product/pienkone ... ivain-6775
suppiksia (~12L) kestää kuivua noin kolme tuntia.
Noilla muutaman kympin vehkeillä en kuivaisi muita kuin yrttejä.
DIY kuivurilla saat ehkä paremman lopputuloksen.
Vanerista kaappi, hyllyn pitimet, kattoon iso aukko, alas kylkeen auton sisätilalämppärin mentävä reikä ja hyllyt kuvan alumiini verkosta.
Re: Kuivurit
Alkusyksyllä tuli ostettua Motonetistä halvahko kuivuri, hinta taisi olla 40-50 euron välille. Muovisia ritilätasoja 5kpl joissa suppilovahveroita saa kuivattua kerralla noin neljä litraa. Kerran pari kun vaihtaa ritilöiden paikkoja kuivatuksen aikana niin hyvä tulee, täyden satsin kuivatus vie 8-10h. Suppiksien lisäksi kuivasin kantarelleja ja lampaankääpää.
Viime viikolla kokeilin ensimmäisen kerran kuivalihan tekoa. Leikkasin poroa siivuiksi, mausteeksi suolaa, pippuria ja natsi-siwan salsadippiä. Vuorokauden marinoitumisen jälkeen n12h kuivurissa ja valmista tuli. Eivät säilyneet kuin kaksi päivää ennenkuin olin syönyt kaikki Tänään valmistui uusi, isompi satsi. Samat mausteet, lisäksi loraus viskiä. Tulee varmaan syötyä kaikki jo tällä viikolla
Viime viikolla kokeilin ensimmäisen kerran kuivalihan tekoa. Leikkasin poroa siivuiksi, mausteeksi suolaa, pippuria ja natsi-siwan salsadippiä. Vuorokauden marinoitumisen jälkeen n12h kuivurissa ja valmista tuli. Eivät säilyneet kuin kaksi päivää ennenkuin olin syönyt kaikki Tänään valmistui uusi, isompi satsi. Samat mausteet, lisäksi loraus viskiä. Tulee varmaan syötyä kaikki jo tällä viikolla
Hyvän väittelyn tunnistaa humanistin itkusta.