Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
jaripetteri
Viestit: 133
Liittynyt: 22:34:43 12.11.2011

Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Viesti Kirjoittaja jaripetteri » 14:14:28 04.12.2011

Eli suunnitelmissa ois tässä tulevana keväänä tehdä about viikon mittanen kalastusreissu varmaankin tuonne Turun saaristoon tai sinne päin.

Olen kalastanut tähän asti oikeastaan vain sisävesissä, joten perusinfoa reissun suunnittelua varten olisin vailla. Että jos täällä olisi jotain ystävällisiä asiasta enemmän tietäviä, niin olisin kiitollinen ohjeistuksesta ja vinkeistä.

1. Jos kohteena on hauen kalastus heittämällä (jerkeillä tms.), niin mihin ajankohtaan kevättä tuo viikko kannattaisi sijoittaa?

2. Tarkoitus olisi mennä minimibudjetilla. Toisin sanoen vuokramökin ei tarvitse olla kuin yöpymispaikka, jossa ruoanlaitto onnistuu kuitenkin. Onko ehdotuksia kohteiksi tai mistä kannattaisi katsella? Katselin läpi alustavasti ja löysin tästä linkistä http://www.suomensaaristovaraus.fi/pdf/ ... ettelo.pdf joitakin hyvin edullisia mökkejä (hinta vain 200-350e/vko).

3. Kuinka paljon merkitystä mökin sijainnilla on? Toisin sanoen, löytyykö kalapaikkoja vähän sieltä täältä vai täytyykö mökin valinnassa jo katsoa tarkkaan että mistä ylipäänsä kalaa voi saada? Kuinka vaikea kalapaikkoja on löytää ihan fiilispohjalta vai täytyykö niistä ottaa aina selvää etukäteen?

4. Veneen vuokrauksesta: En omista kunnollista moottorivenettä merikäyttöön. Sellainen varmaankin on välttämätön, vai onko? Onko ehdotuksia mistä semmoisen voi vuokrata, jos en saa lainaan? Kaikkein parashan olisi, että vuokramökin yhteydessä olisi veneen vuokra mahdollisuus. Tietääkö joku tällaista edullista mahdollisuutta? Saaristovarauksen mökeissä osassa oli veneen vuokramahdollisuus, tosin yleensä kyseessä oli soutuvene, sillä ei taida pitkälle pötkiä vai miten on?

5. Onko Turun seudun saaristo paras valinta vai kannattaako harkita esim eteläisempiä rannikkoja: Kotkaa tms? Suomenlahden rannikolle olisi lyhyemmät välimatkat.

6. Jos joku joka on tehnyt vastaavia reissuja haluaa jakaa kokemuksiaan ja antaa vinkkejä niin olisin erittäin kiitollinen! Sen verran vähäinen on kokemukseni ja merikalastuksessa käytännössä olematon, että kaikki apu kelpaa.


Kiitos paljon vastauksista!

jester burk 2
Viestit: 426
Liittynyt: 15:25:20 03.01.2010

Re: Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Viesti Kirjoittaja jester burk 2 » 15:00:46 04.12.2011

Esim tuolta vastaus useampaan kysymykseen: www.saaristo.com

Avatar
aaAAaa
Viestit: 6209
Liittynyt: 10:42:50 17.10.2005
Paikkakunta: Weikkolan Wapaavaltio
Viesti:

Re: Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Viesti Kirjoittaja aaAAaa » 12:26:42 05.12.2011

1. Ajoitus menee jäiden lähdön mukaan. Jos haluat yrittää tavoittaa kutematonta mätihaukea, tulee sinun olla mestoilla hyvinkin nopeasti jäitten lähdön jälkeen huhtikuussa. Tässä on tietysti riski, että pitkä talvi pilaa reissun ja paikat on vielä jäässä/vesi jääkylmää. Jos taas haluat ennemmin osua kudun jälkeiseen tankkaukseen, kannattaa reissu ajoittaa toukokuun alku-keskipuolelle.

2-4. Toi veneen vuokraus aiheuttaa sen, että varmaan helpointa valita mökki, joka vuokraa veneitä. Itsellä ei kokemusta kuin yhdestä paikasta (EHKÄ tämä, en enää muista varmasti http://www.saaristo.org/index.php?palvelu=3668&lang=1)
Kalapaikoista, periaatteessa saaristo on täynnä potentiaalisia haukipaikkoja, tosin kalatakuuta ei varmaan missään ole. Kun majoitus on valittu, kartta/merikortti esiin ja etsimään potentiaalisia kalapaikkoja!

5. Varmasti esim. Kotkasta löytyy hyviä paikkoja. Itse kuitenkin suuntaisin Läntiselle merialueelle.
Kalastusta ilman sukkiksia jo vuosikymmenien ajan.

Avatar
devas
Viestit: 129
Liittynyt: 14:58:33 01.06.2009
Paikkakunta: Turku

Re: Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Viesti Kirjoittaja devas » 13:28:55 05.12.2011

1. Jos kyseessä on entuudestaan tuntematon paikka, niin itse ainakin ajottaisin reissun kudun jälkeiselle ajan jaksolle. Tämä ainoastaan siksi, että jos et tunne alueen ottipaikkoja voi keväinen hauen kalastus olla todella vaikeata.

2. Onhan Turun saaristossa kohteita vaikka kuinka. Kustavi, Velkua, Parainen, Iniö, Rymättylä, Nauvo jnejne.

Itse haluaisin ehkä mennä Iniöön. Siellä on vesi todella kirkasta (vrt Rymättylä-Velkua) ja kyllä sieltä hyviä kalojakin nousee.

3. Mökin sijainilla ei mun mielestäni ole niin paljon merkitystä, jos käytössä on vene jolla pääsee haravoimaan lähialueita. Onhan se tottakai ihan selvä, että toisista paikoista tulee paremmin ja isompia kaloja kuin toisesta. Mutta kyllä noissa yllämainituissa paikoissa on kaikissa mahdollisuus mörssäri luokan kalaan.

Kalapaikkoja ei kyllä fiilispohjalta löydä :D Kyllä kannattaa alueen merikorttiin tutustua ja vähän yrittää laatia nuotteja itselleen, koska muuten kalastus menee äkkiä ajelemiseksi. Kevät on muutenkin uusilla paikoilla vähän haastavaa, ainakin itselläni kevät on sitä vaikeinta aikaa. Kudun jälkeen itellä ainakin helpottunu toi kalojen saaminen.

4. Tukevahkolla soutuveneellä ja moottorilla pärjää ihan ok, jos ei nyt ihan törkeetä keliä ole. Kannattaa kysyä mökinvuokrauksen yhteydessä, että onko mahd. vuokrata myös perämoottori. Eivät aina ilmoita, vaikka olisikin moottori vuokrattavana.

5. Parhaasta en tiedä, mutta kyllä sieltä kalaa saa.

6. Alueesta olis hyvä olla merikortti, se auttaa jo paljon. Ei kannata asettaa itselleen turhia saalispaineita, koska eka kerta uuteen paikkaan ei ole kaikista paras yhtälö saalis varmuuden kannalta.

Avatar
Masamainio
Viestit: 64
Liittynyt: 11:42:38 15.03.2011
Paikkakunta: Turku/Göteborg

Re: Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tunteville

Viesti Kirjoittaja Masamainio » 18:16:55 05.12.2011

Jos Nauvoon päin päätätte suunnata, on siellä ainakin ottipaikat suht lähellä kaikkia mahdollisia majoitusvaihtoehtoja. Tietysti joka paikasta löytyy muutamat erityiset hot-spotit jos ennen kutua haluatte mennä, mutta kudun jälkeen kaloja löytyy vähän joka paikasta... Vanhojen ottipaikkojen lisäksi olen löytänyt googlella hyviä kutua edeltäviä hot-spotteja, kuten Sundviket ja Gyttjaviket.

Eci
Viestit: 10
Liittynyt: 15:42:27 01.05.2018

Re: Kysymyksiä Turun saaristoa/merikalastust enemmän tuntevi

Viesti Kirjoittaja Eci » 10:34:24 02.05.2018

Onko hauki syönyt nyt 2018 jo kovasti Turun saaristossa, Raisio, Pansio, Ruissalo-akselilla ?

Oma havainto että kutu on pikku hiljaa alkanut kutulahdissa, ja pientä piehtarointia jo on. Jotenka syönti vielä vähäistä.

Itsellä ei vielä kaloja veneeseen asti.

Mites muilla ?

Vastaa Viestiin