Pakastetun kalan säilyminen?

Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
eakin
Viestit: 261
Liittynyt: 16:43:24 04.03.2010
Paikkakunta: Kuopio

Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja eakin »

Eli aloin tuossa kaivelemaan pakkasesta kuhaa ja ahventa, joista vois vääntää jotain joulupöytään. Samalla tuli tajuttua tuo oma epäjärjestelmällisyys pakastamisessa ja löysin joukosta Kuhan, joka on pakastettu 28.1.2012. Netistä olen lukenut että kalan maku kärsii, mutta voiko tuollaista vuoden pakkasessa ollutta kuhaa edes syödä enään? Jos voi niin miten kannattaa tehdä? Keittoa tai jotain marinaadihässäkkää?

Onneksi sentään ahvenia löytyi vähän tuoreempia versioita, niistä voisi koittaa tehdä tuollaista Emppain toisessa ketjussa esittelemän kuharespetin kaltaista ruokaa joukupöytään.
Avatar
Kesis
Guy Fawkes, sokea kerjäläinen
Viestit: 1791
Liittynyt: 19:49:34 26.06.2006
Paikkakunta: trUku

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja Kesis »

Jos tuon kuhan alkukäsittely on mennyt oikein eikä mitään kontaminaatiota ole tapahtunut niin sanoisin, että voi syödä. Olen syönyt yhtä vanhaa kuhaa itsekin. Maku ei tosin parane noin pitkässä pakastuksessa.
Vähärasvaiset kalat kuten kuha, ahven ja hauki säilyvät paremmin kuin rasvaiset kalat.

Kolmea kuukautta pidetään (koti)pakkassäilytyksen rajana mutta sen on mielestäni vain suuntaa antava.
Tärkeintä on käsitellä kalaa oikein heti pyyntitapahtuman jälkeen eli tainnutus, verestys ja mielellään kylmään. Nyrkkisääntö on, että ennen kuolinjäykkyyttä pilaantumisprosessi kalassa ei ole alkanut.
Kesällä pilaantumisen saa hyvin nopeasti alkamaan vaikka makuuttamalla kaloja veneen pohjalla pari tuntia auringossa...
I wish I had ghosts...
Avatar
Ossinmopo
Viestit: 1748
Liittynyt: 16:00:24 29.12.2011

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja Ossinmopo »

Kuten sanonta kuuluu, vain kossu ja karpalot paranee pakkasessa, mutta jos on pakko kalaa pakastaa, niin Kolme kuukautta korkeintaan kala kestää pakkasessa. Makumuutoksia tulee ja ainaki itse huomaan ne erittäinkin helposti. Makuaisteja on monenlaisia, tiedänpä eräänkin joka piti korkkivikaista punaviiniä ihan hyvänä.
Avatar
EP-
Viestit: 413
Liittynyt: 15:02:36 02.02.2012
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja EP- »

Auttaako vakumointi pidentämään vanhentumista pakkasessa ? Olisi parit lohikalat elokuun alusta pakkasessa.
-Esko Palho
Avatar
HaukiAapo
Viestit: 110
Liittynyt: 18:11:33 14.05.2012

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja HaukiAapo »

EP- kirjoitti:Auttaako vakumointi pidentämään vanhentumista pakkasessa ? Olisi parit lohikalat elokuun alusta pakkasessa.
Auttaa, mutta en tiedä paljonko. Itse söisin jos alkukäsittely ollut edes jokseenkin laillinen.

Pari viikkoa sitten pakastinta ronkatessa löysin ahvenfileet tammikuulta 2012, vähän oli kuivahtanut mutta hyvältä maistui edelleen. Olin verestänyt kalat heti, mutta perkasin vasta KAHDEN päivän kuluttua, jäissä olivat olleet. Silti oli hyvää eikä emännälle tai itselle mitään vatsaongelmiakaan tullut.
Kalassa siellä kalassa täällä (8)
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Sulatat ja katot ettei kala ole kuivunut...
Kalan rakennehan ei tykkää oikeen pakastamisesta
ja mun kokemusten mukaan kuivuu ja "vetää"
rakenteen "kiinni" eli vähän kuin kuivalihaa söisi.

Mutta jos sulaneena "tuoreen" oloinen niin pannulle vaan.

Mutta hiukan epäilen...
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Satunnaiskalastaja
Viestit: 486
Liittynyt: 23:24:00 10.12.2009

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja Satunnaiskalastaja »

Tuoreena aina parasta, mutta käytännön olot pakottaa pakastamaan jos läpi vuoden itsepyytämiä kaloja aikoo syödä. Rasvapitoiset kalat ovat arimpia. Rasva hapettuu aika nopeasti ja maku menee piloille. Umpioiminen auttaa merkittävästi.
Kesä/syysahventa syön vielä keväälläkin, eikä makuongelmia ole ollut jos pakastus on onnistunut. Joskus umpiomuovi on puhjennut niin että ovat saaneet ilmaa, ja tuolloin kyllä ahvenessakin maku muuttuu; muikku puolestaan menee tällöin ainakin maun puolesta lähes syömäkelvottomaksi, hajukin muuttuu pistäväksi.
Itse käsittelen seuraavasti: Ahvenet elävinä sumpusta verestykseen. Annan verestyä 10..15 minuuttia vesiastiassa, jossa usein on myös pakastimessa jäädytetty vesipullo - varsinkin lämpimän veden aikaan. Muikkuja en kyllä verestä, mutta niiden suhteen tuo kylmässä säilyttäminen on vielä tärkeämpää - kesälämpimillä kalat vedestä suoraan jääastiaan. Ahvenet verestyksen jälkeen samantien fileiksi. Umpioidaan muoviin mahdollisimman ohuena levynä. Eli ei mitään pullukkapussia vaan sellainen ohuen kirjan muotoinen - pakastuu tehokkaammin eikä vie niin paljoa tilaa pakastimessa. Ennen pakastimeen laittoa kannattaa vielä tarkistaa ettei paketeissa ole ilmaa, jos jostain vuotaa niin on laitettava uuteen pakettiin.

Ja on tosiaan totta että lämpö pilaa kalan hetkessä. Heinäkuussa 30:ssä asteessa auringonpaisteessa lojuva kala menee säilömiskelvottomaksi 5-10 minuuutissa. Jos perattaessa liha on pehmeää ja tavanomaista vaaleampaa eikä sellaista kiinteää kalanlihaa, niin kala on valmistettava samana päivänä, pilaantuminen on pitkällä. Itselle tällaista tapahtuu joskus lämpimillä jos ei ole tarpeeksi kylmävarustusta ja kala on kuollut jo reissun aikana (veneessä pidän nuo hengissä kookkaassa saavissa kunnes pääsevät sumppuun).
vetorauta
Uunikauppias
Viestit: 573
Liittynyt: 22:27:07 12.08.2011

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja vetorauta »

Jos kalaa pitää pidempään pakastimessa, niin se kannattaa glaseerata pakastuksen alkuvaiheessa. Glaseeraus tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että jäätynyt kala kastetaan nopeasti kylmään veteen, jolloin kalan pintaan tulee ohut kerros jäätä. Se jääkerros suojaa kuivumiselta ja härskiintymiseltä. Tarvittaessa tuon voi toistaa useamman kerran, jotta saa paksun jääkerroksen.
Eli homma menee näin:
1. kala normaalisti pakastuspussiin ja siinä pakastimeen. Anna olla ainakin vuorokausi siellä.
2. kala pois pussista ja kastele vaikka hanan alla kylmällä vedellä.
3. odota hetki, jotta vesi jäätyy kalan pintaan.
4. kala takaisin pussiin ja pakastimeen.

Moni kaupassa myytävä pakastekala on glaseerattu, jotta ne saadaan säilymään syöntikelpoisena pidempään kuin se muutama kuukausi.
Coregonus
Viestit: 358
Liittynyt: 15:39:09 19.08.2010
Paikkakunta: Kaarina

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja Coregonus »

Joskus kun pakastimen perukoilta on löytynyt sinne hukkunut kuha- tai ahvenfilepussi, palttiarallaa vuoden vanha, niin olen tehnyt niistä kalapihvejä. Reilusti mausteita vaan sekaan niin ihan syömäkelpoista tulee, jopa hyvää.
Ei toki tuoreenveroista.
Avatar
sampukka
Mr. Valkosipulipuristin
Viestit: 3521
Liittynyt: 21:54:25 13.11.2005

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja sampukka »

Eiku vaan ääntä kohti.
Itse kun maistelee niin siitähän se lähtee.
Syötäväksi kelpaamatontahan se ei ole niinkuin paskataudin tai muun sellaisen suhteen.

T: Sami
Devonit ja niihin liittyvä kirjallisuus kiinnostaa.

Tuolta löytyy tekeleitäni.
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... 17&t=53652
daddycool
Baania perkele!
Viestit: 509
Liittynyt: 20:11:10 21.04.2005
Paikkakunta: kymi

Re: Pakastetun kalan säilyminen?

Viesti Kirjoittaja daddycool »

jos otat kalaa liikaa kertasyöntiä kohti niin hanki vakuumikone.itse harjoittelin foodsaverilla mikä on kelpo peli. esim suolattu meritaimen mikä on pakollinen meidän joulupöydässä,(34v) on tänä vuonna saatu 27.9 ja maistuu vastapyydetylle. muistan ajat milloin tuskailin kalan säilyvyyden kanssa.halvoilla koneillan pahin kompastus on liian märkänä vacumointi. tee sauma ja senjälkeen nopeasti toinen parin millin päähän niin jopa säilyy.eikä tarvitse ostaa eettisesti kasvatettua norjan lohta eikä broileria kun se ei kärsi se vaaan tulee kauppoihin
Vastaa Viestiin