Vintage-kalastus ja -välineet!

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta wanhasta kalastukseen liittyvästä. Wanhat uistimet, välineet ja kaiken maailman tunnistuskysymykset.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
wee murdoch
Viestit: 511
Liittynyt: 12:34:41 03.11.2005
Paikkakunta: Helsinki/Saarijärvi
Viesti:

Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja wee murdoch »

Aloitetaanpa tästä uusi ketju, johon voisi siirtää esim. elokuva-ketjusta ja Tuntsan Pirrasta ne viestit ja kuvat, jotka käsittelevät vanhoja välineitä ja niillä kalastamista.

Sopiiko?

Aloitan omalla vastauksella elokuva-ketjun viestiin...
wee murdoch kirjoitti:Heh... minulla on hyrrävehkeiden "lasikuituosastolla" käytössäni mm. kaksi punaista 60-luvun dööriä, joista toiseen (60-luvun alun 5000 B) olen hankkinut samanlaisen amerikkalaisen punanuppisen lisävarustekammen, siinä on nimenä kuitenkin "Zorro". Liekö tämä se kuuluisa "Zorron merkki..." :D
Ja tässäpä tuo kelani Zorro-kampineen. Dööri on käytössä haukihommissa keskisuomalaisilla järvillä.
DSC_0002.JPG
DSC_0002.JPG (88.72 KiB) Katsottu 38277 kertaa
jlahti kirjoitti:voi joo tosiaan olla että vuosimallien välinen ero kyseeessä, kun samassa versiossa eri kahvaratkaisu. tosin vavan pituudessa eroa.

kuvassa v. 1952: eli ruskea tuolloin. ollut kaiki kolme versiota valikoimissa. tarkemmin ei vapakuvasta selviä mikä special versio.
Minulla on myös Arjonin Silverbow "Light" (perhovapa) 1950-luvun alkupuolelta. Sen kelankiinnikkeessä on vastaava ruskea kuitufilleri.
"Alle 10-jalkaiset ovat pilkkivapoja"
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Noita on aktiivesessa käytössä muutama ja muutama vielä varalle. Ensimmäisen ostin uutena vuonna -75
Liitteet
IMG_20160229_170336.jpg
IMG_20160229_170336.jpg (47.12 KiB) Katsottu 38229 kertaa
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

special:it on arjonin kuvastossa n:o 4 (: kait v.1950) mukana.

tämäkin kuva otettu talteen huutokauppailmoituksesta. infomatiota ei juuri enempää tarjoa (sen verran suttua) ihan arvailuksi materiaalin ja vavan teksti kuvauksen osalta.

___ ____ ___

voisi kai ? olla paikallaan siirrellä viestejä paremmin asiaa kuvaavan otsakkeen alle (=tänne) jollakin olisi perkaaminen operaatiossa..

___ ___ ___

P.J.H;lla komea 444 rivistö..

LISÄYS:

lainauksia kirjasta: KALAKIRJA 1960 kalastuspaikat suomessa (sanoma osakeyhtiö)

kirjoittaja: Reijo Järvinen

"...jolloin yhdistelmä sopii suuremman hauen , taimenen tai pienemmän lohenkin kalastukseen. kelaksi valitsisin tällöin mieluimmin abu 444:n, jota käyttävät lukemattomat alan asiantuntijatkin. abu 444:ssä on eräitä suuria etuja, joista mainittakoon erittäin luistava rumpu, vaivaton käynti, takaa säädettävä jarru ja kokonsa nähden riittävä kapasiteetti. unohdettava ei ole myös suhteellista halpuutta. "

- toisaalla:

"mikäili minun olisi valittava malliyhdistelmä, olisi se ehkä abu 444 ja abu suecia 330"

- arjonin bambut saa hyväksynnän:

"mainittakoon tässä yhteydessä, että mm. ruotsalainen arjon tehdas valmistaa nykyään erinomaisia ja tarkoituksenmukaisia bambusälevapoja tämän päivän kalastajia varten"

- mutta vuonna 1960 oli jo uusia tuulia:

"bambusälevavoilla on vielä nykyäänkin laajaa käyttöä, vaikka onkin todettava, että nimenomaan uistimenheittovavoissa on lasikuitu jo ajanut bambun edelle. kuitenkin voidaan mainita, että perhovapojen materiaalina lienee viimeksimainittu viellä maailman paras."
Liitteet
kela-vapa pohdintaa.....JPG
Viimeksi muokannut jlahti, 08:06:48 01.03.2016. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Tää meni heti ekassa viestissä seksin puolelle.
"Jävla skogsfinnar, flytta tillbaka till mongoliet
Avatar
wee murdoch
Viestit: 511
Liittynyt: 12:34:41 03.11.2005
Paikkakunta: Helsinki/Saarijärvi
Viesti:

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja wee murdoch »

Kuvassa 5½-jalkainen Arjon Special "Light" ruskealla fillerillä.
DSC_0001.JPG
DSC_0001.JPG (84.89 KiB) Katsottu 38108 kertaa
"Alle 10-jalkaiset ovat pilkkivapoja"
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

ABU;n lapplandia 540 toiminnassa..


SÄHKÖPOSTIN MUISTIIN JÄÄNYT SELOSTUS KALASTA alkukesä 2013:

"moip. nasahti maanantaina yöllä (n. klo. 23.30) KYMPPIHAUKI. rimaa hipoen, tasan 10.0 kg ( tuo tasaluku on vähän joojoo.. mutta kun oli, ei voi mitään) melko laiha. tai ei ainakaan kovin tanakassa kunnossa. XXXXX. klassinen ottikohta.

vapana ABU;n vanha lasikuitu: lapplandia 540. 50 luvulta ja jonkunmatkaa 60 luvun alkupuolella tuotannossa. abu mainostaa että vapa suosiossa/suuniteltu kilpaheittäjille. no hyvän jämäkkä haukiperhoille ja sitten ripaus lasikuidun pehmeyttä. oikeesti aika hyvä kalastusvapa.

hauen väsytys oli hmm.. värikäs: itseasiassa hauki oli hyvini säyseä. muljas vain rauhallisesti pinnassa. ei mitään ryntäilyä, reuhtomista. melko pitkään sitä pyörittelin ottikohdassa ja toivoin että pysyisi suunilleen siinä. ympärillä turmiollisia paikkoja.. pelkäsin (ja luulin) että kohta lähtee.. ei kuitenkaan. paikka siitä hankala että korkea jokitörmä, josta huonosti ylettyy haukeen. polvillaan saa kurotella jokeen että ylettyy.

samaten keväällä raahasin siimalla (kun perho jäi siihen kiinni) suunilleen väsytyspaikan rantaan jonku oksasen puunrungon. jota en yrityksistä huolimatta saanu ylös tieltä. pelkäsin että loppupeleissä takertuu tähän. puunrunko upoksissa ja en ihan tarkkaan tienny sijaintia.

no väsytys sujui ilman traamaa. yllättävän lepposissa merkeissä. tietty jännitti ku näki että iso.. mutta hauki oli jättäny kaikki voimat loppufinaaliin: sain kuroteltua otteen kiduskannesta ja vedin ylös. nostin hauen syliin polvillaan ollessa jokipenkalla. tarkoitus oli käännähtää ja siirtää hauki "turvaan" sitten se heräsi: aivan kauhea rimpuilu, vääntelehtiminen (hauki sylissä, mä polvillaan jokipenkalla) niin vain kävi että lipesi otteesta ja valu takas jokeen!!

mä hyökkäsin sutena perään. sain jonkinmoisen huonon otteen pyrstöpuolelta. ote niin huono että ei puhettakaan että noin olisi voinu nostaa ylös. ja ote heikkeni, hauki lipui kokoajan huonompaan asetelmaan. huom. tässävaiheessa en ollu ollenkaan varma että onko perho suussa enää. siinä äärimmilleen kurotellessa huomasin että en voi tehdä mitään mä valun ja tipun jokeen. tasapainopiste oli jo joen puolella. millään en olisi halunnu irrottaa heikkoa näppituntumaa hauesta. jotenkin sain tarrattua viellä otteen rantapenkan ruovikosta, toinen käsi kauhoi jo vedessä. näytti että valun melko syvään jokikohtaan. että uimareissu tuli. mutta ei.. sain väänettyä itseni viellä toivottomasta asemasta jokipenkalle. hauen näppituntuma oli vain menetetty ja hauki vedessä vapaana!!


vapa kahisi ruovikossa, eli kala edelleen kiinni!! toinen väsytyskierros alkoi.. ajattelin että nyt jos irtoo.. hauki oli kuitenkin jo ollu sylissä, metrin päässä vedestä. että pelin olisi pitäny olla selvä.. ei irronnu toinen nostoyritys sitten onnistu.

näpäkällä oli. perho irtosi kalan suupielestä toisen noston aikana. jolloin ote hauesta jo oli. olin väsytyksen alkuvaiheilla katellu että perho liehuu oivan nokassa kiinni. siinähän voi olla tukevastikin. välillä sitten ei. että oli kaikki katastrofin ainekset.. päätty kuitenkin onnellisesti. huh huh..


liitteenä kuva ottiperhosta. valkosella taustalla, ei valkonen perho parhaimmillaan. keskellä perhoa musta tussiraita. jo haalistunu. näemmä perhon pään perholanka rispaantunu/nukkaantunu. "


JÄLKIKIRJOITUS:

olisi ollut melkoista komediaa (tai kauhufilmiä..) jos tuo "ylösotto" olisi kuvattu.. mutta paikka oli hankala. rytöjä, veteen kaatuneita puita ym. ja pahin korkea jokitörmä, etenkin kun oli vesi alhaalla. penkalta ei meinannut ylettää veteen. toisen nostan tein penkalla mahallani maaten ja aivan sormenpäillä äärimmilleen kurottamalla yletyin veden yläpuolelle kammetun haenpään kitusiin. ja kun ylettyi oli vielä hankalampi nostaa ylös.. en tiedä miten oli mahdollista ylettyä ensimmäisellä kerralla ja vielä toisenkin (kun sain otteen pyrstöstä) haukeen suunilleen polviltaan. olin jo toisella kerralla varma että jokeen tipahdan. en saa kammettua itseäni ylös. oli muutaman sekunnin pattitilanne: hitaan varmasti valuin jokeen ruohikko ja multa petti kädenalta.. ja kaikki hässäkkä yöllä.

vielä kun hauki saatu. uusia ongelmia: hauki tavallaan väsytetty 2 kertaan ja toista nostoa varten hauki piti olla aloillaan. varmasti väsytettynä.. ja olikin. mutta takaisinlaskua ajatellen huolestuttavan veltto. korkea jokitörmä esti hauen elvyttelyn. pikanen kuvailu (tuli huonot kuvat) ja punnitus. hauki takas äkkiä.. mutta en viitsinyt törmältä tiputtaa. oli hyvä päästä johonkin rantaan elvyttämään. kala uudestaan punnituspussiin, ja mä juoksuun lähimpään sopivaan rantaan.. pitkään sai elvytellä. hetkenpäästä pysyi jo "oikeinpäin" ja lähti lopulta kuitenkin oma-aloitteisesti uimaan. seurailin ja tarkkailin taskulampulla jokea vielä pitkään. josko kelluisi jossain, ym. mutta onneksi ei.. vähän jäi toipuminen jälkikäteen kuitenkin häiritsemään.


kelana: lamsonin LP 3.5 kai jostain 90 luvulta.

vapa: vielä "täysissä voimissa" ja pääsee sillointällöin matkaan. aika jäykkä, ja melko painava. ABU:n nyt nappaasta v. 1960 kuvattu vavan tiedot.

perho: jossainvaiheessa minulla oli tapana tussilla jakaa perho kahtia yöperhoissa. tässä tussiraita haalistunut. koukutus kai 5/0 Aberdeen. "hyvä" valita valkoinen alusta valkoisen perhon kuvaukseen..alin kuva parvi keltavalkoja.. 4/0 - 6/0 ottiperho joku näistä ehkä. lisätty vain tuo tussijako.
Liitteet
ABU lapplandia 1...JPG
ABU lapplandia 2..JPG
ABU lapplandia 3.JPG
ABU lapplandia 4.JPG
keltavalko...JPG
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

sama vapa 28.6 2013


SÄHKÖPOSTISTA SELOSTUSTA.. (olen poistanut välistä höpinöitä):


"moip. hauki viimeyöltä. kattelen just että kuinka eiliset kuvat onnistu. aina arvotus ku yöllä räpsyttää, kiireessä, korkeessa viidakkoheinikossa touhuaa kalan kanssa. laitan pari toimintakuvaa, kun kuvamalli ei oikein pysyny aloillaan..

kuva 1: hauki runtelee vapaa.
kuva 2: tästä näkee hyvin kuinka laiha.

hauki laiha. ei ole oikein ruoka maistunu helteillä. eikä kai muutenkaan alkukesästä. ei ihme että harvakseltaan kalatapahtumiakin, jos tälläset ruokakuurit. sillai huippuharvinainen yö (kesällä) oli että oikein ottisumaa: oli toinenkin hauki tapahtumissa tulleen jälkeen (eri kohdassa): 2 kertaa tärpitti ja kerran seurasi perhoa jalkoihin ja kun nostin perhon uuteen heittoon niin kävi hyökymässä perhon perään. aika hyvänolonen muljahdus, itse kalaa en nähny, että koko arvotus. joku parempi kuitenkin. pitkään jallittelin tätä, mutten saanu ottamaan pitävästi.

hauki tuli n. 23.30 tai vähän sen jälkeen. en mittaillu/punninnu. kiireellä kuvat ja takas. vesi niin lämmintä ettei uskaltanu haukea kauan pitää ylhäällä. otti xxxxxxxxxxxxxxx että taas ihan perus ottikohta. näemmä melkein mahdotonta saada isompi hauki jostain uudesta kohtaa.

muuten joilla ollu hiljasempaa. itekin pidelly taukoa pahinpien helteiden aikana, ja muutenkin ollu käynnit kevyitä sipasuja."


JÄLKIKIRJOITUS: tämä tuli samanlaisella perholla kuin tuo ylempi, kuitenkin eri perhoyksilö. tämä taitaa olla se karmea hellekesä. trooppisia öitä ym. yök.. tai olihan niitä kai 2 kesää putkeen kun oli kolmenkympin lämpöjä.
kelana taitaa olla battenkill 8/9.
sähköpostiviestissä puhutaan samasta ottikohtaa, tuli kuitenkin ihan eri paikasta kuin ylempi. jokikin eri.

kuvakokojen kanssa (taas..) säätämistä. sama kuva rajauksella kikkailtu ja paint:illa pienennetty: 7/% alkuperäisestä.. tuntuu että tuo ruohikko myrkkyä kuvakoolle..
Liitteet
ABU lapplandia...JPG
abu lapplandia paintillav pienennetty...jpg
abu lapplandia paintillav pienennetty...jpg (73.88 KiB) Katsottu 37811 kertaa
Avatar
Lohtaja
Viestit: 179
Liittynyt: 18:41:41 02.06.2005
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja Lohtaja »

Tälle kuvan vavalle edelleen etsin valmistajaa, ei liene kaukana Arjon:sta. Kelat kuin vapakin ovat kirppiskamaa, onko kammennuppien kautta valmistusvuotta haarukoitavissa? Ovatko kelat/vapa samaa vuosikertaa edes suunnilleen? Jos ovat, niin teen noista Vintage -yhdistelmän harrille Väylän vesiin ja kokeilen toimintaa. Toivotaan, ettei hiisi vie!
Liitteet
020.JPG
020.JPG (62.12 KiB) Katsottu 37671 kertaa
009.JPG
009.JPG (87.21 KiB) Katsottu 37671 kertaa
011.JPG
011.JPG (85.01 KiB) Katsottu 37671 kertaa
Kalastettaan välillä...
Avatar
DC
Vertikaali Jigaaja
Viestit: 6416
Liittynyt: 19:43:17 20.04.2005
Paikkakunta: ääpnaaknaK

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja DC »

Mitäs nämä?
En ole puhdistellut enkä kiillotellut.
1.Bronson Comet NO 2433 ?
Myyn, jos kiinnostaa?
2. Merkitön
3. JC Higgins made in USA
Liitteet
DSCN0906[1].JPG
DSCN0907[1].JPG
DSCN0908[1].JPG
DSCN0909[1].JPG
DSCN0910[1].JPG
DSCN0911[1].JPG
Avatar
Hapankaali
Viestit: 605
Liittynyt: 19:57:08 18.11.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja Hapankaali »

Record 1500 Modell C 1957?
Nupit "punertavanruskeat"???
Liitteet
WP_20160312_21_28_09_Pro (Custom) (2).jpg
WP_20160312_21_28_09_Pro (Custom) (2).jpg (88.19 KiB) Katsottu 37584 kertaa
"The only difference between
Men and Boys
is the price of the toys"
Avatar
Lohtaja
Viestit: 179
Liittynyt: 18:41:41 02.06.2005
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja Lohtaja »

Onko palstan tietäjillä arviota Victory Clipper -vavan valmistusvuodesta? Tuommoinen sattui löytymään kirppikseltä ihmeen hyväkuntoisena ja vieläpä vapapussin kera.
Kalastettaan välillä...
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

onko vavassa muita merkintöjä ? näkyykö vapanumero (esim. 720 ?). victoryllä on ollut ollut v. 1959 (irtonaisia) kädensijoja nimeltä: futura grip ja futura clipper-grip.
kyösti123
Viestit: 163
Liittynyt: 01:19:36 06.11.2013
Paikkakunta: helsinski

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja kyösti123 »

Kuva tai pari Victorystä olisi mukava nähdä.

"Amerikkalaisten South Bend- ja Heddon -tehtaiden kanssa yhteistyötä tehnyt Victory Producter AB toimi Malmössa 1950 -luvun alusta vuoteen 1963. Varsinkin Heddonin kanssa valmistetut Heritage -hyrrät olivat teknisesti pitkälle kehitettyjä."
Lainaus Mikon sivuilta (http://www.elisanet.fi/mari.peltomaki/FRC/kelat.html).

Mikko myös kirjoittaa Victoryn haspelikelojen olleen ranskalaisen Brettonin tuotantoa.

Mahdettiinkohan vavat tehdä Malmössä, vai olivatkohan nekin alihankintaa?
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

vähän ristiriitaisesti tässä:

- "victoryn suurissa erikoiskoneissa"

- ja heti alla south bend

mutta ehkä south bend teki raaka aihiot ja victory itse viimeisteli ? ( vapasidokset, renkaat ym.) ehkä myöskin kelakiinnike victotyn omaa tuotantoa, vai onko ??

vai olisko niin että victory teki itse täyteiset vavat ja south bend ontot ?


vuoden 1959 kuvastosta:
Liitteet
victory...JPG
Avatar
Lohtaja
Viestit: 179
Liittynyt: 18:41:41 02.06.2005
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja Lohtaja »

Tuossapa muutama kuva. Vapanumero lienee tuo ART 60. Mielenkiintoinen on myös tuo tussilla vapapussiin kirjoitettu UKL. Lyhenteen merkitys saattaa viitata johonkin yhdistykseen, liekö SUKL ollut aiemmin jollain muulla nimellä?
Liitteet
045.JPG
045.JPG (90.76 KiB) Katsottu 36648 kertaa
046.JPG
046.JPG (96.98 KiB) Katsottu 36648 kertaa
048.JPG
048.JPG (57.79 KiB) Katsottu 36648 kertaa
051.JPG
051.JPG (99.83 KiB) Katsottu 36648 kertaa
Kalastettaan välillä...
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

hienon näköinen vapa.

ei löydy tuota victoryn 1959 kuvastosta.

bröderna tysklind talvikuvastossa 1952 on "clipper" vapa. ei kylläkään sama.. mutta onko samaa vapasarjaa, vai jotain ihan muuta.. ?
Liitteet
victory1...JPG
Avatar
wee murdoch
Viestit: 511
Liittynyt: 12:34:41 03.11.2005
Paikkakunta: Helsinki/Saarijärvi
Viesti:

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja wee murdoch »

Lainaus SK Rullenin sivuilta (Clipper-hyrräkelat):

En serie om tre multiplikatorrullar, som förutsätts ha kommit fram runt år 1950
i samband med Victorys tidiga etablering.


Eli siis, tästä voisi päätellä, että Victoryn Clipper-vapa oli tarkoitettu käytettäväksi näiden kelojen kanssa: http://rullen.eu/index.php/1511455
"Alle 10-jalkaiset ovat pilkkivapoja"
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

vapa on saattanut päästä kuva-postin kanteen..

näyttäisi (ehkä?) että kela voisi olla victoryn A54 ja vapa samanoloinen kuin tuo clipper..

en muista mistä lähteestä ottanut kuvan joskus talteen. jostain myynti-ilmoituksesta. lehden jos hankkisi jostain, pystyisi tarkastamaan paremmin yhtenevyyden.


---


selailin bröderna tysklind;in seuraavaa kuvastoa 1953-54 siinä samassa listauksessa "clipper" vapa ja "victory" vapa.. ?

mutta tysklindin kuvastoissa välillä merkitty vapojen tiedot epäselvästi esim. vavan valmistajaa ei mainita vaan vapamalli(jos sitäkään..) esim. arjonien osalta välillä näin.
Liitteet
victory--.jpg
victory--.jpg (80.61 KiB) Katsottu 36525 kertaa
victory---.JPG
victory---.JPG (43.2 KiB) Katsottu 36525 kertaa
victory A54.JPG
victory A54.JPG (35.99 KiB) Katsottu 36525 kertaa
victory--..,,.JPG
victory-.JPG
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

50 luvun alussa on ollut myös ABUn "record clipper" kela. kuva bröderna tysklindin v. 1953-54 kuvastosta. voisiko liittyä tuohon saman kuvaston "clipper" vapaan. ehkä ei..? (: tämän pohtiminen on jo ohi aiheen..)

mitenköhän victory mainosti kalastuslehdissä. ainakin umppari: "de luxe" oli aika usein mainoksissa 50- 60 luvun vaihteessa, mutta muuten ? (taytyisi selailla..)

---

ja samaan hieno koukunirrotin.. (tommose haluun)

suomessa tuommoisella ei ehkä ollut isoja markkinoita 50 luvun alussa. kalat nuijittu hengiltä, eikä irrottelussa ongelmia. mutta ruotsissa.. (=spekulaatiota, vailla tietoa..)
Liitteet
record clipper...JPG
record clipper...JPG (68.05 KiB) Katsottu 36511 kertaa
koukunirrotin.....JPG
kyösti123
Viestit: 163
Liittynyt: 01:19:36 06.11.2013
Paikkakunta: helsinski

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja kyösti123 »

"Eli siis, tästä voisi päätellä, että Victoryn Clipper-vapa oli tarkoitettu käytettäväksi näiden kelojen kanssa: http://rullen.eu/index.php/1511455"

Vilkaistuani tuota W:n liittämää linkkiä, juolahti mieleeni hyllyn perukoilla köllöttävä Clipper 44.
Tästä siihen Lohtajan Clipper-vapaan asianmukainen kela.
Kohtuusiisti ja huollettu. Toimiva tottakai.

Liekö muuten tuo ikiruuvin päässä oleva "onales" Heddonin peruja?
Muistelen jossain heidän mallissaan olleen samantapaisen ratkaisun.

Ja taitaa muuten tuolla vaihtarilootassa olla semmoinen punakuuppainen umppari-Victorykin?
Pitänee sekin rassata kuntoon, tulisi samassa laatikossa
Liitteet
VICTORY CLIPPER 44 011.JPG
VICTORY CLIPPER 44 011.JPG (84.89 KiB) Katsottu 36463 kertaa
VICTORY CLIPPER 44 013.JPG
VICTORY CLIPPER 44 013.JPG (85.17 KiB) Katsottu 36463 kertaa
VICTORY CLIPPER 44 009.JPG
VICTORY CLIPPER 44 009.JPG (92.74 KiB) Katsottu 36463 kertaa
Avatar
wee murdoch
Viestit: 511
Liittynyt: 12:34:41 03.11.2005
Paikkakunta: Helsinki/Saarijärvi
Viesti:

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja wee murdoch »

En osaa äkkiseltään sanoa, kuka laittoi kelaansa ensimmäisenä ikiruuvin avausmutterin helpottamaan osien vaihtoa ja huoltoa. Se on ollut kuitenkin varsin pitkään melko tyypillinen ratkaisu keskihintaluokan ja kalliimmissa jenkkikeloissa, mm. Pfluegerilla ja Shakespearella.

Esimerkiksi Shakespearen Criterion-mallin (mallinumero 1960) alkuperäisestä versiosta se puuttui, mutta tuli mukaan päivitettyyn painokseen, joskus 1930-luvun alussa.
"Alle 10-jalkaiset ovat pilkkivapoja"
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

jotain otsakkeen alaista toimintaa, eli vanhoilla kalastusvälineillä kalastusta:

lampihaukia ja umppareita. alkukesän kaloja. itseasiassa vähän sivutuotteena tullut, ahventen yrittelyn lomassa.

vapana arjonin "splendid" medium versio, 6 jalkaa. kelat ABUt: 170, 30A ja victory: 800

kuvastokuvat kopioitu "nettimaailmasta" ei omista kuvastoista (kun ei oo vanhimpia arjon kuvastoja.. mikä paha puute, no korjattavissa. joskus, jos liikenee vähistä varoista)
Liitteet
lampihauki ja 170.JPG
lampihauki ja 170.JPG (99.43 KiB) Katsottu 35753 kertaa
lampihauki ja 30A.JPG
lampihaukia victory 800.JPG
arjon vapa.JPG
arjon (1952) vapa.JPG
arjon (1952) vapa.JPG (45.82 KiB) Katsottu 35745 kertaa
jlahti
Viestit: 2298
Liittynyt: 20:30:51 12.10.2006

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja jlahti »

hyrräkin käyny lampioperaatioissa: ABUn 2500C. eka versio missä tuplakampi, jonka olen vaihtanut joskus pois. nyt yhdellä nupilla. pitäis oikeastaan vaihtaa alkuperäinen takaisin.. ajallisesti ihan pielessä kela/vapa yhdistelmä..

tässä yritetty oikein haukea ja saatu.. vieheenä nimetön oreno tyyppinen puuvaappu.

toisessa kuvassa hyrräsotku. tyypillinen tilanne lammella: heittäessä viehe tarttunut lepikkoon. soppa valmis.. taustalla häämöttää veteen kaatunut puu, jonka kupeesta hetkeä aiemmin tarrasi kiinni noin 4 kg hauki. joka KARKASI rantavedessä. oli hieno otti pinnalla kelluvaan ylläolevaan puuvaappuun. kuvattu auringonlaskun aikoihin.

kuvauksista: pahin tuntemani kuvakoon syöppö = sammal. jos kuvassa enempi sammalta.. hankala puristaa kuvakoko "sallittuun"

pitäisi joskus oikeastaan uskaltautua ottamaan hyllystä pölyiset (ja rasvailun ym.tarpeessa olevat ) ABUn "kansankelat": noin 1500 - 1800 käyttöön.. hyvin harvoin noita taidetaan nykyisin käyttää. etenkin (aikoinaana) halvimmat kelat kiinostaa noin käyttömielessä (kuinka taidot rittää noilla kalastamiseen.. no ei kai siinä mitään. aikoinaan suosittuja ja kalasteltiin PALJON)

kuvassa erottuu hyvin splendidin takakahvan uritus. milloinkohan tuota käytetty? ylemmissä luettelokuvissa näyttäisi olevan sileän korkki..
Liitteet
lampihauki ja 2500 C.JPG
Sotku.JPG
kyösti123
Viestit: 163
Liittynyt: 01:19:36 06.11.2013
Paikkakunta: helsinski

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja kyösti123 »

jlahti kirjoitti: kuvassa erottuu hyvin splendidin takakahvan uritus. milloinkohan tuota käytetty? ylemmissä luettelokuvissa näyttäisi olevan sileän korkki..
Kataloogien pikaisella selaamisella Splendidin kahva oli uritettu ainakin vuosina 1958-59.
Muissakin malleissa vastaavaa uritusta esiintyi vaihtelevasti.

Allekirjoittaneen kahdesta Råndan-vavasta, toisessa on myös uritettu kahva.
Löytyy kuvastoista vuosilta 1954-55.
Toisen kahva on sileä ja muuten vavat ovat identtiset (3-osainen, 5', ontto lasikuituvapa).

Muuten, täälläkin on havaintoja 2500C-kelojen epäortodoksisesta pariutumisesta parikymmentä vuotta vanhempien Arjon-vapojen kanssa.

k
Avatar
wee murdoch
Viestit: 511
Liittynyt: 12:34:41 03.11.2005
Paikkakunta: Helsinki/Saarijärvi
Viesti:

Re: Vintage-kalastus ja -välineet!

Viesti Kirjoittaja wee murdoch »

Lisää lampihyrräilyä...

Liekö pyhäinhäväistys käyttää Devonin ja Cornwallin lohijoille suunniteltua (majuri Dawson) Hardyn West Country Spinning -hyrrävapaa (7 jalkaa) keskisuomalaisten metsälampihaukien kalastuksessa? Kela tässä tapauksessa kuitenkin vapaa ja aikakautta (1950-luku) ajatellen asianmukainen: J.W. Youngin Gildex "Junior". Gildexeistä ylivoimaisesti harvinaisin (kapeapuolainen malli ilman siimajakajaa.)

Nämä jakajattomat kelat ovat muuten aika vänkiä käyttää. Tyypillisiä esimerkkejä ovat Record 2100, 2200 ja 2300, Record 3000 Flyer, River 500 ja Expert sekä Hardy Jock Scott. Jenkkiosastolla mm. Langleyn Target ja Shakespearen Tournament.

Siiman ohjailu sormen avulla vaatii hiukan totuttelua, mutta aika pian se muuttuu liki automaattiseksi.
DSC_0008sm.jpg
"Alle 10-jalkaiset ovat pilkkivapoja"
Vastaa Viestiin