Ahvenesta ja myös hauesta tehdään bouillabaisse eli Marseillen kalasoppa. Mausteet ovat tässä versiossa sen verran tuntuvat että välttämättä ahvenen hienoimmat aromit eivät niin erotu, mutta toisaalta hauen mauttomuuskaan ei haittaa. Jos saa esim. pieniä pilkki/onki/jigiahvenia ja haukia niin tämä on sopiva resepti. Toki tähän voi laittaa mitä vain kaloja ja niin halutessaan lisäksi äyriäisiä. Alunperin bouillabaisse on kuitenkin ennenkaikkea kalapata jota ammattikalastajat keittivät myymättä jääneestä saaliista. Samantapaisia patoja on tehty myös muualla Välimeren maissa.
Valmistusaika 1-2h
Liemi
- pieniä suolistettuja kaloja kokonaisina (esim. ahvenia tms.) päät ja selkäevätkin saavat mielellään mennä mukaan
- reilusti tuoreita fenkoleja (esim. 2-3kpl / neljä henkeä koosta riippuen, määrät tässä eivät ole niin tarkkaa)
- isoja sipuleja suunnilleen saman verran kuin fenkoleja
- valkosipulia rutosti eli ainakin useita kynsiä
- oliiviöljyä (ei liikaa, esim. 3 rkl pienehköön kotikeittoon)
- cayenne(tai muuta tulista chili-)pippuria maun mukaan mutta kuitenkin sen verran että sen huomaa, ei kuitenkaan niin paljon että suu palaa ja
kaikki fenkoli hukkuu..
- merisuolaa
- ripaus pippuria
- sahramia (1 kaupan maustepussukkakin riittää jos keitto ei ole suuren suuri)
- fenkolin siemeniä vähintään hyppysellinen muttei kourallista (ellei tule iso keitto)..
- tomaattipyreetä (vapaaehtoinen raaka-aine eli voi tarvittaessa jättää poiskin)
- mieluusti loraus pastista eli paikallista anisviinaa (Alkosta esim. Prado tai Ricard) vahvistamaan vielä fenkolin anetolia, voi käyttää myös anista
mausteena
- tuoreita kypsiä tomaatteja muutamia
- vettä (jotkut käyttävät mineraalivettä)
Paloitellaan fenkolit, sipulit ja valkosipulit ihan reiluiksi palasiksi ja lisätään ne oliiviöljyn ja pikkukalojen kanssa tilavaan kattilaan. Kuullotetaan aineksia hetken aikaa ja lisätään samalla fenkolin siemenet, cayennepippuri, mustapippuria, suolaa, sekä sahrami. Lisätään lopuksi vielä tomaattipyreetä ja sitten loraus pastista joka liekitetään sytyttämällä liekillä ja varomalla polttamasta paikkoja. Lisätään vielä tuoreet tomaatinlohkot ja vettä niin että se peittää selvästi ainekset. Keitetään 25min, jonka jälkeen jauhetaan kattilan ainekset tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla tai tilavassa paseerausmyllyssä kunnes tuloksena on melko sileä löysä 'sose'. Valutetaan paksu liemi tiheän siivilän läpi esim. kauhaa apuna käyttäen (paseerausmyllyä käytettäessä tämä on jo tehty) jolloin sattumat ja kuitupitoisin aines jää siivilään ja läpi tulee tiivis ja syvän kellanoranssi keiton liemi.
Kalojen ja juuresten (sekä mahdollisten äyriäisten) kypsennys
- reilusti isompia kaloja (voi olla ruodottomina fileinä tms)
- kuorittuja perunoita n. 2cm viipaleina
- porkkanoita halkaistuna, paloiteltuna (voi jättää poiskin)
- hieman sinisimpukoita tuoreena tai pakasteena (voi jättää poiskin)
- lehtipersiljaa tai muuta koristetta
Kypsennä ainekset edellisessä vaiheessa valmistetussa liemessä lisäämällä ne kiehuvaan tai lähes kiehuvaan kattilaan siinä järjestyksessä kuin ne kypsyvät eli ensin porkkanat/perunat ja lopuksi muutamaksi minuutiksi kalat ja äyriäiset koosta riippuen. Kypsät ainekset voi halutessaan nostella kattilasta kauhalla tarjoiluvadille keoksi ja päälle esim. persiljaa koristeeksi. Kuumaan liemeen voi halutessaan lirauttaa vielä hieman pastista ennen sen tarjoilua.
Bouillabaissen kanssa tarjotaan usein vaaleaa leipää joka on voideltu pinnasta oliiviöljyllä, paahdettu nopeasti uunissa pinnasta rapeaksi ja ehkä vielä hangattu hieman valkosipulinkynnellä. Lautaselle kauhotaan lientä ja leipää kostutetaan liemessä. Vadilta nostellaan juureksia, kaloja ja äyriäisiä liemeen maun mukaan. Usein leivän tai kalan päälle keittoon laitetaan vielä maun mukaan rouillea joka on aiolin tapainen valkosipulimajoneesi jossa on enemmän mausteita.
Rouille
- kotimainen munan keltuainen
- hieman vettä (siis 1 rkl tms)
- valkosipulin kynsiä pari
- hieman sahramia
- cayenne- tai chilipippuria ripaus
- paprikajauhetta
- suolaa
- pippuria
- oliiviöljyä
Hienonnetaan aineet öljyä lukuunottamatta esim. sauvasekoittajalla ja lisätään sitten öljyä nauhana sekoittaen voimakkaasti kunnes syntyy tasainen kastike.
Yksi
video aiheesta.