Etusivu » Vene-esittely: Nitro ZV19 – kalastusvene isolla N:llä
Uncategorized

Vene-esittely: Nitro ZV19 – kalastusvene isolla N:llä

Teksti MIKEY SARELIN Kuvat TANELI LAULAJAINEN JA MIKEY SARELIN

(Julkaistu Kalastus-lehti 2/2022)

Etsiessäni kalastusopasyritykselleni uutta kalustoa mielessäni oli muutama kriteeri, joiden halusin täyttyvän: materiaalina lujitemuovi, kokoa ja vakautta eri kalastustilanteissa, vakautta ja kelinkestävyyttä myös ajotilanteissa ja vähintäänkin ripaus ”amerikkaa” veneen ulkonäköön, omaa ja asiakkaiden silmää miellyttämään.

Pitkäaikaisen pohdinnan jälkeen päädyin ostamaan ruotsalaisesta Mojo Boatsista amerikkalaisen Nitro ZV19 -veneen, jonka oletin enempi vähempi täyttävän kaikki vaatimukseni. Käytettyäni nyt venettä vajaan vuoden verran avaan tässä artikkelissa kokemuksiani veneen kalastus- ja ajo-ominaisuuksista sekä tilaratkaisuista.

Mikäli veneen ostaa valmiiksi asennetulla moottorilla, asennetaan moottori mekaanisen hissin kera.

Tähän on tultu

Huvi- ja kalastusveneiden koko on vuosien varrella kasvanut huomattavasti. Samalla kalastajien laatuvaatimukset ja veneiden varustelutaso on myös noussut huomattavasti. Muistan, miten ala-asteikäisenä katseltiin kavereiden kanssa pienvensatamissa veneitä ja sitä, miten 50 hevosvoiman perämoottorilla varustetut veneet edustivat sitä raskainta kokoluokkaa. Samoin vielä 2000-luvun alussa, kun ostin ensimmäisen heittokalastusveneeni, lisävarusteisiin kuului lähinnä postimerkin kokoinen kaikuluotain ja vapatelineet.

Nyt on toisin: normaalin avoveneen perämoottori on usein 150–200-hevosvoimainen ja veneillä mittaa yli kuusi metriä. Heittokalastusveneiden varustukseen kuuluu näyttöä, keulasähkömoottoria, matalanvedenankkuria ja erilaisia kaikuluotainratkaisuja.

Veneen tulisi olla vakaa kalastustilanteessa ja mielellään suunniteltu varta vasten kalastusta silmällä pitäen heittotasoineen ja kiertovesisumppuineen. Rahaa saa upottaa veneeseen ja sen varusteisiin pohjattomasti.

Yleisilme ja varustelu

Käyttötarkoitus on mielestäni ykköskriteeri kalastusveneen hankintaa pohtivalle. Pienemmälläkin veneellä pärjää usein ja mikäli tarkoituksena on kalastaa esimerkiksi pieniä järviä, joiden laskurampit eivät aina ole parhaimmasta päästä, on mielestäni luonnollista päätyä kevyempään vaihtoehtoon.

Mikäli tarkoituksena on liikkua lähinnä merialueilla tai isoissa sisävesistöissä, vieläpä useamman kalastajan voimin, ajaa isompi vene asiansa. Tämän aasinsillan kautta päästäänkin artikkelin ytimeen, eli Nitroon. Nitro ZV19 varustelutaso, kuten muissakin Nitron malleissa, päätetään tilauksen yhteydessä. Itselleni tärkein kriteeri oli ns. walkthrough-malliset pulpetit eli tuplapulpetit joiden keskellä on ovi. Ratkaisu suojaa itseäni ja asiakkaita ajoviimalta ja roiskeilta.

Kalastustilanteessa ovea pidetään yleensä auki ja jostain syystä ovea ei saa lukittua auki esimerkiksi magneetin avulla, eli viima pääsee pahimmassa tapauksessa lyömään massiivisen oven kiinni vauhdilla, jolloin sopii toivoa, ettei kukaan jää väliin. Asensin jälkiasennuksena veneeseen magneetin, joka pitää ovea auki ilman pelkoa sen kiinnipaiskautumisesta. Tämän lisäksi otin veneeseen kölisuojan, joka suojaa hieman mikäli kalastuksen yhteydessä tulee osuttua pohjaan.

Nitron värin saa valikoida itse lisämaksusta.

Mittoja ja tiloja

Vaikka vene ei ole kovinkaan pitkä (577 cm), on sillä kuitenkin huomattavasti leveyttä ja massaa (259 cm & 1043 kg). Tähän kun lisätään moottori, tulee painoa jo 1275 kg. Kyseessä on siis sangen massiivinen vene, joka vaatii hieman kapasiteettia myös vetoautolta.

Massa ja leveys tekevät veneestä vakaan kalastustilanteissa sekä takaavat sille hulppeat kalastustilat, tarpeen vaatiessa jopa viidelle kalastajalle, joskin optimaalinen kalastajien maksimimäärä on mielestäni neljä.

Koon ansiosta myös säilytystilat ovat vakuuttavat. Keulasta löytyy kaksi erillistä, suurta säilytystilaa sekä pienet, ja ainakin omassa käytössäni turhat täkykalasumppu sekä eristetty, jääpaloilla toimiva kylmätila.

Etuheittokannen alla on 10 vapasettiä vetävä vapalaatikko, johon mahtuu maksimissaan 8-jalkaiset vavat. Hansikaslokero on tilava, veneen lattiassa on kätevä tila akuille valmiiksi vedettyine sähköineen mm. pulpetille ja keulasähkömoottorille, vasemmassa sisälaidassa on valmis paikka haavia varten.

Myös matkustajien penkkinä toimivan takaheittotason alla on kaksi tilavaa säilytysluukkua. Walkthrough-mallisille kalastusveneille tyypillisiä takaheittotason auki taitettavia penkkejä ei valitettavasti löydy, joten matkustajat joutuvat istumaan takaheittotasolla.

Ohjaamo on klassisen selkeä ja käytännöllinen. Veneessä on hydraulinen ohjaus ja ratin kulma on säädettävissä.

Ostin veneen perämoottorin kera, jolloin moottori, Mercury Pro XS 200, oli esiasennettu perälautaan pultattuine mekaanisine hisseineen. Ratkaisu on varsin toimiva ja tilaa säästävä ja mahdollistaa moottorin korkeudensäädön yhtä ruuvia vääntämällä.

Ulkonäöltään vene on leveydestään huolimatta melko virtaviivainen ja koska lisämaksusta saa itse valita veneen värin, lisäsin valitsemaani kiiltävän mustaan väriin maksimaalisen määrän kultahilettä puhtaasti ulkonäkösyistä.

Vesillä

Ajossa vene suoriutuu hyvin, kelissäkin. Voimaa piisaa, vene vastaa käskyihin hyvin eivätkä aallot hetkauta juurikaan, kunhan muistaa käyttää trimmiä ja kaasua aktiivisesti ajaessa. Kääntyessä vene leikkaa vettä hyvin pysyen kuitenkin hallinnassa eli tiukatkin käännökset vauhdissa onnistuvat, kunhan tietää mitä tekee.

Vene ei ole erityisen märkä ja se leikkaa aallot hyvin, mutta kuten kaikissa muissakin ajamissani veneissä roisketta on tiedossa navakkaan sivuvastaiseen ajaessa. Lähinnä tästä syystä valitsin veneeseeni walkthrough-mallin pulpetit.

Huippunopeus viiden hengen kuormalla 200 hv moottorilla, täydellä tankilla (170 litraa) kaikkine lisälaitteineen, akkuineen ja kalastusvälineineen on noin 43 solmua paketin mukana tulleen Tempest-potkurin kanssa. Mielestäni vene soveltuu hyvin kaikkeen kalastuskäyttöön, myös loppusyksyn välillä rajuihinkin meritaimenkeleihin, poislukien ehkä kaikkein matalimmat sisäruovikot. Vaikka syväystä ei löydy kuin muutamia kymmeniä senttejä, riskinä on, että vene jää pohjaan kiinni, jolloin sitä ei painostaan johtuen käytännössä saa irti ilman ulkopuolista apua.

ZV19 on erittäin vakaa kalastustilanteissa.

Kalastaessa

Kalastustilanteessa vene on sangen vakaa eikä se kallistu edes koko miehistön seistessä samalla laidalla. Samalla vene on kuitenkin ketterä ja tottelee hyvin keulasähkömoottorin käskyjä. Tilaa kalastajille ja välineille on hyvin ja vene on suunniteltu kalastukseen yksityiskohtia myöten.

Jalkojen alla pehmeältä tuntuva venematto peittää koko veneen lattiatilaa, konsolien välisessä portaassa on tilat muutamaa vieherasiaa varten, haaville on suunniteltu oma paikkansa, perästä löytyvä sumppu on riittävän tilava isollekin kalalle ja keulasta käsin pystyy säätämään perämoottorin trimmitasoa. Kauneus on usein detaljeissa.

Tehoa piisaa ja ZV19 kestää rajuakin käsittelyä, mutta järki kannattaa pitää mukana ettei käy huonosti.

Kenelle?

Mikäli arvostat täysin heittokalastusmielessä tehtyä venettä, joka kestää keliä eikä häpeä olemassaoloaan vesillä, saattaa Nitro ZV19 olla hyvä vaihtoehto veneeksi. Venettä hankkiessa joutuu tosin aina tekemään kompromisseja. Minulla ensimmäinen kompromissi oli valmistusmateriaali: lasikuituveneen pystyy valmistamaan siten, että se kulkee nätimmin aalloissa kuin alumiinivene ja se saattaa myös kestää aallokossa rynkyttämistä alumiinivenettä paremmin.

Toisaalta rantautuminen on hieman hankalaa lujitemuovista valmistetulla veneellä. Naarmuja tulee helposti ja mikäli naarmu on pintaa syvempi, alkaa materiaali vettyä. Toisaalta lasikuitu on alumiinia helpompi materiaali korjata kestävästi. Yksityiskäyttöön en olisi itse todennäköisesti raaskinut tätä venettä hankkia, mutta kalastusopaskäyttöön kyseessä on unelmieni täyttymys.

Nitro ZV19

 • Paino (pelkkä vene) 1043 kg
 • Pituus 577 cm
 • Leveys 259 cm
 • Suurin sallittu moottoriteho 225 hv
 • Huippunopeus noin 43 solmua
 • Suurin henkilömäärä 6 henkilöä
 • Polttoainetankin tilavuus 170 litraa
 • Perämoottori Mercury 200 Pro XS
 • Keulasähkömoottori Garmin Force
 • Matalavesiankkuri Minn Kota Raptor
 • Näytöt Garmin Echomap Ultra 12″, Garmin Echomap UHD 9″, Raymarine Axiom Pro 12″,
 • Garmin Livescope System
 • Elektroniikka-akku Lunarcell 12V 100Ah litium
 • Keulasähkömoottorin akku Lunarcell 24V 50Ah litium
 • Starttiakku Exide 100Ah -lyijyakku
 • Hinta varusteltuna: Noin 80 000 euroa
 • Lisätietoa: www.mojoboats.se