Etusivu » Kalastajan akkulaturit – lähes huomaamaton, mutta olennainen osa kokonaisuutta
Ajankohtaista

Kalastajan akkulaturit – lähes huomaamaton, mutta olennainen osa kokonaisuutta

Elektroniikan kasvaessa veneen sähköt tulee huomioida entistä paremmin ja laturit ovat tärkeä osa veneen laadukasta sähköjärjestelmää. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin, ei vain yksi hyvä osa järjestelmän sisällä. Ennen laturille annettiin vähemmän arvoa ja usein laturiksi valittiin mahdollisimman edullinen malli, vaikka hyvä laturi tuo perinteisille akuille enemmän elinaikaa sekä helpottaa ja nopeuttaa lataamista. Nykyään parhaimmissa latureissa on hyvin paljon älyä ja ominaisuuksia, joiden avulla niistä saadaan paljon enemmän irti ja siksi myös niiden toimintoja tulisi opetella.

Nykyaikaiset venekäyttöön tarkoitetut ovat suunniteltuja vaativiin olosuhteisiimme. Edelleen monet hakevat laturinsa autovaraosaliikkeistä tai marketeista, mutta veneisiin sijoitettavien laturien laatu on entistä tärkeämmässä asemassa, koska vaatimustasot kasvavat vuosi vuodelta.

Nykyaikaiset kalastusveneet sisältävät paljon elektroniikkaa, jotka kuluttavat paljon virtaa. Akkujen ja latureiden laatu ja toimivuus korostuvat.

Laturin valinta

Ensimmäinen lähtökohta on, että laturissa löytyy tarpeeksi virtaa. Laturin tulee pystyä lataamaan akku tarpeeksi tehokkaasti, koska akku ”tykkää” virrasta ja siten myös pysyy paremmassa kunnossa, mutta monelle on tärkeää, että akku latautuu nopeasti.

Suosittelen kaikille 12V akuille aina vähintään 15A, 17A tai 25A latureita, riippuen tietenkin akun koosta. Mitä isompi akku, sitä suurempi laturi sille voidaan asentaa. 24V akuille yleisin laturikoko on 12A ja tämä osaltaan johtuu akun raskaammasta järjestelmästä. 12V akku latautuu aina nopeammin kuin 24V tai 36V järjestelmä.

Ylläpitolaturit eivät ole tarkoitettu akkuihin mitkä ovat kalastajien kovassa käytössä ja mahdollisesti täysin loppuneet vaan tarvitaan virtaa ja älyä laturilta, että esimerkiksi AGM-akku saadaan pidettyä kunnossa. Litiumakuissa ei ole niin suurta riskiä, koska niiden BMS-ohjain ei päästä akkua täysin tyhjäksi ja litiumakku pystyy ottamaan virtaa helpommin vastaan, mutta ei ole järkevää ladata litiumakkuja pienitehoisilla latureilla.

Rebelcellin ja Jarocellsin akut edustavat kärkipään teknologiaa. Rebelcell perustuu LiNiMnCoO2- ja Jarocells LifePo4-teknologiaan.

Toinen iso tekijä on vesitiiviys. Veneisiin edelleen asennetaan paljon yleislatureita, joita eivät ole tehty kestämään veneissä olevia olosuhteita. Tästä syystä kannattaa aina miettiä haluaako asentaa laturin kiinteästi veneeseen vai lataako akkuja esimerkiksi kotona. Nykyiset laadukkaat laturit eivät enää juurikaan lämpene, mutta mikäli laturi asennetaan veneeseen kiinteästi, tulee laturille jättää ilmatilaa.

Kiinteä laturi, jos mahdollista

Mikäli veneeseen on mahdollista tuoda maasähköä satamassa tai trailerille, suosittelen laturien asentamista veneeseen kiinteästi. Suosituimpia kiinteästi asennettava latureita ovat Victronin BlueSmart IP67-vesitiiviit laturit. IP67-laturit ovat metallirunkoisia ja kestävät tärinää, iskuja ja kolhuja.

Sterling Pro Charger B on akusta akkuun laturi, joka on suosittu varsinkin 12:24V laturina kalastusveneiden keulasähkomoottoreissa.

Itselläni veneessä on laturit startti-, elektroniikka- ja keulakoneen akuille ja riittää, kun laitan töpselin veneeseen kiinni ja jokainen akku latautuu samalla.

Usein kun laturit asennetaan veneeseen kiinteästi, asennetaan myös Defan pistoke, jolloin töpselin paikka on pieni ja siro. Voit asentaa vesitiiviin pistokkeen yhtä lailla mihin tahansa ulkopistokekytketään.

Defan pistoke keulassa.

Tämä helpottaa paljon, kun kaikki akut saa ladattua kerralla ja ilman, että akkuja tarvitsee nostella lataukseen. Victronin latureiden suuri etu on myös siinä, että ne soveltuvat niin perinteisille akuille kuin myös litiumakuille, jolloin ei tarvitse huolehtia akkujen vahingoittumisesta. Ainoastaan Rebelcellin akut vaativat aina Rebelcellin laturit jännitteen eroavaisuuden takia.

Lataus kotioloissa

Varsinkin kun puhutaan keulakoneen ja elektroniikan kevyistä litiumakuista, otetaan akku kotiin ladattavaksi, jolloin laturiksi käy niin sanottu kotilaturi. Kotilaturit ovat edullisempia kuin vesitiiviit laturit ja ovat useimmille oikea ratkaisu laturiksi. Kotilaturit ovat latureita, joiden säilyttämisessä kosteissa venetiloissa ei ole suositeltavaa. Vaikka laturiin ei kohdistuisi suoranaisesti vettä, niitä ei ole tehty kestämään kosteutta.

Välilaturit

DC-DC laturit ja Range Extender, nimiä on erilaisia, mutta kaikkien tarkoitus on sama ja pääperiaate yhtenäinen, joten siksi niistä puhutaan välilatureina. Niiden perustoiminta eroaa perinteisistä kaksoisakkureleistä älyllään, mutta periaate on sama.

Range Extender koostuu usein useammasta osasta ja siinä on mukana DC-laturi, rele sekä sulakkeet eikä niitä ohjata Bluetooth -yhteydellä, kun taas perinteinen DC-DC laturi koostuu yhdestä yksittäisestä laitteesta ja uusimpia DC-DC latureita voidaan ohjata ja säätää Bluetooth-sovelluksella.

Välilaturin tärkein tehtävä on erottaa akut toisistaan ja kytkeytyä päälle, kun jännite kasvaa tarpeeksi suureksi ja pääakku on täynnä. Näin virtaa ei mene hukkaan vaan se ohjautuu esimerkiksi keulakone- tai elektroniikka-akulle. Välilaturit ovat yleistyneet veneissä elektroniikan virtavaatimusten kasvaessa.

Pääkoneen virrantuoton hyödyntäminen

Mikäli pääkonetta käytetään paljon, on suorastaa hölmöä olla ottamatta moottorin laturin tuottamaa virtaa talteen. Kyse on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta kytkennästä ja johtojen vedosta, eikä välilaturi ole kovin kallis investointi, mutta antaa mahdollisuuden olla vesillä pidempään tai käyttää pienempää akkua.

Riittää, että perämoottorin laturi tuottaa 15A, jolloin voidaan käyttää esimerkiksi Victronin Orion 12V-12V 18A -välilaturia. Suositus on, että välilaturin ja perämoottorin laturin tehot tulisi olla samankaltaiset, jolloin kaikki laturit toimivat samalla tavalla.

Muita hyötyjä

Välilaturin ansiosta voit jättää myös ylimääräisen verkkovirtalaturin pois, koska kun lataat pääakun verkkovirtalaturilla, käynnistyy välilaturi pääakun ollessa täynnä. Välilaturi luonnollisesti toimii venettä käytettäessä sekä kun vene on maasähköissä kiinni.

Välilaturia käytettäessä pääakun (starttiakku) tulee olla AGM-, geeli- tai lyijyakku ja välilaturin kohdeakkuna toimii useimmiten litiumakku (keulakoneen- tai elektroniikka-akku), mutta voit yhtä lailla käyttää kohdeakkuna esimerkiksi AGM-akkuja. Tärkeää on, että välilaturi ei ole kahden litiumakun välissä. Muista aina tarkistaa, että välilaturi voi ladata litiumakkuja. Alan erikoisliikkeissä tämä on otettu huomioon.

Victron Blue Smart -laturit asennettuna. Tällä laturilla voi ladata lyijy- ja AGM-akkujen lisäksi Vision- ja Jarocells-litiumakkuja, mutta ei Rebelcellin litiumakkuja.

Välilaturin toinen tärkeä tehtävä on muuttaa perämoottorin laturin 12V virta esimerkiksi keulakoneen akulle sopivaksi 24V tai jopa 36V virraksi. Keulakoneen käyttöaika pitenee, kun perämoottori lataa akkua. Monesti isommissa veneissä ei keulakoneen akkua tarvitse kalastuskauden aikana ladata, mikäli kalastuspäivän aikana käytetään pidempiä jaksoja perämoottoria käynnissä.

Markkinoilla olevat välilaturit

Välilatureissa tunnetuin ja vanhimpiin malleihin kuuluva on Sterling, joka on tehty hyvin raskaaseen käyttöön ja kestämään. Vesitiiviinä välilaturina sen asentaminen veneen kosteisiin tiloihin on turvallista. Sterlingin etuna on myös toimintavarmuus.

Sterling on hyvin monipuolinen välilaturi ja sitä on saanut erittäin monessa vaihtoehdossa, mutta nyt nykyisen mallin tuotanto on lopetettu ja uusi on selkeästi kookkaampi, joka aiheuttaa asennukselle ongelmia. Sterlingistä myydään yleisesti 12V-12V ja 12V-24V, mutta mallistosta löytyvät laturit aina 48V asti.

Victron

Tällä hetkellä myydyin ja suosituin välilaturi on Victronin Orion DC-DC -laturi (12V-12V ja 12V-24V), joka on latureista helpoiten kytkettävissä sekä pienin kooltaan. Sen kytkentä on erittäin helppoa, koska ei tarvitse kytkeä erillisiä releitä tai sulakkeita vaan laturiin kytketään ja siitä lähtee akkukaapelit.

Laturin Bluetooth-toiminto tekee laturista monipuolisen ja helpon käyttää. Kohdeakun lataustoimintoja voidaan säätää nopeasti ja laturin toimintaa on helppo seurata. Victron Orion ei ole täysin vesitiivis vaan liittimet ovat avonaiset, joten se tulee asentaa aina suojaan suoralta vedeltä.

Rebelcell

Rebelcellin akkujen alhaisemman jännitteen takia niissä ei voi käyttää muiden merkkien välilatureita, joiden latausjännite on korkeampi. Tästä syystä Rebelcellin akulle tulee asentaa aina Rebelcell Range Extender, josta on saatavilla mallit 12V-12V ja 12V-24V. Huomioitavaa on myös, että Range Extender voidaan kytkeä vain tiettyihin Rebelcell-akkuihin, ei kaikkiin. Range Extender ei ole vesitiivis, joten se tulee aina asentaa suojaan vedeltä.

Rebelcellin Range Extender 24V akulle. Rebelcellin akut soveltuvat vain Rebelcellin omille latureille.

Jarocells

Erikoismaininnan saa Jarocellsin järeä 12V-36V Range Extender, jonka avulla saadaan kaikkein kookkaimmatkin keulakoneen akut latautumaan ajon aikana. Sen lisäksi Jarocelliltä löytyy 12V-12V ja 12V-24V Range Extenderit.

Lataus aurinkosähköllä

Useille kalastajille tulee ongelmaksi lataaminen esimerkiksi mökillä, jossa ei ole verkkovirtaa. Minä lukeudun heihin. Meillä kaikki sähkö tulee aurinkokennoista, eikä venepaikan lähellä ole mahdollisuutta saada verkkosähköä.

Siitä syystä tein oman latausjärjestelmän venepaikan läheisyyteen, jolloin voimme ladata veneen akut latausjärjestelmästä helposti ja kaikki virta tulee latureihin auringosta. Aurinkokennoista virta tulee lataussäätimeen, josta se ohjataan varastoakkuihin ja invertteriin eli vaihtosuuntaajaan.

Invertteri muuttaa virran 230V:iin, jolloin veneessä voidaan käyttää perinteisiä latureita sekä muita sähkölaitteita. Aurinkokennoista tuleva virta voitaisiin ohjata myös suoraan akkuun sekä muuttaa esimerkiksi 24V muotoon, mutta 12V järjestelmän keveyden ansiosta järjestelmää on helppo käyttää sekä akut latautuvat kevyemmin ja voit ladata kohdeakkusi muulloinkin kuin auringonpaisteella.

Kirjoittajan Victron-rantalatauspaikka, jonka energialähteenä toimii aurinko.

Tällaisen latausjärjestelmän tekeminen ei monelle ole tarpeen, mutta aktiiviselle veneilijälle tämä on erinomainen ratkaisu, koska veneen saa tarvittaessa aina lataukseen ja virta tulee auringosta. Itselleni virran saanti on hyvin tärkeää ja haluan aina olla varma, että akut ovat kunnossa, jotta kalapäiväni ei sen takia katkeaisi tai etten jäisi vesille. Tällä rantalatauspaikalla saan veneeni pidettyä kesällä aina latauksessa ja se on koska tahansa valmis käyttöön.

Sanastoa

  • Voltti, V = jännitteen yksikkö
  • Ampeeri, A = sähkövirta
  • DC, Direct Current = tasavirta
  • AC, Alternating Current = vaihtovirta
  • Watti, W = tehon määre
  • IP = IP-luokitusjärjestelmä on kansainvälisesti käytössä oleva järjestelmä sähkölaitteiden laitekoteloiden tiiviyden määrittämiseksi, numerot kertovat suojausluokan