Etusivu » Kalastuksen, veneiden ja varusteiden juhlaa – Vene Båt 7.-16.2.2020
Tapahtumat

Kalastuksen, veneiden ja varusteiden juhlaa – Vene Båt 7.-16.2.2020

Helmikuiset Vene Båt -messut ovat jo vuosikausia tuoneet tuulahduksen kesästä kalastajien ja veneilijöiden pitkään odotukseen. Jo vuodesta 1975 järjestettyjen messujen merkitys on kasvanut viime vuosina kalastajien kannalta merkittävästi ja Vene Båt:in voikin sanoa olevan myös kalastuksen selkeä ykköstapahtuma Suomessa.

Vettä löytyy joka lähtöön.

Jo lähes perinteeksi muodostunutta Rapala-akvaariota ei tänä vuonna messuilla nähdä, mutta sen sijaan muu ohjelmatarjonta sekä messuilla esiteltävät vene- ja varusteuutuudet hakevat vertaistaan.

Uutta tarjontaa

Kari Lossi.

Uutena avauksena on esimerkiksi pienvalmistajien Käsityöläisten tori, jossa erityisiä käsityöuistimia esittelevät mm. Kalossi-uistimia valmistava Kari Lossi, Mörköpajan Jouni Tompuri, omaa Lonely Monkey -uistintaan tekevä Janne Koivisto, Aki Leppänen (ALL Finland) sekä vavanrakentaja Martin Harjunpää. Pikefest & Kalastus-lehti toimivat yhteistyökumppaneina.

Iso allas ja kalastusveneet hallitsevat näkymiä.

Muita merkittäviä ohjelmalisiä ovat SKES:in Vuoden kalamiehen -ja oppaan valinta messujen ensimmäisenä perjantaina sekä toisen perjantain Lowrance Live Stagen paneelikeskustelu aiheesta ”Joka kalastajan toimenpiteet Itämeren hyväksi”.

Paneelikeskustelussa mukana mm. SYKE:n erikoistutkija Seppo Knuuttila, Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi, Kalastus-lehden päätoimittaja Antti Zetterberg, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Janne Antila. Paneelin moderaattorina toimii juontaja Mikko Peltola.

PikeMastersin finaalijakso lauantaina 8.2.

PikeMasters -hauenkalastuskisan toinen kausi pyörähti käyntiin kuuden jakson ja joukkueen voimin 4.1.2020. Messujen ensimmäinen lauantai 8.2. huipentuu finaalijakson näytökseen ja kisan voittajan palkitsemiseen Lowrance LiveStagella klo 15.30.

PikeMastersin finaalinäytös kerää Suomen kalastuskerman yhteen.

Paikalla ovat kaikki osallistuneet joukkueet eli Abu, Garmin, Gator, Daiwa, Rapala ja CWC. Lisäksi luvassa on syksyisen haukiliigan PikeMasters Liiga 2019:n sekä JigiCup 2019 -palkintojenjakoseremoniat. 

Viime vuonna CWC:n Mika Mäkelä ja Janne Helenius pääsivät korkkaamaan shamppanjaa. Kuva Sami Pitkänen.

Varustellut kalastusveneet entistä näyttävämmin esillä

Tänä vuonna Uusi Aalto -altaalla mukana ovat heittokalastukseen suunnitellut Falcon BR6, North Silver 585 Fish, Buster M ja ensiesittelyssä venemessuilla oleva Buster XL kalastusvarusteilla. Kannattaa lisäksi tutustua Busterin uuteen XXL:ään Busterin omalla osastolla 6d48.

Kalastusveneet on koottu 8:n muotoisen altaan ympärille.

Altaan laidalta löytyvät uisteluvarustellut Buster Cabin ja Quicksilver 675. Altaalta löytyy myös PikeMasters-kilpakalastaja Tomi Tikkasen Tracker Pro Guide V-175 Combo, jonka varustukseen kuuluu mm. uusi Garmin Force -keulasähkömoottori (ennakkoesittely löytyy https://kalamies.com/olkoon-voima-kanssasi-vesilla-garmin-force/)

Tomi Tikkasen Garmin Force.

Kalastusoppaat -ja persoonat paikalla

Jani Ollikainen.

Uuden Aallon eri esiintymispaikat tarjoavat koko messujen ajan vahvasti asiaa kalastuksesta. 

Mika Vornanen.

Kalastusalan medioista ja kilpailuista tutut nimet kuten Ville-Matti Blomqvist, Mika ”Haukikoira” Vornanen, Peter Lahti, Pyry Granlund.

Pyry Granlund.

Perttu Haanpää, Jani Ollikainen, Kristian Keskitalo.

Kristian Keskitalo.

Pasi Tuike, Mikko Lampi, Tomi Tikkanen, Antti Heinonen, Saku Laaksonen, Jani Karonen.

Saku Laaksonen.

Mika Vallius, Tapani Levula, Jari Kostamo ja Ari Paataja pitävät huolen siitä, etteivät kalastuksen viimeisin tieto mene keneltäkään ohitse.

Toni Pohjalainen.

Elektroniikka on kalastajan kaveri

Elektroniikka muodostaa entistä olennaisemman osan nykyaikaisen kalastajan varusteista. Merkeistä Garmin, Lowrance, Raymarine ja Humminbird ovat vakiinnuttaneet paikkansa markkinoilla ja esittelevät messuilla uutuuksien ohella myös sitä, miten laitteista saa eniten irti eri kalastusmuodoissa. Esittelyistä pitävät huolen merkkien Pro Teameihin kuuluvat asiantuntijat.

Kehittynyt elektroniikka kuuluu nykykalastukseen.
Kehittyneitä ominaisuuksia löytyy yhä useammin myös mallistojen edullisemman pään laitteista kuten Lowrancen Hook Revealista.

Lowrance Live Stage toimii elektroniikan näyttämönä ja siellä järjestetään messujen aikana useita mielenkiintoisia esityksiä aiheen tiimoilta. Uutta on myös paneelikeskustelu, jossa ovat mukana Garminin, Lowrancen ja Raymarinen edustajat.

Pienveneitä kalastukseen ja muuta ohjelmaa Venemessuilla

Niin kutsutut jon boat -tyyliset pienet ja kevyet veneet ovat kasvattaneet suosiotaan vauhdilla, eikä suotta, sillä näiden pienten veneiden avulla päästään tutustumaan helposti pienvesiin, jonne ei isommalla veneellä olisi asiaa.

Alumacraft Jon Boat.

Pienveneasiaa eri medioissa tutuksi tehnyt Joonas Väntti ja Ruthless Fishing esittelee Alumacraft Jon Boatin mahdollisuuksia käytännössä.

Lauantaina 15.2. ohjelma-altaalla on luvassa Mika Vornasen isännöimä Ursuit Challenge by Mika Vornanen, jossa kisataan tarkkuusheitossa. Mittaa toisistaan ottavat niin kokeneet kuin kokemattomammatkin kalastajat.

Ursuit Challengea viime vuodelta.

Kalastajan Kanavan osastolta löytyvät myös pienvalmistajia kuten Kaweri-viehe, Jio ja Captain Ollie sekä vavanrakentaja Janne Laaksonen. Osastolta käynnistetään myös kevään 2020 Hauenkalastajat Open -kisan ilmoittautuminen.

Venemessuilla on myös mahdollisuus hoitaa kalastuksen hoitomaksut kuntoon vuodelle 2020 Metsähallituksen pisteellä sekä tutustua SVK:n Haukitehtaat-hankkeisiin.

Tarkempi messuohjelma löytyy https://vene.messukeskus.com/ohjelma/?#viewType=list&categorySelected=programmes

Uudet Buster XL ja XXL -kalastusvarusteilla | 1d20, 22

Busterin kalastusvenevalikoima laajenee jykevien kuuden metrin alumiiniveneiden luokkaan. Tehdasvalmisteinen kalastusvarustesarja on saatavilla vuosimallin 2020 6,05 m pitkään Buster XL ja 6,25 metriä pitkään Buster XXL -veneeseen. Irrotettavaan kalastusvarustesarjaan kuuluvat vapalaatikot, heittotasot keulaan ja perään sekä keulasähkömoottoriteline.

Kalastusvarusteltu Buster XL.

Helppoa muunneltavuutta

Buster XL:n ja XXL:n keula muuttuu heittokalastajan pelikentäksi, kun vene varustellaan keulaosan sivuille sijoitettavilla vapalaatikoilla ja niiden väliin tulevalla heittotasolla.

Muunneltavuus on Bustereissa huipussaan.

Laidoille sijoitettavat vapalaatikot ja niiden väliin asetettava kaksiosainen taso muodostavat yhdessä etupenkin kanssa 1,2 metriä pitkän tasaisen heittotason. Tason alle jää reilu säilytystila. Tarvittaessa veneen keskelle sijoitettava pitkä vapalaatikko 2,4-metrisille vavoille on varuste tosiharrastajalle.

Takapenkistä toinen laaja heittotaso

Takapenkistä ja uimatasoista muodostuu veneen toinen heittotaso, kun takapenkin selkänoja korvataan tasaisella kansiluukulla. Heittotasolla on pituutta 1,2 metriä ja luukun alle jää 1,6 metriä leveä säilytystila. 

Tilaa riittää useammallekin.

Entistä pidempi 1,6-metrinen heittotaso syntyy, kun takapenkki peitetään liukuestekuvioidulla alumiinitasolla. Sen voi siirtymien ajaksi nostaa pystyyn selkänojaksi, jolloin takapenkillä istuu jopa neljä henkeä ja selkänoja vaimentaa samalla moottorin ääntä. Taittuvan selkänojan ansiosta vene on helppo muuttaa perheveneestä heittokalastusveneeksi ja takaisin retki- tai yhteysvenekäyttöön. 

Keulamoottorille syntyy oma paikka vasemman puolen knaapin tilalle kiinnitettävällä telineellä. Samalla kiinnitysknaapi siirtyy käytännölliseen paikkaan moottorin ulkopuolelle. Keulamoottoriteline sallii niin haluttaessa keulakaiteiden käytön.

Pulpettien eteen voidaan sijoittaa joko lepuuttajatelineet tai telineet käytössä oleville uistinrasioille. Tämän ansiosta säilytystilojen luukkuja ei tarvitse avata kalastuksen aikana, vaan uistimet ovat helposti käsillä. 

XL kalastusvarusteilla.

Uistinrasiatelineet tulevat pitkän vapalaatikon mukana, mutta ne on mahdollista hankkia myös erikseen. Telineen muoto sallii telineiden sijoittelun veneessä moneen kohtaan.

Lowrance (OPM International) 5m61 & 2d30

HOOK Reveal -yhdistelmälaite 

Lowrance Hook Reveal 9″.

5, 7 ja 9-tuumaisena saatavan kohtuuhintaisen HOOK Revealin automaattisesti säätyvä kaikuluotain mahdollistaa anturista riippuen niin viistokaikuluotauksen kuin DownScan Imaging – tai CHIRP-luotauksenkin.

HOOK Revealin SolarMAX-näyttö tarjoaa selkeän ja kirkkaan kuvan kaikissa olosuhteissa ja erittäin laajassa kulmassa.

Laitteen uusi ominaisuus on FishReveal-toiminto, joka helpottaa kalojen havaitsemista hyödyntämällä CHIRP -luotaimen ja DownScan Imaging -tekniikoita yhdellä näytöllä. Laite toimii luonnollisesti C-Map ja Navionics-karttojen kanssa ja omien karttojen teko on myös mahdollista reaaliajassa Genesis Live -ominaisuuden avulla.

Lowrance Hook Reveal 5″.

Ghost-keulasähkömoottori

Lowrance Ghost.

Lowrancen Ghost-keulasähkömoottori edustaa keulasähkömoottorien uutta ajattelua. Hiljainen hiiliharjaton moottori, elektroninen ohjaus ja täydellinen yhteensopivuus Lowrance-laitteiden kanssa ovat ominaisuuksia, joita arvostaa.

Tukevuus on käsinkoskeltavaa.

Lisäksi tukeva rakenne sekä toimivuus joko 24 tai 36 voltin järjestelmissä nostavat tehokkuuden ja käyttömukavuuden aivan uudelle tasolle. Lisätietoa https://www.lowrance.com/fi-fi/ghost-trolling-motor/

Ghostissa on hiiliharjaton moottori, joka takaa hiljaisen, kestävän ja tehokkaan käynnin.

Lowrance LiveSight -reaaliaikainen kaikutekniikka

LiveSight tarjoaa nimensä mukaisesti näkymän, joka tapahtuu tässä ja nyt ja kalojen liikkeet toistuvat näytöllä viiveettömästi. Tekniikka tarjoaa myös liikkuvia kohteita korostava jäljen, joka auttaa liikkuvien kohteiden havainnointia. Kun keilaan osuu kala tai liikkuva vertikaalijigi, sen perään jäi ohut vana, jota kiinteistä kohteista ei tule.

Normark (Rapala/Humminbird/Minn Kota/Cannon) |2d31,39

Normarkin osaston Humminbird-esittelyveneellä on esittelyssä uusi MEGA+ ja One Boat Network -kokonaisuus, Cannon Optimum -sähkötakilajärjestelmä sekä Suomen ensiesittelyssä oleva Humminbird MEGA 360 ”vedenlainen tutka”.

Humminbird Mega+

Paikalla olevat asiantuntijat Kalle Paavola, Rapala Finland -kapteeni Sami Karhu sekä Cannon-asiantuntija Mikko Hurmerinta neuvovat uusien tekniikoiden ja laitteiden käyttöönotossa.

Cannon Optimum -takila.

Osastolta löytyy myös paljon uutuusvälineitä ja uistimia, kuten uusi Rapala X-Rap Haku -jerkki, jonka tehoja on nähty tämän vuoden PikeMasters-ohjelmassakin.

Asiantuntijoista paikalla ovat PikeMasters-kilpailija Tero Ruoho, Arktiset Vedet -ohjelmasta tuttu Jani Himanko sekä Yamahan kalastustiimin Jani Ollikainen.

Tero Ruoho.

Mercury Marine | 6b48

Mercury 450R

Maailman tehokkaimpaan perämoottoriin kannattaa käydä tutustumassa jo ihan sen mahtavan tehon ja teknisten ratkaisujen johdosta. Jos ei muuta, niin ottaa ainakin sen kanssa selfie!

Mercury 450R ei jätä kylmäksi.

40-115hv Tiller -ohjauskahva

Kahva, jota voidaan käyttää joko oikealla tai vasemmalla kädellä. 40-115 hv Tiller -ohjauskahva on ainoa kahva markkinoilla, jossa ei ole vain mahdollista vaihtaa vaihdekahva kummalle puolelle kahvaa tahansa, mutta lisäksi pystyy kääntämään kaasun suuntaa veneilijän mieltymysten mukaiseksi. Kahvaa voidaan säätää sivusuunnassa jopa 18 astetta keskeltä paapuurin ja tyyrpuurin puolelle.

Uusi ohjauskahva on markkinoiden monipuolisin.

Kahva on yhteensopiva Mercuryn nelitahtisten 40–115 hevosvoiman (30–85 kW) tehoisten perämoottorien kanssa. Kahvasta löytyy myös Mercuryn Troll Control -uistelutoiminto, jolla voidaan säätää tarkkoja uistelunopeuksia napauttamalla painiketta nopeuden lisäämiseksi tai vähentämiseksi 10 kierrosta minuutissa säätöaskelin. Lisävarusteena on saatavilla kahvan lämmitysominaisuus.

Veneilijän pelastus- ja turvallisuusjärjestelmä 1st Mate

Ensimmäinen moottoriin integroitu älykäs järjestelmä, johon kuuluvat kannettavat laitteet kuten kapteenin ranneke ja miehistön sekä matkustajien tunnistin.

1st Mate edustaa kokonaisvaltaista turvallisuusajattelua.

1st Mate integroituu Mercury SmartCraft -järjestelmiin ja antaa varoituksia ja tietoja turvallisuudesta, kuten Mies yli laidan -valvonta kapteenille ja jopa 7 matkustajalle. Lisäksi mukana hätäviestitoiminnot ja varkaudenestotoiminnot. 1st Mate on myös tehokas veneiden ja moottoreiden varkaudenestojärjestelmä.

Garmin | 5m40, 41

Garminin tärkeimmät uutuudet kalastuksessa messuilla ovat LiveScope -kaikutekniikka, Force-keulasähkömoottori sekä uusimmat yhdistelmälaitteet ECHOMAP UHD -mallisto että GPSMAP Plus -mallisto.

LiveScope -kaikutekniikka

Erittäin yksityiskohtaisissa, helposti tulkittavissa skannaavan luotaimen kuvissa nähdään rakenteet, saaliskalat ja petokalat veneen alla ja ympärillä reaaliaikaisesti.

Garmin LiveScope on viime aikojen puhutuinta luotaintekniikkaa.

Kaikuanturi on helppo säätää omien kalastustekniikoidenmukaisiksi: suuntaamalla sen eteenpäin näet veneen ympärille ja suuntaamalla sen alaspäin näet suoraan veneen alle jopa 61 metrin säteellä.

Force -keulasähkömoottori

Force nousee narusta vetämällä.

Force on markkinoiden voimakkain ja suorituskykyisin keulamoottori, mutta kuitenkin erittäin hiljainen. Keulamoottorin voi liittää langattomasti karttaplotteriin navigointi-, automaattiohjaus- ja ankkuritoimintoja varten. Force -keulamoottorissa on integroitu perinteinen CHIRP- ja Ultra High-Definition-kaikuluotain, joka tuottaa poikkeuksellisen selkeää kuvaa ilman moottorista aiheutuvia häiriöitä.

Garmin Force.

Erittäin tehokas harjaton moottori toimii 24 V tai 36 V jännitteellä. Mukana kaukosäätimen lisäksi langaton poljin, jolla moottoria on helppo ja nopea hallita.

Garminin osastolla nähtävillä myös uusimmat yhdistelmälaitteet

Edullisemman hintaluokan ECHOMAP UHD -mallistoa.
Lippulaivatason GPSMAP Plus -mallistoa 12-tuumaisena.

Ursuit | 4f41

Kalastajien suositun kuivapukumerkki Ursuitin uutuuksiin kuuluvat Ursuit Gemino Predator sekä Ursuit Sea Horse Coastal. Suosittu kuoriasu Ursuit Märket on päivitetty entistä paremmaksi.

Ursuit Gemino Predator

Ursuit Gemino Predator on metsästykseen ja kalastukseen suunniteltu kaksiosainen kuivapuku.

Gemino Predator.

Puku pohjautuu mitoitukseltaan ja yksityiskohdiltaan Gemino Action -kuivapukuun. Lisämausteen pukuun tuo monille suomalaisille tuttu M05-camokuosi.

Ursuit Sea Horse Coastal

Huippuluokan kuivapuku vaativaan rannikkokalastukseen. Tällä asulla selviät pahemmassakin taimentyrskyssä, etenitpä kahlaten, veneellä tai vaikka kelluntarenkaalla.

Sea Horse Coastal ja Jarno Vähämäki.

Asu soveltuu myös monipuoliseen venekalastukseen. Puvusta löytyy vavanpidike, haavilenkki selkäpuolelta, sekä toimivat taskuratkaisut, jotka on suunniteltu erityisesti kahluukäyttöä ajatellen.

Ursuit Märket

Ursuit Märket päivittyi kaudelle 2020 uudella materiaalilla ja väreillä. Materiaalina toimii koeteltu Ursuit 4-Tex, jota on käytetty mm. Ursuit Easy ja Gemino Operative. Housut ovat mustat, takki on saatavilla sekä punaisena että mustana.

Päivitetty Ursuit Märket.

Ursuit Slimline Pro Auto -automaattipaukkuliivi

UV-suojattu, kevyt ja miellyttävä automaattipaukkuliivi 160N nosteella. Erityisesti paukkuliiveille suunniteltu YKK QuickBurst™ -vetoketju, jolla on suljettu kuori. Käyttömukavuutta lisää liivissä oleva neopreenikaulus. Selässä on tukeva kolmiohihna joka estää ilman jäämisen vaatteen alle selässä.

Ursuit SlimLine.

Liivissä on säädettävä vyötärönauha, haararemmi sekä puhallustäytin. Laukaisimena UML Pro Elite Sensor Automatic 33 g patruunalla ja informaatioikkunalla. Liivin metallisoljet ovat antimagneettiset ja niissä on kankainen hyväksytty D-rengas turvanarun kiinnittämiseen. CE-hyväksytty, ISO 12402, rannikko- ja avomerikäyttöön. Paino 860 g ja takuu 3 vuotta.

Alutroll-veneet | 6f50


Alutroll 400 Flatfish F4

Alutroll 400 Flatfish.

Päivitetty versio 2019 julkaistusta Flatfishistä. Lisätty säilytys/istuinlaatikko, moottoriteho nostettu 10 hevosvoimaan ja henkilömäärä 4 henkilöön.

Alutroll 560 Trollfisk

Alutroll Trollfisk.

Uutuusmallin konsepti on esillä messuilla. Suunnittelijana Stefan Lindfors. Pituus 5,6 m ja leveys 2,4 m, moottoriteho 80-115 hv.

Faster 570 CC/SC | 6h50

Faster korvaa uusilla 570:llä aiemman 560-malliston. Edeltäjän tavoin 570:n saa CC-keski- tai SC-tuplapulpettimallina. Jämerän ja kaikkiin keleihin aina lähtövalmiin 570:n merikelpoisuutta ja ajo-ominaisuuksia ei juuri löydy isommistakaan veneistä.

Faster 570 SC.

Veneen ulkonäkö, muotoilu ja varusteet on uudistettu vastaamaan entistä paremmin nykyveneilijän tarpeita. Veneessä on erinomainen varustelu, suuri kuljetuskapasiteetti ja huippuluokan mukavuus. 

Suvi 57 CC Fisher | 6f49

Suvi esitteli viime vuonna ensimmäisen Fisher-kalastusversion 50 Duosta, nyt sama toteutuu myös 57:ssa. Messuilla näytillä on keskipulpetillinen CC Fisher. Siinä on muun muassa keulamoottorivalmius sekä irrotettavat peräsohvan nurkkapalat.

Suvi 57 CC Fisher.

Silver Beaver BR | 6h48

4,8 metriä pitkä ja helposti traileroitava Silver kestävällä merialumiinirungolla ja lasikuitusisuksella. Veneen vain 0,25 metrin syväys mahdollistaa kalastuksen todella matalissa paikoissa.

Silver Beaver.

Veneen vakiovarustukseen kuuluu muun muassa kuljettajan ja kartanlukijan Offshore-istuimet, suojaava väliovi pulpettien välissä sekä Trolling Control-uistelutoiminto. Kalastajia on ajateltu lisävarusteiden suhteen, sillä lisävarustelistalta voi poimia muun muassa keulakoneen kiinnitysteline, peräpeilianturin sekä rosterisia vapaputkia.

AMT 215 PH | 6h48

AMT 215 PH on ensimmäisiä suomalaisia pilothouse-veneitä ja veneen suosio on jatkuvasti kasvanut myös uistelijoiden keskuudessa. Monikäyttöinen vene sopii kaikkiin keleihin ja sulavat ajo-ominaisuudet ovat ilo niin kuljettajalle kuin matkustajillekin. Suojaisa matkustamo makuutiloineen sekä ruhtinaallisen kokoinen peräkansi ovat veneen valtteja.

PilotHouse-tyyppiset veneet ovat uistelijoiden keskuudessa suosittuja. AMT 215 PH osuu tähän saumaan.

Vene Båt 20 7.-16.2.2020