Etusivu » Perämoottori oikeaan asentoon Transom Wedge THM-TW2 –kiilapaloilla
Veneet ja perämoottorit Venetekniikka

Perämoottori oikeaan asentoon Transom Wedge THM-TW2 –kiilapaloilla

Vene on aina suunnittelussa kompromissi ja perälaudan kulma suunnitellaan yleensä sopimaan useimpiin perämoottoreihin, muttei optimaalisesti tiettyyn moottorityyppiin. Moottoreiden trimmikulmat riippuvat kuitenkin merkkikohtaisesti merkittävästi.

Kiilapaloissa on valmis rei’itys moottorin ja rungon väliin asennusta varten.

Veneen varustelu tai varusteiden määrä sekä paino voivat muuttaa veneen painopistettä siten, että moottorin trimmissä ei ole tarpeeksi negatiivista trimmikulmaa, jotta liukuun nousu olisi hyvä potkurilla, joka toimii hyvin liukuvauhdissa.

Liukuun nousemista helpotetaan valitsemalla jyrkemmällä nousukulmalla oleva potkuri

Samalla matkavauhti ja huippunopeus laskee ja samoin veneen taloudellisuus. Kiilapalat on loistava keino lisätä negatiivista trimmikulmaa eli kiihtyvyyttä vaihtamatta potkuria, mutta yhdistämällä molemmat voidaan saavuttaa suurempi hyöty.

Asennus

5 asteen negatiiviset Transom Wedge thm-tw-2 -kiilapalat asennettiin veneeseen, jossa moottorin maksimikierrosluku 6000 saavutettiin ja liukuun lähtö oli nopeaa. Tarkoitus oli laskea maksimikierroksia suositusalueella 5500-6000, lisätä matka- ja huippunopeutta sekä säilyttää hyvä liukuun nousu.

Lähtötilanne.

Potkuriksi valittiin nykyistä 3-lapaista 15” nousulla olevaa potkuria loivempi ja halkaisijaltaan hieman pienempi 4-lapainen 19” nousulla varustettu Solas Rubex.

Asennus alle 100 hv perämoottoriin on helppoa ja onnistuu yksin trailerilla

Tarvitaan vain räikkäavaimet, lenkit ja tiivisteainetta, esimerkiksi Sikaflexiä. Työ aloitetaan avaamalla moottorin toiselta puolelta muttereita noin 10 mm ja toiselta puolelta pultit irrotetaan kokonaan.

Pultit irrotettu, toisella puolella noin 10 mm auki.

Moottori kannattaa tukea hainevästä trimmin avulla asennuksen ajaksi, jotta paino lepää hainevällä eikä pulteilla.

Moottori tuettuna.

Kun toinen puoli on auki, asennusreikiin lisätään reilusti Sikaflexiä ja ujutetaan kiilapala paikalleen esimerkiksi vasaran hamarapuolella moottorin kiinnitystä kiilaamalla. Tämän jälkeen pultit kiristetään 10 mm vajaaksi ja toistetaan työ toisella puolella. Lopuksi pultit kiristetään moottorivalmistajan suosittelemaan momenttiin.

Alin pultti vielä kiristämättä oikeaan momenttiin.

Loppuyhteenveto

Työssä meni noin 2 tuntia ja vesille pääsyn jälkeen lopputulos oli erittäin hyvä. Saavutetut huippukierrokset laskivat 200:lla ja huippunopeus nousi vajaalla 2 solmulla. Matkavauhti kasvoi 3 solmulla ja kiihtyvyys oli edelleen hyvää johtuen negatiivisemmasta trimmikulmasta ja lisääntyneestä lapamäärästä.

On huomioitavaa, että kiilapalojen asennuksen jälkeen moottori on noin 2,7 cm taaempana sekä kulmasta johtuen noin 2,4 mm alempana, jos asennus tehdään samaan pulttireikään. Asennuspulttien pituus tulee myös varmistaa ennen asennusta.

Asennus valmiina. Ylimääräiset Sikaflexit kannattaa poistaa liuottimella.

MAAHANTUOJA

Transom Wedge -kiilapaloja maahantuo helsinkiläinen US-Parts. Hintaa paloilla on noin 80 euroa/pari.

Teksti ja kuvat PASI TAPONEN